Connect with us

Merhaba, ne aramıştın?

İnceleme

HP Victus 15 İncelemesi

Son zamanlarda oyuncu dizüstü bilgisayarı piyasası iyice hareketlendi. Çünkü Nvidia tarafı iddialı ürünler tanıttı ve ilgi çekti. Tabii AMD tarafı da bu arada boş durmayıp rekabeti devam ettiriyor. Bugün incelemesini yapacağımız HP Victus 15 model cihazda AMD işlemci ve AMD Radeon bir ekran kartı bulunuyor, yani bütünüyle bir AMD dizüstü bilgisayarla karşı karşıyayız.

AMD Ryzen 5 5600H işlemcisi ve AMD Radeon RX 6500M ekran kartıyla birlikte bu cihaz giriş-orta seviyede fiyat/performans diyebileceğimiz bir konumda bulunuyor. Tabii bu cihazın diğer donanımları ve tasarımı da aslında bu fiyat seviyesi için oldukça iyi görünüyor. Gelin cihazın detaylarına hep birlikte bakalım.

HP Victus 15 Oyuncu Dizüstü Bilgisayarı

HP Victus 15 aslında üst seviye bir cihaz değil. Uygun fiyatlı olması açısından tasarlanan fiyat/performans modellerden biri. Fakat ülkemizde dolar kurunun da etkisiyle pahalıymış gibi görülebiliyor. Fiyat/performans bir model olmasına rağmen tasarımsal açıdan bize pek eksik görünmedi aslında. Cihazın klavye yatağı alışıldığı üzere siyah renkte değil. HP’nin “performans mavisi” adını verdiği bir renge sahip ve oldukça şık bir hava katıyor.

Bu cihaz 15.6 boyutun bir ekrana sahip, günümüzde 14 inç de popülerleştiği için boyut olarak ortalama diyebiliriz. 17.3 inç boyutundaki cihazlar büyük ve taşınabilirlik açısından biraz daha zayıf oluyor. 15.6 inç ise klasik bir boyutta. Ekran çerçeveleri de alt taraf hariç çok ince olduğu için cihazın kasası da eski 14 inç cihazların kasasına neredeyse yakın boyutlarda kalmış, güncel tasarıma uymaları gerçekten güzel.

HP Victus 15’in kasası komple plastik bir yapıda, bu bütçede bu kabul edilebilir bir şey zaten çoğu cihaz benzer bir yapıda. Kalite olarak ise kesinlikle kötü değil, çoğu kişi beğenecektir. Cihazın üst kapağına baktığımızda hafif simli bir boya görüyoruz gri renklerde. Tam ortada ise siyah renkte bir Victus amblemi konumlandırılmış. Alt tarafta ise görebileceğiniz üzere beyaz renkte bir “Victus” yazısı bulunuyor bunlar ufak ama şıklık katan detaylar.

Bu cihazın sağında ve solunda havalandırma boşlukları yok. Çünkü HP bu işi alt tarafta halletmiş aslında. Yükseltici kauçukların olduğu alt tarafın neredeyse yarısı havalandırma ızgarasından oluşuyor. Cihazın ortalama boyutlardaki 2 adet fanı hava alışverişini bu bölgeyle birlikte sağlıyor. 

Buna ek olarak görsele göre alt tarafta sağda ve solda ufak delikler göreceksiniz onlar da cihazın hoparlörleri oluyor. Stereo bir kurulum tercih edilmiş bunda.

Giriş-Çıkış Birimleri

Cihazın sol tarafındaki giriş-çıkış birimlerine baktığımızda en solda; DC güç girişi, USB 3.0 yuvası ve 3.5mm kombo kulaklık jak girişi bulunuyor. En sağda ise SD kart okuyucuya yer verildiğini görmekteyiz. Bunu es geçmemiş olmaları güzel olmuş açıkçası.

Cihazın sağ tarafı ise sola göre biraz daha dolu diyebiliriz. En sağda; HDMI 2.1 yuvası, USB 3.0 yuvası, Gigabit ethernet portu, bildirim LED’leri ve en solda ise hızlı şarj destekleyen bir USB Type-C yuvası bulunuyor. Cihazda haricen bir DisplayPort yuvası yok, fakat buradaki Type-C yuvasını dönüştürücü yardımıyla DisplayPort 1.4 yuvası olarak kullanmanız mümkün.

HP Victus 15-FB0025NT Teknik Detaylar

    • İşlemci: AMD Ryzen 5 5600H (Boost 4.20 Ghz, 6 Çekirdek, 12 İzlek)

    • Ekran Kartı: Harici AMD Radeon RX 6500M, 4 GB GDDR6

    • Ekran: 15.6 İnç Full HD (1920 x 1080) 144 Hz, 9 MS, %45 NTSC, 250 Nit (IPS Panel)

    • Bellek: 2 x 8 GB 3200 MHz LPDDR4

    • Depolama: 512 MB PCI Express 3.0 M.2 SSD

    • Kablolu Bağlantı: Gigabit Ethernet

    • Kablosuz: Wi-Fi 6, Bluetooth 5.3

    • Klavye: Numerik Tuşlu Arkadan Aydınlatma

    • Kamera: 720P 30 FPS

    • Ses: Bang & Olufsen İmzalı Stereo

    • Adaptör: 150W

    • Batarya: 52,5 Whr

    • Boyutlar:35,79 x 25,5 x 2,35 cm
  •  
    • Ağırlık: 2.29 KG

AMD Radeon RX 6500M modelini biz daha önce kullanmadık. Haliyle performansını da sizlerle birlikte deneyimliyor olacağız. Bu ekran kartında dikkat çeken nokta ise 4 GB VRAM kapasitesine sahip olması, günümüzde artık 4 GB VRAM kapasitesini biz pek kabul edilebilir görmüyoruz, özellikle yeni çıkan oyunlarda 1080P çözünürlükte 4 GB VRAM pek ideal bir senaryo olmayacaktır. Aslında bu ekran kartının gücü 4 GB VRAM’den daha fazlasını hak ediyor.

Soğutma

Cihazın alt kapağını sizler için söküp iç detaylarına da bakıyoruz. Bizlerin dikkatini ilk olarak 2 adet orta boyutlardaki fanlar karşılıyor. Yan yana duran bu fanlara ise 2 adet bakır ısı borusu eşlik ediyor. Güzel yanı ise altta kalan ızgara tarafının nispeten büyük olması. 2 adet bakır ısı borusu çok diyemeyiz fakat boruların kalınlığı fena değil. Aslında ekran kartı da oldukça verimli olduğu için onun için yeterli, işlemci ise biraz soru işareti tabii.

Ayrıca bu cihaz yükte değilken fanların durduğunu da belirtelim. Yani masaüstünde gezerken fan sesi duymuyorsunuz bu güzel bir tercih olmuş.

Ekran

Cihazda 15.6 inç boyutunda Full HD 144 Hz IPS bir panele yer verilmiş. Hem 144 Hz hem de IPS olması oldukça güzel bir detay. Cihazın ekranı %45 NTSC renk desteği sunuyor, bu açıkçası pek yüksek bir değer değil. Haliyle bu cihazda çok iyi bir renk doğruluğu beklemek doğru olmaz bu da fiyat seviyesine göre değerlendirilmeli. 250 Nit parlaklık ise çoğu senaryo için yeterli, tam güneş altında görmek biraz daha zor tabii. Fakat bu ekran oyunculuk tarafında gayet iyi işlere imza atıyor.

Cihazın hoparlör performansı ise tahmin edebileceğiniz gibi ortalama düzeylerde geziyor diyebiliriz. Bu fiyat seviyesini düşünecek olursak normal bir performans bu. Bu da zaten üst seviye bir oyuncu dizüstü bilgisayarı ya da multimedya odaklı bir cihaz da değil.

Webcam

Cihazın webcam performansı ise fena değil. Sağ altta görebileceğiniz üzere bir facecam olarak gayet iş görecek düzeyde. Bununla belki bir yayın yapamazsınız ama görüntülü görüşmelerde, toplantılarda size rahatlıkla yeteceğini düşünüyoruz.

Batarya

Bu cihazın batarya performansı ise beklenenin bir hayli üstünde diyebiliriz. ECO mode açıkken, parlaklık yarıda Youtube videosunu yaklaşık 5 saat kadar oynatabiliyor. Bu da F/P bir oyuncu dizüstü bilgisayarından beklenenin daha üzerinde bir sonuç. Yani yoğun kullanmadığınız sürece dışarıda bu cihazla bir iş, okul gününü çıkartabilirsiniz.

Cihazın Performans Testleri

HP Victus 15 modelinde PCI Express bir SSD’ye ver verildiğini görüyoruz. 512 GB kapasite sunan bu model saniyede 1800 MB seviyelerinde okuma, 1600 MB seviyelerine varan yazma hızları sunabiliyor. Bu çoğu kullanıcı için yeterli fakat biraz daha performanslı bir SSD de görmek isterdik açıkçası.

HP Victus 15’in ilk oyun testinde God of War oyununu kullanıyoruz. 1080P çözünürlük, orijinal grafik kalitesindeydik ve FSR ise dengeli moddaydı. Ortalamada 60-70 FPS civarlarında fena olmayan değerler gördük. Ekran kartı 70 derece civarlarındaydı, işlemci ise 85 derecelerdeydi. Ekran kartı sıcaklığı oldukça iyi, işlemci ise biraz sıcak çalışıyor diyebiliriz. Tehlikeli düzeyden ise henüz uzaklarda.

Doom Eternal testinde de 1080P çözünürlükteydik, orta grafik kalitesinde oyunu ortalamada 100 FPS civarlarında rahatlıkla oynayabildik. Sıcaklıklar ise God of War testindekiyle benzer düzeylerdeydi.

Tom Clancy’s Rainbow Six Siege testinde ise 1080P çözünürlükte ve en yüksek grafikteydik. FSR kalite modundayken FPS değerleri bir hayli değişkendi. 100 FPS ile 170 FPS aralığında gayet yüksek değerler gördük.

Apex Legends oyununda 1080P çözünürlükte ve genelde medium grafik kalitesinde 100 FPS civarlarında yine fena olmayan değerler görüyoruz. Burada da sıcaklıklar benzer seviyedeydi.


Valorant oyununda da 1080P çözünürlüğü tercih ettik. Yüksek grafiklerde 150 FPS civarlarında değerler aldık. Ayarları ortaya çektiğimizde ise FPS değerimiz 20-30 FPS kadar arttı. Ryzen 5 5600H model işlemci bu oyunda büyük etki gösteriyor.

HP Victus 15 Genel Değerlendirme

Tasarım
Ekran
Klavye
Giriş-Çıkış Birimleri
İşlemci
Ekran Kartı
Soğutma
Batarya
Ses

Özet

HP Victus 15 oyuncu dizüstü bilgisayarı incelememizin sonuna geliyoruz. Bu cihaz fiyat/performans açısından bakacak olursak fena işlere imza atmıyor aslında. AMD Radeon RX 6500M ekran kartı ise 1080P çözünürlükte gayet yeterli bir oyun performansı sunabiliyor.

3.8

1998 Ankara doğumluyum, uzun yıllardır Donanım Arşivi'nde web sitesi yöneticiliği yapıyorum. Sizlere ürün incelemeleriyle ve teknoloji haberleriyle güncel, doğru içerikler sunmayı hedefliyorum. Aynı zamanda Donanım Arşivi Forum'da da yöneticilik yapmaktayım.

2 Yorumlar

2 yorum var

  1. Selçuk

    Eyl 30, 2023 at 12:27

    Ağzına ellerine sağlık herkes memnun gibi teşekkürler

  2. Ahmet Can Yakışır

    Ara 2, 2023 at 18:46

    Bilgisayarı daha yeni aldım ve son derece memnunum. Bu fiyata sunduğu performans son derece tatmin edici. Ayrıca diğer donanımlarıyla yine fiyatına göre premium bir his veriyor. Helal parayla alınabilecek en iyi ürünlerden biri.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da ilginizi çekebilir

Oyun Haberleri

Gray Zone Warfare‘in beklenmedik bir şekilde yarın erken erişimle çıkacağı duyuruldu. MADFINGER Games‘in bu ani duyurusu, oyuncular arasında büyük bir merak uyandırdı ve oyunun...

Teknoloji Haberleri

Honor, teknoloji dünyasında yine bir yenilikle karşımıza çıkıyor: Honor Pad 9 Pro. Bu yeni tablet, iki ay önce MWC 2024’te tanıtılan Honor Pad 9’un...

Oyun Haberleri

Ukrayna merkezli video oyun şirketi GSC Game World, merakla beklenen yapımı STALKER 2: Heart of Chornobyl için yeni bir fragman ve ekran görüntüleri yayınladı....

Sistem Gereksinimleri

Sizlerle uzunca bir süredir paylaştığımız oyun sistem gereksinimleri serimize Bellwright sistem gereksinimleriyle birlikte devam ediyoruz. Çoğu kullanıcı istediği oyunu bilgisayarına indirmeden önce sistem gereksinimlerini kontrol...