Connect with us

Merhaba, ne aramıştın?

Harddisk Nedir?
Harddisk Nedir?

Rehber

Harddisk Nedir?

Geçmişte de gelecekte de kullanılmaya devam eden Harddisk hakkında gelen “Harddisk Nedir?” gibi soruları derlediğimiz rehberimizde, Harddiskin yapısına, alırken dikkat etmemiz gereken unsurlara ve çok fazla bilinmeyen hap bilgileri derledik.

Harddisk

Harddisk Nedir?

Sabit disklerin en yoğun kullanım yeri bilgisayarlardır. Ses, görüntü, yazılımlar, veritabanları gibi büyük miktarlarda bilgi, gerektiğinde kullanılmak üzere sabit disklerde saklanır. Günümüzde sabit diskler veri aktarımında son derece hızlanmış olsalar da elektromekanik yapıda olduklarından RAM’lara göre yavaştırlar. Bilgisayarlarda yardımcı ve kalıcı bellek olarak kullanılırlar. Bir bilgisayar yazılımı işletilmeye başladığında, yazılımın çalışması için gerekli olan bilgiler sabit diskten okunarak çok daha hızlı olan RAM belleğe aktarılır. Gereksinim duyulan kısım RAM’a sığmayacak kadar büyükse, bilgisayar sabit diskin bir bölümünü RAM bellek gibi kullanır.

Bilgisayar sabit diskleri genellikle bilgisayarların içinde sabitlenmiş durumda bulunurlar, bilgisayarlara dışarıdan bağlanabilen taşınabilir olanları da vardır.

HDD Yapısı

Hard disklerde veri yazımı; metal, cam veya plastikten yapılmış, yüzeyi demir oksit ya da başka manyetik özellikteki malzeme ile kaplı diskler üzerine yapılır. Bu kayıt ortamlarında veriler mıknatıslanma yolu ile kaydedildiğinden istenerek silinene kadar sabit kalırlar, elektrik kesintileri gibi durumlarda bilgisayar bellek yongalarındaki gibi kaybolmazlar, bu nedenle anılan şekilde adlandırılmışlardır.

 

Bir sabit diskte çoğunlukla metal olan bir veya birden fazla sayıda kayıt diski bulunur. Metal disk ya da diskler 3600, 4200, 5400, 5900, 7200, 10000, 15000 d/d (devir/dakika) gibi hızlarla dönerken disk yüzeyleri üzerinde gezinen kafa veya kafalar okuma-yazma işlemlerini yaparlar.

Gelişen teknoloji sabit disklerin boyutlarını küçültmüş ve bilgi saklayabilme yeteneklerini arttırmıştır. Birkaç megabayt büyüklüğündeki ilk örneklerin yerini günümüzde 500-750-1000-1500 GB (gigabyte) veri saklayabilmekte olanları almıştır ve her geçen yıl bu artmaktadır.

Günümüzde bir bilgisayar sabit diskinin küçültülmüş örnekleri olan, 20 gramdan daha az ağırlıkta kompakt flaş ölçüsünde (42,8×36,4×5 mm) 64 GB’a varan veri saklama olanaklı küçük sabit diskler de üretilmektedir.

2017 itibarıyla 2.5 inç’lik bir sabit diskin maksimum kapasitesi 5 TB miktarına, 3.5 inç’lik bir sabit diskin maksimum kapasitesi de 12 TB miktarına ulaşmıştır.

Bununla birlikte kısa ve öz bir şekilde “Harddisk Nedir?” sorusu dahil birçok soruya cevap verdiğimiz rehberimizin sonuna gelmiş bulunuyoruz, yorumlarınızı ve önerilerinizi belirtmeyi unutmayın.

Semih Boran, 2005 senesinde Ankara Yenimahalle'de doğmuştur. PC, Telefon, Tablet, Oyun konsolu, gömülü sistemler, yazılım gibi kategorilerde rehber, makale ve haber yazıları yazmaktadır.

Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da ilginizi çekebilir

Motorlu Taşıtlar

Xiaomi markası çok eski bir marka değil, hatta yeni bile sayılır. Fakat kısa sürede muazzam bir büyüme elde etti ve çok geniş bir ürün...

Oyun Haberleri

EA Sports, uzun bir bekleyişin ardından piyasaya sürdüğü EA Sports College Football 25 ile büyük bir başarı yakaladı. On yılı aşkın bir süredir beklenen...

Oyun Haberleri

Rockstar Games, Grand Theft Auto serisiyle oyun dünyasında devrim yaratan ve milyonlarca oyuncunun gönlünde taht kuran bir firma. Serinin her yeni oyunu, oyuncular tarafından...

Teknoloji Haberleri

AMD, yeni Ryzen 9000 serisi işlemcilerini geçtiğimiz haftalarda resmi olarak tanıtmıştı. Fakat satış kanallarındaki fiyatlar ise henüz bilinmiyordu. Bugün ise bir Fransız perakende sitesinde...