Connect with us

Merhaba, ne aramıştın?

İnceleme

Asus ROG Strix RTX 3070 OC İncelemesi

Bugünkü incelememizde Asus’un ROG Strix RTX 3070 OC model koduna sahip ekran kartını inceliyoruz. Bildiğiniz gibi geçtiğimiz günlerde RTX 3070 Founders Edition model ekran kartını sizler için incelemiştik. Tabii bunun üzerine özel tasarımlı kartlar kullanıcılar tarafından beklenmeye başlandı. Bugünkü incelediğimiz model ise bu konuda en iddialılardan biri!

Rog Strix RTX 3070 modeline baktığımızda yine 3 fanlı devasa tasarımın korunduğunu görüyoruz. Bunun yanı sıra RGB aydınlatmalarla birlikte oldukça şık bir ekran kartı modeli olduğunu söylemek mümkün.

Asus ROG Strix RTX 3070 OC

Asus’un ROG Strix serisi ekran kartları uzunca bir süredir çok dikkat çekici bir tasarımla gelmekte. Çoğu kişinin beğenisini kazanan bu tasarımın RTX 3000 serisiyle birlikte yenilendiğini görmekteyiz. Özellikle fanların çevresindeki gri renkteki detaylar, sol alttaki Game On yazısı falan erken oldukça şık bir ekran kartı olmuş. Bu fanlar gördüğünüz gibi şeffaf değil, fakat üzerlerine RGB bir aydınlatma vuruyor, özellikle holder kullanıyorsanız çok güzel bir RGB görüntüsü sunabiliyor.

RTX 3070 modeli, RTX 3000 serisi içerisinde orta konuma yerleştirilmiş bir model diyebiliriz. Fakat sunduğu performans önceki nesilin en üst seviye RTX 2080 Ti modeliyle kıyaslanabiliyor. Yani haliyle güçlü bir model, işte bu yüzden 3 fanlı devasa bir soğutma bloğu kullanılmış. Kullanılan fanlar ise Asus’un özel olarak tasarladığı çift rulmanlı ve hava akışı yükseltilmiş özel tasarımlı performans fanları!

Bu fanlardan ortadaki saat yönüne dönüyor, diğer iki fan ise ters yöne dönerek hava basıncısı artırıyor. Ayrıca fanların çevresindeki plastik çerçeve sayesinde de fanların hava basıncı ciddi anlamda artırılmış. Zaten bu etkiyi ekran kartının performans testlerini yaptığımız bölümde anlayacaksınız.

ekran kartını çevirip arka tarafına baktığımızda burada metal bir arka plaka görüyoruz. En sağ tarafta hava akışının artırılması adına ufak bir boşluk bırakılmış. Üstte gördüğünüz ROG gözü ise maalesef RGB bir aydınlatmayla gelmiyor. Aslında RGB aydınlatmayla gelse çok daha şık bir görüntü elde edilebilirmiş. Bu arka plakanın altında ise termal pedler bulunuyor, yani aynı zamanda pasif bir soğutma görevi de görmekte.

Ekran kartını kasaya taktığınız zaman size bakan yüzeyi ise gerçekten çok şık olmuş! Gördüğünüz bu ufak çizgilerin altında aslında RGB bir aydınlatma bulunuyor. Bu RGB aydınlatmayı Asus’un Aura Sync yazılımıyla birlikte kontrol etmeniz mümkün. Fakat buradaki ROG gözü ve GEFORCE RTX yazılarında ise herhangi bir aydınlatma bulunmaması pek iyi olmamış…

Yukarıda bahsettiğimiz RGB aydınlatma kasa içerisindeyken böyle bir görüntü sunuyor. Özellikle RGB şeridin eşit dağılımı ve tasarımı gerçekten çok şık bir görüntü sunmayı başarmış. Sol tarafı cama sahip bir kasa kullanıyorsanız bu ekran kartı gerçekten çok şık bir görüntü sunacaktır.

Asus ROG Strix RTX 3070 OC Teknik Detaylar

  • GPU: GA104-300-A1
  • Mimari: Ampere
  • CUDA Çekirdekleri: 5888
  • Baz Çekirdek Frekansı: 1500 MHz
  • Boost Çekirdek Frekansı: 1905 MHz
  • Bellek Frekansı: 14 Gbps GDDR6
  • Bellek Bant Genişliği: 256 Bit
  • Bellek Miktarı (VRAM): 8 GB
  • RT Çekirdekleri: 46
  • Tensor (AI) Çekirdekleri: 174
  • Görüntü Çıkışları: 3 x DisplayPort 1.4, 2 x HDMI 2.1
  • Üretim Teknolojisi: Samsung 8 NM
  • Desteklenen Teknolojiler: DX 12, 2. Nesil Ray Tracing, DLSS 2.0, RTX I/O
  • Güç Konnektörleri: 2 x 8 Pin
  • TDP: 220W

Ekran kartını söküp soğutma bloğuna baktığımızda devasa bir soğutucu görüyoruz. Toplam 7 adet nikel kaplı ısı borusu GPU’yu soğutmakla görevli. GPU’daki sıcaklık bu bakır ısı borularıyla birlikte alüminyum yapraklara iletiliyor. Daha sonra 3 adet fan yardımıyla bu sıcaklık ekran kartından uzaklaştırılıyor.

Bunun yanı sıra VRAM yongalarının üzerinde oldukça kaliteli termal pedlerin kullanıldığını görüyoruz. Yani VRAM yongaları da bu soğutmaya temas ediyor ve aktif olarak soğutuluyor. Bunun yanı sıra bazı güç bileşenleri de termal pedlerle birlikte soğutucuya temas ettiriliyor. Yani hem VRAM hem ve VRM parçalarının aktif olarak soğutulduğunu görüyoruz.

Burada sol altta P mode ve Q mode yazan bir kısım göreceksiniz. Oradaki anahtar yardımıyla bu ekran kartının BIOS’ları arasında geçişler yapabiliyorsunuz. “P mode” kısmı performans modu, “Q mode” kısmı ise sessizlik odaklı BIOS’a geçiş yapmanıza imkan sağlıyor. Çift BIOS’lu yapının kullanılması gerçekten mantıklı bir hareket olmuş!

Asus ROG Strix RTX 3070 OC Performans Testleri

Aslında RTX 3070 ekran kartının sunduğu performansı daha önceki RTX 3070 Founders Edition ekran kartı incelememizde sizlere sunmuştuk. Bugün daha çok sıcaklık değerlerini sizlerle paylaşacağız. Orta seviye kasalardan biri olan Corsair Delta RGB ile bu testleri yaptık. PUBG oyununda 2K çözünürlükte ve en yüksek grafik ayarlarında ekran karı sıcaklığımız 72 derecelere kadar çıktı. Fan devri ise 1900 RPM civarlarında seyretti.

Diğer bir oyun testini ise Tom Clancy’s Rainbow Six: Siege oyunuyla yapıyoruz. Yine 2K çözünürlükte en yüksek grafik ayarlarında Vulkan API’si sayesinde 200 FPS’lere varan çok iyi bir performans yakaladık. Ekran kartı sıcaklığımız ise yine sahneden sahneye değişerek 70 derecelere kadar çıktı.

Crysis Remastered testinde ise yine 2K çözünürlükte yaptık testlerimizi, fakat bu sefer ayarları yüksekte ve ışın izleme kapalıydı. Çünkü ışın izleme özelliğini açınca oyun ilginç bir şekilde kapanıyordu. Fakat bu oyunun optimizasyonu pek iyi değilmiş gibi görünüyor. 90 FPS civarlarında bir performans alabildik ve ekran kartı sıcaklığımız 71 derece düzeylerinde seyretti.

Özellikle yüksek CPU kullanımı nedeniyle testlerimize dahil ettiğimiz Death Stranding oyununda ise yine 2K çözünürlükte, DLSS ayarı kalite modundayken yaptığımız testlerde sahneden sahneye değişken FPS değerleri aldık. Fakat ekran kartı sıcaklığımız yine 71-72 derece düzeylerinde seyretti.

Son oyun testimizi ise Battlefield 5 ile yapıyoruz. Fakat bu oyunda ilginç bazı şeyler olmadı değil. Çünkü ekran kartı sıcaklığı bu oyunda 61 derece düzeylerinde seyretti. Ortada herhangi bir darboğaz da bulunmuyordu. Yani her oyunun GPU’nun gücünü kullanması bir olmuyor buradan bunu anlamak gerekiyor. Anlaşılan bazı oyunlar GPU’yu çok daha fazla yüke bindirebiliyor.

Sonuç

Asus’un ROG Strix RTX 3070 OC model ekran kartı 3 fanlı devasa soğutması, yenilenen tasarımı ve göze hoş gelen RGB aydınlatmasıyla birlikte çok albenili bir model olmuş. Ayrıca ekran kartının özellikle 2K çözünürlükteki performansı gerçekten çok iyi.

1998 Ankara doğumluyum, uzun yıllardır Donanım Arşivi'nde web sitesi yöneticiliği yapıyorum. Sizlere ürün incelemeleriyle ve teknoloji haberleriyle güncel, doğru içerikler sunmayı hedefliyorum. Aynı zamanda Donanım Arşivi Forum'da da yöneticilik yapmaktayım.

2 Yorumlar

2 yorum var

  1. Bora

    Eki 29, 2020 at 21:20

    Ne zaman satışa çıkıyor bu ürün

  2. MERT PALIT

    Eki 31, 2020 at 14:27

    vay anasını ben daha 1 gb ram ile youtubeye giremiyorum 🙁 SEVİLİYORSUN ABİ

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da ilginizi çekebilir

Sistem Gereksinimleri

Warhorse Studios, merakla beklenen Kingdom Come: Deliverance 2 için PC sistem gereksinimlerini nihayet açıkladı. Orta Çağ atmosferini eşsiz bir şekilde yaşatan ve gerçekçiliğiyle oyuncuları...

Sistem Gereksinimleri

Orta Çağ’ı en gerçekçi şekilde yansıtan oyunlardan biri olarak kabul edilen Kingdom Come: Deliverance, uzun zamandır beklenen devam oyunu Kingdom Come: Deliverance 2 ile...

Oyun Haberleri

2025 sonbaharı, oyun dünyası için şimdiden büyük bir heyecan dalgasına sahne oluyor. Rockstar Games’in merakla beklenen açık dünya destanı Grand Theft Auto 6’nın çıkışı,...

Sinema Haberleri

Sinema ve TV yapımları sayesinde karşımıza çıkan Marvel Sinematik Evreni gün geçtikçe genişlemeye, yeni yapımlarla karşımıza çıkmaya ve yeni karakterleri tanıtmaya devam ediyor. Ancak,...