Connect with us

Merhaba, ne aramıştın?

İnceleme

Asus ROG Strix RTX 2070 Ekran Kartı İncelemesi

ASUS ROG STRIX RTX 2070 İNCELEMESİ

Bugünkü incelememizde Nvidia’nın yeni RTX ekran kartlarından birini baz alan yepyeni bir Asus Strix ekran kartı bulunuyor. Bilindiği üzere Nvidia, bir süre önce ışın izleme teknolojisine sahip ekran kartlarını piyasaya sürmüştü, bundan bir süre sonra ise diğer partner firmalar kendi tasarımlarına sahip ekran kartlarını piyasaya sürmeye başladı.
İşte bunların arasından Asus ROG Strix RTX 2070 ekran kartı karşımızda. Nvidia her ne kadar bu ekran kartını orta segment için çıkarsa da birçok kullanıcı için gerçekten oldukça üst seviye bir performans sunmayı başarıyor.

TASARIM

Kartın genel tasarımına baktığımızda önceki nesil 1080 Ti ekran kartıyla neredeyse aynı olduğunu söylemek mümkün. 3 fana sahip dev tasarım bu ekran kartında da devam etmiş. Tasarım insanlara hâlâ güzel geliyor fakat bizce bir değişikliğin vakti gelmiş olabilir çünkü rakiplerde değişiklikler görmek mümkün.

Ekran kartı oldukça büyük olduğu için arka plaka olmazsa olmaz sayılır. Asus’da es geçmeyip karta oldukça şık bir arka plaka koymuş. Ek olarak özel ROG gözüyle RGB aydınlatma barındıran bu plaka hem kartın bütünlüğünü koruyor hem de bileşen soğutmasında yardımcı oluyor.

Ekran kartının üst kısmına baktığımızda ise bizleri ufak değişiklikler karşılıyor. Geforce yazısı eski versiyonlara oranla oldukça büyütülmüş ve bizce bu şekilde çok daha güzel duruyor. RGB aydınlatmayı tamamlayan diğer bir kısım ise Republic of Gamers yazısı oluyor fakat bu biraz daha ufak kalmış.

Ekran kartına bu açıdan baktığımızda 3-4 CM kalınlığında alüminyum soğutma yapraklarını görmek mümkün, GPU’ya temas eden pürüssüz bakır kısımlardan alınan sıcaklık alüminyum yapraklara iletiliyor ve 3 fan yardımı ile soğutma sağlanıyor. Zaten ekran kartı testlerde 58 dereceyi bile geçmeyerek oldukça iyi işler çıkartmayı başardı. Ek olarak fanların 55 dereceye kadar çalışmadığını da söylemeden geçmeyelim.

Bu ekran kartında bir öncekilerde göremediğimiz kısımlar da bulunmuyor değil tabii. Örnek verecek olursak bunlardan biri ekran kartında SLI desteği olmadığı için o kısıma yerleştirilen BIOS değişimini sağlayan switch oluyor. Bu switch ile birlikte ekran kartını sessiz mod ile performans modu arasında seçim yaparak kullanabiliyorsunuz.

Hemen yan tarafında ise ekran kartındaki bütün aydınlatmaları anlık olarak açıp-kapatabileceğiniz LED ON/OFF butonu bulunmakta.

Ekran kartındaki diğer güzel detaylardan biri ise güç konnektörlerinin hemen yakınında bulunan fan ve RGB aydınlatma çıkışları. Bu 2 adet fan çıkışına kasa fanlarınızı bağlamanız mümkün, bağladığınız fanlar ise ekran kartının sıcaklığına göre devir artırıp düşürüyor.

RGB Header kısmına değinecek olursak, bu kısım Asus’un Aura Sync destekli RGB şerit ledlerinizi ekran kartınız ve anakartınızla uyumlu bir şekilde çalıştırmanıza olanak sağlıyor.

Ekran kartının RGB aydınlatması ise pencereleri kasa kullananlar için gerçekten çok şık. Hem fanların çevresinde hem de arka plakada bulunan RGB ROG Strix gözü gerçekten çok güzel duruyor. Eğer Aura Sync uyumlu şerit LED’iniz ve anakartınız varsa bunların hepsini birbirleriyle uyumlu biçimde çalıştırıp çeşitli modlarla görsel bir uyum yakalamanız mümkün.

TEKNİK DETAYLAR

GPU: TU106
Mimari: Turing
CUDA Çekirdekleri: 2304
Baz Çekirdek Frekansı: 1410 MHz
Boost Çekirdek Frekansı: 1845 MHz (OC Mode)
Bellek Frekansı: 14000 MHz GDDR6
Bellek Bant Genişliği: 256 Bit
Bellek Miktarı (VRAM): 8 GB
RTX-OPS: 45T
Görüntü Çıkışları: 2 x DisplayPort 1.4, 2 x HDMI 2.0B, 1 x USB Type-C
Çoklu Ekran Kartı Desteği: Bulunmuyor
Transistör Sayısı: 10.8 Milyar
Üretim Teknolojisi: TSMC 12nm
Güç Konnektörleri: 1 x 8-Pin, 1 X 6-Pin
TDP: 200W




6 adet bakır ısı borusuna sahip dev alüminyum soğutucuyu kaldırığımızda ise bizleri cihazın belleklerini soğutmaya yarayan metal parça karşılıyor. Bu parçayı da kaldırdığımızda ekran kartının güç bileşenlerini rahatlıkla görüyoruz. Asus bu ekran kartında 10 fazlı bir güç beslemesi tercih etmiş bu sayede yüksek frekanslarda uzun süre stabil bir şekilde kalabiliyorsunuz.

Zaten uzun süredir Asus, Super Alloy Power 2 adını verdiği teknolojisi ile oldukça üst seviyede bileşenler kullanıyordu. Yüksek kalitedeki güç bileşenleri sayesinde ekran kartı yüksek frekans değerlerinde daha stabil ve uzun süre kalabiliyor.

PERFORMANS TESTLERİ

Bu şık ve performanslı kartın oyun testlerine ilk olarak Rainbow Six Siege ile başlıyoruz. 2K çözünürlük ve Ultra grafik ayarlarında ortalama olarak 190-200 FPS gibi oldukça yüksek değerler almayı başardık. Yani 2K 144 HZ bir monitörünüz varsa bu ekran kartında rekabetçi oyunların çoğunu 144 HZ değerine kilitleyerek rahatlıkla oynayabilirsiniz.

Diğer online oyun testimiz ise PlayerUnknown’s Battlegrounds (PUBG) oluyor. 2K çözünürlük ve Ultra ayarlarda ortalama 103 FPS alan ekran kartımız ağabeyi RTX 2080’den 27 FPS daha düşük alıyor. RTX 2080 Ti ise 165 FPS ile liderliği ele almış görünüyor.

Diğer oyun testlerimizden biri ise Shadow of the Tom Raider oluyor. Yine 2K çözünürlük ve Ultra grafik ayarlarında ortalama 67 FPS alan ekran kartımız 60 FPS barajını rahatlıkla aşıyor. Ağabeyleri ise sırasıyla 84 ve 103 FPS alarak farkı açmayı başarıyor.

En sonuncu oyun testimiz ise zamanının en ağır oyunlarından biri olan ve günümüzde de bu iddiasını sürdüren Crysis 3 ile oluyor. 2K çözünürlük, Ultra grafik ayarları ve 8x MSAA açıkken yaptığımız testlerde RTX 2070 53 FPS alarak 60 FPS barajının biraz altında kalıyor. Ağabeyi RTX 2080 ise 62 FPS ile bu limiti biraz aşmayı başarıyor. RTX 2080 Ti ise aradaki farkı bir hayli açarak 79 FPS gibi oldukça iyi bir sonuca imza atıyor. Maalesef şu anda Ray Tracing destekli bir oyun bulunmadığı için sizlere ışın izleme performansına dair bir veri sunamıyoruz.

SONUÇ

Karşımızda gerek tasarımı olsun gerek performansı olsun oldukça başarılı bir ekran kartı bulunuyordu. Günümüzün üst seviye oyunlarında 2K çözünürlükte oldukça iyi sonuçlara imza atan RTX 2070, orta-üst seviye kullanıcılar için gerçekten iyi bir alternatif olmuş. Bu ekran kartına Asus’un yaptığı özelleştirmeler ise hem tasarımı olsun hem soğutması olsun oldukça etkili olmuş.

1998 Ankara doğumluyum, uzun yıllardır Donanım Arşivi'nde web sitesi yöneticiliği yapıyorum. Sizlere ürün incelemeleriyle ve teknoloji haberleriyle güncel, doğru içerikler sunmayı hedefliyorum. Aynı zamanda Donanım Arşivi Forum'da da yöneticilik yapmaktayım.

1 Yorum

1 yorum

  1. Pingback: Ryzen 7 2700X & RTX 2070’ile Detaylı Sistem Toplama Rehberi | Donanim Arşivi

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da ilginizi çekebilir

Oyun Haberleri

Epic Games Store, oyuncuların yüzünü güldüren ve her yıl sabırsızlıkla beklenen Yılbaşı Tatili Etkinliği kapsamında muhteşem bir duyuru yaptı: Yıl sonuna kadar her gün...

Oyun Haberleri

2025 sonbaharı, oyun dünyası için şimdiden büyük bir heyecan dalgasına sahne oluyor. Rockstar Games’in merakla beklenen açık dünya destanı Grand Theft Auto 6’nın çıkışı,...

Oyun Haberleri

Marvel evreninin kahramanlarını bir araya getiren Marvel Rivals, piyasaya çıktığı gibi büyük bir sükse yarattı. Overwatch benzeri kahraman nişancı türündeki bu süper kahraman odaklı...

Oyun Haberleri

Devolver Digital ve Croteam, felsefi bulmaca oyunu The Talos Principle’ın köklü bir yeniden doğuşunu müjdeleyen The Talos Principle: Reawakened’ı resmen duyurdu. Serinin hayranlarını heyecanlandıracak...