Connect with us

Merhaba, ne aramıştın?

İnceleme

AMD Ryzen 5 7600 İncelemesi

AMD tarafı geçtiğimiz günlerde Ryzen 7000 “Non-X” serisi işlemcilerini resmi olarak tanıttı. Bu işlemciler Ryzen 9 7900, Ryzen 7 7700 ve Ryzen 5 7600 modelleriydi. Bugün ise AMD Ryzen 5 7600 işlemcinin incelemesini yapıyoruz. Bu işlemci fiyat/performans dengesini korursa hazır sistemlerde kendisine kolaylıkla yer bulabilecektir diye düşünüyoruz. En büyük avantajı ise 65W TDP değeriyle birlikte gelmesi.

Aslında bu işlemcinin Ryzen 7 7600X modelinden pek geride kalır bir yanı yok. Frekans tarafında biraz kısılmış bir model fakat bu bizlere daha düşük TDP değeri ve sıcaklıklar olarak geri dönmüş. Çünkü 7600X işlemciyi soğutmak bir hayli güçtü. Ryzen 5 7600 modeli ise çok daha serin çalışan bir model. Performans tarafında ise ağabeyi olan 7600X modelinden çok geri kalmamayı başarıyor!

AMD Zen 4 Mimarisi

AMD Ryzen 7000 serisi işlemcileri incelemeden önce tabii ki Zen 4 mimarisinden bahsetmemiz gerekiyor. AMD’nin Zen 4 mimarisinin önemi büyük. Çünkü Zen 4 mimarisiyle birlikte yeni bir sokete geçiliyor ve bununla beraber DDR5 bellek desteği de sunuluyor. Intel’e göre AMD DDR5’e geçme konusunda pek aceleci davranmadı ve daha sonra geçiş yaptı. Zen 4 mimarisiyle birlikte değişen şeyleri sizler için burada derliyoruz.

Yüksek Performans Kazanımları

DDR5 bellek desteği ve AM5 sokete geçilmesi önemli bir hamle tabii ki. Peki bunlarla birlikte bu mimarideki diğer farklılıklar ne? Zen 3 işlemcilere göre performans kazanımı tahmin edebileceğiniz gibi bir hayli yüksek. IPC yani döngü başına komut performansında %13’lük bir artış başarılmış. Bu da işlemcinin genel performansını ciddi anlamda etkileyen bir unsur. Yani işlemciler çok daha verimli bir konumda artık.

Bunun yanı sıra en büyük fark aslında çekirdek frekanslarında yaşanmış. Zen 3 mimarili işlemcilerde 4.9 GHz gibi hızlar görebiliyorduk, fakat all core boost tarafında o frekanslara ulaşmak gerçekten çok zordu. Zen 4 işlemcilerde ise 5.7 GHz gibi çok yüksek boost frekanslarını görüyoruz. All core tarafında ise AMD’nin iddiasına göre 5.2 GHz seviyelerinde bile stabil bir çalışma elde edilebiliyor. Frekans artışı bildiğiniz üzere işlemcinin genel performansı üzerinde büyük etkiye sahip. Bununla da birlikte tekli çekirdek performansında önceki nesile göre %30 civarlarında daha yüksek bir performans elde edilmiş.

AMD Ryzen 5 7600 Teknik Detaylar

  • Soket: AMD AM5 / LGA1718
  • Çekirdek: 6
  • İzlek: 12
  • İşlemci Temel Frekansı: 3.8 GHZ
  • İşlemci Boost Frekansı: 5.1 GHZ
  • Toplam L3 Önbellek: 32 MB
  • Toplam L2 Önbellek: 6 MB
  • Toplam L1 Önbellek: 384 KB
  • Gpu Modeli: AMD Radeon Graphics, 2 Çekirdek, 2200 MHz
  • TDP: 65W
  • Üretim Teknolojisi: TSMC 5 NM / Zen 4 Mimarisi
  • Soğutucu: AMD Wraith Stealth

AMD Ryzen 5 7600 modeli büyük avantajlara sahip. 6 çekirdek ve 12 izlekli yapı devam ediyor. Önbellek tarafında da herhangi bir kısıntıya gidilmemiş olması güzel. Çünkü Ryzen 5000 serisinde bu hataya düşmüşlerdi ve ciddi bir performans kaybı yaşanıyordu. Ryzen 5 7600 modeli ise frekans tarafında bir kısıtlamaya sahip. Bu kısıtlama ise 65W TDP değeri olarak geri dönmüş durumda.

Ryzen 5 7600X model işlemci çok yüksek frekanslarda çalışıyor. Açıkçası AMD tarafı sınırları biraz fazla zorlamış diyebiliriz. Haliyle o işlemci sıvı soğutmayla bile rahatlıkla 90 derecelere çıkıyordu. Ryzen 5 7600 kesinlikle bu kadar ısınmadığı için soğutucu tarafında çok daha düşük bir maliyete sahip.

Test Sistemi

Bu işlemcinin tam performansını herhangi bir kısıtlama olmadan net bir şekilde görmek adına performanslı bir test sistemi kullanmak şart. Gerek anakart olsun gerek ekran kartı olsun gerekte güç kaynağı tarafında olsun hep performanslı bileşenleri tercih ettik. Böylelikle sonuçlardaki hata payı en aza inmiş olacak!

MSI MAG B650 Tomahawk WiFi

MSI MAG Tomahawk B650 WiFi model anakart Ryzen 5 7600 gibi işlemciler için oldukça ideal tercihlerden biri diyebiliriz aslında. Bu aslında pek üst seviye bir model sayılmaz fakat performans tarafında gerçekten iddialı görünen modellerden biri. Anakarta siyah renkler hakim. İşlemci soketinin çevresinde toplamda 14 fazlık ve 80 amperlik güç beslemesi bulunuyor. Bu da aslında hız aşırtma tarafında da iddialı olduğunu kanıtlar nitelikte. Oldukça büyük ve ağır mosfet soğutucularıyla da desteklendiği için ciddi anlamda serin çalışabiliyor.

Bu anakartta PCI Express 5.0 desteği maalesef bulunmuyor. Fakat gerek PCI Express yuvaları olsun gerek M.2 SSD yuvaları olsun PCI Express 4.0 desteği konusunda oldukça yeterli. Hem üst seviye ekran kartlarını hem de M.2 SSD’leri rahatlıkla kullanabileceğiniz bir model. En üstteki X16 yuvası güçlendirilmiş bir yapıda, 2 M.2 SSD yuvasında ise oldukça büyük soğutucular var.

Teknik Detaylar

  • Soket: AMD AM5
  • Çipset: AMD B650
  • İşlemci Desteği: AMD Ryzen 7000 Serisi
  • Bellek Desteği: DDR5 6600-4800 MHz Arası
  • Maksimum Bellek: 128 GB, Toplam 4 Slot, Çift Kanal
  • Depolama: 6 x Sata 3.0, 3 x M.2 PCIe 4.0 SSD
  • Genişleme Yuvaları: 1 x PCI Express 4.0 X16, 1 x PCI Express 4.0 X2, 1 x PCI Express 3.0 X1
  • Arka Usb Portları: 4 x USB 3.2 Gen1, 3 x USB 3.2 Gen2, 2 x USB 2.0, 1 x USB 3.2 Gen2x2 Type C
  • Görüntü Çıkışları: 1 x HDMI 2.1, DisplayPort 1.4
  • Kablolu Bağlantı: 1 x 2.5G Ethernet
  • Kablosuz Bağlantı: WiFi 6E, Bluetooth 5.2
  • Ses: Realtek ALC4080 7.1 HD Codec
  • Boyut: ATX

MSI MPG A850G PCIe5 Güç Kaynağı

Test sisteminin güç kaynağı MSI MPG A850G PCIe5 model güç kaynağı oldu. PCI Express 5.0 güç standartını destekleyen oldukça güncel bir model bu. 12V kanalından tam 850W güç sağlayabiliyor ve 80+ Gold sertifikasına sahip. Full moduler yapıda olması ise gerçekten büyük bir avantaj. Ayrıca dönüştürücüye gerek kalmadan RTX 4000 serisi ekran kartlarına güç verebiliyorsunuz.

AMD Ryzen 5 7600 Performans Testleri

Öncelikle AMD Ryzen 5 7600 işlemcinin kutusundan stock soğutucuyla geldiğini belirtelim. Bu aslında güzel bir şey fakat çıkan Wraith Stealth model soğutucu bu işlemci için çok uygun diyemeyiz. Yük altında 80 dereceleri aştığı için işlemci frekansını kısıyor ve bu da performans kaybına yol açıyor. Yani 12CM fanlı bir F/P kule tipi soğutucu bu işlemciyi RAHATLIKLA soğutacaktır. Hatta biraz hız aşırtma bile yapabilirsiniz.

Ryzen 5 7600’ün Cinebench testinde 360MM sıvı soğutma kullandık. İşlemciyi 5.5 GHz frekansına rahatlıkla hız aşırttık. Görebileceğiniz üzere render performansları genel anlamda yakındı. Fakat tam yük altında neredeyse 20 derecelik bir sıcaklık farkı oluştu. Az bir performans kaybıyla ciddi bir sıcaklık farkı oluşuyor!

Oyun testlerinde MSI GeForce RTX 4080 Suprim X 16 GB model ekran kartını kullandık. Yukarıdaki görselde MSI CoreLiquid S360 model sıvı soğutmayı kullandık. Görebileceğiniz üzere iki işlemci arasında çok büyük bir performans kargı Tomb Raider oyununda bulunmuyor.

Counter Strike Global Offensive testinde farkları rahatlıkla görebilirsiniz. 5.5 GHz frekansına hız aşırtılmış Ryzen 5 7600 ile 7600X’in performans sonuçları neredeyse aynı. En sağda stock soğutuculu Ryzen 5 7600’e baktığımızda ise frekansı kısıp ciddi performans kaybına yol açtığını görmekteyiz.

Ryzen 5 7600’ü Noctua NH-D15S model kule tipi soğutmayla all core 5.5 GHz hız aşırtınca Ryzen 5 7600X modeline göre daha yüksek bir oyun performansı verebildiğini görüyoruz. Yani elinizde ciddi bir hız aşırtma potansiyeli de yok değil. İyi bir anakart, soğutuculu ikilisiyle performans farkını hissetmeyebilirsiniz.

Mount and Blade 2 Bannerlord oyununda da aslında kayda değer bir fark olmadığını görmekteyiz. Bu işlemci düzgün soğutulduğu takdirde ağabeyi olan Ryzen 5 7600X modeline çok yakın bir performans sergiliyor. Hız aşırtma payıyla daha öne bile geçebiliyor. Bu yüzden oldukça F/P bir işlemci olacağını söylemek mümkün.

Sonuç

AMD Ryzen 5 7600 işlemci incelemesinin sonuna geliyoruz. Bu model yüksek sıcaklıklara ulaşan Ryzen 5 7600X modeline göre çok daha mantıklı bir tercih olmuş diyebiliriz. Frekanstan biraz feragat ederek çok ciddi bir TDP ve sıcaklık farkı ortaya çıkmış. Bu da daha düşük bir soğutucu masrafı demek. İşlemcinin fiyatı ülkemizde biraz daha düştükçe artık DDR5 platformlu hazır sistemlerde de aktif olarak kullanıldığını görebiliriz. Üstelik kule tipi bir soğutucuyla bile bu işlemciye rahatlıkla hız aşırtma yapabileceğinizi belirtmeden geçmeyelim.

 

1998 Ankara doğumluyum, uzun yıllardır Donanım Arşivi'nde web sitesi yöneticiliği yapıyorum. Sizlere ürün incelemeleriyle ve teknoloji haberleriyle güncel, doğru içerikler sunmayı hedefliyorum. Aynı zamanda Donanım Arşivi Forum'da da yöneticilik yapmaktayım.

Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da ilginizi çekebilir

Oyun İndirimleri

Oyun dünyasında heyecanlandıran kampanyalarla sıkça karşılaşıyoruz, ancak Steam’de kısa süreliğine ücretsiz hale getirilen oyunlar, oyuncuların ilgisini her zaman biraz daha fazla çekiyor. İşte bu...

Oyun Haberleri

Hayatta kalma korku türünün en efsanevi oyunlarından biri olan Silent Hill 2, 8 Ekim’de yenilenmiş haliyle tekrar karşımıza çıkacak. Yıllardır birçok hayranı tarafından merakla...

Telefon Haberleri

iPhone 16 serisi yeni cihazlar bugün yapılan resmi etkinlikle birlikte tanıtıldı. Bu yazımızda ise üst seviyeye hitap eden yeni iPhone 16 Pro ve iPhone...

Telefon Haberleri

Geçtiğimiz yılda da olduğu gibi bu yılda da yeni iPhone modelleri Eylül ayı içerisinde tanıtılıyor. Şu an gerçekleşen etkinlikle birlikte Apple’ın yeni iPhone 16...