Connect with us

Merhaba, ne aramıştın?

İnceleme

Sharkoon RGB LIT 200 & LIT 100 Oyuncu Kasası İncelemesi

Sharkoon RGB LIT 200 & LIT 100 Oyuncu Kasası İncelemesi

Sharkoon markası aslında bir süredir ülkemizde bulunan bir markaydı. Bu markanın ülkemizde fiyat/performans oranı yüksek çok sayıda ürünü bulunuyor. Oyuncular için kasa, kulaklık, mikrofon, koltuk gibi çok sayıda ürün grubuna sahipler aslında. Markanın detayına indiğimiz zaman bir Alman markası olduğunu görüyoruz. Bütün dünyada olduğu gibi Çin’de üretimini yaptıran bu markanın kuruluşu ise 2003 yılına dayanıyor.

Bugün inceleyeceğimiz ürünler ise yeni oyuncu kasası modellerinden olan RGB LIT 200 ve LIT 100 oluyor. Bu kasalara baktığımız zaman aslında aynı kasalar diyebiliriz, tek farklılık öndeki ARGB camın desenleri. Bu kasaları öne çıkaran en büyük şey ise ARGB şöleni sunmasına rağmen fiyat/performans oranının yüksek tutulması!

Sharkoon RGB LIT 100 Tasarım

İncelemelerimizi LIT 100 modeli üzerinden gerçekleştiriyoruz, aralarındaki tek fark temperli ön kısım çünkü. Bu kasalara baktığımız zaman mid-tower boyutlarını görüyoruz, yani bu kasaların boyutları için ortalama düzeyde dememiz mümkün. Çok büyük kasa sevmeyenler ya da yer sıkıntısı çekenler için bu kasaların boyutları bir hayli uygun olmuş. Fakat bu kasalar mid-tower boyutunda olmasına rağmen 6.7 KG gibi bir ağırlıkla geliyor, boyutlarını düşünürsek sağlamlıkları açısından umut verici bir ağırlık olmuş bu.

Bu kasaları öne çıkaran en büyük kısım öndeki temperli camları olmuş. Çeşitli desenlerle süslenen bu temperli camlarda kenarlardan vuran ARGB bir aydınlatma bulunuyor. Ön cama başarıyla yansıtılan ARGB aydınlatma bu fiyat seviyesi için gerçekten şaşırtıcı bir özellik olmuş. Çünkü ARGB ekipmanların fiyatlarına bakarsanız gerçekten pahalı olduklarını görebilirsiniz, bu ekipmanlar uygun fiyatlı bir kasada birleşince fiyat/performans oranı gerçekten yükseliyor.

Bu kasaların önü maalesef kapalı olarak tasarlanmış, genel hava sirkülasyonu açısından bu durum eksi yönde etki yapıyor. Fakat Sharkoon kenarlarda açıklıklar bırakmayı ihmal etmemiş. Üstelik öndeki fan ise cama çok yakın bir şekilde konumlandırılmamış, fanla ön camın arasında 2-3 CM gibi bir mesafe bırakılarak öne takılabilen fanların kenarlardan havayı rahatlıkla çekebilmesi sağlanmış. Zaten bu açıklıkların etkisine yazımızın ilerleyen kısımlarında kıyaslamalı olarak değineceğiz!

Ön paneli sökmek çok zor olmasa bile ufak bir uğraş sonucu rahatlıkla çıkartılabiliyor. Paneli çıkarttığımız zaman ise 360 MM boyutlarında mıknatıslı bir toz filtresi görüyoruz. Bu fiyat seviyesinde önde toz filtresi olması çok güzel olmuş, çünkü çok daha pahalı bazı kasa modellerinde önde toz filtresi göremediğimiz oluyordu. Burada ise sadece orta tarafta 12 CM boyutlarında aydınlatması olmayan bir fan konumlandırılmış, bu fiyat seviyesi için kabul edilebilir.

Kasanın üstüne baktığımız zaman burada giriş-çıkış birimlerini görüyoruz. En solda USB 2.0 portu, yanında 2 adet USB 3.0 portu, 3.5 MM jak girişleri, ışıklar, reset tuşu ve en sağda ise büyükçe bir güç tuşu görüyoruz. Giriş-çıkış birimleri bu fiyat seviyesi için yeterli düzeyde. Buranın hemen yukarısında ise yine mıknatıslı bir toz filtresi bulunmakta, bu güzel!

Kasanın solunda 2 adet vidayla tutulan sürgülü yapıdaki karartmasız temperli camın hemen altında ince bir ARGB şerit görüyoruz. Bu ARGB şeritin kablosu direkt olarak kasanın ARGB kontrolcüsüne bağlanmış. Şeridin sağladığı göründü gerçekten güzel, özellikle bu fiyat seviyesi için bonus diyebileceğimiz özellikler olmuş.

Kasanın arka tarafına baktığımızda 12 CM fan destekleyen bir yuva görüyoruz, dilerseniz buraya 12 CM radyatörlü bir sıvı soğutma takmanız mümkün. Dahili olarak gelen fan ise ARGB renklere sahip, çevresindeki ARGB halkayla birlikte bu fanın sunduğu görsellik gerçekten güzel. Zaten ARGB fanların maliyeti yüksek, fiyat/performans odaklı bir kasada bunu görmek gerçekten güzel…

RGB LIT serisi bu iki kasa aslına bakılırsa birbirleriyle birebir aynı. Bu kasalar arasındaki tek fark önde bulunan temperli camın tasarımı olmuş. Gördüğünüz gibi LIT 100 modelindeki desenlerle LIT 200 modelinin ön taraftaki desenleri birbirinden farklı. Buradaki seçim daha çok kullanıcının zevkine kalmış.

Sharkoon RGB LIT 100 Teknik Detaylar

  • Form Faktör: Mid-Tower
  • Kasa Malzemesi: Çelik
  • Cam Malzemesi: Temperli Cam
  • Maksimum GPU Uzunluğu: 35 Cm
  • Maksimum PSU Uzunluğu: 21.5 Cm
  • Maksimum CPU Soğutucusu Boyu: 15.7 Cm
  • Genişleme Yuvaları: 7 Adet
  • Dahili Fanlar: Önde 1 Adet 12 CM Fan, Arkada 1 Adet ARGB Fan
  • Toz Filtreleri: Üst, PSU Altı, Ön
  • Anakart Desteği: Mini-ITX, Micro-ATX, ATX
  • Disk Yuvaları: 2 x 3.5 inç, 6 x 2.5 inç
  • Boyutlar: 43,6 x 20,6 x 48,1 cm
  • Ağırlık: 6.7 KG

Kasanın sağ kapağını çıkarttığımızda bizleri ARGB kontrolcü kart karşılıyor. Kasadaki 3 ARGB donanım bu kontrolcüye takılmış. Bu kontrolcü gücünü SATA bağlantısı ile alıyor ve toplam 4 adet ARGB ürünü kontrol edebiliyor. Yani bu kasaya fazladan 1 tane daha ARGB ekipman takıp kontrolünü yapmanız mümkün. Reset tuşu ise ARGB kontrolcüye bağlanmış, 14 adet farklı moda geçiş yapabiliyorsunuz.

PSU cover bölümünün hemen üstünde 2 adet 2.5 inç disk yuvası görüyoruz. Bu kısma 2.5 inç boyutundaki SSD’lerinizi ya da HDD’lerinizi takmanız mümkün. Üstelik bu aparatları söküp kasanın yan kapağının altındaki bölüme yerleştirebiliyorsunuz, bununla beraber toplam olarak tam 6 adet 2.5 inç disk yuvası oluşmuş oluyor. Bu sayı kasanın fiyatını düşünürsek gerçekten güzel olmuş.

Kasanın sağda kalan kısmında 2 adet 3.5 inç disk yuvası görüyorsunuz. Bu disk yuvası kızaklı bir yapıda tercih edilmiş ve titreşimi engelleyen kauçuk bağlantı noktalarıyla desteklenmiş. Bu sayede mekanik disklerin oluşturduğu titreşimin kasanızda rahatsız edici sesler oluşturmasının önüne geçilmiş. Tabii dilerseniz buraya 2.5 inç disklerinizi de takabilirsiniz, tercih size kalmış.

LIT 100 model kasanın sıvı soğutma desteğine baktığımız zaman üst kısımda 240 ve 280 MM radyatör desteğini görüyoruz. Üstelik bu kısımın konumlandırılması iyi şekilde yapıldığı için radyatörlerin mosfet soğutucularına çarpma olasılığı bir hayli düşük.

Kasanın önünde ise maksimum 360 MM radyatör desteği bulunuyor. Çok kalın olmadığı sürece kasanın ön tarafına 360 MM boyutunda sıvı soğutma radyatörünü rahatlıkla takabiliyorsunuz. Bu fiyattaki kasaları düşünürsek bu destek gayet iyi olmuş.

Kasalardaki en önemli kısımlardan biri olan kablolama desteğine geldiğimiz zaman bu kasada toplam olarak 8 adet kablolama açıklığı bulunuyor. Bu kablolama açıklıkları silikonlarla kapatılmamış fakat kasanın fiyatını düşünürsek silikon yapı olmaması kabul edilebilir, kablolama açıklıklarının sayısı ise gayet iyi tercih edilmiş.

Sharkoon RGB LIT 100 Soğutma Performansı

Sharkoon RGB LIT 100 modelinin ön tarafının komple kapalı olduğunu söylemiştik. Peki bu kasa kenarlardaki ızgaralardan yeterince hava alabiliyor mu derseniz işte bu yüzden bu kasaya hem ön kapak takılı hem de değilken testler yaptık. Önü kapalıyken içerisindeki RX 5700 XT Nitro+ model ekran kartı maksimum 80 dereceye ulaştı, işlemcimiz ise 76-77 derece civarlarında kalmıştı.

Ön kapak kasayı boğuyor mu anlamak için aynı testi ön kapağı çıkartıp tekrarladık. Bu testte ekran kartı 76-77 derecelere düştü, işlemcimizin ise 72 derecelere kadar düşebildiğini gördük. Yani ön kapak kapalı ve açık halde ortalama olarak 4 derece bir sıcaklık farkı oluştu. Önü kapalı bir kasa olmasına rağmen bu değerler fena sayılmaz, devasa bir fark yok aralarında açıkçası.

Sonuç

Sharkoon’un piyasaya yeni sürdüğü RGB LIT serisi kasaları full ARGB yapısıyla bizlerin beğenisini kazandı. Bunun yanı sıra dahili olarak bir ARGB kontrolcüyle gelmesi ve kasanın başarılı malzeme kalitesi bizleri gerçekten şaşırtmayı başardı. Düşük bütçeye bol RGB’li kasa arayan kullanıcıların bakması gereken modellerden olmuşlar.

1998 Ankara doğumluyum, uzun yıllardır Donanım Arşivi'nde web sitesi yöneticiliği yapıyorum. Sizlere ürün incelemeleriyle ve teknoloji haberleriyle güncel, doğru içerikler sunmayı hedefliyorum. Aynı zamanda Donanım Arşivi Forum'da da yöneticilik yapmaktayım.

Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da ilginizi çekebilir

Teknoloji Haberleri

Ekran kartı fiyatları mining döneminden beri dalgalı seyrediyor. Mining döneminde hem stok yoktu hem de ekran kartları bir hayli yüksekti. Fakat mining döneminin bitmesiyle...

Sinema Haberleri

Dünyanın en çok aboneye sahip olan dijital içerik platformu Netflix, son dönemlerde oldukça kötü zamanlar geçiriyor. Geçtiğimiz aylarda ilk defa abone kaybetmeye başlayan platform,...

Teknoloji Haberleri

Sosyal medya devi Instagram, kullanıcı etkileşimlerini artırmak için yeni bir özellik üzerinde çalışıyor: kişileri dürtme. Bu özellik, bir zamanlar MSN ve Facebook’ta popüler olan...

Oyun Haberleri

MoreFun Studios‘un popüler mobil nişancı oyunu Arena Breakout, artık PC platformuna Arena Breakout: Infinite olarak geçiş yapıyor. Bu hamle, oyunun daha geniş bir oyuncu...