Connect with us

Merhaba, ne aramıştın?

Rehber

Windows 7 IP Adresi Çakışması Hatası Nasıl Çözülür?

İnternete bağlanırken karşılaşılan hatalar Windows kullanıcılarının en çok yakındığı hatalar arasında gelmektedir. Her ne kadar bilgisayarınızdaki diğer tüm işlemler doğru bir şekilde tamamlanıyor olsa da internet bağlantısının sağlanamaması bir çok günlük işin yarım kalmasına ve diğer işlemlerin yapılamamasına sebep olabilmektedir. Bu rehberimizde Windows 7 IP Adresi Çakışması Hatası Nedir ve Nasıl Çözülür? sorusunun yanıtını sizler için düzenledik.

Windows IP Adresi Çakışması Algıladı Hatası Nedir?

Bir ağdaki iki veya daha fazla cihaz aynı IP adresine sahip olduğunda bir IP adresi çakışması meydana gelir. Bu, cihazlardan birinin veya her ikisinin kablosuz ağ ile iletişim kuramamasına neden olur. Genellikle Windows hata mesajı gelmeden önce kullanıcılar IP çakışması yaşadıklarını anlayamazlar. Bu sebeple “Windows bir IP adresi çakışması algıladı. Ağdaki başka bir bilgisayar bu bilgisayarla aynı IP adresine sahip. Bu sorunu çözme konusunda yardım almak için ağ yöneticinize başvurun. Windows Sistem olay günlüğünden daha fazla ayrıntı edinilebilir.” şeklinde bir Ağ Hatası penceresi ile karşılaşılmaktadır. Aşağıdaki gibi durumlarda bir IP adresi çakışması olabilir:

  1. DHCP sunucusu bir sorunla karşılaşır ve aynı dinamik IP adresini iki veya daha fazla farklı cihaza atar. Yönlendiricinizin DHCP sunucusu özelliği varsayılan olarak etkindir. Ağa bağlanan farklı cihazlara benzersiz IP adresleri sağlama yeteneğine sahiptir. Ancak, yönlendiricinin DHCP sunucusu, çeşitli cihazlara atadığı adresleri düzgün bir şekilde izleyemediği ve bazen adreslemede bir çakışmaya yol açabilecek dahili hatalarla karşılaşabilir.
  2.  Kablosuz ağ yöneticisi, aynı statik IP adresini iki veya daha fazla farklı istemci cihazına atadı. Statik bir IP adresi atama manuel olarak yapılabilir. Statik IP adreslerini atan kişi, kullandığı adresleri gözden kaçırmış ve benzerlerini birden fazla cihaza vermişse, bir IP adresi çakışması ortaya çıkar.

IP Adresi Çakışması Hatası Nasıl Çözülür?

Genellikle, kullandığınız işletim yazılımınız bir IP adresi çakışması ile karşılaştığında sizi bilgilendirir. İşletim sistemine bağlı olarak bu, ağda yinelenen bir IP adresi olduğunu bildiren bir balon, açılır pencere veya bildirim gibi bir hata mesajı biçiminde gelebilir. Sisteminiz bir IP çakışması bulduğunda, her iki uçtaki ağ arabirimi devre dışı kalır. Bu, etkilenen bir IP adresine sahip her cihazı kapatır ve IP adresi çakışması çözülene kadar işlevleri devre dışı bırakır.

Bazen ağınız IP çakışmasını algılamaz ve herhangi bir bildirim olmaz, bu da sorunun fark edilmemesine neden olur. Bu olduğunda, ağınızda geçerli IP adresleri göreceksiniz, ancak bağlantı çalışmayacak veya kesintili olacaktır. Ayrıca, sorunun gerçek nedeni konusunda sizi uyarmayan belirsiz “ağ kullanılamıyor” hata mesajları da alabilirsiniz.

IP adresi çakışmalarının kendilerini değiştireceğini duymuş olabilirsiniz. Ancak bir IP adresi çakışmasına dokunulmadan bırakmak, ağınızda daha fazla komplikasyona yol açabilir. Ve bir IP adresi çakışması kendi kendine çözüldüğünde, genellikle oldukça fazla zaman alır ve yüzeyde daha da fazla sorunun ortaya çıkmasına neden olur. Bir sorun ortaya çıktıktan hemen sonra IP çakışması çözümlerini aramak en iyisidir.

  • IP ve DNS adreslerinin yenilenmesi
  • DNS ayarlarının değiştirilmesi
  • Antivirüs programının kaldırılması
  • Modemin yeniden başlatılması
  • İnternet ayarlarının sıfırlanması
  • Ağ sürücülerinin güncellenmesi
  • Ağ sürücülerinin kaldırılarak tekrar kurulması

IP ve DNS Adreslerinin Yenilenmesi

DNS önbelleğinde bulunan verilerin fazla olması da bağlantının sağlanmasını zorlaştırarak bu hatanın alınmasına sebep olabilmektedir. Komut İstemi ve Windows Powershell kullanılarak girilecek komutlar ile DNS önbelleği temizlenmesi gerçekleştirilebilir.

Adım 1 : İşlemlerin Komut İstemi ile yapılması isteniyorsa sol altta bulunan Başlat menüsüne tıklanarak arama sekmesine Komut İstemi yazılır veya klavyede Windows ve R tuşlarına aynı anda basılarak açılan Çalıştır penceresinde kısmına cmd yazılarak Tamam butonuna basılır ve Komut İstemi açılır. İşlemler Windows Powershell üzerinden yapılmak isteniyorsa sol altta bulunan Başlat menüsüne tıklanarak arama sekmesine Powershell yazılır veya klavyede Windows ve R tuşlarına aynı anda basılarak açılan Çalıştır penceresinde kısmına powershell yazılarak Tamam butonuna basılır ve Windows Powershell açılır. Sonraki adımda yapılacak işlemler Komut İstemi ve Windows Powershell için aynıdır.

Adım 2 : ipconfig /flushdns yazılarak Enter butonuna basılır.

Adım 3 : ipconfig /registerdns yazılarak Enter butonuna basılır.

Adım 4 : ipconfig /release yazılarak Enter butonuna basılır.

Adım 5 : ipconfig /renew yazılarak Enter butonuna basılır.

Adım 6 : Bilgisayar yeniden başlatıldıktan sonra internet bağlantısı sağlanacaktır.

DNS Ayarlarının Değiştirilmesi

DNS adreslerinin değiştirilerek Google’a ait DNS’lerin kullanması bir çok internet sorununu çözmektedir. İnternet kullanıcılarının en çok kullandığı DNS adresleri 8.8.8.8 ve 8.8.4.4‘dür. Bu DNS adresleri Google’a ait olduğundan dolayı kullanıcıların sıklıkla güvenerek kullandığı DNS adresleridir.

Adım 1 : Klavyede Windows ve R tuşlarına aynı anda basılarak Çalıştır açılır.

Adım 2 : Açılan Çalıştır penceresinde kısmına ncpa.cpl yazılarak Tamam butonuna basılır.


Adım 3 : Açılan Ağ ve İnternet Ayarları penceresinde ilgili adaptör bulunarak sağ tıklanır ve Özellikler butonuna basılır.

Adım 4 : Açılan Özellikler penceresinde İnternet Protokolü Sürüm 4 (TCP/IPv4) seçeneğine tıklanır.

Adım 5 : Açılan pencerede alt kısımda bulunan DNS adresi kısmına 8.8.8.8 ve 8.8.4.4 yazılır ve Tamam butonuna basılır.

Antivirüs Programının Kaldırılması

Bazı antivirüs programları zararlı gördüğü için internet erişimine izin vermeyebilir. Hemen hemen her antivirüs programında geçici olarak devre dışı bırakma özelliği mevcuttur. Antivirüs programı geçici olarak devre dışı bırakıldıktan sonra internet bağlantısının tekrar denenmesi IP adresi çakışması hatasının önüne geçecektir. Eğer çok daha güçlü bir antivirüs programı kullanılıyorsa antivirüs programı kaldırılarak bilgisayar yeniden başlatılır ve tekrar programın çalıştırılması denenir.

1. Adım : Masaüstünde sol altta bulunan Başlat menüsündeki arama sekmesine Denetim Masası yazılarak veya klavyede Windows ve R tuşlarına aynı anda basılarak açılan Çalıştır ekranın kısmına control panel yazılıp Tamam butonuna tıklanarak Denetim Masası açılır.

2. Adım : Denetim Masasında Program Ekle / Kaldır’a tıklanır.

3. Adım : Açılan Program Ekle / Kaldır penceresinde antivirüs programı seçilerek sağ tıklanır ve Kaldır butonuna tıklanır.

Modemin Yeniden Başlatılması

Modemin doğru çalışıyor olduğuna emin olunması gerekmektedir. Öncelikle modemin üzerinde bulunan ışıkların yandığına emin olunur. Modemin ışıkları yanıyorsa ancak hala bilgisayar internete bağlanamıyor sorunu devam ediyorsa modem oluşabilecek basit teknik sorunlar nedeni ile düzgün bir şekilde çalışmıyor olabilir. Bu gibi basit sorunların çözülmesi için modemin kapatılarak tekrar açılması gerekmektedir. Çoğu modem modelinde kabloların takılı olduğu kısımda veya sağ yan kısımda modem açma / kapama ve yeniden başlatma tuşları bulunmaktadır. Bu tuşa basılarak öncelikle modem kapatılır. 30 saniye beklendikten sonra modem tekrar açılır ve tüm ışıklarının yandığına emin olunduktan sonra tekrar kablosuz bağlantı denenir.

Masaüstü bilgisayar kablolu internet bağlantı problemi yaşayan kişiler bu aşamada modeme ve bilgisayara bağlantı sağlayan ethernet kablolarının doğru takılı olduğundan ve kablonun çalışıyor olduğundan emin olmalıdır.

Modeminizde basit hataların dışında diğer başka hatalar olduğunu düşünüyorsanız modem arayüzü ile kontrolü sağlayabilirsiniz. Modem arayüzüne erişmeye başlamadan önce bilgisayarınızda kullandığınız bir antivirüs programı varsa bunu geçici olarak devre dışı bırakınız. Modem arayüzünü tarayıcınız üzerinden erişebilirsiniz. Modemin marka ve modeline göre değişkenlik gösterse de çoğunlukla modem arayüzüne adres çubuğuna 192.168.1.1 yazarak erişebilirsiniz. Bu bilgi bir çok marka tarafından modemin arkasındaki etikette bildiriliyor olsa da kendi modem markanızın internet sitesi üzerinden de ulaşabilirsiniz. Modem arayüzüne eriştikten sonra internet servis sağlayıcınızdan aldığınız kullanıcı adınızı ve şifrenizi yazarak internet bağlantınızı kontrol edebilirsiniz. Bu sayfada bir sorun ile karşılaşırsanız internet servis sağlayıcısı ile iletişime geçmeniz gerekmektedir.

İnternet Ayarlarının Sıfırlanması

En bilinen internet sorunları çözümü yöntemlerinden biri de İnternet ayarlarının sıfırlanmasıdır. Bu işlem modemin yeniden başlatılmasından biraz daha uzun sürüyor olsa da bir çok kullanıcı alınan tüm internet bağlantısı hatalarında bu çözümü uygulamaktadır ve bu adım çoğu zaman alınan hatanın giderilmesinde büyük rol oynamaktadır.

Adım 1 : Klavyede Windows ve R tuşlarına aynı anda basılarak Çalıştır açılır.

Adım 2 : Açılan Çalıştır penceresinde kısmına ncpa.cpl yazılarak Tamam butonuna basılır.

Adım 3 : Açılan Ağ ve İnternet Ayarları penceresinde ilgili adaptör bulunarak sağ tıklanır ve Devre Dışı Bırak butonuna tıklanır.

Adım 4 : Adaptörün devre dışı bırakılmasının ardından biraz beklendikten sonra tekrar sağ tıklanır ve Etkinleştir butonuna basılır. Bu işlem ile internet ayarları sıfırlanmış olacaktır.

Ağ Sürücülerinin Güncellenmesi

Adım 1 : Masaüstünde sol altta bulunan Başlat menüsündeki arama sekmesine Aygıt Yöneticisi yazılarak veya klavyede Windows ve R tuşlarına aynı anda basılarak açılan Çalıştır ekranın kısmına devmgmt.msc yazılıp Tamam butonuna tıklanarak Aygıt Yöneticisi açılır.


Adım 2 : Açılan Aygıt Yöneticisi penceresinde Ağ Bağdaştırıcıları sekmesi genişletilir.
Adım 3 : Ağ sürücüsüne sağ tıklanarak Sürücüyü güncelleştir butonuna basılır.
Adım 4 : Açılan Sürücü Güncelleştirme penceresinde Sürücüyü Otomatik Olarak Ara sekmesine tıklanarak sürücü güncelleştirme işlemi başlatılır.

Ağ Sürücülerinin Kaldırılarak Tekrar Kurulması

Adım 1 : Masaüstünde sol altta bulunan Başlat menüsündeki arama sekmesine Aygıt Yöneticisi yazılarak veya klavyede Windows ve R tuşlarına aynı anda basılarak açılan Çalıştır ekranın kısmına devmgmt.msc yazılıp Tamam butonuna tıklanarak Aygıt Yöneticisi açılır.


Adım 2 : Açılan Aygıt Yöneticisi penceresinde Ağ Bağdaştırıcıları sekmesi genişletilir.
Adım 3 : Ağ sürücüsüne sağ tıklanarak Cihazı kaldır butonuna basılır.
Adım 4 : Üreticinin resmi sitesinden ilgili sürücü indirilir.
Adım 5 : Ağ sürücüsünün kurulumu doğru bir şekilde gerçekleştirildikten sonra bilgisayar yeniden başlatılır.

Bu rehberimizde sizlere IP Adresi Çakışması Hatası Nedir ve IP Çakışması Hatası Nasıl Çözülür? sorusunun yanıtını derledik. Bu konuda takıldığınız, sormak istediğiniz şeyleri sitemize yorum yazarak sorabileceğini unutmayınız.

Yazar

İTÜ Fizik Mühendisliği öğrencisi olan Elif Ersoy, yaklaşık 5 yıldır sunucu ve bilgisayar işletim sistemleri üzerine çalışmalarını sürdürmekte olup; kariyerine İTÜ Bilgi İşlem Daire Başkanlığı'nda devam etmektedir. Aynı zamanda Donanım Arşivi'nde günlük yaşamımızda neredeyse her kullanıcının karşılaştığı problemler üzerine içerik editörlüğü görevini yürütmektedir.

Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da ilginizi çekebilir

Oyun İndirimleri

Epic Games, her hafta düzenlediği ücretsiz oyun kampanyasıyla oyuncuları sevindirmeye devam ediyor. Bu hafta ise, Circus Electrique ve oynaması ücretsiz idle-RPG oyunu Firestone’un eklenti...

Teknoloji Haberleri

Huawei’nin teknoloji dünyasına yeni bir soluk getiren MatePad 11,5 inç S tabletini, iPad Pro lansmanından bir gün sonra tanıttı. İşte iPad’e rakip olarak gelen...

Oyun Haberleri

Microsoft’un heyecan verici etkinliği olan Xbox Ücretsiz Oyun Günleri geri döndü ve yine Xbox Game Pass Ultimate ve Xbox Game Pass Core aboneleri için...

Sinema Haberleri

Dünyanın en popüler film serilerinden birisi olan ve 2011 yılında yeniden başlatılan Maymunlar Cehennemi serisi, gişede tahmin edilenden daha da yüksek performans sergiledi. Elde...