Yazılımın güncel olmayan sürümü, belirli arızaların ortaya çıkması veya diğer teknik veya tüketici ihtiyaçları nedeniyle işletim sistemi yüklenmesi veya yükseltilmesi işlemi gerçekleştirilmektedir. Bu işlemler neredeyse tüm işletim sistemleri için benzer şekilde gerçekleştirilir. Daha önceleri sadece teknik personeller tarafından yapılan işletim sistemi yüklenmesi işlemleri, bilgisayarların yaygınlaşması ve günlük hayatın vazgeçilmez bir parçası haline gelmesi nedeni ile tüm kullanıcılar tarafından yapılabilmektedir.
Çok kritik bir bilgi gerektirmeyen bu işlemler için belirli bir bilgiye sahip olmak ve yükleme medyasına sahip olmak yeterlidir. Nadir durumlarda işletim sistemi yüklenmesi için teknik desteğe ihtiyaç duyulabilir. Bu rehberimizde kullanıcılar tarafından yapılan işlemler sırasında ortaya çıkabilen Windows Kurulumunda Hiçbir Aygıt Sürücüsü Bulunamadı Hatası Nasıl Çözülür? sorusunun yanıtını sizlerle paylaşacağız.
Windows Kurulumunda Hiçbir Aygıt Sürücüsü Bulunamadı Hatası Nedir?
Hata kodu bulunmayan hatalar genellikle sebebi hakkında pek bir bilgi bulunmayan hatalardır. “Hiçbir aygıt sürücüsü bulunamadı. Yükleme medyasının doğru sürücüleri içerdiğinden emin olun ve ardından Tamam’ı tıklayın.” hata mesajı da bu hatalardan biridir. Karşılaşılan hata mesajı kurulum yapılan aygıttaki problemden kaynaklı gözüküyor olsa da durum her zaman bu şekilde değildir.
Yükleme ortamı (WinPE), Windows’un değiştirilmiş bir sürümüdür. Bu hatayı tetikleyecek bir numaralı neden, kullanıcının Windows yükleme medyasının değiştirilmiş bir sürümünü kullanarak en son sürüme yükseltmeye çalışması durumudur. Bu sorunu çözmek için, yükleme medyasının orijinal bir kopyasını oluşturmanız ve bunun yerine onu kullanmanız gerekecektir. Eğer bozulma yükseltme işlemi sırasında kullanılan MBR veya BCD dosyalarını etkiliyorsa bir tür sistem dosyası bozulması da bu hatayı tetikleyebilir. Bu durumda bir CHKDSK taraması yapmak sorunu çözmenize izin vermelidir.
Bu hatayı yalnızca Windows sürümünüzü en son sürüme yükseltmeye çalışırken görüyorsanız, önyükleme yapılandırma verilerini hazırlamayı amaçlayan bir dizi yükseltilmiş CMD komutu çalıştırmayı denemelisiniz. Belirli koşullar altında, Windows sürümünü en son sürüme yükseltmeye çalışırken bir tür sistem dosyası bozulması bu hataya neden olabilir. Bu senaryo uygulanabilirse, temiz bir kurulum yapabilir veya bozuk sistem dosyalarını SFC ve DISM taramaları ile düzeltmeyi deneyebilirsiniz.
Hiçbir Aygıt Sürücüsü Bulunamadı Hatası Çözümü
Her ne kadar kullanılan medya aygıtı veya ISO dosyası ile ilgili bir sorun olarak gözükse de Hiçbir Aygıt Sürücüsü Bulunamadı Hatası farklı sebeplerden de ortaya çıkabilmektedir. Verilen çözüm adımları size sorun çıkarma ihtimali yüksek olandan başlanarak uygulanabilir.
- Bir USB 2.0 Bağlantı Noktasına Geçilmesi
- Antivirüs Programının Devre Dışı Bırakılması
- Bozuk Dosyalarının Onarımının Yapılması
- Kayıt Defteri Ayarlarının Değiştirilmesi
- Değiştirilmemiş bir Windows Sürümü Yüklenilmesi
- Bir CHKDSK Taraması Yapılması
- Windows Kurulum Adımlarından Emin Olunması
Bir USB 2.0 Bağlantı Noktasına Geçilmesi
Yeni işletim sistemini kurmak istediğiniz USB kurulum ortamını bilgisayarınızdaki 3.0 USB’ye taktıysanız, bağlantısını kesmeyi ve bir 2.0 bağlantı noktasına bağlamayı deneyin. Bu garip bir düzeltme ama bazı durumlarda Windows Kurulumunda Hiçbir Aygıt Sürücüsü Bulunamadı Hatasının önüne geçildiği görülmüştür. Bu kesinlikle kontrol etmeniz gereken bir adımdır ve eğer sorun ortadan kalkarsa en kolay ve hızlı şekilde hata çözümlenmiş olmaktadır. Bu adım hatanın önüne geçmezse diğer çözüm adımları uygulanmaya devam edilebilir.
Antivirüs Programının Devre Dışı Bırakılması
Yapmanız gereken ilk şey, USB üzerinden boot ettirmeden Windows kurulumu yapıyorsanız bilgisayarınızda yüklü ve çalışan bir Antivirüs uygulaması olup olmadığını kontrol etmektir. Bu Antivirüs dosyasının varlığının prosedürü engellemesi ve söz konusu hataya yol açması mümkündür. Bilgisayarınızda çalışan bir Antivirüs varsa, yükleme işlemine başlamadan önce onu devre dışı bırakmanız önerilir. Bunun geçici bir önlem olduğunu ve bilgisayarlarının gelecekte herhangi bir Kötü Amaçlı Yazılımdan etkilenmemesini sağlamak için yükleme işlemi biter bitmez Virüs Korumasını yeniden etkinleştirmeleri gerektiğini unutulmamalıdır.
Eğer çok daha güçlü bir antivirüs programı kullanılıyorsa antivirüs programı kaldırılarak bilgisayar yeniden başlatılır ve işlemler yeniden denenir.
1. Adım : Masaüstünde sol altta bulunan Başlat menüsündeki arama sekmesine Denetim Masası yazılarak veya klavyede Windows ve R tuşlarına aynı anda basılarak açılan Çalıştır ekranın Aç kısmına control panel yazılıp Tamam butonuna tıklanarak Denetim Masası açılır.
2. Adım : Denetim Masasında Program Ekle / Kaldır’a tıklanır.
3. Adım : Açılan Program Ekle / Kaldır penceresinde antivirüs programı seçilerek sağ tıklanır ve Kaldır butonuna tıklanır.
Bozuk Dosyalarının Onarımının Yapılması
Sistem dosyalarınızın bir şekilde bozulmuş olma olasılığı yüksektir. Bu, kötü amaçlı yazılım bulaşması veya bir elektrik kesintisi nedeniyle bilgisayarın aniden kapanması gibi birçok şekilde olabilir. Sistem Dosyası Denetleyicisi (SFC) aracını kullanarak bu dosyaları onarmayı denemelisiniz. Hasarlı sistem dosyalarını algılayan ve bunları iyi kopyalarla değiştiren yerleşik bir Windows aracıdır. Devam etmek için şu adımların izlenmesi gerekmektedir:
1. Adım : Başlat menüsü Komut İstemi yazarak Komut İstemi’ne tıklanır ve Yönetici Olarak Çalıştır butonuna tıklanır.
2. Adım : Komut İstemi ekranında DISM.exe /Online /Cleanup-image /Restorehealth yazılarak Enter’a basılır.
3. Adım : sfc /scannow komutu girilir ve Enter’a basılır.
Kayıt Defteri Ayarlarının Değiştirilmesi
Kayıt Defteri Düzenleyicisi‘nde yapılan herhangi bir değişikliğin, düzgün yürütülmediği takdirde bilgisayarlarına geri dönülemez zararlar verebileceğini bilmelisiniz. Bu nedenle üzerinde herhangi bir değişiklik yapılmadan önce dikkatli davranılmalı ve mevcut Kayıt Defterini yedeklenmelidir.
1. Adım : Windows arama sekmesine Çalıştır yazılıp Çalıştır’a tıklanarak veya klavyede Windows + R tuşlarına aynı anda basılarak Çalıştır açılır.
2. Adım : Çalıştır penceresinde Aç kısmına regedit yazılarak Tamam butonuna tıklanır.
3. Adım : Kayıt Defteri’nde \HKEY_LOCAL_MACHINE \ SOFTWARE \ Microsoft \ Windows \ CurrentVersion \ WindowsUpdate \ OSUpgrade dosyası açılarak OSUpgrade ögesine çift tıklanır.
4. Adım : Açılan DWORD (32 Bit) Değerini Düzenle penceresinde Değer verisi kısmına 0‘den 1 olarak değiştirilir.
Kayıt Defterinde bulunan değer değiştirildikten sonra değişikliklerin uygulanması için bilgisayar yeniden başlatılır ve Windows Kurulumunda Hiçbir Aygıt Sürücüsü Bulunamadı Hatası çözülmüş olur.
Değiştirilmemiş bir Windows Sürümü Yüklenilmesi
Bu hata kodunun oluşmasına neden olabilecek en yaygın nedenlerden biri kullanıcının mevcut Windows sürümünü yükleme ortamının değiştirilmiş bir sürümünden (DVD veya flash sürücü) yüklemeye veya yükseltmeye çalıştığı bir durumdur. Orijinal bir Windows 7 sürümünüz varsa ve değiştirilmiş bir yükleme medyasıyla Windows 10’un en son sürümüne yükseltmek istiyorsanız 0x8030002f hatası görmeyi bekleyebilirsiniz. Bu senaryo uygulanabilirse ve kullanmaya çalıştığınız yükleme medyası orijinal değilse, ilerlemenin tek yolu orijinal kurulum medyası kullandığınızdan emin olmaktır. Windows 10 veya Windows 7 için uyumlu yükleme medyası (USB veya DVD) oluşturmaya ilişkin daha önce yayınlanan rehberimiz Rufus İle Windows Kurulum USB’si Hazırlama Rehberi’ne göz atabilirsiniz.
Bir CHKDSK Taraması Yapılması
Uyumlu yükleme medyasını kullanarak eski bir Windows sürümünü Windows 10’a yükseltmeye çalışırken yalnızca 0x8030002f hatasını görüyorsanız, büyük olasılıkla MBR veya BCD dosyalarını etkileyen bir tür HDD / SSD sektör bozulmasıyla uğraşıyorsunuz demektir. Kendinizi bu özel senaryoda bulursanız, bu davranışa hiçbir mantıksal sektörün neden olmadığından emin olmak için bir CHKDSK’ye (Disk Taramasını Kontrol Et) gitmelisiniz. Windows Kurulumunda Hiçbir Aygıt Sürücüsü Bulunamadı Hatasının kaynağı buysa, CHKDSK bozuk mantıksal sektörleri kullanılmayan sağlıklı eşdeğerlerle değiştirir. (CHKDSK, Windows 7 ve Windows 8.1 dahil olmak üzere her yeni Windows sürümüne önceden yüklenmiş olarak gelir.)
1. Adım : Başlat menüsü Komut İstemi yazarak Komut İstemi’ne tıklanır ve Yönetici Olarak Çalıştır butonuna tıklanır.
2. Adım : Komut İstemi ekranında chkdsk /R komutu yazılarak Enter butonuna basılır.
Windows Kurulum Adımlarından Emin Olunması
Kurulum işlemleri sırasında yapılan hatalar Windows Kurulumunda Hiçbir Aygıt Sürücüsü Bulunamadı Hata mesajınının görülmesine sebep olabilmektedir. Windows ISO dosyasının yanlış yüklenmesi, BIOS ayarlarının yanlış olması gibi sebeplerden bu hata mesajı ile karşılaşılabilir. Hatanın bu durumlardan kaynaklanmadığına emin olmak ve daha doğru bir kurulum gerçekleştirmek için daha önce yayınlanan Windows 10’a Nasıl Format Atılır? rehberimizden faydalanabilirsiniz.
Tüm Windows kullanıcılarının zaman zaman karşılaştığı Windows Kurulumunda Hiçbir Aygıt Sürücüsü Bulunamadı Hatası Nasıl Çözülür? sorunun cevabını sizlerle paylaştık. Sorunla ilgili daha fazla sorunuz veya yorumunuz varsa sitemizden bizimle paylaşabilirsiniz.
Cem CemTel
Ara 4, 2023 at 18:54
Ben freedos bir bilgisayar aldım. MS sitesinden doğrudan Win11 iso olarak indirdim. Rufus ile FlashBellek hazırladım. Yeni bilgisayara hazırladığım bu flashbellek ile win11 yüklemeye çalıştım. Windows’u kurmaya başlamıyor.“Hiçbir aygıt sürücüsü bulunamadı. Yükleme medyasının doğru sürücüleri içerdiğinden emin olun, sonra Tamam’ı tıklatın.” hatasını veriyor.
Mehmet Yılmaz
Ara 5, 2023 at 14:45
Merhaba. Yeni nesil bir Intel işlemciye mi sahip cihaz?