Connect with us

Merhaba, ne aramıştın?

İnceleme

Sapphire Nitro+ RX 590 SE 8 GB Ekran Kartı İncelemesi

SAPPHIRE NITRO+ RX 590 SE 8 GB EKRAN KARTI İNCELEMESİ

Bugünkü incelememizin konuğu Sapphire’in orta seviye için konumlandırdığı yeni ekran kartı RX 590 Nitro+ Special Edition oluyor. Bu kart normal versiyona göre turkuaz renklerde bir dış kasa ve yine aynı renkte aydınlatılan şeffaf fanlarla gelmekte.
Bilindiği üzere kısa bir süre önce XFX markasının RX 590 model ekran kartını incelemiştik, performans olarak yakın kartlar olmasına rağmen soğutma konusunda biraz başarısız bir görüntü çizmişti. Şimdi ise Sapphire’ın özel çözümü diğer karta oranla bize neler sunuyor buna bakacağız.

TASARIM

İncelememize ilk olarak ekran kartının tasarımı ile başlıyoruz. Göründüğü üzere önceki nesil RX 480’e benzeyen bu tasarımı özel kılan noktaları da var. Öncelik olarak turkuaz renge sahip bu ekran kartı renk açısından diğer rakiplerinden kesinlikle farklılık yaratmayı başarıyor. Bu turkuaz renk plakanın üstü ise ufak noktacıklar ile biraz daha şık bir hale getirilmiş, kartın ortasından geçen parlak şerit ise tasarımı tamamlayan kısımlardan biri olmuş.

9.5 MM mavi renk aydınlatmaya sahip şeffaf fanlarla gelen ekran kartının en önemli artılarından biri ise pinli bir fan yapısına sahip olması, yani bu sayede fanların sadece vidalarını çıkartarak fanları temizleyip geri takmanız ya da bir sorun halinde kolaylıkla değiştirmeniz mümkün kılınmış.

Ekran kartını çevirip arkasına baktığımızda ise bizleri yine turkuaz ve gri tonlarında renklere sahip bir arka plaka karşılıyor. Bu plakada gerekli açıklıklar sağlanarak soğutmaya bir artı sağlanmış. Tabii ki bu arka plakanın ekran kartının tasarımına kattığı şıklık ise es geçilemez. Ayrıca bu açıdan bakıldığında fark edilen Dual BIOS arasında geçiş yapacağınız switch kısmı da bulunuyor.

Ekran kartının tasarımı güzel fakat tabii ki en önemli kısım soğutma performansıdır. Elimizde güçlü bir ekran kartı olduğu için soğutması da buna göre oldukça büyük oluyor. 2 adet 8 MM, 2 adet 6 MM krom kaplı bakır ısı borusuna sahip ekran kartının ısıyı yayma görevini yapan alüminyum yaprakları ise oldukça kalın tercih edilmiş.

Özel güç bileşenlerinde, yani VRM kısmında da soğutma bulunan ekran kartı bu sayede uzun süreli kullanımlarda frekans düşmesi gibi sorunlar yaşamadan stabil bir performans sergiliyor.

Günümüz trendlerinden biri olan RGB aydınlatmaya değinmeden olmaz tabii ki. Kartın üst bölümüne yerleştirilmiş Sapphire yazısı Trixx 3.0 yazılımı ile kontrol edilebiliyor. Gökkuşağı modu, kartın sıcaklığına göre renk değiştirme gibi güzel modlar bulunuyor, tabii siz dilerseniz bu yazıyı istediğiniz renge ayarlayabiliyorsunuz.

TEKNİK DETAYLAR

GPU-Z programı ile ekran kartının teknik detaylarına baktığımızda ilk olarak dikkatimizi Samsung marka bellekler çekiyor. Bilindiği üzere bu konudaki en iyi firmalardan biri Samsung, yani bu sayede bu ekran kartı diğerlerine oranla daha yüksek bir bellek frekansına çıkabiliyor. Zaten görüldüğü üzere ekran kartının bellekleri fabrika çıkışı olarak bir miktar overclock ile geliyor.

GPU: Polaris 30 XT
Mimari: GCN 4.0
Shader Unit: 2304
Baz Çekirdek Frekansı: 1469 MHz
Boost Çekirdek Frekansı: 1560 MHz
Bellek Frekansı: 8400 MHz GDDR5 (Samsung)
Bellek Bant Genişliği: 256 Bit
Bellek Miktarı (VRAM): 8 GB
Görüntü Çıkışları: 2 x DisplayPort 1.4, 2 x HDMI 2.0B, 1 x DL-DVI-D
Çoklu Ekran Kartı Desteği: AMD Crossfire
Transistör Sayısı: 5.7 Milyar
Üretim Teknolojisi: GlobalFoundries 12nm
Desteklenen Teknolojiler: AMD Freesync 2.0 HDR, Radeon VR Ready, DX 12, Vulkan
Güç Konnektörleri: 1 x 8-Pin, 1 X 6-Pin
TDP: Referans modeller 175W iken Hız Aşırtılmış özel modellerde TDP değeri 225W seviyesine ulaşabilmektedir.




PERFORMANS TESTLERİ

Karşılaştırmalı oyun testlerimize ilk olarak Battlefield 5 oyunu ile başlıyoruz. GTX 1060 ekran kartına ciddi anlamda fark atan Sapphire RX 590, 81 FPS ile liderliği ele geçiriyor. RX 580 ile kıyaslandığı zaman ise ortada 6 FPS’lik bir fark görüyoruz.

İkinci oyun testimiz ise sevilen FPS oyunlarından biri olan Rainbow Six: Siege (R6) ile oluyor. Görüldüğü üzere 1080P ultra ayarlarda 193 FPS ile liderliğe oturan ekran kartımızın hemen arkasından 190 FPS ile Fatboy model RX 590 geliyor. GTX 1060 ise 152 FPS ile bir hayli geride kalıyor.

Battle Royale oyun modunun başarılı temsilcilerinden biri olan Fortnite’da ise işler biraz değişiyor. Sapphire RX 590 SE, 96 FPS ile liderliğini sürdürürken GTX 1060 ekran kartı 90 FPS alarak diğer testlere oranla daha yüksek bir ortalama yakalamayı başarıyor.

Canlı oyun testimizi ise kısa sürede rekor üzerine rekor kıran Apex Legends ile yapıyoruz. 1080P çözünürlükte ve en yüksek grafik ayarlarında 90-110 FPS arasında değişen FPS değerleri aldık, oyun henüz yeni olduğu için FPS değerleri oldukça değişken. Çözünürlüğü 2K’ya aldığımızda ise 60-70 FPS civarlarında oldukça iyi sonuçlar alıyoruz.

XFX markasının Fatboy model RX 590 ekran kartıyla kıyaslamasını yapacak olursak oyunlarda 2-3 FPS civarlarında ufak bir fark oluşuyor arada. Bu fark kimileri için önemsizken kimileri için önemli olabilir, buradaki yorumu sizlere bırakıyoruz.

XFX Fatboy modeliyle aralarındaki en büyük fark kesinlikle soğutma performansı. Görüldüğü üzere RX 590 Special Edition ekran kartı rakibine oranla biraz daha fazla performans verse de sıcaklık değerleri olarak 75-76 dereceleri geçmiyor ve oldukça sessiz çalışıyor. Rakibi ise 80 derecelere dayanarak biraz daha sıcak çalışıyor. Buradaki önemli detay ise biz testlerimizi uzay montaj şeklinde yaptık, yani sizin kasanızda belki daha iyi belki de daha kötü bir sıcaklık değeri ortaya çıkabilir.

SONUÇ

Karşımızda 1080P çözünürlük için gerçekten çok iyi sonuçlar veren bir ekran kartı bulunuyordu. Fakat 2K çözünürlükte bile birkaç ayar kısarak yine çok iyi sonuçlar elde etmeniz mümkün görünüyor. Tasarımı gerçekten şık olan ekran kartı soğutma performansı olarak da rakiplerinden daha iyi bir konumda.

1998 Ankara doğumluyum, uzun yıllardır Donanım Arşivi'nde web sitesi yöneticiliği yapıyorum. Sizlere ürün incelemeleriyle ve teknoloji haberleriyle güncel, doğru içerikler sunmayı hedefliyorum. Aynı zamanda Donanım Arşivi Forum'da da yöneticilik yapmaktayım.

1 Yorum

1 yorum

  1. bulent

    May 23, 2020 at 17:11

    R5 2600 işlemci ve mavi 590 nitro+ var. RX590 üstündeki tuş ayarından serin, sessiz moda aldım, fakat hala 70-75 derecelerde geziyor ekran kartı sıcaklığı. Frekans da 1560 lardan aşağıya düşmüyor. Yani kısaca tam performans çalışıyor her zaman.
    Pubg lite bekleme ekranında bile durum böyle. Ayarlar ultra olmasa da kart çok ısınıyor ve enerji tüketiyor. Bilgisayar işlemcisi ise tersine hiç kasmıyor bile. Bu konuda bilgisi olan var mı?

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da ilginizi çekebilir

Oyun İndirimleri

Oyun dünyasının en sevilen platformlarından biri olan Epic Games Store, oyunculara ücretsiz oyunlar sunma geleneğini bu hafta da sürdürüyor. Bu kez platform, hem simülasyon...

Oyun Haberleri

Xbox oyuncuları için dopdolu bir hafta sonu daha kapıda! Microsoft’un düzenli olarak gerçekleştirdiği “Ücretsiz Oyun Günleri” etkinliği, bu hafta sonu da oyun severleri sevindirecek....

Sinema Haberleri

Son yıllarda kullanıcılar tarafından yoğun ilgiye maruz kalan yabancı olarak tabir edebileceğimiz dijital içerik platformlarına rakip olması adına 2015 yılında kurulan, yakaladığı performansın akabinde...

Sistem Gereksinimleri

Warhorse Studios, merakla beklenen Kingdom Come: Deliverance 2 için PC sistem gereksinimlerini nihayet açıkladı. Orta Çağ atmosferini eşsiz bir şekilde yaşatan ve gerçekçiliğiyle oyuncuları...