Connect with us

Merhaba, ne aramıştın?

İnceleme

Ryzen 5 5500 & GeForce RTX 3060 12GB Hazır Sistem İncelemesi

Fiyat/performans odaklı hazır sistem incelemelerimize Tebilon’un AMD Ryzen 5 5500 işlemcili ve Nvidia GeForce RTX 3060 12GB ekran kartlı sistemiyle birlikte devam ediyoruz. Bu sistemin bileşenleri ilk bakışta çok sıradan gelebilir fakat Tebilon bu sistemde MSI’ın Gaming X serisi RTX 3060 ekran kartını kullanarak sistemin kalitesini üst noktalara çıkartmış. Tabii bu da sistemin genel fiyatında bir artış demek.

Bildiğiniz üzere MSI Gaming X serisi ekran kartları piyasadaki diğer ekran kartlarına göre daha pahalı oluyorlar. Çünkü hem soğutma kalitesi hem de bileşen kalitesi olarak oldukça üst seviye modellerden biri bunlar. Ayrıca sistemdeki tek MSI markalı bileşen ekran kartı değil; anakart, SSD, kasa ve PSU tarafında da MSI markasının ürünlerinin olduğu bir hazır sistem karşımızda.

MSI A520M-A Pro Anakart

Sistemde MSI A520M-A Pro model anakartın kullanıldığını görmekteyiz. Gaming X ekran kartlı bir sistemde açıkçası daha üst seviye bir anakart görmek isterdik. En azından B450 ya da B550 bir anakart çok daha tercih edilesi görünüyor. Fakat AMD Ryzen 5 5500 işlemciyi düşünecek olursak bu anakart işlemcinin tam gücüne ulaşması tarafında bir dezavantaj sağlamayacaktır, yani sistemin stabilitesini bozacak bir durum söz konusu değil.

Teknik Detaylar

  • Soket: AMD AM4
  • Çipset: AMD A520
  • İşlemci Desteği: 3. Nesil Ryzen 3, Ryzen 5, Ryzen 7, AM4 APU, AM4 Athlon
  • Bellek Desteği: DDR4 2133 – 4600 MHz Arası
  • Maksimum Bellek: 64 GB, Toplam 2 Slot, Çift Kanal
  • Depolama: 4 x Sata 3.0, M.2 PCIe SSD
  • Genişleme Yuvaları: PCI Express 3.0 X16, 1 x PCI Express 3.0 1x
  • Arka Usb Portları: 4 x USB 3.2 Gen1, 2 x USB 2.0
  • Görüntü Çıkışları: VGA, HDMI 2.1
  • Ses: Realtek ALC892 7.1 HD Codec
  • Boyut: Micro ATX

AMD Ryzen 5 5500 İşlemci

Sistemde işlemci olarak AMD Ryzen 5 5500 modeline yer verilmiş. Bu işlemci 6 çekirdek ve 12 izleğe sahip genel anlamda fiyat/performans ve güçlü modellerden biri. Ülkemizde uygun fiyatla satıldığı için bu tarz sistemlerde bunu bolca görebiliyoruz. En büyük eksiği aslında 16MB L3 önbellek ile geliyor olması bu da oyun biraz performansını düşürebiliyor. Ekran kartının GeForce RTX 3060 12GB olduğunu düşünecek olursak bu işlemci genel olarak bir sorun çıkartmayacaktır.

Teknik Detaylar

  • Soket: AMD AM4
  • Çekirdek: 6
  • İzlek: 12
  • İşlemci Temel Frekansı: 3.6 GHZ
  • İşlemci Boost Frekansı: 4.2 GHZ
  • Toplam L3 Önbellek: 16 MB
  • Toplam L2 Önbellek: 3 MB
  • Toplam L1 Önbellek: 384 KB
  • Gpu Modeli: Bulunmuyor
  • TDP: 65W
  • Üretim Teknolojisi: 7 NM / Zen 3 Mimarisi
  • Soğutucu: Wraith Stealth

MSI GeForce RTX 3060 Gaming X 12GB Ekran Kartı

Gelelim bu sistemin en can alıcı kısmına yani ekran kartına. Tebilon bu sistemde MSI GeForce RTX 3060 Gaming X 12GB ekran kartına yer vermiş. Bildiğiniz üzere RTX 3060’lar üzerinde üst seviye modellerden biri bu. Gaming X serisi hem bileşen kalitesi hem de soğutma olarak üst seviyeye hitap ediyor haliyle pahalı bir model. RTX 3060 GPU’sunda ise çift fanlı haline yer verilmiş. 2 adet TorX 4.0 fanlar var bu fanlar hem yüksek bir hava akışı sunuyor hem de oldukça sessiz.

Buna ek olarak görebileceğiniz üzere özelleştirilmiş bir soğutucu bloğuna sahip. Bakır ısı borularıyla desteklenen bu soğutma bloğu oldukça büyük olduğu için çift fanlı bir tasarımda bile ekran kartını çok serin tutabiliyor.

Buna ek olarak bu ekran kartında alüminyum bir arka plakaya yer verilmiş. Görebileceğiniz üzere sağdaki fanın hemen alt tarafında açıklıklar bulunuyor, bu da fanlarla birlikte hava akışını artıran detaylardan biri. Bu arka plaka soğutmaya ufak bir katkıda bulunuyor. Aslına bakılırsa bu modelde görüntüye olan katkısı çok daha büyük, çünkü kart gerçekten çok şık görünüyor!

Teknik Detaylar

  • Mimari: Ampere
  • CUDA Çekirdekleri: 3584
  • Baz Çekirdek Frekansı: 1320 MHz
  • Boost Çekirdek Frekansı: 1837 MHz
  • Bellek Frekansı: 15 Gbps GDDR6
  • Bellek Bant Genişliği: 192 Bit
  • Bellek Miktarı (VRAM): 12 GB
  • RT Çekirdekleri: 28
  • Tensor (AI) Çekirdekleri: 112
  • Görüntü Çıkışları: 3 x DisplayPort 1.4a, 1 x HDMI 2.1
  • Üretim Teknolojisi: Samsung 8 NM
  • Desteklenen Teknolojiler: DX 12, 2. Nesil Ray Tracing, DLSS 2.0, RTX I/O
  • Güç Konnektörleri: 1 x 8-Pin + 1 x 6-Pin
  • TDP: 170W

Kingston Fury Beast 8 + 8 16GB 3200MHz CL16 Bellekler

Sistemde artık klasik hale gelen 8 + 8 16GB belleklere yer verilmiş. 3200 MHz frekans ve CL16 gecikme değeri sunan bu bellekler ise Kingston’ın Fury Beast serisinden. Yani aslında genel anlamda kaliteli bellekler bunlar. Siyah bir soğutucuyla gelen bu belleklerin çift kanal olacak şekilde tercih edilmesi sistemin performansını biraz daha yükseltiyor.

MSI Spatium M371 500GB M.2 SSD

Sistemin depolaması da MSI markasına emanet edilmiş. Yeni diyebileceğimiz modellerden biri olan MSI Spatium M371’i bu sistemde görüyoruz. 500GB kapasite sunan bu SSD saniyede 2 GB seviyelerinde okuma ve 1.1 GB seviyelerinde yazma hızı sunuyor. Genel kullanım için yeterli diyebileceğimiz hızlar bunlar. Fakat bu SSD modeli piyasadaki rakiplerine göre daha pahalı tercihlerden biri bu da sistemin fiyatını artıran detaylardan biri.

MSI MAG Forge M100A D60 Oyuncu Kasası

Sistemde yine MSI markasının MAG Forge M100A D60 model oyuncu kasası kullanılmış. Bu kasa tasarım açısından aslında oldukça şık bir model. Tepe seviye bir model diyemeyiz zaten. Fakat ön tarafının komple mesh olması, önünde ve arkasında RGB fanlarıyla tasarımsal açıdan gerçekten güzel görünüyor. Önü mesh olduğu için hava akışı olarak ise gayet iyi bir sonuç veriyor, haliyle sisteminizin genel sıcaklığı pek artmıyor.

Bu kasa buraya kadar gayet güzel fakat çok ilginç bir şekilde soldaki camı temperli değil. Pleksi malzemeden imal edilmiş bu da kasanın genel kalite algısını oldukça düşüren detaylardan biri. Artık kesinlikle temperli cam görmek istiyoruz.

MSI MAG A600N 80+ Güç Kaynağı

Sistemin fiyatını artıran diğer detaylardan biri ise MSI MAG A600N model güç kaynağı olmuş. Bu güç kaynağı 12V kanalından 576W gibi iyi bir güç sunabiliyor. Buna ek olarak sıklıkla görülen korumalar da bu güç kaynağında yerini almış durumda. 80+ sertifikasına sahip olması da oldukça güzel bir detay aslında. AMD Ryzen 5 5500 işlemci ve GeForce RTX 3060 12GB ekran kartını düşünecek olursak bu güç kaynağı rahatlıkla yetecektir, hatta yükseltmeler de yapabilirsiniz.

Sistemin Performans Testleri

Sistemin ilk performans testini Apex Legends ile yapıyoruz. 1080P çözünürlükteydik ve en yüksek grafik kalitesini kullandık. Görebileceğiniz üzere 140-160 FPS civarlarında gayet iyi değerler alıyoruz. Biraz ayar kısarak 165 FPS standartında stabil bir oyun deneyimi yaşamanız mümkün. Sıcaklıklara gelecek olursak ekran kartının Gaming X olmasıyla birlikte sadece 1200 RPM hızda 59-60 derece gibi çok iyi değerler görüyoruz.

Sıradaki oyun testimizde The Last of us Part 1 bulunuyor. Bu oyun bilgisayar için çıktığından beri büyük optimizasyon sorunları yaşıyor, zamanla biraz daha düzelttiler ama hâlâ sorunlar var. 1080P çözünürlükte, yüksek grafiklerde ve FSR 2 kalite modunda 70-80 FPS civarlarında fena olmayan değerler görüyoruz.

Tom Clancy’s Rainbow Six Siege oyununda da 1080P çözünürlüğü tercih ediyoruz. En yüksek grafik kalitesinde ve DLSS kalite modunda 200-300 FPS aralığında çok yüksek değerleri rahatlıkla görüyoruz. Rainbow Six Siege optimizasyon tarafında gerçekten iyi bir oyun.

God of War testini 1080P çözünürlükte, yüksek grafikte ve DLSS kalite modunda yaptık. Ortalamada 90 FPS gibi gayet iyi bir değere ulaşabiliyoruz. Bu zorlayıcı testte işlemci 70 derece civarlarındaydı.

Valorant testini tahmin edebileceğiniz üzere 1080P çözünürlükte ve en yüksek grafikte yaptık. 200-300 FPS aralığında yine çok yüksek değerleri rahatlıkla görüyoruz. Bu testte de sıcaklıklar oldukça düşüktü bu güzel.

Sonuç

Tebilon tarafı MSI markasına odaklanarak bir toplama oyuncu bilgisayarı ortaya çıkartmış. AMD Ryzen 5 5500 işlemci ve MSI GeForce RTX 3060 Gaming X 12GB ekran kartı özellikle 1080P çözünürlükte gerçekten iyi bir ikili oluyorlar. Ekran kartının MSI Gaming X olması da hem tasarım hem de soğutma performansı açısından gerçekten çok etkili. Sistemin eksi yönleri ise oldukça giriş seviyesi kalan anakart ve sol tarafı pleksili kasası diyebiliriz.

1998 Ankara doğumluyum, uzun yıllardır Donanım Arşivi'nde web sitesi yöneticiliği yapıyorum. Sizlere ürün incelemeleriyle ve teknoloji haberleriyle güncel, doğru içerikler sunmayı hedefliyorum. Aynı zamanda Donanım Arşivi Forum'da da yöneticilik yapmaktayım.

Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da ilginizi çekebilir

Sinema Haberleri

Dünyanın en çok aboneye sahip olan dijital içerik platformu Netflix, son dönemlerde oldukça kötü zamanlar geçiriyor. Geçtiğimiz aylarda ilk defa abone kaybetmeye başlayan platform,...

Oyun İndirimleri

Epic Games‘in bu haftaki ücretsiz oyunları INDUSTRIA ve LISA: Definitive Edition, oyunculara zengin ve çeşitli deneyimler sunuyor. Her iki oyun da kendi benzersiz atmosferleri,...

Oyun Haberleri

Hayatta kalma türünün sevilen oyunlarından biri olan 7 Days to Die, on yılı aşkın bir sürenin ardından Erken Erişim aşamasını tamamlayarak 1.0 sürümüyle oyuncuların...

Oyun Haberleri

Ubisoft hakkındaki sızıntılarla tanınan bir kullanıcı, dün Far Cry 7 ile ilgili bazı bilgiler paylaşmıştı. Ancak, bu bilgilerin doğruluğu hakkında belirsizlikler ortaya çıktı ve...