Bugün sizler için MSI GeForce RTX 3090 ve RTX 3080 Suprim X model ekran kartlarının incelemesini yapıyoruz. Bildiğiniz gibi RTX 3090 ve RTX 3080 GPU’ları Nvidia’nın tepeye konumlandırdığı çok güçlü GPU’lar. Haliyle çok iyi bir soğutma çözümüyle soğutulması gerekiyor, işte burada partner üreticilere büyük iş düşüyor!
Bugün incelemesini yaptığımız MSI’ın Suprim X ekran kartları ise özellikle tasarımsal olarak gerçekten çok şık modeller. Bunun yanı sıra tam 2.9 slotluk bir yer kaplıyorlar, yani soğutma bloğu olarak devasa ekran kartlarıyla karşı karşıyayız. Zaten böylesine güçlü GPU’ları soğutmak için iyi bir soğutma çözümü şart!
MSI GeForce RTX 3090 Suprim X Ekran Kartı
MSI GeForce RTX 3090 Suprim X model ekran kartının kutu içeriğinde güzel bazı detaylar var. Örneğin bu ekran kartının kutusunun içerisinden bir adet ayarlanabilir ekran kartı destek aparatı çıkıyor, böylesine ağır bir ekran kartının sarkması engellemek adına gayet mantıklı. Diğer yandan ise orta boylarda bir mousepad çıkıyor, genel kalite anlamında gayet iyi düzeyde.
MSI GeForce RTX 3090 Suprim X ekran kartına baktığımızda bizleri 3 fanlı devasa bir ekran kartı karşılıyor. Gri renklerin hakim olduğu bu ekran kartının bütün fanları eşit boyda olduğu için daha şık bir görüntü olduğunu söyleyebiliriz. Zaten MSI’ın bir süredir kullandığı TorX fanların en yeni hali olan TorX 4.0 fanlar kullanılmış, bu fanlar hem ömür açısından çok başarılılar hem de tasarımsal açıdan gerçekten çok şık görünüyorlar!
MSI RTX 3090 Suprim X ekran kartındaki gri renk şeması arka plakada da devam ediyor. Aslında bu ekran kartının arka plakası en şık yerlerinden biri olmuş dersek çok yanlış olmayacaktır. Gri renkteki bu metal arka plakanın hemen sağ tarafında aydınlatmalı bir MSI ejderhası bulunuyor, ortasında ise beyaz renklerde bir “SUPRIM” yazısı var. Ayrıca bu arka plakanın altında 2 adet bakır ısı borusu olduğunu ve termal pedlerle birlikte soğutmaya büyük bir katkı sağladığını belirteli.
RTX 3090 Suprim X ekran kartının ön yüzünde 2 adet RGB kısım bulunuyor. Orta fanın kenarlarında gördüğünüz kısımlar RGB bir aydınlatmaya sahip. Ayrıca bu ekran kartının arka plakasındaki MSI logosunda ve üst tarafındaki SUPRIM yazılı kısımda çok şık bir RGB aydınlatma da bulunuyor. Dilerseniz bu aydınlatmaları MSI Mystic Light yazılımı üzerinden kontrol edebiliyorsunuz, bunun yanı sıra diğer Mystic Light destekli ekipmanlarınızla senkronize bir şekilde çalıştırabiliyorsunuz.
MSI GeForce RTX 3090 Suprim X Teknik Detaylar
- GPU: GA102-300-A1
- Mimari: Ampere
- CUDA Çekirdekleri: 10496
- Baz Çekirdek Frekansı: 1395 MHz
- Boost Çekirdek Frekansı: 1860 MHz
- Bellek Frekansı: 19.5 Gbps GDDR6X
- Bellek Bant Genişliği: 384 Bit
- Bellek Miktarı (VRAM): 24 GB
- RT Çekirdekleri: 82
- Tensor (AI) Çekirdekleri: 328
- Görüntü Çıkışları: 3 x DisplayPort 1.4a , 1 x HDMI 2.1
- Üretim Teknolojisi: Samsung 8 NM
- Desteklenen Teknolojiler: DX 12, 2. Nesil Ray Tracing, DLSS 2.0, RTX I/O
- Çoklu Ekran Kartı Desteği: Bulunuyor
- Güç Konnektörleri: 3 x 8-Pin
- TDP: 420W
MSI GeForce RTX 3090 model ekran kartında güzel bir değişiklik var. Bildiğiniz gibi Gaming X modellerindeki fan profili sessizlik odaklıydı, fanlar düşük hızda dönüyordu fakat ekran kartı rakiplerine göre daha sıcak çalışabiliyordu. MSI, Suprim X ekran kartlarıyla birlikte bunu kullanıcıya bırakmış. Ekran kartının arkasındaki BIOS switch kısmıyla birlikte ister Gaming Mode ister Silent Mode BIOS’ları arasında geçiş yapabiliyorsunuz.
MSI’ın güncel ekran kartlarında kullandığı çok güzel bir soğutma teknolojisi daha var. Core Pipe adı verilen bu teknolojide direkt olarak GPU’ya temas eden bakır ısı borularının aralarındaki boşluk en aza indiriliyor. Bu sayede GPU’ya direkt temas eden bakır ısı boruları sıcaklığı daha iyi bir şekilde taşıyabiliyor. Zeminin pürüzsüz olması da teması artırıyor.
Ekran kartında GPU’yu soğutmak çok önemli, fakat diğer bileşenleri soğutmayı unutmamak gerek. Özellikle VRAM yongalarını soğutmak gerçekten çok önemli. MSI bu konuda termal pedlerle desteklenmiş geniş bir soğutucu blok kullanıyor. Tabii bununla kalmayıp diğer güç bileşenlerini de bu büyük soğutucu bloktan yararlanıyor ve her bileşen başarılı bir şekilde soğutuluyor.
MSI GeForce RTX 3080 Suprim X Teknik Detaylar
- GPU: GA102-200
- Mimari: Ampere
- CUDA Çekirdekleri: 8704
- Baz Çekirdek Frekansı: 1440 MHz
- Boost Çekirdek Frekansı: 1905 MHz
- Bellek Frekansı: 19.5 Gbps GDDR6X
- Bellek Bant Genişliği: 320 Bit
- Bellek Miktarı (VRAM): 10 GB
- RT Çekirdekleri: 68
- Tensor (AI) Çekirdekleri: 272
- Görüntü Çıkışları: 3 x DisplayPort 1.4a , 1 x HDMI 2.1
- Üretim Teknolojisi: Samsung 8 NM
- Desteklenen Teknolojiler: DX 12, 2. Nesil Ray Tracing, DLSS 2.0, RTX I/O
- Güç Konnektörleri: 3 x 8-Pin
- TDP: 370W
MSI GeForce RTX 3090/3080 Suprim X Performans Testleri
MSI GeForce RTX 3090 Suprim X ekran kartının ilk oyun testini Battlefield 5 oyunuyla yaptık. 4K çözünürlük kullandık ve grafik ayarlarımız en yüksekteydi. Bunun yanı sıra DLSS ayarımız ise kalite modundaydı. Görselde gördüğünüz gibi 100-110 FPS civarlarında çok güzel FPS değerleri elde ettik. Hatta biraz ayar kısarsanız 144 FPS gibi bir değere bile ulaşmak mümkün. Bu testteki sıcaklık değeri ise maksimum 74 dereceleri gördü, fan hızı 2200 RPM ve %70 civarlarında seyretti.
Diğer bir oyun testini ise tahmin edebileceğiniz gibi Cyberpunk 2077 ile yaptık. Yine 4K çözünürlükteydik, ayarlarımız en yüksekteydi ve DLSS ayarı ise balanced moddaydı. FPS değeri 35-55 arasında çok değişkendi. Fakat Ray Tracing modlarını kapattığımızda ise FPS değerinin 80-90 FPS’lere kadar çıktığını gördük, oyunun optimizasyonu hâlâ pek iyi değil. Ekran kartı sıcaklığı ise bu testte 76 derecelere kadar çıktı.
RTX 3090 Suprim X’in son oyun testini Tom Clancy’s Rainbow Six Siege ile yaptık. Çözünürlük 4K, ayarlar en yüksekte gördüğünüz gibi 150 FPS gibi çok iyi FPS değerleri almayı başardık. Bu esnada ekran kartı sıcaklığı 75 derecelere kadar çıktı, fan hızı ise 2250 RPM civarlarındaydı. Fan hızı biraz çok gibi görünüyor fakat ekran kartının fanları üst seviye olduğu için bu hıza rağmen sessiz bile sayılabilir.
RTX 3090 modeline ek olarak elimizde bulunan RTX 3080 Suprim X ekran kartına da bir sıcaklık testi yaptık. Cyberpunk 2077 oyununda 4K çözünürlükte ve yüksek grafik ayarlarında ortalamada 70 FPS aldık. Fakat sıcaklık tarafında ise 70-71 derecelerde seyreden değerler gördük. Yani RTX 3090 modeline oranla 5 derece daha serin çalışıyor, fan hızı ise aynı devirlerde seyretti.
Sonuç
Bugün sizler için MSI GeForce RTX 3090 Suprim X ve RTX 3080 Suprim X model ekran kartlarının incelemesini yaptık. Bu ekran kartları 2.9 slotluk devasa boyutuyla, gri renklerin hakim olduğu şık tasarımıyla bizlerin beğenisini kazanmayı başardı. Soğutma tarafında ise 3090 modelinin 76 derecelerde olması, 3080 modelinin ise 71 derecelerde kalması böylesine güçlü GPU’lar için güzel diyebileceğimiz değerlerdi.