Connect with us

Merhaba, ne aramıştın?

İnceleme

En İyi Termal Macun Önerisi 2023

Termal macunların bilgisayarlarımız için önemi büyük. Soğutucular ile CPU, GPU arasındaki bağlantıyı onlar sayesinde kuruyoruz. Bugünkü kıyaslamamızda ise piyasada 100 TL civarlarında bulunabilen termal macunlar arasında büyük bir kıyaslama yapacağız. Peki en iyi termal macunlar hangisi? Gelin bu 6 adet macun arasında nasıl farklar oluşacak, nasıl değerler göreceğiz hep birlikte bakalım!

Termal Macun Nedir?

Kıyaslamalı testimize geçmeden önce bilmeyenler için nedir bu termal macun, ne işe yarar, neden kullanmalıyız bundan bahsedelim biraz.

Termal Macun, donanımların hızlı soğuyabilmesi için soğutucu blok ile donanım arasına eklenen, eklendikten sonra hava boşluklarını yok ederek ısı alışverişini hızlandırarak soğumaya yardımcı olan hafif sıvımsı / katımsı bir maddedir.

Bilindiği üzere bilgisayarlarımızda işlemci, çipset, ekran kartı gibi bazı bileşenler bulunmakta. Bu bileşenler çalıştığı zaman bir miktar ısı üretirler. Bileşenler ne kadar verimliyse o kadar az ısınıyor tabii bunu da atlamamak lazım.

Bu ısınan bileşenleri verimli bir şekilde soğutmak için çeşitli soğutucular kullanıyoruz. Bu soğutucular termal macun olmadan kullanılırsa işlemci ile tam olarak temas edemiyor. Biz burada kalan boşluğa bu termal macunları ince bir tabaka halinde sürerek işlemcimiz ile soğutucumuz arasında bir katman oluşturarak ısı iletimini sağlıyoruz.

Termal Macun Önerileri ve Özellikleri

Burada farklı markaların termal macunlarını test ettik. Bu macunların bazıları oldukça ucuzken bazıları ise bir hayli pahalı. Bu sayede fiyat/performans dengesi en iyi macunu da seçmeniz mümkün kılındı diyebiliriz gelin termal macun kıyaslamasına geçelim.

Markasız / OEM Macun

İlk macunumuz piyasada çoğu yerde 5-10 lira civarlarında bulabileceğiniz ve oldukça yüksek boyutlarda gelen ucuz bir termal macun. Görüldüğü üzere normal bir şırıngada geliyor. Şırınganın üzerinde yazdığına göre 1.5 W/mk değerinde bir ısı iletkenliğine sahip. Uygularken ise kıvamının oldukça yapışkan ve cıvık olduğunu fark ettik.

XIGMATEK PTI-G3606

Diğer bir test macunumuz ise piyasanın büyük firmalarından biri olan Xigmatek’in PTI-G3606 model termal macunu oluyor. 5 W/mk değerinde bir ısı iletkenliği sunuyor. 3 Gramlık bir şırıngada gelen termal macun sürüm işleminde ortalama bir kıvama sahipti ve bizi yormadı. Ayrıca bu ürünün kutusundan termal macunu daha kolay uygulamak için bir adet yayıcı aparat çıkıyor.

ZALMAN ZM-STG2

Üçüncü macunumuz ise oldukça popüler macunlardan biri olan Zalman STG2 oluyor. 4.1 W/mk ısı iletkenliği sunan bu macun 3.5 gramlık bir şırıngada geliyor. Uygularken ise yine ortalama bir kıvamdaydı ve bize bir sorun çıkarmadığını söyleyelim.

ARCTIC MX-4 2019 EDITION

 Dördüncü sıradaki macunumuz ise bu aralar piyasada çokça satılan ve takipçilerimiz tarafından çokça merak edilen bir macun olan Arctic MX-4 2019 Edition oluyor. Bu macun diğerleri gibi büyük bir pakette gelmiyor açıkçası. 8.5 W/mk iletkenlikle gelen macunun çok farklı kapasite seçenekleri bulunmakta, bizdeki 2 gramlık bir versiyondu ve ortalama 30 liralık bir fiyata sahip. Bu macunun da uygulaması oldukça zahmetsiz oldu.

COOLER MASTER MASTERGEL PRO

Beşinci macunumuz da tıpkı MX-4 gibi oldukça popüler macunlardan biri olan CoolerMaster Mastergel PRO oluyor. 8 W/mk ısı iletkenliğine sahip bu macun beraberinde temizlik peçetesi ve yine yardımcı bir yayıcıyla geliyor. Kıvamı ise ortalama düzeyde ve size bir zorluk çıkartmayacaktır. Şırınga içinde ise 3.8 gram macun bulunmakta.

NOCTUA NT-H1

 Testimizdeki son macunumuz ise Noctua’nın NT-H1 model termal macunu oluyor. Firma bilgi vermese de genel kanıya göre 8.5 W/mk ısı iletkenliği ile gelen bu macun geçtiğimiz dönemlerde ülkemizde 50 TL civarlarında bulunurken günümüzde ise fiyatları bir hayli uçmuş durumda, umarız bu durum kısa süre içerisinde düzelir. Bu macunun ağırlığı ise 3.5 gram ve uygulaması kolay.

Termal Macun Önerilerindeki Test Sistemimiz

En iyi termal macun önerilerini yapabilmek için. Bu macunları hakkıyla test edebilmek için tabii ki üst seviye bir sistem kullanmamız şarttı. Anakart olarak ASUS’un ROG Strix Z390-E Gaming model anakartını kullandık, işlemcimiz ise i9-9900K ve bütün çekirdekleri 5 GHZ frekansında çalışıyor voltajımız ise 1.40V. Soğutucumuz ise çift kuleli tasarımıyla Noctua NH-D15 oluyor. Bütün testlerimizi ise 2 kere yaptığımızı ve aynı değerleri elde ettiğimiz şimdiden belirtelim.


  • Asus ROG Strix Z390-E Gaming
  • Intel i9-9900K 5.0 GHz 8 Çekirdek 16 İzlek
  • Noctua NH-D15
  • Corsair HX1000 1000W 80+ Platinum
  • GSkill Flare X 16 GB (2*8) GB 3200 MHz CL14
  • 1 TB Samsung 850 Evo SSD




Termal Macun Test Sonuçları

Markasız Macun

İlk yorumlamamızı markasız olan ucuz macunla yapıyoruz. i9-9900K işlemciyi boşta 41 derecede tutarken yük durumunda 94 derece gibi kritik düzeylerde tutarak tahmin ettiğiniz gibi çok başarısız bir performans sergiledi.

Xigmatek PTI-G3606

Xigmatek PTI-G3606 model termal macuna baktığımızda ise markasız ucuz macunla aralarında ciddi bir fark olduğunu görüyoruz. Boşta 39 derecelerde kalan sistem yük altında 85 derecelere iniyor, yani bu değer markasız macuna oranla 9 derece daha düşük.

Zalman ZM-STG2

Zalman’ın ZM-STG2 model kodlu macununa baktığımızda ise sistemimizin boşta 38 derecede kalırken yük altında ise 84 dereceye çıktığını görüyoruz. Bu değer Xigmatek ile bir hayli yakın gördüğünüz üzere.

Arctic MX-4 2019 Edition

Popüler macunlardan biri olan Arctic MX-4 2019 Edition‘a geldiğimiz zaman ise işlemci sıcaklığımız yük yokken 38 derece, yük durumunda ise 83 dereceye çıkıyor. Sonuç yine diğer macunlar ile çok yakın görünüyor.

Cooler Master MasterGel

Yine bir hayli popüler macunlardan biri olan Cooler Master MasterGel PRO modeline geldiğimizde ise MX-4 model termal macunla birebir aynı değerleri aldığını görüyoruz. Fakat burada önemli bir kısım daha var! MX-4 termal macun bu sıcaklığa 18 dakikada ulaşırken MasterGel Pro ise 27. dakikada bu değeri gördü. Yani MasterGel Pro MX-4’e oranla biraz daha başarılı.

Noctua NT-H1

Gelelim Noctua’nın NT-H1 model kodlu termal macununa. Bu kıyasladığımız 6 macun içerisinden en başarılı sonucu bunla aldık. 38 derece boştayken, 82 derece ise yük durumunda aldığımız sıcaklık değerleri NT-H1’i liderlik koltuğuna taşımayı başardı.

Bunlar Arasındaki En İyi Termal Macun Hangisi?

En iyi termal macun önerisi için kıyaslamalar yaptığımız yazımızın sonuna geldik. Termal macunların sistem soğutmamız için ne kadar önemli olduğunu yazımızda belirtmiştik. Bu testimizde ise piyasada 50 TL civarlarında bulunabilen termal macunları inceledik. 8 W/mk ısı iletkenliği değerlerinin iyi olarak kabul edildiğini varsayarsak testimizdeki 3 macun bu değeri karşılıyordu ve birbirlerine yakın sonuçlar vermeyi de başardılar.

2023 En İyi Termal Macun

Termal macun testlerinin sonuna geliyoruz. Yukarıda testlerini yaptığımız macunlara ek olarak günümüzde Cooler Master Mastergel Maker Nano, Arctic MX-6 gibi daha üst seviye macunlar da piyasaya çıktı. Bütçeniz yukarıdaki macunlara oranla daha yüksekse tercihiniz bu yönlerde de olabilir. 


1998 Ankara doğumluyum, uzun yıllardır Donanım Arşivi'nde web sitesi yöneticiliği yapıyorum. Sizlere ürün incelemeleriyle ve teknoloji haberleriyle güncel, doğru içerikler sunmayı hedefliyorum. Aynı zamanda Donanım Arşivi Forum'da da yöneticilik yapmaktayım.

8 Yorumlar

8 yorum var

  1. Ender

    Nis 15, 2020 at 00:13

    Noctua NT-H1belirtilen ısıya kaç dk da ulaştı?

    • MSami

      Haz 6, 2020 at 12:50

      bence de en önemlisi o

  2. Fatih

    May 25, 2020 at 08:44

    Abi güzel iş yapmışsınız fakat burada objektif bir iş yok. Hangisi kaç dk da ulaştı? Birinde yazılmış diğerlerinde yok. Keşke daha iyi mukayese etme şansımız olsaydı. Ucuz olan dışında hepsi aynı sonucu vermiş. Isı iletkenliği 4 olanla 8 olanın aynı sonucu vermesi bence çok mantıklı değil.

  3. Mustafa

    May 30, 2020 at 22:26

    Test için ne kullanılmış mesela hangi program gibi o da belli değil.

    • Mehmet Yılmaz

      May 30, 2020 at 23:06

      Prime95 tabii ki.

  4. Hakan Kaya

    Ağu 12, 2020 at 09:57

    Bence En iyi Termal macunlar
    1-Thermal Grizzly Kryonaut (n11’de 169 tl aldım test ettim)
    2-Noctua HT-1
    3- Cooler Master Mastergel Maker

    n11 de aynı mağazada diğerleride varmış yakında getirecekleriniz söylediler.
    Onarıda test edicem

  5. Hakan Gürer

    Eyl 3, 2020 at 01:46

    Ama kaç ay gidecek bir de onu bilmek gerekiyor. Mastergel pro kullandığım dönemlerde 6 aydabir yenileme yapmam gerekiyordu. Arctic mx4 ün mastergelden daha iyi olduğuna inanıyorum. Gerçi şuan fiyatlar inanılmaz arttı. 4gramlık mx4 60 liralara dayanmış durumda. En son deneyip performansından baya memnun kaldığım termal macun wipaste c2 yi de öneririm. En azından şuanda f/p olarak en alınabilecek bir ürün 4grımı 40 lira civarlarında. Cooler masterın en düşük fiyatlı ürünleri fazla performans gösteremiyor.

  6. Mustafa

    Ara 5, 2020 at 03:57

    Aralarında en iyisi mx4

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da ilginizi çekebilir

Oyun Haberleri

Dolu dolu geçen bir ekim ayının ardından, yılın sonuna yavaş yavaş yaklaşıyoruz. Ancak neyse ki kasım ayı da oyun dünyasına birçok yeni yapımın katılacağı...

Oyun Haberleri

Xbox oyuncuları için heyecan dolu bir hafta sonu daha başlıyor! Microsoft’un her hafta düzenlediği “Ücretsiz Oyun Günleri” etkinliği, bu hafta da beş muhteşem oyunla...

Sinema Haberleri

Son yıllarda oyun sektörü inanılmaz bir büyüme içerisinde. Sinemada izlediğimiz filmlerin oyun uyarlamalarını gördüğümüz yıllardan, video oyunlarının dizi yada film uyarlamalarını görmeye başladık. Kanadalı...

Oyun İndirimleri

Epic Games Store, her hafta oyunseverlere sunduğu ücretsiz oyunlarla oyuncu topluluğunu büyütmeye ve onları yeni deneyimlerle tanıştırmaya devam ediyor. Bu haftanın Epic Games kullanıcılarına...