Connect with us

Merhaba, ne aramıştın?

İnceleme

3500 TL Bütçe ile Sistem Toplama Rehberi -G2-

3500 TL BÜTÇE İLE SİSTEM TOPLAMA REHBERİ -G2-

Bugünkü sistem toplama rehberimizde oldukça kaliteli bileşenleri fiyat/performans oranını yüksek tutarak topladığımız “G” serisi sistemlerin ikincisine yer veriyoruz. İlk topladığımız sistemin üzerinden yaklaşık 8 ay geçti ve artık biraz daha güncel parçalarla yeni bir “G” serisi sistem toplamaya karar verdik.

Sistemimiz uygun bütçesine rağmen temperli cama sahip kasası, ROG Strix model ekran kartı, 4 çekirdek 8 izlek işlemcisi ile yüksek performansla birlikte kaliteli bileşenleri uygun fiyata sunmayı hedefliyor.

Dilerseniz BURAYA tıklayarak sistemin hazır olarak toplanmış haline ulaşabilirsiniz.

ANAKART

Fiyat performans oranını yüksek kaliteli bileşenlerle sunmayı hedefleyen sistemimizin anakartı Asus’un Prime B450M-K modeli oluyor. Bu anakart güncel B450 çipsetini baz alıyor, 3200 MHz gibi yüksek bellek frekanslarını destekliyor ve üzerinde Pci Express M.2 SSD slotu bulunuyor. Bunlara ek olarak iyi bir overclock performansı sunmayı da es geçmiyor. Tabii ki bunlar güzel detaylar fakat uzun ömürlülük açısından da LanGuard özelliği ve yüksek kaliteli güç bileşenleri ile bu açıdan da kullanıcısını kesinlikle üzmeyecektir.


Teknik Detaylar

Soket: AMD AM4
Çipset: AMD B450
İşlemci Desteği: Ryzen 3, Ryzen 5, Ryzen 7, AM4 APU, AM4 Athlon
Bellek Desteği: DDR4 3200/2933/2667/2400/2133
Maksimum Bellek: 32 GB, Toplam 2 Slot, Çift Kanal
Depolama: 4 x Sata 3.0, M.2 Sata PCIe SSD
Genişleme Yuvaları: PCI Express 3.0 X16, 2 x PCI Express 1x
Arka Usb Portları: 4 x USB 3.1, 2 x USB 3.1 (Gen2)
Görüntü Çıkışları: 1 x VGA, 1 x DVI-D
Ses: Realtek ALC887 7.1 Kanal HD Codec
Boyut: Micro ATX

İŞLEMCİ

Sistemimizdeki işlemci tercihi ise AMD Ryzen 5 2500X oluyor. Bu işlemci Ryzen 2 serisinden olduğu için önceki seriye oranla biraz daha yüksek frekans değerleri sunmayı başarıyor. Bu frekans artışı tekli çekirdek performansını da arttırdığı için bu işlemci ile hem oyun hem de render işlerinizi rahatlıkla yapmanız mümkün kılınıyor. Tabii ki 4 çekirdek 8 izlek bir işlemci olduğu için de yayıncılık yapmanız bile mümkün.


Teknik Detaylar

Soket: AMD AM4
Çekirdek:
4
İzlek:
8
İşlemci Temel Frekansı:
3.6 GHZ
İşlemci Boost Frekansı: 4.0 GHZ
Toplam L3 Önbellek: 8 MB
Gpu Modeli:
Bulunmuyor
TDP:
65W
Üretim Teknolojisi:
12 NM FinFet

EKRAN KARTI

Gelelim sistemimizin en can alıcı ve şık parçalarından biri olan ekran kartına. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi kaliteli parçaları uygun fiyata sunmak için bu sistemde Asus’un ROG Strix serisi bir ekran kartını tercih ettik. AMD’nin RX 570 GPU’sunu baz alan bu ekran kartı 4 GB VRAM ile geliyor. RX 570 ekran kartları arasında en yüksek performansa sahip modellerden biri olan bu model günümüz oyunlarında 1080P çözünürlükte oldukça iyi bir performans sergileyerek kullanıcısını üzmüyor.

Ekran kartında yapılan özelleştirmelere gelecek olursak bilindiği üzere soğutma konusunda ciddi anlamda özelleştirmeler bulunuyor. Buna ek olarak kullanılan yüksek kaliteli bileşenler overclock potansiyelini diğer kartlara oranla bir tık daha öne çıkarıyor. Tasarımsal açıdan ise kartın üzerindeki aydınlatmalı ROG gözü gerçekten çok şık duruyor.


Teknik Detaylar

GPU: Polaris 20 XL
GPU Frekans:
1300 MHz (Gaming Mode), 1310 MHz (OC Mode)
Bellek Frekans:
7000 MHz
Stream Processors: 2048 Ünite
Bellek Veriyolu:
4 GB 256 Bit
Bellek Türü:
GDDR5
Üretim Teknolojisi:
14nm
TDP:
120 W
Görüntü Çıkışları:
HDMI 2.0 x 1, Dual-Link DVI-D x 2, Display Port x 1
Güç Konnektörleri:
1 x 8 Pin

BELLEK

Anakartımız çift RAM slotuna sahip olduğu için bu konudaki tercihimizi tek modül 8 GB RAM’den yana kullanmak şart olmuştu çünkü ileride bu RAM’in yanına bir adet daha 8 GB RAM ekleyerek 16 GB değerini elde etmeniz mümkün. Model tercihi olarak ise Corsair Vengeance LPX DDR4 3000 MHz RAM’ini kullandık. Bu model üzerindeki metal soğutucusu ile performansını daha serin bir şekilde sunabiliyor buna ek olarak 3000 MHz frekansı ile AM4 platformundaki bellek frekansı ihtiyacını da rahatlıkla karşılayabiliyor.

DEPOLAMA

Bu seferki sistemimizde HDD yerine SSD kullanmaya karar verdik. Toshiba’nın TR200 serisi 480 GB SSD’si günümüz sistemleri için yeterli düzeyde denebilecek bir kapasite ve hız sunuyor. Tabii ki SSD’lerin sistemlerde oluşturduğu hız farkı da es geçilemeyecek kadar fazladır. Eğer ben daha yüksek kapasite istiyorum oyunlarımı depolamak istiyorum derseniz SSD’yi çıkartıp 1 TB HDD ekleme imkanı da verdiğimiz linkte bulunuyor.

KASA VE GÜÇ KAYNAĞI

Sistemimizin bir diğer şık parçası olan kasamıza gelelim. Buradaki tercihimiz Thermaltake’in V200 model koduna sahip Midtower oyuncu kasası oluyor. Solundaki 4MM temperli camı, toz filtreleri, yanında gelen 3 adet RGB fan ve RGB fan kontrolcüsü ile gerçekten üst seviye kalite ve tasarım sunan bir kasa. Bunlara ek olarak sunduğu yüksek sayıdaki kablolama delikleri, PSU cover desteği gibi özellikleri ile de iç tasarım olarak oldukça temiz bir görüntü elde edebiliyorsunuz.

Kasada RGB fanların ve RGB kontrolcünün olduğunu söylemiştik. Bu kontrolcünün sundukları ise gerçekten iyi düşünülmüş. Üzerinde bulunan Fan Speed tuşu ile fanların hızını ayarlamak, Light Mode tuşu ile çeşitli RGB modları arasında geçiş yapmak, Color Mode ile renkler arasında geçiş yapmak ve sonuncu olarak ise Light Speed ile ışık efektlerinin hızını ayarlamak.

Görselde gördüğünüz kasa içine yerleştirileni, aynı özellikleri kasa kapağını açmadan kullanmak için ise kasanın Pcı Express kapaklarından birine ek bir aparat daha yerleştirmeniz mümkün kılınmış.

Yukarıda bahsettiğimiz bu şık kasanın yanında ise 600W 80+ sertifikalı bir güç kaynağı geliyor. Bu güç kaynağı sertifikası ile kalitesini kanıtlamış ve 12V kanalından verdiği 504W güç ile G2 sistemimiz için fazlasıyla yeterli. Tabii burada yüksek güçte bir güç kaynağı kullanılmasının artısı ise ileride daha üst seviye ekran kartlarına güç kaynağı değişimi yapmadan geçiş yapabilme imkanı oluyor.




SİSTEMİN PERFORMANS TESTLERİ

“G2” sistemin ilk oyun testini Rainbow Six Siege (R6) ile yapıyoruz. RX 570 ekran kartının gücüne yaraşır şekilde 1080P çözünürlükte ve ultra ayarlarda ortalama olarak 125-135 FPS civarlarında oldukça yüksek değerler almayı başarıyoruz. Bu arada Rainbow Six Siege oyununun işlemciye ciddi anlamda yüklenen bir oyun olduğunu da söylemeden geçmeyelim fakat buna rağmen herhangi bir darboğaz söz konusu bile değil.

Oldukça yüksek FPS değerleri aldığımız için ek olarak 2K (1440P) çözünürlükte bir test daha yaptık sistemi daha fazla zorlamak adına. Bu testte ise FPS değerimiz 60-70 civarlarında kalarak yine oldukça akıcı bir oyun deneyimi sunmayı başardı.

İkinci oyun testimizi ise Battle Royale oyun türünün en önemli temsilcilerinden biri olan PUBG ile yapıyoruz. Yine 1080P çözünürlükte ve ultra grafik ayarlarında ortalama olarak 70 FPS alan sistemimiz ayarları 1080P en düşüğe aldığımızda ise 110-120 FPS civarlarında oldukça iyi değerler alıyor.

Daha önce 1080P’de gerçekleştirdiğimiz testleri bu sefer 2K çözünürlükte ve yüksek grafik ayarlarında yapıyoruz. Görüldüğü üzere ortalama olarak 40-50 FPS civarlarında değerler alıyoruz.

En güncel ve ağır oyunlardan biri olan Battlefield 5’i testlerimize eklemezsek olmazdı tabii. 1080P çözünürlükte ve ultra grafik ayarlarında yaptığımız testlerde ortalama olarak 60-70 FPS civarlarında oldukça iyi bir sonuç aldık. Aynı grafik ayarlarını koruyup çözünürlüğü 2K (1440P)‘ye çıkardığımızda ise FPS değerimiz 45 civarlarına iniyor.

Sonuncu oyun testimizi ise popüler oyunlardan olan Fortnite ile yapıyoruz. İlk testimizi 1080P çözünürlükte ve destansı grafik ayarlarında yaptık. Bu ayarlarla ortalama olarak 70 FPS almayı başardık. Çözünürlüğü aynı bırakıp ayarları düşüğe alınca ise FPS değeri neredeyse iki katına çıkarak 130-140 FPS civarlarında seyrediyor. Buradaki güzel yanlardan biri ise işlemci kullanımımızın oldukça düşük olması ve ekran kartımızın gayet serin bir şekilde çalışmaya devam etmesi.

Sistemimizi biraz daha zorlamak adına bu sefer çözünürlüğü 2K (1440P)’ye çıkarıp ayarları yükseğe aldığımızda ise FPS değerimiz 50-60 civarlarında kalmayı başarıyor.

SONUÇ

Hedeflediğimiz gibi oldukça kaliteli bileşenleri fiyat/performans dengesini oldukça üst seviyelerde tutan bir sistem ortaya çıktı. Gerek temperli cama sahip şık RGB kasası olsun gerek ROG Strix model ekran kartı olsun hem şık hem performanslı bir sistem oldu. Kullanılan R5 2500X işlemci ve 600W güç kaynağı ile de ileride olabilecek ekran kartı yükseltmelerinin önü açılmış oldu.

1998 Ankara doğumluyum, uzun yıllardır Donanım Arşivi'nde web sitesi yöneticiliği yapıyorum. Sizlere ürün incelemeleriyle ve teknoloji haberleriyle güncel, doğru içerikler sunmayı hedefliyorum. Aynı zamanda Donanım Arşivi Forum'da da yöneticilik yapmaktayım.

Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da ilginizi çekebilir

Teknoloji Haberleri

Ekran kartı fiyatları mining döneminden beri dalgalı seyrediyor. Mining döneminde hem stok yoktu hem de ekran kartları bir hayli yüksekti. Fakat mining döneminin bitmesiyle...

Sinema Haberleri

Dünyanın en çok aboneye sahip olan dijital içerik platformu Netflix, son dönemlerde oldukça kötü zamanlar geçiriyor. Geçtiğimiz aylarda ilk defa abone kaybetmeye başlayan platform,...

Oyun Haberleri

Hayatta kalma türünün sevilen oyunlarından biri olan 7 Days to Die, on yılı aşkın bir sürenin ardından Erken Erişim aşamasını tamamlayarak 1.0 sürümüyle oyuncuların...

Oyun Haberleri

Ubisoft hakkındaki sızıntılarla tanınan bir kullanıcı, dün Far Cry 7 ile ilgili bazı bilgiler paylaşmıştı. Ancak, bu bilgilerin doğruluğu hakkında belirsizlikler ortaya çıktı ve...