Connect with us

Merhaba, ne aramıştın?

İnceleme

Steam Deck Ön İnceleme

Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle birlikte daha kompakt, daha taşınabilir düzeyde cihazların ortaya çıktığını görüyoruz. Bu cihazlardan birisi ise el konsolları diyebiliriz. Geçtiğimiz günlerde yapılan duyuruyla birlikte Steam Deck resmi olarak duyuruldu ve bu el konsolunun bazı detayları açıklandı. Peki kısa sürede gündem olan bu konsol ne kadar mantıklı? Bugünkü Steam Deck ön inceleme yazımızda buna değiniyor olacağız!

Steam Deck el konsolu ilk bakışta gayet güzel bir görüntü çiziyor. Fakat işin detaylarına indiğimiz zaman ise işte o zaman bazı mantıksızlıklar görmekteyiz. Zaten bu ön incelemeyi yapmamızın sebebi tam olarak bu. Fiyatlandırmasıyla, çözünürlük gibi konularıyla birlikte bir süre daha konuşulabilecek bir el konsolu olmuş diyebiliriz.

Steam Deck

El konsolları aslında yeni bir şey değil. 1990’lı yıllardan beri aktif olarak kullanılan şeyler diyebiliriz. Özellikle Gameboy gibi artık efsaneleşmiş örnekleri bulunuyor. Fakat bu el konsolları ülkemizde pek yaygın olan bir şey diyemeyiz. Yurt dışında daha aktif olarak erişilebilen, kullanılan cihazlardan biri oldu. Zaten şu an için Steam Deck model el konsolu Türkiye’den ön siparişe açık değil. Benzer bir durumu yine Nintendo’nun el konsolu olan Switch’te yaşamıştık.

El konsolları aslında geniş bir kitleye hitap etmiyor. Fiyatlandırma konusunda da pek uygun olduklarını söyleyemeyiz zaten. Nintendo Switch bile 350 dolarlık bir fiyat etiketine sahipti ve ülkemizde satışa çıkmamıştı, insanlar farklı şekilde temin edebildi fakat tahmin edebileceğiniz gibi bu sayı bir hayli düşüktü.

El konsolları ilk bakışta gayet güzel görünüyor kesinlikle. Fakat donanımsal ve kullanışlılık açısından baktığımız zaman pek öyle görünmeyebiliyor. Steam Deck el konsolu 669 gramlık bir ağırlıkla geliyor, günümüzdeki telefonların ortalama 200 gram ağırlığında olduğunu düşünürsek uzun süreli kullanımlarda pek konforlu olmayacaktır. Donanımsal tarafta ise Zen 2 mimarili bir yongayla geliyor, fakat 1280×800 PX ekran çözünürlüğü burada bir soru işareti.

AMD’nin Zen 2 mimarisine sahip bir APU yonga barındırıyor bu cihaz içerisinde. Bu tarz el konsolu gibi cihazlarda AMD APU’ların kullanıldığına ilk defa şahit olmuyoruz tabii ki. Bu APU günümüz için yeterli denebilir, fakat belirtildiği gibi AAA oyunları rahatlıkla oynatacak düzeyde olmayabilir. 30 FPS gibi değerlerle AAA oyunları oynamak ne kadar keyifli olur orası tartışma konusu açıkçası.

Steam Deck el konsolu başlarda heyecan verici gibi görünüyordu. Fakat 649 dolarlık fiyat etiketiyle birlikte 720P çözünürlükte ortalamada 30 FPS civarlarında oyun oynamak ne kadar mantıklı bunun tartışılması gerekiyor. Üstelik 669 gramlık ağırlığıyla birlikte uzun kullanım senaryolarında insanları yorabilecek bir ağırlığa sahip. Zaten şu an günümüzde 200 gramın üzerindeki akıllı telefonlara bile ağır denebiliyor.

Steam Deck el konsolu SteamOS bir işletim sistemiyle geliyor, yani Linux tabanlı. Windows Oyunlar Proton aracılığıyla birlikte emule edilerek sunulacak. Bu emulasyon işleminin ne kadar başarılı olacağı da ayrı bir soru işareti. Günümüzdeki CyberPunk 2077, Red Dead Redemption 2 gibi ağır oyunlarda 720P çözünürlüğe rağmen 30 FPS’in altına düşmesi bile olasılıklar dahilinde. Fakat basit oyunlarda 60 FPS’i görmesi zaten kolay, çünkü 8 çekirdekli RDNA GPU’yu çok küçümsememek gerekiyor.

Steam Deck Teknik Detaylar

  • İşlemci: 4 Çekirdek, 8 İzlek 3.5 GHz, AMD Zen 2 İşlemci
  • GPU: Radeon RDNA Mimarili 1.6 GHz, 8 Çekirdek
  • Bellek: 16 GB LPDDR5, 5500 MHz
  • Depolama: 64 GB EMMC / 256 GB NVMe SSD / 512 GB Yüksek Hız NVMe SSD Seçenekleri
  • Ekran: 7 İnç IPS 1280 x 800, 60 Hz Tazeleme Hızı
  • Bağlantı: Wi-Fi AC, Bluetooth 5.0
  • Ses: Yüksek Kalite Stereo Hoparlör, 3.5 MM Jak
  • Güç: 40 WHr Batarya, 45W Hızlı Şarj
  • Boyutlar: 298mm x 117mm x 49mm
  • Ağırlık: 669 Gram

Cihaz genel donanım itibarıyla günümüzün üst seviye APU’larıyla benzer bir performans gösterecekmiş gibi görünüyor. Fakat kanalımızda da yaptığımız APU testlerinde AAA oyunlar için üst seviye APU’ların bile bazen yetersiz kaldığını göstermiştik. Nispeten daha zorlu bir koşulda bu APU işlemcinin nasıl bir performans sergileyebileceği merak konusu. Hem daha kısıtlı bir güç hem de daha sınırlı bir termal alan bulunuyor.

Sonuç

Steam Deck el konsolu ilk bakışta gerçekten heyecan verici bir izlenim bırakıyor. Fakat işin detaylarına indiğiniz zaman 720P çözünürlük, 60 Hz tazeleme hızı ve 669 gramlık ağırlığıyla birlikte kafalarda soru işaretleri bırakan bir el konsolu olduğunu görüyorsunuz. Üstelik RDNA 2 mimarili bu APU’nun günümüzün AAA oyunları ve gelecekte çıkacak olan ağır oyunlarda nasıl bir performans vereceği ise henüz bilinmiyor.

1998 Ankara doğumluyum, uzun yıllardır Donanım Arşivi'nde web sitesi yöneticiliği yapıyorum. Sizlere ürün incelemeleriyle ve teknoloji haberleriyle güncel, doğru içerikler sunmayı hedefliyorum. Aynı zamanda Donanım Arşivi Forum'da da yöneticilik yapmaktayım.

Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da ilginizi çekebilir

Oyun Haberleri

Epic Games Store, oyuncuların yüzünü güldüren ve her yıl sabırsızlıkla beklenen Yılbaşı Tatili Etkinliği kapsamında muhteşem bir duyuru yaptı: Yıl sonuna kadar her gün...

Oyun Haberleri

2025 sonbaharı, oyun dünyası için şimdiden büyük bir heyecan dalgasına sahne oluyor. Rockstar Games’in merakla beklenen açık dünya destanı Grand Theft Auto 6’nın çıkışı,...

Oyun Haberleri

Devolver Digital ve Croteam, felsefi bulmaca oyunu The Talos Principle’ın köklü bir yeniden doğuşunu müjdeleyen The Talos Principle: Reawakened’ı resmen duyurdu. Serinin hayranlarını heyecanlandıracak...

Oyun Haberleri

Oyun dünyasında heyecan yaratmayı başaran NetEase’in süper kahraman temalı nişancı oyunu Marvel Rivals, üç gün gibi kısa bir sürede 10 milyon oyuncuya ulaşarak adeta...