Günümüzde SSD fiyatlarının iyice düşmesiyle birlikte insanlar sadece HDD kullanmak yerine artık SSD’de tercih edebiliyor. Fakat amatör bazı kullanıcılar SSD ile HDD’nin farkını bilemeyebiliyor. Bugünkü rehberimizde bunlardan hangisi tercih edilmeli, farkları nelerdir bunlara değineceğiz.
SSD Nedir?
Öncelik olarak SSD nedir bunu kısaca anlatalım. SSD’ler eskide kalmış mekanik disklere karşı çıkarılan çok güzel bir yenilik aslında. Tıpkı çoğumuzun kullandığı USB flash belleklerdekine benzer yongalar bulunuyor. İçerisinde mekanik bir parça olmadığı için çok daha sessiz ve darbelere daha dayanıklı olmakta. Burada gereken veriler bu çiplerin içerisindeki hücrelere yazılmakta.
En büyük artısı ise içerisinde dönen bir diskin ve bir okuma kafasının olmamasından dolayı SSD’ler gerçekten çok yüksek hızlara ulaşabiliyor. Günümüzdeki üst seviye SSD’ler PCI Express 4.0 standartıyla birlikte saniyede 7 GB seviyelerine varan okuma ve 7 GB seviyelerine varan yazma hızlarına rahatlıkla ulaşabiliyor.
Buraya tıklayarak SSD alırken dikkat etmeniz gerekenler rehberimize ulaşabilirsiniz.
Bazı SSD Çeşitleri;
- 2.5 inç SATA 3.0 SSD
- 2.5 inç SATA 2.0 SSD
- mSATA SSD
- M.2 SATA SSD
- M.2 PCI Express SSD
Eski bir anakartta bile Sata 2.0 desteği bulunuyor olabilir. Eğer 2.0 standartına sahip bir anakarta sahipseniz Sata 3.0 SSD aldığınız taktirde ortalama olarak 250 MB seviyelerine varan okuma ve yazma hızları alırsınız, fakat bu kayba rağmen HDD’lerden çok daha hızlı çalışacaklardır.
HDD Nedir?
Diğer sorumuz ise HDD nedir idi. Harddiskler ise özellikle eskiden çoğumuzun kullandığı disk biçimi. Eskiden çok düşük kapasitelere sahiplerdi. Fakat günümüzde 16 TB gibi çok yüksek kapasitelere ulaşılabiliyor. İçerisinde çok yüksek hızlarda dönen mekanik plakalar olduğu için bu diskler hem seslidir hem de titreşim üretirler. Veriler bu plakaların üzerine okuma kafası yardımıyla yazılır ve silinir.
HDD’ler aslında hâlâ depolama ve arşiv amaçlı kullanılmakta. Çünkü fiyatları SSD’lere oranla daha uygun ve kapasiteleri daha yüksek. Fakat bu diskler darbelere oldukça korumasızdır, elektrik kesintisi gibi durumlarda bad sector oluşma riski var. Ama uygun koşullar sağlanırsa çok uzun ömüre sahip olabiliyorlar. En büyük eksisi ise sundukları düşük hızlardır.
Buraya tıklayarak harddisk alırken dikkat etmeniz gerekenler rehberimize ulaşabilirsiniz.
SSD vs HDD, Farkları Neler?
HDD ve SSD’nin ne olduğunu öğrendik. Peki bunlardan hangisi tercih etmeliyiz? Farkları neler diyenler için aslında durum basit diyebiliriz. Söylediğimiz gibi SSD’ler şu an için HDD’lere oranla daha pahalı bir konumdalar. Fakat çok daha hızlılar, bu yüzden ana sistem diski olarak 240-480 GB civarlarında bir SSD işinizi kesinlikle görecektir.
Fakat işin depolama işine gelecek olursak HDD’ler hâlâ çok daha avantajlılar. Eğer diski çok fazla yoran oyunlara sahip değilseniz oyunlarınızı HDD’lere depolayabilirsiniz. Çünkü 1 TB, 2 TB gibi kapasitelere HDD’lerde ulaşmak çok az daha maliyetli oluyor. Yani 240 GB SSD + 1 TB HDD günümüz için yeterli diyebiliriz. Bütçeniz yüksekse kapasiteyi yükseltebilirsiniz tabii ki.
Bu konu hakkında sorularınız varsa yorumlarda bize sormayı unutmayın.