Günümüzde SSD’ler çok popüler olsa bile bütçesi düşük olanlar ya da çok yüksek kapasitede depolama yapacak olan kullanıcıların harddisk (HDD) tercih ettiğini görüyoruz. Fakat bu harddisk seçimini yaparken, satın alırken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var, bugünkü harddisk alırken dikkat edilmesi gerekenler nedir? İsimli yazımızda bu önemli kısımları sizlere aktaracağız.
İçindekiler
Harddisk (HDD) Seçimi
Harddiskler günümüzde daha çok arşivleme amaçlı kullanılıyor. Ya da çok yüksek yer kaplayan bir oyuna, filme sahipseniz bu tarz içerikler için hâlâ en iyi çözümlerden biri olduğu kesin. Çünkü GB başına verilen ücret SSD’lerden çok daha düşük şu an. Haliyle şu an için SSD’ler sistem diski, HDD’ler ise depolama diski olarak kullanılmaya devam etmekte.
Harddisk Boyutlarına Dikkat Edin!
Bu aslında dikkat etmeniz gereken en önemli şeydir. Çünkü birden fazla harddisk boyutu bulunuyor. Yukarıdaki görselde gördüğünüz disk 2.5 inç bir disktir. Daha çok dizüstü bilgisayarlarda ve harici disk kutularında kullanılır. Çoğunluğu 5400 RPM hızında çalışır fakat 7200 RPM olan modelleri de yok değil. Fakat genel anlamda 3.5 inç disklere göre daha yavaş olduğunu söyleyebiliriz. Eğer masaüstü bir sistemde kullanacaksanız kesinlikle 3.5 inç boyutunda olan ve 7200 RPM olan diskleri almanızı öneririz.
Dönme Hızına Dikkat Edin!
Bu olay diskinizin kullanım amacına göre değişecektir aslında. Genel anlamda 5400 RPM diskler yavaş olarak kabul ediliyor fakat bu disklerin kullanım amaçları biraz daha farklı olabiliyor. Örneğin sadece yedekleme yapacaksanız 5400 RPM diskleri kullanabilirsiniz, daha yavaş olacaklar fakat güç tüketimleri ve çıkarttıkları ses daha az olacaktır.
Genel kullanım tarafında ise 7200 RPM diskler en çok kullanılan modellerden. WD10EZEX gibi çok satan modeller 7200 RPM olmasıyla öne çıkıyor zaten. Bunların haricinde ise 10000 RPM hızında çalışan bazı diskler yok değil, bunlar performans odaklı oluyorlar fakat hem fiyatları pahalı hem de sesli çalıştıklarını söylersek pekte yanlış olmaz.
Kasa Alırken Dikkat Etmeniz Gerekenler Nedir? Yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
Kullanım Amacınıza Göre Disk Seçin!
Harddisk modelleri farklı kullanım senaryoları için üretilebiliyor. Örneğin daha kurumsal tarafa yönelik bazı diskler piyasada bulunabiliyor. Yedekleme yapacaksanız WD Green ya da Seagate’in 5400 RPM modelleri işinize yarayacaktır. Fakat eğer bu diskleri güvenlik kamerası sistemi gibi devamlı çalışan sistemlere alacaksanız 7/24 ibaresi bulunan diskler almanız burada büyük önem taşımakta. Bunun haricinde yine NAS kullanımı için geliştirilmiş bazı diskler bulunuyor, bu diskler gündelik kullanım için pek mantıklı sayılmaz.
Bütün bunların haricinde HDD’lerde önbellekler bulunuyor, örneğin giriş seviyesi modellerde 8 MB önbellek bulunurken bazı modellerde 128 MB gibi iyi diyebileceğimiz önbellekler bulunuyor. Eğer bütçeniz yetiyorsa daha yüksek önbelleğe sahip diskleri tercih etmenizde fayda var. Tabii bu kesin bir tercih kriteri sayılmaz!
Harddisk Kaç Yıl Gider?
Aslına bakılırsa harddisklerin ömrü bir hayli yüksek. Bir darbe almadığı sürece ya da devamlı olarak anlık kesintiye uğramadığı sürede harddiskler yıllarca stabil bir şekilde çalışabiliyor. Arıza durumunda da veri kurtarmak SSD’lere göre daha basit ve daha az maliyetli olabiliyor.
Bugünkü rehberimizde sisteminize harddisk alırken dikkat edilmesi gerekenler nedir? Sorusunu yanıtladık. Bu konuda aklınıza takılan soruları, ya da eksik gördüğünüz kısımları yorum kısmında belirtmeyi unutmayın…
Selçuk
Kas 22, 2020 at 23:14
Çok faydalı bir paylaşım.Umarım bilgisayarın diğer parçalarıyla alakalıda böyle alırken dikkat edilecek hususlar konusunda bilgilendirmeler yapılır.
The Real Person!
Author Mehmet Yılmaz acts as a real person and passed all tests against spambots. Anti-Spam by CleanTalk.
Kas 23, 2020 at 00:16
Güzel yorumlarınız için teşekkür ederiz.
Teoman
Ara 1, 2020 at 16:31
Mehmet abi, daha çok “rehber” gelsin.
The Real Person!
Author Mehmet Yılmaz acts as a real person and passed all tests against spambots. Anti-Spam by CleanTalk.
Ara 1, 2020 at 16:44
Geliyor, yolda 🙂
zenopeer
Ara 17, 2020 at 12:51
abi işlemci seçimi , ekran kartı seçimi gibi rehberlerde gelsin lütfen
The Real Person!
Author Mehmet Yılmaz acts as a real person and passed all tests against spambots. Anti-Spam by CleanTalk.
Ara 17, 2020 at 13:03
Size yardımcı olabildiysek tabii ki 🙂
erkut
Ara 27, 2020 at 20:16
merhaba ben kasamı alırken dikkat etmemişim kasamda harddisk yuvası yok onun için ne yapabilirim yardımcı olabilirseniz sevinirim
The Real Person!
Author Mehmet Yılmaz acts as a real person and passed all tests against spambots. Anti-Spam by CleanTalk.
Ara 27, 2020 at 20:56
O nasıl kasaymış öyle?