Connect with us

Merhaba, ne aramıştın?

İnceleme

Sapphire RX 5700 XT Nitro+ 8GB Ekran Kartı İncelemesi

AMD’nin RX 5700 serisi ekran kartları ilk duyurulduğunda aslında büyük bir hype yaratamamıştı. Fakat performans testlerinin yapılmasıyla birlikte aslında iyi bir fiyat/performans oranıyla geldikleri fark edildi ve bundan sonra öne çıkmaya başladılar. Fakat rakibinin elinde donanımsal olarak ışın izleme özelliği bulunduğu için rakibinden bir adım geride kaldığı durumlar oldu.

Bugünkü incelememizdeyse RX 5700 XT ekran kartları içerisinde çoğu kişinin beğendiği Sapphire RX 5700 XT Nitro+ model ekran kartı bulunuyor. Bu ekran kartı 3 fanlı devasa bir model olmasıyla öne çıkıyor. Fakat RX 5700 XT GPU’sunun gücünü ve TDP değerini düşünürsek 3 fanlı tasarım çok garipsenemez. Zaten daha aşağı soğutmalar yetersiz kalabiliyor.

Sapphire RX 5700 XT Nitro+ Tasarım

Sapphire RX 5700 XT Nitro+

Sapphire’ın Nitro+ serisi AMD ekran kart modelleri arasında özel bir yere sahip. Çoğunlukla yüksek frekans değerleriyle birlikte rakiplerine oranla bir tık daha öne çıkabiliyorlar. Elimizdeki modelse toplam 3 adet fanla soğutulan bir model, ortada gördüğünüz fan diğer fanlara göre daha ufak ve farklı bir yöne doğru dönmekte. Sağ ve solda kalan fanlarsa Sapphire’ın standart boyuttaki fanları olmuş. Fanların çerçevesindeyse bal peteği desenleri görüyoruz, koyu gri ve açık gri renklerle birlikte güzel bir tasarım elde edilmiş burada.

Sapphire’in kullandığı fanlar pinli bir yapıda geliyor. Gördüğünüz gibi fanlar uzunca bir kabloyla PCB’ye bağlanmak yerine pinli bir yapıyla birlikte yuvaya yerleştiriliyor. Yani bu fanların hepsini çıkartıp temizlemeniz ya da değiştirmeniz mümkün. Zaten Nitro+ Special Edition modelinde kullanılan Sapphire ARGB fanlar haricen satın alınabiliyor, yani bu modele ARGB fanlar takmanız mümkün kılınmış.

Ekran kartını çevirip arka tarafına baktığımızda komple metal bir arka plaka görüyoruz. Bu arka plakada hem siyah renkler hem de metalik renkler kullanıldığını görüyoruz, bu sayede birbirleriyle kontrast renkler elde edilmiş. Bu arka plaka hem ekran kartının tasarımını güzelleştiriyor hem de aradaki termal pedler sayesinde pasif bir soğutma görevi görüyor.

Sapphire RX 5700 XT Nitro+

Bu arka plaka ekran kartı çalışırken nasıl görünüyor derseniz işte orada işler bir hayli değişmekte! Şeffaf çizgilerle gelen Sapphire Nitro+ logosu gerçekten çok güzel bir görüntü sunuyor. Özellikle arka plakada boş bırakılan ufak çizgilerle de birlikte bu RGB aydınlatma PCB ile arka plaka arasında yayılarak karanlıkta çok güzel bir görüntü sunuyor.

Bu arka plakanın hemen kenarında “BIOS SWITCH” yazısı görüyoruz. Bu yazının hemen altında ufak bir switch bulunmakta. Sapphire’in bir süredir çıkarttığı ekran kartları çift BIOS ile gelmekte. Bu switch sayesinde sessiz mod BIOS’u ile varsayılan BIOS arasında geçiş yapabiliyorsunuz. Sapphire ekran kartlarında bulunan çift BIOS özelliği kesinlikle çok faydalı, özellikle BIOS güncellemesi ve bazı arıza durumlarında çift BIOS özelliği hayat kurtarabiliyor.

Sapphire Radeon RX 5700 XT Nitro+

Ekran kartını taktığınızda size bakan kısımda yine RGB aydınlatmaya sahip bir SAPPHIRE yazısı bulunuyor. Bu kısımın aydınlatması oldukça güzel bir şekilde ayarlanmış, homojen bir aydınlatma söz konusu. Zaten bu açıdan bakıldığında ekran kartının 2.5 slot kaplayan kalın bir model olduğunu da görebiliyorsunuz.

Sapphire RX 5700 XT Nitro+ Teknik Detaylar

  • GPU: Navi 10 XT
  • Mimari: RDNA 1.0
  • Stream Processor: 2560
  • Baz Çekirdek Frekansı: 1770 MHz
  • Boost Çekirdek Frekansı: 2010 MHz
  • Bellek Frekansı: 14 Gbps GDDR6
  • Bellek Bant Genişliği: 256 Bit
  • Bellek Miktarı (VRAM): 8 GB
  • Görüntü Çıkışları: 2 x DisplayPort 1.4 HDR, 2 x HDMI 2.0b
  • Üretim Teknolojisi: 7 nm
  • Desteklenen Teknolojiler: FreeSync 2 HDR, DX 12, Vulkan
  • Güç Konnektörleri: 2 x 8 Pin
  • TDP: 225W

Sapphire RX 5700 XT Nitro+ ARGB Pin

Arka plakanın hemen sağ taraflarında 3 adet pin görüyorsunuz, bu pin aslında çokça merak edilen bir şey. Buraya bir ara kablo takıp diğer ucunu anakarta taktığınız zaman ekran kartı ve anakartınızın ARGB aydınlatmalarının birbirleriyle senkronize bir şekilde çalışmasını sağlayabiliyorsunuz.  Fakat burada bir eksik var, ara bağlantı için kullanmanız gereken ARGB kablosu kutu içeriğine dahil edilmemiş.

Bu ekran kartında aslına bakılırsa birden fazla katmanlı bir soğutma yöntemi kullanılıyor. 5 adet nikel kaplı bakır ısı borusu direkt olarak GPU’ya temas ediyor bu güzel bir şey. Bakır ısı borularındaki sıcaklık alüminyum yapraklara iletiliyor ve 3 adet fan yardımıyla tahliye ediliyor. PCB’nin hemen üzerindeyse hem VRAM yongalarını soğutmak için ek bir alüminyum blok hem de güç bileşenlerini soğutmak için ana bloğa temas eden bir termal ped bulunuyor. Yani soğutma konusunda bir eksiği bulunmamakta.

Sapphire RX 5700 XT Nitro+ Trixx

Sapphire’in uzunca bir süredir geliştirdiği kendi yazılımı olan Trixx yazılımında güzel özellikler yok değil. İlk sayfada ekran kartının teknik detaylarının düzenli bir şekilde listelendiğini görüyorsunuz, üstelik kartın üzerinde bulunan BIOS Switch özelliğinin yanı sıra buradan da çift BIOS arasında geçiş yapmanız mümkün kılınmış.

Sapphire RX 5700 XT Nitro+ Trixx

BURAYA tıklayarak indirebileceğiniz Trixx yazılımında buna ek olarak “Fan Health Check” adı altında bir sekme daha bulunuyor. Bu testi yaptığınız zaman ekran kartındaki fanlar çok yüksek RPM hızlarında bir süre çalıştırılıyor ve fanların sağlık durumları test ediliyor. Zamanla eskiyen fanlarınızı değiştirip değiştirmemeniz için güzel bir fikir sunabilmekte.

Sapphire RX 5700 XT Nitro+ Trixx

Ekran kartındaki RGB kısımları sizlere tanıttık, bunları kontrol etmek içinse yine Trixx yazılımında bulunan “Nitro Glow” sekmesini kullanabilirsiniz. Burada RGB aydınlatmanın modları arasında geçiş yapabiliyorsunuz, örneğin aydınlatmanın müziğe göre tepki vermesi gibi bazı modlar konumlandırılmış. Tabii dilerseniz bu aydınlatmanın parlaklığını kısabilirsiniz, hatta komple kapatmanız da mümkün.

Sapphire RX 5700 XT Nitro+ Performans Testleri

Sapphire RX 5700 XT Nitro+ ekran kartını test ettiğimiz sistemimiz;

  • Anakart: Asus TUF B450M-Plus Gaming
  • İşlemci: AMD Ryzen 3 3300X
  • İşlemci Soğutucu: PCCooler X6 + Noctua 12 CM Fan
  • Bellekler: 3000 MHz 8+8+8 Toplam 24 GB Bellek
  • Güç Kaynağı: 750W 80+ Gold
  • Kasa: Sharkoon AI7000 Glass

Sapphire RX 5700 XT Nitro+ CSGO

RX 5700 XT Nitro+ ekran kartının ilk performans testini Counter Strike: Global Offensive ile yapıyoruz. 1080P çözünürlükte ve oyunun sunduğu en yüksek grafik ayarlarında yaptığımız benchmark testinde tam 400 FPS gibi çok yüksek bir değer almayı başardık. Hatta siz düşük çözünürlükte oynuyorsanız daha iyi bir işlemciyle çok daha yüksek FPS değerleri alabilirsiniz.

Sapphire RX 5700 XT Nitro+ Tomb raider

İkinci oyun testimizi ise Shadow of the Tomb Raider oyunuyla yapıyoruz. Bu sefer ekran kartının tam potansiyeline ulaşabilmesi adına 2560 x 1440 çözünürlükte yaptık, ultra grafik ayarlarında ortalamada 88 FPS gibi güzel bir değer almayı başardık. Sıcaklık değeriyse maksimum olarak 76 derecelere kadar çıkabilmekte.

Peki bu ekran kartının overclock performansı nasıl derseniz bunun için AMD’nin kendi otomatik overclock aracını kullandık. Yine aynı ayarlarda yaptığımız Shadow of the Tomb Raider testinde bu sefer 90 FPS almayı başardık. GPU frekansı test esnasında 2070 MHz gibi yüksek değerlere çıkabildi.

Fakat sıcaklık ve güç tüketimi tarafında bize büyük dezavantajlar yaşatıyor. GPU sıcaklığında çok bir artış yaşanmadı fakat GPU Hot Spot kısmının 111 derece gibi uçuk değerlere fırladığını gördük. GPU sıcaklığındaki değişimin çok olmamasının sebebiyse artan fan hızları muhtemelen, çünkü test esnasında ekran kartı yüksek diyebileceğimiz gürültü seviyelerine ulaştı!

Sapphire RX 5700 XT Nitro+ uv undervolt

Aslında bu RX 5700 XT model ekran kartlarında en çok merak edilen kısım sıcaklık düşürme amacıyla yapılan UV yani undervolt işlemi. AMD’nin kontrol merkezi üzerinde bulunan performans sekmesi altındaki “Ayarlanıyor” bölümü üzerinden yaptığımız 2000 MHz frekansında 1.049 voltaj ayarlamasıyla birlikte sizler için bazı undervolt testleri gerçekleştirdik, sonuçlar gerçekten ilgi çekici!

Yine Shadow of the Tomb Raider oyununda ve aynı grafik ayarlarında gerçekleştirdiğimiz benchmark testinde ortalamada 87 FPS aldığımızı görüyoruz. Stock haldeki haline göre sadece 1 FPS gibi önemsenmeyecek bir FPS kaybımız olmuş. Fakat 76 derecelere kadar çıkan sıcaklık değeri bu testte 71-72 derece civarlarında kaldı, güç tüketimi 220W değerinden 180-190W değerlerine düştü. Fanlar ise otomatik hızdaydı fakat hızında %10 gibi bir düşüş yaşadık, yani biraz daha sessizdi.

Ekran kartını en fazla zorlayan stress testlerinden biri olan Furmark’ın 8x Anti Aliasing moduyla yaptığımız stress testinde maksimum olarak 74 derece GPU sıcaklığı gördük. Test ilerledikçe bu sıcaklığın 76 derecelere varacağını tahmin etmekteyiz. Fakat burada asıl önemli olan kısım 100 derece görünen GPU Hot Spot sıcaklığı, bu değerde hata olma ihtimali yok değil fakat biz bunu da testte değerlendireceğiz. Diğer bir konu ise VRM sıcaklığının 78 derecelere ulaşması.

Yine aynı yazılımın aynı modunda fakat bu sefer belirttiğimiz gibi undervolt işlemi yaptığımız testte maksimum 72 derece sıcaklık görüyoruz. GPU sıcaklığı tarafında devasa bir düşüş tabii ki yok. Fakat yukarıda bahsettiğimiz GPU Hot Spot bölümünde 100 derecelerden 88 dereceye düşüş görüyoruz, yani tam 12 derece daha serin. VRM sıcaklığı ise 4 derece daha düşmüş.

UV testlerini fan hızını otomatikte bırakıp yaptık, fakat gördüğünüz gibi stock modda %54 fan hızları görülürken UV yaptığımız haldeyse %41 gibi bir fan devri gördük. Zaten test esnasındayken ekran kartından gelen sesin ciddi anlamda azaldığını fark etmek mümkün. Eğer fan hızını %40 gibi bir değere sabitleseydik muhtemelen bu sıcaklık farkı biraz daha açılabilirdi.

Sonuç

AMD’nin RX 5700 XT GPU’su hem 1080P çözünürlük için olsun hem de 1440P çözünürlük için olsun oldukça yüksek bir performans sergiliyor. Sapphire’in bu GPU üzerinde uyguladığı başarılı tasarım ve ek özelliklerle birlikte önümüzde hem performanslı hem de oldukça şık bir ekran kartı bulunuyordu.

1998 Ankara doğumluyum, uzun yıllardır Donanım Arşivi'nde web sitesi yöneticiliği yapıyorum. Sizlere ürün incelemeleriyle ve teknoloji haberleriyle güncel, doğru içerikler sunmayı hedefliyorum. Aynı zamanda Donanım Arşivi Forum'da da yöneticilik yapmaktayım.

Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da ilginizi çekebilir

Teknoloji Haberleri

Ekran kartı fiyatları mining döneminden beri dalgalı seyrediyor. Mining döneminde hem stok yoktu hem de ekran kartları bir hayli yüksekti. Fakat mining döneminin bitmesiyle...

Sinema Haberleri

Dünyanın en çok aboneye sahip olan dijital içerik platformu Netflix, son dönemlerde oldukça kötü zamanlar geçiriyor. Geçtiğimiz aylarda ilk defa abone kaybetmeye başlayan platform,...

Oyun Haberleri

Hayatta kalma türünün sevilen oyunlarından biri olan 7 Days to Die, on yılı aşkın bir sürenin ardından Erken Erişim aşamasını tamamlayarak 1.0 sürümüyle oyuncuların...

Oyun Haberleri

Ubisoft hakkındaki sızıntılarla tanınan bir kullanıcı, dün Far Cry 7 ile ilgili bazı bilgiler paylaşmıştı. Ancak, bu bilgilerin doğruluğu hakkında belirsizlikler ortaya çıktı ve...