Connect with us

Merhaba, ne aramıştın?

İnceleme

AMD Ryzen 3 3100 ve Ryzen 5 3600 İle RTX 3080 Testi

Geçtiğimiz günlerde incelediğimiz Nvidia RTX 3080 model ekran kartının gerçekten çok güçlü olduğundan sizlere bahsetmiştik. Hatta Intel Core i9-10900K gibi oyunlarda çok güçlü olan bir işlemciye bile 2K çözünürlükte darboğaz yaptığı için overclock yapmak zorunda kaldık. Bundan sonra çoğu kişinin aklında acaba işlemcilerimiz bu güçlü ekran kartlarını besleyebilir mi gibi sorular oluşmuştu, işte bugün onu çözmeyi hedefliyoruz!

Bugünkü yapacağımız testlerde RTX 3080 Founders Edition model ekran kartını kullanacağız ve işlemcilerimiz ise AMD Ryzen 3 3100 ve Ryzen 5 3600 model kodlarına sahip işlemciler olacak. Bu işlemciler bildiğiniz gibi üst seviyelere oynamayan nispeten daha uygun fiyatlı modeller olmalarıyla öne çıkıyor. Bakalım bu işlemciler RTX 3080 gibi çok güçlü bir ekran kartıyla birlikte nasıl bir performans sergileyecek!

Nvidia GeForce RTX 3080

Nvidia’nın RTX 3080 model ekran kartını sizler için 2 kere inceledik aslında, biri Founders Edition model diğeriyse Asus’un TUF OC modeliydi. Bu testlerle birlikte bu ekran kartının performansını sizlere çokça grafik sunarak gösterdik. RTX 3080 model ekran kartı gerek 2K çözünürlük olsun gerek 4K çözünürlükte olsun gerçekten çok yüksek performans verebilen bir model. Ortalama olarak RTX 2080 Ti modelinden %28 civarlarında daha yüksek bir performans veriyor.

Tabii bu yüksek performans ortaya çıkınca çoğu kişinin aklında acaba işlemcim bu ekran kartıyla nasıl bir performans verir gibi sorular geldi. Böylesine güçlü bir ekran kartını 1080P çözünürlükte beslemek gerçekten çok zor. Zaten ekran kartının gücünü düşünürsek bu ekran kartını 2K veya 4K çözünürlüğe sahip bir monitörle kullanmak en doğru tercih olacaktır, anca bu şekilde işlemciler besleyebiliyor çünkü.

AMD Ryzen 3 3100 Teknik Detaylar

  • Soket: AMD AM4
  • Çekirdek: 4
  • İzlek: 8
  • İşlemci Temel Frekansı: 3.6 GHZ
  • İşlemci Boost Frekansı: 3.9 GHZ
  • Toplam L3 Önbellek: 16 MB
  • Toplam L2 Önbellek: 2 MB
  • Toplam L1 Önbellek: 256 KB
  • Gpu Modeli: Bulunmuyor
  • TDP: 65W
  • Üretim Teknolojisi: 7 NM
  • Soğutucu: Wraith Stealth

AMD’nin Ryzen 3 3100 model işlemcisine baktığımızda 4 çekirdek ve 8 izlekle gelen aslında giriş seviyesi bir model. Çift modüllü tasarımı nedeniyle ağabeyi olan Ryzen 3 3300X modelinden çoğu oyunda bir hayli geride kalıyor. Fakat giriş seviyesi bir işlemcinin RTX 3080 gibi çok güçlü bir ekran kartıyla 2K ve 4K çözünürlüklerde neler yapacağını görmek güzel olacaktır.

AMD Ryzen 5 3600 Teknik Detaylar

  • Soket: AMD AM4
  • Çekirdek: 6
  • İzlek: 12
  • İşlemci Temel Frekansı: 3.6 GHZ
  • İşlemci Boost Frekansı: 4.2 GHZ
  • Toplam L3 Önbellek: 32 MB
  • Toplam L2 Önbellek: 3 MB
  • Toplam L1 Önbellek: 384 KB
  • Gpu Modeli: Bulunmuyor
  • TDP: 65W
  • Üretim Teknolojisi: 7 NM
  • Soğutucu: Wraith Stealth

AMD Ryzen 5 3600 modeliyse bizim sistemlerimizde çokça kullandığımız 6 çekirdek ve 12 izlekle gelen orta seviyenin en fiyat/performans işlemcilerinden biri kesinlikle. Bu işlemci ülkemizde bir hayli popüler olduğu için testte görmek gayet mantıklı bir seçim olacaktır. Çoğu kullanıcının aklındaki soru işaretleri kalkmış olacaktır böylelikle.

AMD Ryzen 3 3100 ve RTX 3080 Performans Testleri

Ryzen 3 3100 işlemciyi ilk olarak Red Dead Redemption 2 oyununda test ettik. 2K çözünürlükte ve medium-high karışık ayarlarda yukarıdaki görsellerde görebileceğiniz üzere sahneden sahneye değişen darboğaz yüzdeleri gördük. Kimi zaman hiç darboğaz olmadı, kimi zamansa %30’lara varan darboğaz değerleriyle karşılaştık. CPU kullanımı %100 olmuyor fakat alt çekirdeklerin bazıları %100’e ulaştığı için darboğaz başlıyor.

Yine aynı ayarlarda fakat bu sefer çözünürlüğü 4K yaptığımız zaman darboğaz neredeyse yok denecek kadar az oluyor. Çünkü FPS değerinin düşmesiyle birlikte işlemciye binen yük azalıyor ve daha rahat bir şekilde ekran kartını besleyebiliyor.


 

Death Stranding oyununa geldiğimiz zamansa 2K çözünürlükte, en yüksek ayarlarda ve DLSS kalite ayarındayken yaptığımız testlerde RDR 2 oyununa oranla çok daha yüksek darboğaz yüzdeleri gördük. Gördüğünüz gibi %50’lere varan darboğaz gördüğümüz sahneler oldu, bazı sahnelerde de %30 civarlarına düştü bu değer. Yine alt çekirdek kullanımı kaynaklı bir darboğaz söz konusu.

Death Stranding oyununda bu sefer çözünürlüğü 4K’ya aldığımız zaman yine bir miktar darboğaz olduğunu gözlemledik. %15 civarlarında darboğazın sebebiyse gördüğünüz gibi alt çekirdek kullanımlarının dengesiz olması. Bazı çekirdekler tam yüke girmişken bazıları boşta durmaktaydı.


 

Call of Duty: Warzone oyununa geldiğimiz zaman 2K çözünürlükte ve maksimum grafik ayarlarında daha dengeli CPU kullanım değerleri görüyoruz. Fakat darboğazdan yine kurtulamamışız çünkü oyun çok geniş bir haritada geçiyor ve çok sayıda online oyuncuya sahip. Gördüğünüz gibi bazı sahnelerde %45 oranına varan darboğaz olurken bazı sahnelerde %20 civarlarında kaldı.

Yine aynı ayarlarda kalıyoruz fakat bu sefer çözünürlüğü 4K yaptığımızda darboğaz oranı bir hayli azalıyor. CPU kullanımı yine bir hayli yüksek kalıyor fakat darboğaz oranı bu sefer %10 gibi kabul edilebilir seviyelere düşmüş. Ayarları biraz daha düşürdüğümüzdeyse darboğaz oranı yine benzer seviyelerde kalmaya devam etti.


 

Shadow of the Tomb Raider oyununa geldiğimizde 2K çözünürlükte yine çok değişken darboğaz oranları görüyoruz. Bazı sahnelerde darboğaz olmuyorken bazı sahnelerde ise %30’lara varan bir darboğaz değeri görüyoruz. Yine aynı şekilde bu oyunda da CPU kullanım değerleri biraz daha dengeliydi.

Shadow of the Tomb Raider oyununda yine en yüksek ayarlarda yaptığımız testlerde çözünürlüğü 4K yapınca darboğazın ortadan kalktığını görüyoruz. Zaten dengeli ve düşük alt çekirdek kullanımları bunun habercisiydi aslında. 4K çözünürlüğe geçince işlemci yükünün iyice azalması çoğu oyunda darboğazı bir hayli düşürüyor.


 

Sevilen battle royale oyunlarından biri olan PUBG’de 2K çözünürlükte darboğaz seviyeleri gerçekten şaşırtıcı düzeylere vardı. %55 civarlarında darboğaz oranları gördüğümüz sahneler varken yine garip bir şekilde %20 civarlarında darboğaz gördüğümüz sahneler oldu. Oyunun genel optimizasyonu bu konuda büyük etken.

PUBG oyununda çözünürlüğü 2K’dan 4K’ya yükselttiğimiz zaman darboğazın bazı sahnelerde yine devam ettiğini gördük. Fakat bu sefer %55 oranlarına varan darboğaz seviyeleri %15 seviyelerine kadar düştü, yani kabul edilebilir seviyelere düşmeyi başardık!


AMD Ryzen 5 3600 ve RTX 3080 Performans Testleri

AMD Ryzen 5 3600 işlemcinin testlerine geçtiğimiz zamansa sonuçlar biraz daha iyi tahmin edebileceğiniz gibi. Red Dead Redemption 2 oyununda 2K çözünürlükte ve orta-yüksek grafik ayarlarında bazı sahnelerde darboğaz olmazken bazı sahnelerde ise %15 seviyelerine varan darboğaz gözlemledik. Yani kabul edilebilir seviyelerde kalmayı başardı.

Aynı ayarları koruduğumuz zaman fakat çözünürlüğü 4K yaptığımız zamansa %15 civarlarına varan oluşan darboğaz seviyesi bu sefer kapandı. %3-4 gibi darboğaz diyemeceğimiz seviyede kayıplarla karşı karşıya kaldık sadece.


 

Ryzen 5 3600 ile ikinci oyun testimiz ise Death Stranding oyunuyla oluyor. 2K çözünürlükte, en yüksek ayarlarda ve DLSS ayarı kalitedeyken yaptığımız testlerde %40 gibi yüksek değerlere varan darboğaz oranları gördük. Bu oran bazı sahnelerdeyse %20 gibi seviyelere düştü. Fakat yine gördüğünüz gibi bu oyunun çekirdek kullanımları gerçekten çok dengesiz.

Death Stranding oyununda aynı ayarları koruyoruz, fakat çözünürlüğü 4K yaptığımız zamansa darboğazın ortadan kalktığını gördük. Yine çözünürlüğün artmasıyla birlikte işlemci yükünün azaldığını görüyoruz fakat dengesiz çekirdek kullanımları hâlâ sürmekte…


 

Ryzen 5 3600 işlemcinin Call of Duty: Warzone testine geldiğimiz zaman yine 2K çözünürlükte ve maksimum grafik ayarlarında bazı sahnelerde %40 seviyelerine varan darboğaz yaşarken bazı sahnelerde ise %15 seviyelerine kadar düştüğünü gördük. Fakat gördüğünüz gibi genel anlamda çekirdek kullanımları bir hayli yüksek düzeyde.

Call of Duty: Warzone oyununda grafik ayarlarını koruyup çözünürlüğü ise 4K yaptığımızda 2K çözünürlükte olduğu gibi %40 seviyelerine varan darboğazın ortadan kalktığını görüyoruz. Yine yüksek çekirdek kullanımı devam ediyor fakat FPS’in genel anlamda düşmesiyle birlikte oyun çok daha yüksek GPU kullanımlarına varmış.


 

Shadow of the Tomb Raider oyununda 2K çözünürlükte, en yüksek grafik ayarları, Ray Tracing ve DLSS açık bir şekilde yaptığımız testlerde herhangi bir darboğaza rastlamadık. Aslına bakılırsa yaptığımız testler arasında en stabil sonuçları Shadow of the Tomb Raider oyununda elde ettik, başarılı optimizasyon bu konuda çok fazla önemli!

Yine Shadow of the Tomb Raider oyunundayız, fakat bu sefer çözünürlüğü iyice yükseltip 4K yapıyoruz. 2K çözünürlükte %50 civarlarında olan CPU kullanım yüzdesi bu sefer %30 seviyelerine indi ve işlemcimiz iyice rahatladı. Gördüğünüz gibi çözünürlüğün işlemci kullanımındaki etkisi gerçekten fazla!


 

AMD Ryzen 5 3600 işlemcinin RTX 3080 ekran kartı ile testlerine bu sefer PUBG ile devam ediyoruz. 2K çözünürlükte ve en yüksek grafik ayarlarında tıpkı Ryzen 3 3100 ekran kartında olduğu gibi çok yüksek darboğaz seviyeleri gördük bazı sahnelerde. Bazı sahnelerde ise bu darboğaz oranı %10 gibi kabul edilebilir seviyelere bile düştü. Fakat yine gördüğünüz gibi dengesiz bir çekirdek kullanımı söz konusu!

PUBG oyununda çözünürlüğü 4K yapıp testimize devam ettiğimiz zaman dengesiz çekirdek kullanımları devam ediyor, fakat bu sefer darboğazın ortadan kalktığını fark ediyoruz. PUBG’nin optimizasyon konusundaki sorunları bu konuda büyük farklılıklar oluşturmuş…


 

Sonuç

Nvidia GeForce RTX 3080 gibi çok güçlü bir ekran kartını giriş seviye Ryzen 3 3100 ve orta seviyeye konumlandırılan Ryzen 5 3600 işlemcileriyle birlikte farklı oyunlarla test ettik. Gördüğünüz gibi orta seviyedeki bir işlemci bile 2K çözünürlükte çoğu oyunda darboğaz yaptı. Nvidia’nın yeni ekran kartlarını kullanmak için ya gerçekten güçlü bir işlemciye ya da 4K monitöre sahip olmanız darboğaz olmaması açısından çok önemli!

1998 Ankara doğumluyum, uzun yıllardır Donanım Arşivi'nde web sitesi yöneticiliği yapıyorum. Sizlere ürün incelemeleriyle ve teknoloji haberleriyle güncel, doğru içerikler sunmayı hedefliyorum. Aynı zamanda Donanım Arşivi Forum'da da yöneticilik yapmaktayım.

1 Yorum

1 yorum

  1. Göker Duman

    Eyl 19, 2020 at 17:14

    en azından Ryzen 5 3600 alıp bir süre idare edip bir Ryzen 4.nesile geçiş yapılabilir AMD’yi tebrik etmek lazım 3600 gerçekten güçlü bir işlemci .

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da ilginizi çekebilir

Oyun İndirimleri

Epic Games, oyunculara her hafta ücretsiz oyunlar sunarak onları memnun etmeye devam ediyor. Bu haftanın ücretsiz oyunu ise hayli ilgi çekici bir yapım olan...

Oyun Haberleri

Bethesda Game Studios, uzay keşif RPG’si Starfield’ın 15 milyon oyuncuya ulaştığını duyurdu. Bu dönüm noktası, oyunun dünya çapında piyasaya sürülmesinden bir yıldan biraz fazla...

Oyun Haberleri

Microsoft Flight Simulator 2024, uzun zamandır beklenen lansmanını gerçekleştirdi, ancak oyuncular için büyük bir hayal kırıklığına dönüştü. Simülasyon tutkunları ve uçak meraklıları, yeni sürümle...

Oyun Haberleri

STALKER 2, uzun ve meşakkatli bir geliştirme sürecinin ardından nihayet oyuncuların karşısına çıktı. On yılı aşkın bir bekleyişin ardından piyasaya sürülen oyun, global oyun...