Geçtiğimiz gün sizler için RTX 3080 Founders Edition incelemesini yapmıştık. Fakat bugünden itibaren farklı markaların özel tasarımlara sahip RTX 3080 model ekran kartlarının incelemesinin yayınlanması için olan ambargo kaldırıldı. Bildiğiniz gibi RTX 3080 modeli özellikle 2K çözünürlükte ve 4K çözünürlükte bile gerçekten çok iyi performans sergilemişti.
Bugün incelediğimiz modelse Asus’un TUF Gaming serisine ait RTX 3080 modeli oluyor. Fabrikasyon olarak overclock ile gelen bu model geçtiğimiz nesildeki TUF modellerine oranla bazı yeniliklerle geliyor, en büyük yenilik tasarım tarafında olmuş. Biraz daha güncel ve şık bir tasarıma geçilmiş, bunların yanı sıra soğutma bloğu tarafındaki özelleştirmeler kartın soğutma performansını bir hayli artıracak düzeyde olmuş.
Asus TUF RTX 3080 Tasarım
Ekran kartının değişen tasarımına baktığımızda artık fanların olduğu tarafta gri renkteki çizgilerin olmadığını görüyoruz. Artık sadece koyu gri renk tercih edilmiş, bunun yanı sıra alt ve üst kısımlarda bırakılan çok sayıda boşluk görüyoruz. Önceki nesil TUF tasarımıyla kıyaslayacak olursak bu metal tasarımın çok daha şık durduğunu söylemek hiçte yanlış olmaz. Üst seviye modellerde kullanılan 3 fanlı tasarımsa hâlâ devam ediyor, zaten RTX 3080 gibi çok güçlü bir GPU için bu şart gibi görünüyor.
Ekran kartının fanlarına baktığımızda 3 adet dual ball bearing yani çok daha uzun ömürlü ve sessiz fanların kullanıldığını görüyoruz. Bu fanların boyutları gördüğünüz gibi aynı, fakat ortadaki fan diğer fanların tersi bir yönde dönüyor. Bu Asus’un TUF serisinde yeni kullandığı Axial-Tech fan dizaynı aslında. Ortadaki fanın ters yönde dönmesi sayesinde daha az türbülans yaşandığı gibi bir iddiası var Asus’un, tabii bunu bizim test etmemiz imkansız.
Cihazın arka plakasına baktığımızda yine koyu gri rengin kullanıldığını görüyoruz. En sol tarafta büyükçe bir “GEFORCE RTX” konumlandırıldığını görmekteyiz. Buradaki dikkat çekici kısımsa en sağ kısımda artık bir açıklığın bulunması. Bu açıklığın sıcak hava tahliyesi konusunda faydası olduğunu iddia ediyorlar. Ayrıca bu arka plaka metal ve termal pedler ile birlikte VRAM yongalarına PCB üzerinden bir teması söz konusu, yani VRAM sıcaklığını bu arka plaka bir miktar düşürüyor.
Bu PCB’nin hemen yukarılarında bir adet switch göreceksiniz. Bu switch sayesinde ekran kartının iki adet BIOS’u arasında geçişler yapmanız mümkün kılınmış. Bu sayede hem farklı performans profilleri arasında geçiş yapabiliyorsunuz hem de bir BIOS arızası durumunda diğer BIOS’a geçiş yapmak gibi alternatifiniz oluyor.
26.09.2020 Güncelleme: Bugün ortaya çıkan çökme haberlerinden sonra bu ekran kartının arka tarafına baktığımızda 6’lı bir şekilde MLCC kondansatör kullanıldığını görmekteyiz. Yani sorun çıkardığı iddia edilen POSCAP tipindeki kondansatörler bu ekran kartında kullanılmamış. Asus bu konuda yüksek maliyetli bileşenler kullanmayı ihmal etmemiş gibi görünüyor.
Üst tarafa baktığımızda yenilenmiş bir RGB kısım görüyoruz, belki hatırlarsınız önceki nesilde sadece ufak bir çizgi şeklinde RGB alan bulunuyordu. Fakat bu nesille birlikte artık Armoury Crate yazılımıyla birlikte rengi, modu özelleştirilebilen bir TUF logosu bulunuyor. RGB konusunda değişime gidilmesi kesinlikle çok mantıklı bir hamle olmuş.
Asus TUF RTX 3080 Teknik Detaylar
- GPU: GA102-200-K1-A1
- Mimari: Ampere
- CUDA Çekirdekleri: 8704
- Baz Çekirdek Frekansı: 1440 MHz
- Boost Çekirdek Frekansı: 1785 MHz
- Bellek Frekansı: 19.5 Gbps GDDR6X
- Bellek Bant Genişliği: 320 Bit
- Bellek Miktarı (VRAM): 10 GB
- RT Çekirdekleri: 68
- Tensor (AI) Çekirdekleri: 272
- Görüntü Çıkışları: 3 x DisplayPort 1.4a , 2 x HDMI 2.1
- Üretim Teknolojisi: Samsung 8 NM
- Desteklenen Teknolojiler: DX 12, 2. Nesil Ray Tracing, DLSS 2.0, RTX I/O
- Güç Konnektörleri: 2 x 8-Pin
- TDP: 320W
Asus’un önceki nesil bazı TUF ekran kartlarında yaşanan VRAM sıcaklığı sorunlarından sonra yeni nesil RTX 3080 TUF model ekran kartında çok daha farklı bir soğutma çözümü görüyoruz. Bu sefer VRAM yongalarına direkt olarak temas eden bir alüminyum blok kullanılmış. Üstelik bu harici alüminyum blokta devasa soğutucu blokla bir noktada temas ederek VRAM soğutması görevini gerçekleştiriyor. Anlaşılan Asus yaşanan sorunlardan sonra önlemlerini gayet iyi bir şekilde almış!
Ekran kartını söküp ana soğutma bloğuna baktığımızda bizleri devasa bir boyut karşılıyor! Tam 6 adet bakır kaplı nikel ısı borusu GPU’ya direkt olarak temas edecek bir şekilde tasarlanmış, ayrıca yüzeydeki pürüzler çok daha ince bir işçilikle azaltılarak çok daha iyi bir sıcaklık iletimi hedeflenmiş. Bunun yanı sıra gördüğünüz gibi ekran kartının güç bileşenlerinin aktif olarak soğutulması için araya bir termal ped konumlandırılmış.
Asus TUF RTX 3080 OC model ekran kartının PCB’sine baktığımızda soğutucu bloğa oranla daha ufak bir boyut görüyoruz. Gördüğünüz gibi VRAM yongaları düzgün sinyalizasyon sağlamak adına GPU’ya bir hayli yakınlaştırılmış ve termal pedlerle desteklenmiş. Bunun yanı sıra bu ekran kartında kullanılan TUF sertifikalı yüksek kalite bileşenler çok sayıda testlerden geçerek bu ekran kartında kullanılıyor. Yani elimizdeki model aslında dayanıklılık odaklı bir model olmasıyla öne çıkıyor.
Asus TUF RTX 3080 Performans Testleri
Asus TUF RTX 3080 OC model ekran kartının PUBG performansı gerçekten çok iyi düzeyde olmuş. 4K çözünürlükte ve ultra grafiklerde yaptığımız oyun testinde 120 ile 150 FPS arasında çok güzel sonuçlar almayı başardık. Çözünürlüğün 4K olduğunu düşünürsek böyle yüksek FPS değerleri görmek gerçekten çok iyi!
Bu sefer daha zorlayıcı oyunlardan biri olan Call of Duty: Warzone oyununda testimizi yapıyoruz. Yine 4K çözünürlükte ve en yüksek grafik ayarlarında yaptığımız testlerde ortalamada 90 FPS gibi bir sonuç almayı başarıyoruz. Oyunun genel grafik kalitesi ve ortamı düşünüldüğünde yine çok iyi bir değer almayı başarmışız!
Diğer bir oyun testimizi ise yine zorlayıcı senaryolardan biri olan Battlefield 5 oyununun multiplayer modunda yapıyoruz. 4K çözünürlükte ve oyunun sunmuş olduğu en yüksek grafik ayarlarında 90 ile 120 FPS arasında güzel değerler almayı başarıyoruz. Zaten bu testte aslında sistemi en fazla zorlayan testlerden biri oluyor.
Ekran kartının sıcaklık değerlerine baktığımız zamansa 68 derece civarlarında kalabildiğini görüyoruz. Elimizdeki RTX 3080 GPU’su 320W TDP ile gelen aşırı güçlü bir GPU. Böylesine güçlü bir GPU’yu 68 derece gibi sıcaklıklarda çalıştırmak gerçekten büyük bir mühendislik başarısı olmuş. Bu kart soğutma performansıyla bizlerin beğenisini kazanmayı başarıyor!
Fan gürültüsü tarafındaysa yazılıma göre %85 gibi yüksek bir kapasitede döndüğü gösteriliyor. Fakat o yüzdede bile 2300 RPM gibi hızlara varıyor ve bu hızları düşündüğümüzde bu ekran kartı gerçekten sessiz çalışıyor, çift bilyalı ve özel yaprak tasarımlı fanlar sayesinde böyle bir sonuç elde edilmiş, gayet başarılı!
Sonuç
Asus’un tasarımı komple yenilenmiş yeni TUF serisi ekran kartı tasarımsal açıdan çok daha güzel olmuş. Soğutma tarafında da yapılan büyük yeniliklerle birlikte çok iyi sıcaklıklarda çalışan bir model olmuş. Üstelik bu iyi sıcaklıkların düşük bir fan sesiyle sağlanması çok daha güzel bir hamle.
Selami
Ağu 19, 2022 at 17:27
Merhaba !
Ben henüz 2 hafta olmadı yeni bir sistem topladım ve Asus Tuf 3080 12GB OC li versiyonu satın aldım fakat çok fazla ısınma problemi yaşıyorum Pubg-CsGo-WoW gibi oyunlarda hep 80derece minimum Pubgde 85i görmüşlüğü var GPU sıcaklıgının ve memory 90 derecede idi. Bu bir problemmidir eğer öyleyse ne yapmam gerekir lütfen yardımcı olurmusunuz . İşlemcim i7-12900k sıvı soutması da var . Kasa içi hava akışı yanlış oldugunda bu kadar sıcaklık derecesi fark eder mi? Radyotör ön tarafta kasa Corsair 4000xRGB.. iyi çalışmalar..
Mehmet Yılmaz
Ağu 19, 2022 at 17:37
Selamlar. 4000X RGB modelinin hava akışı maalesef bir hayli düşüktür. Yanılmıyorsam ön paneli çıkıyordu o kasanın, çıkartıp denediğinizde sorunun düzeleceğini göreceksiniz.