Rus devlet haber sitesi TASS , Rusya’nın 2024 yılından sonra Uluslararası Uzay İstasyonu ortaklığından çekilme kararı aldığını duyurdu . Rusya’nın devlet uzay şirketi Roscosmos’un yeni başkanı Yuri Borisov’un Salı günü yaptığı bir toplantıda Başkan Vladimir Putin’e haberi verdiği bildirildi.
TASS tarafından elde edilen bir rapora göre Borisov, “Vladimir Vladimirovich, Uluslararası Uzay İstasyonunda uluslararası işbirliği çerçevesinde çalıştığımızı biliyorsunuz .”Elbette ortaklarımıza karşı tüm yükümlülüklerimizi yerine getireceğiz, ancak bu istasyondan 2024’ten sonra ayrılma kararı alındı.“diye belirtti.
Karar, görünüşe göre Borisov’un son selefi Dmitry Rogozin’in, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali üzerine Rusya ile ABD arasında artan gerilimler nedeniyle ISS anlaşmasından çıkma olasılığını açıkça tartışan açıklamalarını yeniden canlandırmak ve ABD’ ye göz dağı vermek olarak yorumlanıyor. Ek olarak, NASA, Roscosmos’un ISS’deki ortaklığını NASA ile 2030’a kadar uzatmaya çalıştığını belirterek Rusya’nın geri çekilme isteğini umursamamaya devam ediyor.
Karar Yeni Rus Uzay İstasyonu (ROSS) İçin Hazırlık Olabilir
ISS ortaklığından çekilmek, ayrılma niyetini belirtmek kadar basit bir şey olarak görülmüyor. Zira ISS ortaklığını yöneten hükümetler arası anlaşma veya IGA, çoğu ortağın diğer ISS ortaklarına ayrılma niyeti hakkında en az bir yıl önceden yazılı bildirimde bulunması gerektiğini belirtmek zorunda . Yazılı bir bildirim olmadan, Rusya’nın çıkış planının ayrıntıları hala belirsiz olarak görülüyor. Örneğin, Rusya bugün ISS ortaklığından ne zaman ayrılmayı planladığını belirtmedi sadece belirsiz bir şekilde “2024’ten sonra” diye belirtti.
Borisov, ayrılma niyetini açıklamanın yanı sıra, 2024 yılına kadar Rusya’nın TASS’a göre Rus Yörünge Servis İstasyonu (ROSS) adlı yeni bir uzay istasyonu oluşturmaya başlamayı planladığını da söyledi . Rusya daha önce ROSS’un yaratılması ile ISS’nin sonu arasında bir örtüşme dönemi olması gerektiğini belirtmişti . Rusya’nın 2024’ten önce yeni bir istasyon oluşturmaya başlaması zor görünüyor.