RAMPAGE BRIGHT RM-68 144 HZ OYUNCU MONİTÖRÜ İNCELEMESİ
Bugünkü incelememizde Rampage’in bir süredir piyasada bulunan 27 inç boyutundaki oyuncu monitörünü inceleyeceğiz. Bright RM-68 model koduna sahip bu monitör 144 HZ tazeleme hızını 1 MS tepkime süresiyle sunabiliyor. Tasarımında en dikkat çeken kısımlar ise ince çerçeveleri ve metal ayakları. Monitörü öne çıkaran en büyük özellik ise bulundurduğu Samsung VA panel sayesinde sunduğu Adaptive Sync desteği.
Tasarım
RM-68’in tasarımına baktığımızda ilk dikkatimizi çeken kısım alt kısım hariç köşelerin çerçevesiz yapıda olması. Frameless adı verilen bu tasarım dilinde birden fazla monitör kullananlar için büyük bir avantaj sağlanmış, zaten tek monitörle kullanacak olsanız bile monitörün şıklığını gerçekten arttıran bir detay bu.
Çerçeveleri daha yakından görmeniz adına yakından çekilmiş bir fotoğrafını ekliyoruz. Alttaki çerçeve bir parmak kadar bir kalınlıktayken köşelerdeki çerçeveler ise bir hayli ince tutulmuş.
Monitörü çevirip arka kısmına baktığımızda piano black parlaklık bizi karşılıyor. Arka taraf komple plastikten imal edilmiş fakat hissiyat olarak kesinlikle kalitesiz bir hissiyat oluşturmuyor. Arka üst tarafta konumlandırılmış gri renklerdeki Rampage logosu ise iyi bir tercih olmuş. Fakat tahmin edebileceğiniz gibi piano black parlaklık hoş görünmesine rağmen ciddi anlamda parmak izi tutup can sıkabiliyor.
Monitörü tutan ayak kısmına geldiğimizde siyah renkte metal bir ayak görüyoruz. Bu ayak kıvrımlı bir yapıda geliyor ve bir hayli büyük. Tabanında kaymasını engelleyecek ayaklar bulunması da güzel bir hamle olmuş. Ek olarak söylemeden geçmeyelim bu ayak gerçekten sağlam duruyor.
Monitörün ayağına baktığımızda bizleri kilit mekanizmalı bir sistem karşılıyor. Yine içi metalden imal edilmiş standın sadece monitörü eğme desteği bulunuyor. Gündelik bir kullanıcı için bu ayar yeterli sayılabilir fakat pivot gibi özelliklerin olmasını isterdik.
Bu standı monitöre takarken kilit mekanizması olduğundan bahsetmiştik. Kilidi açıp mekanizmaya baktığımızda yaylı bir sistem görüyoruz. Tutan tırnakların metal olmasını tercih ederdik tabii sağlamlık açısından.
Monitörü nasıl kontrol ediyoruz derseniz monitörün hemen arka tarafına bir adet joyistik yerleştirilmiş. Kullanımı oldukça rahat fakat bir süre alışmanız gerekiyor çünkü komutlar diğer monitörlere göre biraz daha farklı.
Teknik Detaylar
- Ekran Boyutu: 27 İnç
- Çözünürlük: 1920×1080 Full HD
- Panel: Samsung VA
- Tazeleme Hızı: 144 Hz
- Parlaklık: 250 Kandela
- Bakış Açıları: 178-178°
- Kavis: 1800R
- Kontrast Oranı: 3000:1
- Renk Paleti: %120 sRGB, %85 NTSC
- Tepkime Süresi: 1ms
- Renk Desteği: 16.7 Milyon
- Bağlantılar: 1 x DP,1 x HDMI, 1 x DVI, 1 x Kulaklık
- Diğer Özellikler: Adaptive Sync, Flicker Free, Mavi Işık Filtresi
- Boyutlar: 612.7*361.9*73.7mm
- Monitör Standı: Eğme Desteği
- Ağırlık: 4.56 KG
- Vesa: 100*100
- Kutu İçeriği: HDMI Kablosu, DisplayPort Kablosu, Güç Adaptörü, Güç Kablosu, Kullanım Kılavuzu
Merak edilen ilk konulardan biri ise bu monitörün yeni G-Sync’e ne kadar uyumlu olduğuydu. Nvidia’nın kendi test yazılımıyla yaptığımız testlerde bu monitör uyumlu ekran kartlarıyla tam uyumlu olarak G-Sync desteği sunuyor ve kullanıcısına herhangi bir sorun çıkarmadan akıcı bir oyun deneyimi sunabiliyor.
Peki bu FreeSync ve G-Sync nedir diyenler için kısaca açıklamak gerekirse, oyunlarda aldığınız FPS değeri monitörünüzün görüntüleyebildiği HZ değerini aşınca görüntüde çeşitli yırtırmalar oluşturmakta. Bu sorun VSync ile bir miktar çözülmesine rağmen bu yöntem görüntüde gecikmeler yaratabiliyordu. G-Sync ve FreeSync sayesinde hem bu kırılmaların önüne geçiliyor hem de görüntüde oluşan gecikme en aza indirgenebiliyor.
Peki bu FreeSync destekli monitörlerde G-Sync nasıl aktif ediliyor diye soracak olursanız öncelikle G-Sync destekli bir ekran kartına sahip olmanız şart. Daha sonra en güncel driver sürümünü kurup Nvidia Denetim Masası yazılımından G-Sync’i aktif edebilirsiniz. Fakat aktif ediliyor diye tam uyumlu gibi bir düşünceye kapılmayın çünkü bunu sadece test ederek anlayabilirsiniz.
Testler
İlk testimizi beyaz doygunluğu üzerine yapıyoruz. Sağda giriş seviyesi bir IPS monitör görüyorsunuz. Görüldüğü üzere RM-68 Samsung VA panelin de etkisiyle bir hayli derin beyaz doygunluğu sunmayı başarmış. Diğer monitörde ise bu kutucukların çoğunu göremiyorsunuz.
Monitörün renk gösterme yetenekleri ise bir hayli başarılı. NTSC renk gamutunun %85’ini karşılamasıyla birlikte gösterdiği renklerin bir hayli gerçekçi ve doygun olduğunu söylemek mümkün. Yani aşırıya kaçmadan grafikerlik işlerinizi de rahatlıkla yapabilirsiniz.
Renk gösteriminin bir hayli başarılı olduğunu söylemiştik. Bu başarısı film izlerken gerçekten çok etkileyici olabiliyor. Üstelik 1800R kavisi ile gerçekçilik hissini arttırarak sizi içine çekmeyi de başarıyor. Hareketli sahnelerde hayaletlenme yok, fakat monitör sarı renkleri biraz daha kırmızıya yakın bir tonda göstermeye meyilli gibi görünüyor.
Her şeyden önce firma bunu oyuncu monitörü olarak sunduğu için oyun performansına değinmeden olmazdı. Eğer 1080P çözünürlükte 144 FPS alabileceğiniz bir ekran kartına sahipseniz 144 HZ avantajı gerçekten çok iyi. Özellikle düşük tazeleme hızına sahip bir monitörden geçiş yaparsanız akıcılığın ciddi anlamda arttığını anlıyorsunuz. Ek olarak 1 MS tepkime süresinin faydasını da daha az hayaletlenme yaşayarak görüyorsunuz.
Monitörlerdeki önemli hususlardan biri ise ışık sızmasının ne denli olduğu. Bu monitörde şaşırtıcı şekilde çok az oranda ışık sızması bulunuyor. Muhtemelen kullanılan Samsung VA panelin buna etkisi bir hayli yüksektir.
Sonuç
Bright RM-68, çerçevesiz tasarımıyla, metal standıyla bir hayli şık görünen bir monitör olmuş. Samsung VA paneli sayesinde de geniş görüş açıları sunuyor bu güzel olmuş. 144 HZ tazeleme hızının ve 1 MS tepkime süresinin avantajını ise oyunlarda görmeniz kesinlikle mümkün. Monitörün eksi yanlarına değinecek olursak pivot gibi özellikler yok ayrıca menüsü görsel ve fonksiyon açısından zayıf kalmış.
sc
May 28, 2020 at 22:54
kutu içeriğinde neler var acaba ? displayport kablosu çıkıyor mu ?
Mehmet Yılmaz
May 28, 2020 at 23:18
Evet oldukça kaliteli bir Display Port kablosu çıkmakta. Teknik detaylar kısmında bulunuyor kutu içeriği.
ali kaan ay
Haz 12, 2020 at 21:11
abi bluetooth var mı
ali kaan ay
Haz 15, 2020 at 23:08
beyler ben bundan aldım ama en fazla 120 hz 144 çıkmıyor nasıl yaparım yardımcı olabilecek var mı
Mehmet Yılmaz
Haz 16, 2020 at 13:26
Display Port ile bağlayın.
oguz
Tem 29, 2020 at 18:37
display ıle göruntu gelmıyor hd ile gelıyor ne yapmalyım _?
Mehmet Yılmaz
Tem 29, 2020 at 21:04
Ayarlardan seçili DP girişi mi?
İSMAİL TEKİN
Ara 14, 2020 at 22:23
hocam bu ürüne çin malı diyorlar tamam bir çoğu çinde üretiliyor da bu monitör verilen özellikler göre ucuz olunca insan biraz çekiniyor acaba 3 ay sonra veya 5 ay sonra veya 1 yıl sonra telafisi olmayan sorunlara olsa da fazla masraf gerektiren çözümler gerektireceğine dair duyumlar aldım siz bu konu da ne söylemek istersiniz.
Mehmet Yılmaz
Ara 14, 2020 at 22:56
Şu an bu mesajı sorduğunuz monitörle atıyorum 🙂
Kübra_oz
Ara 27, 2020 at 02:21
Merhaba.işlemci i5-7500 ekran kartı:asus dual 8gb rx580 display dedigini benim pc”ye uyarmı 144 hz istiyorum display girişi varmı acaba.birde amd freesync bu monitorde desteksiz okudum dogrumudur.tşk
Kübra_oz
Ara 27, 2020 at 02:36
Not:Kendi sitesine baktım freesync yok yazıyor yardımcı olurmusunuz?
Mehmet Yılmaz
Ara 27, 2020 at 13:15
RX 580 ile uzun süre kullandım. Freesync desteği var.
Sefa
Şub 11, 2021 at 21:54
Bende aldım bu monitorden . Duvar kagidıni düz siyah renk yap isik yansimalari var beyaz beyaz. Ayrica ses ayarlarindan bakinca hoparlor gozukuyor .seciyorum ama monitorden ses gelmiyor
Mehmet Yılmaz
Şub 11, 2021 at 22:20
Hoparlör yok. Işık sızması bende çok az var.