Geçici bellek deposu olan RAM (Random Access Memory) bilgisayarın performansına büyük ölçüde etki eden bileşenlerin başında yer almaktadır. Bu nedenle yeni bir bilgisayar alınırken RAM özelliklerine dikkat edildiği gibi bilgisayarın sadece RAM’ini değiştirerek daha yüksek performans sağlamak da mümkündür. RAM arayışı içinde olanların veya alacağı bilgisayarın RAM’i hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyenler RAM’deki DDR Nedir? sorusunu mutlaka soracaktır. Bu yazımızda DDR’in ne olduğundan ve öneminden bahsedeceğiz.
Çift Veri Hızı Nedir?
DDR (Double Data Rate) diğer adıyla DDR SDRAM (Synchronous Dynamic Random Access Memory) olarak da karşımıza çıkabilmektedir. Elektronik cihazların yüksek performans ile çalıştığından emin olmak için araştırma yapan kişiler veya bilgisayarının RAM’ini değiştirmek için arayışa geçen kişiler bu bileşenlerin ismiyle sıklıkla karşılacaktır. Eğer RAM seçimi konusunda daha fazla bilgiye ihtiyacınız varsa RAM Alırken Dikkat Etmeniz Gereken Şeyler Nedir? yazımızdan detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
Her geçen gün gelişen ve ilerleyen teknoloji özellikle bilgisayarlarda büyük verilere hızla yazma ve bu verileri saklayarak herhangi bir zamanda geri getirme ihtiyacı duyar. Veriler büyüdükçe ve üzerine yapılan işlemler arttıkça belleklerin daha hızlı ve daha kapsamlı hale gelmesi gerekmektedir. Senkronize Dinamik Rastgele Erişim Belleği olarak çevrilen DDR SDRAM, belleğin sistem saatinizle senkronize olduğu ve belleğin herhangi bir konumuna rastgele erişebildiği bir teknolojidir. Yıllar içerisinde sürekli artan performans ve hızlı taleplerini karşılamak için geliştirilen DDR, depolama yoğunluğu ve hızını büyük derecede arttırırken maliyetlerin de düşmesini sağladı.
DDR Nasıl Çalışır?
Sistem saatine senkronize olarak çalışan DDR saatin yükselen ve düşen uçlarındaki verileri aktardığından dolayı belleğin bant genişliğini neredeyse 2 katına çıkarmayı başarmıştır.
DDR bellek bir depolama kapasitörü ve bir transistörden oluşmaktadır. Depolama kapasitörü, bellekte depolanan verileri temsil ederken, transistör depolama kapasitörlerine gidip gelen akımı kontrol eder. Depolama kapasitöründeki yük DDR belleğe yazılan verileri temsil edecek şekilde değişir. Yüksek voltaj 1′, düşük voltaj ise 0’ı temsil eden voltaj seviyesinde depolanır. Veri okunurken de depolama kapasitöründeki voltaj seviyesi ölçülür ve voltaj seviyesi 1 ve 0’a bağlı olarak okunur.
Saat senkronizasyonu sayesinde her iki saat döngüsünden veri aktarımını mümkün hale getiren DDR bant genişliğini de yakşalık iki katına çıkaran çift yönlü depolama teknolojisini kullanıyor. Bu sayede DDR bellekler SDR belleklere göre iki kat daha hızlı veri işleyebilme özelliğine sahiptir ve cihazın performansının büyük ölçüde artmasına olanak sağlamaktadır.
DDR bellekler, oyun bilgisayarları, sunucular, oyun konsolları ve düşük güç kullandığından dolayı şarjla çalışan mobil cihazlarda öncelikli olarak tercih edilmektedir. Bunlara ek olarak otomotiv sistemlerinde ve otomasyon uygulamalarında da sıklıkla tercih edilmektedir. Bir çok farklı sektörde tercih edilen DDR hem yüksek performans hem de düşük maliyet sağlamaktadır.
DDR’in Faydaları Nelerdir?
SDR ile karşılaştırıldığında DDR’in bir çok farklı avantajı bulunmaktadır.
- Daha hızlı veri aktarımı
DDR saat sinyallerinin hem artan hem de azalan kenarlarındaki verileri aktarabildiğinden dolayı SDR’a göre çok daha hızlı veri aktarım hızlarına ulaşabilir. - Artan bant genişliği
Yüksek bant genişliği sayesinde DDR belleklerin belirli bir sürede aktarabildiği veri miktarı çok daha yüksektir ve aynı anda birden fazla veriyi işleyebilme özelliğine sahiptir. Bu sayede özellikle oyun bilgisayarlarında çok daha yüksek performans sergileyebilir. - Güç Verimliliği
DDR bellekler SDR’lara göre çok daha yüksek verimlilikle çalışmaktadır. Bu sayede DDR’lar çok daha az güç tüketir ve daha az ısı ortaya çıkar. - Yüksek Kapasite
DDR belleklerin DDR1, DDR2, DDR3, DDR4, DDR5 gibi farklı versiyonları vardır. Bu versiyonlar kapasite belirtmektedir. Artan kapasiteleri sayesinde DDR bellekler daha fazla veri depolayabilme özelliğine sahip olur. RAM’in DDR Kaç Olduğu Nasıl Anlaşılır? yazımızdan da RAM’inizin kaç DDR olduğunu öğrenebilirsiniz. - Sistem Saatiyle Senkronize
DDR’ın aynı zamanda DDR SDRAM (Senkronize Dinamik Rastgele Erişim Belleği) olarak anıldığından bahsetmiştik. Belleğin sistem saatiyle senkronize olduğunu belirtmek için bu isim kullanılır. Saat sinyallerinin hem artan hem azalan noktalarından belleğin herhangi bir yerine ulaşarak veri işleyebilir.
RAM’deki DDR Nedir? sorusunu performansa etki eden özelliklerinin üzerinde durarak yanıtladık. DDR versiyonları arasındaki fark hakkında daha detaylı bilgi için DDR3 ve DDR4 Ram Arasındaki Fark Nedir? yazımızı inceleyebilirsiniz.
leojely
Mar 22, 2024 at 23:19
ekleyeyim, DDR3’ler 240 pin’den, DDR4’ler ve DDR5’ler 288 pin’den oluşuyor.