Connect with us

Merhaba, ne aramıştın?

Haber

MSI Z270 GAMING PRO CARBON İNCELEMESİ

Bugünkü incelememizin konuğu yepyeni bir anakart olan MSI Z270 GAMING PRO CARBON oluyor. Intel yonga tarafına en günceli olan Z270’e geçişiyle anakart üreticileride bir bir Z270 yongaya sahip en yeni anakartlarını piyasaya sürmeye başladı. Intel yeni nesilde bir önceki nesili SkyLake’de pin değiştirmeyerek 1151 Sokette sabit kaldı. Z170 yongalı anartlarda Bios güncellemesi ile 7. Nesil KabyLake işlemciler kullanılacağı gibi Z270 yongalı anakartlarda da 6. Nesil SkyLake kullanılabilecek.

Ve yukarıdan MSI Z270 Gaming Pro Carbon’un incelemesini seyredebilirsiniz. Şimdi gelin Intel’in üst seviyeye hitap ettiği yeni yonga seti Z270’i barındıran bu güzel ATX oyuncu anakartına yazılı incelemesine yakından bakalım.

TASARIM VE RGB LEDLER

Siyah ve beyaz renk şemasının hakim olduğu anakartta gözümüze çarpan ilk kısım soğutucularda kullanılan karbon fiber kaplama ve RGB aydınlatması oluyor, Mystic Light olarak bu özelliğini isimlendiren MSI bu RGB teknolojisini chipset soğutucusunun üzerinde, anakartın giriş çıkış birimlerinin koruyucusunun üzerinde, anakartın ses kısmını ayıran çizgilerde ve arka sol üst köşedesinde konumlandırmış durumda. Bulunan bu RGB aydınlatmaları 16.8 Milyonluk renk paletinden istediğiniz renge ayarlayabildiğiniz gibi 17 efekt arasından istediğinizi seçebilidiğiniz gibi sistem üzerinde çaldığınız müziğe göre  RGB LEDlerinizi ayarlanabiliyor ve çok güzel bir görselliğide bu sayede elde etmiş oluyorsunuz.

Özellikle son dönemlerde sistemlerde sıklıkla RGB Şerit Ledler kullanılmakta ve bende sıklıkla bunları kullanıyorum topladığım sistemlerde işte tamda bu noktada anakartın LED efektleri sistemin görsel olarak bütününde büyük iş çıkartıyor.

Ayrıca anakartta bulunan JLED1 pinleri MSI’ın RGB popülaritesine sıkı sıkı sarıldığını gösteriyorki bu çıkış sayesinde sisteminize dahil edeceğiniz Şerit LED için ayrı bir adaptöre ihtiyacınız olmuyor bu JLED1 4pin uzantısından 12V güç elde edip 2.2 metreye kadar tam verim ve çok az verim kaybı ilede 3 metreye kadar Şerit LED’inize enerji verebiliyor.

JLED1 çıkışı, tüm bunlara ek olarakta sisteminize bu giriş ile kazandırdığınız RGB Şerit LED’i sisteminiz üzerinden MSI Gaming APP LED yazılımı ile kontrol etmenize imkan tanıyor. 16.8 Milyon renk arasından istediğinizi seçebildiğiniz gibi yazılım üzerindeki 17 efektlerin hepsini kullanmanıza imkan tanıyor. JLED1 uzantısı adaptör derdinden sizi kurtaracağı için sistemin genelinde yekpare bütünlüğü kullanıcısına sunuyor.

Z270 YONGASI, MOSFETLER VE SOĞUTUCULAR

Anakartta bulunan güç besleme bileşenleride oldukça yüksek kalite tercih edilmiş. 10 fazlı bir işlemci beslemesi bulunan anakarta ek olarak mosfet soğutucusuda eklenerek overclock yapacak kullanıcılara büyük bir avantaj sağlanmış. Karbon Fiber ile süslenen bu soğutucu bloklarında geniş ve heybetli tutulduğuda dikkat çekmekte bu da tabiki soğutmaya olumlu katkı sağlamakta.

Z270 ve bu alt yapıya sahip anakarlarda KabyLake’inde getirdikleri ile SkyLake oranla Hızaşırtma değerleri oldukça başarılı öyle ki Intel Core i3 7350K ile otomatik ayarlarda hiçbir ince ayar yapmadan 4.8GHz hız aşırmayı rahatlıkla görebildim. İnce ayarlar ve iyi bir soğutma ile 5GHz üzerine bu anakart ve işlemci ile çıkabilmek kolay gibi gözüküyor.

Z270’in Z170 Yongasına oranla bize sundukları ise şu şekilde;

1- Ek PCI-Express 3.0 X4 Kanalı
2- Daha Yüksek RAM MHz Desteği
3- Intel Cihaz Koruma Teknolojisi

EKRAN KARTI DESTEĞİ

Anakarttaki PCI-Express 3.0 slotları metal ile sağlamlaştırılarak üst seviye ekran kartlarının ağırlığına daha dayanıklı hale getirilmiş. Öyle ki çoğu Ekran Kartının ağırlığı 1 kilo gramın üstündeyken bu korumanın mantıklı olduğunu düşünmemek imkansız.

Anakart ile gelen PCI-Express 3.0 portları sırasıyla kullanım şekli şu şekilde; X16/x0/x4 veya x8/x8/x4 olarak sıralanmakta. Burada Z270 Gaming Pro Carbon bize 2’li Nvidia SLI veya 3’lü AMD CrossFire imkanı sunarken PCI-Express 3.0 x4 portunun ilk ve ikinci yuvaya kıyasla destekleyici metal koruma ile gelmemekte.

RAM DESTEĞİ

Yeni nesil KabyLake ile DDR4 yerini korumakta MSI Z270 Carbon serisi bu anakartında Hız Aşırtmalı RAM MHz desteğini 3800MHz olarak sunuyorki bu değerinde günümüzdeki yaygın RAM değerlerini düşünürsek oldukça iyi ve fazlasıyla yeterli bu desteğide Çift Kanal 64GB kapasite takip ediyor. Ve uyumluluk olarakda DDR4 XMP desteğini kullanıcılarına sunuyor

MSI aynı şekilde DDR4 ram slotlarınıda Ekran Kartı girişlerinde olduğu gibi yekpare metal bir plaka ile çevreleyip sağlamlaştırmış özellikle RAM montajını gerçekleştirirken Ramin korumasız anakartlara oranla çok daha az esnediğini farkettim. MSI görsel olarak RAM kısmındada çalışmış ve Slotlarının kuzey baş kısımlarına LED aydınlatma eklemiş. Doldurulan Ram slotunun baş kısmında ufak bir kırmızı LED beliriyor.

ANAKARTIN SES DONANIMI

Anakartın ses yongasının bulunduğu kısım anakarttan izole edilerek LED bir aydınlatmaya ve daha temiz bir ses çıkışına sahip olmuş, anakartta kullanılan CHEMI-CON marka ses kapasitörleri ve Realtek ALC1220 üzerine geliştirilen AUDIO BOOST 4 teknolojisi ile anakart daha yüksek ve berrak bir ses çıkışına sahip olmuş. Netlik düzeyinde kulağa 120db SNR ulaştırabilmekte.

Özellikle kullanılan bu Japon üretimi kapasitörler ses tarafında halen daha liderliğini korumakta Kullanılan ses yongası ve bu kapasitörler günümüzde bulunan orta seviye harici ses kartlarına oranla çok daha iyi iş çıkarttığı gibi üst seviye ses kartlarını zorladıklarınada şahit oluyoruz.

ULTRA M.2 TEKNOLOJİSİ ve SATA 3.0 PORTLARI

Anakartın Ultra M.2 SSD portuna geldiğimizde ise burada tam 2 adet Ultra M.2 SSD portu görüyoruz ilk port 110mm uzunluk desteklerken en alttaki yuva ise 80mm uzunluk destekliyor. Bu Ultra M.2 SSD yuvaları sayesinde M.2 uyumlu SSD’nizden kapasitesine göre Gigabyte seviyelerinde okuma ve yazma hızlarını görebiliyorsunuz.

Bu alanda bulunan Ultra M.2 yuvalarının kullanım türüne göre ise SATA 3.0 6gbps portlarında şu şekilde işgaller olmakta;

İlk yuvada “PCIe SSD” kullanılırsa hiçbir işgal söz konusu olmuyor.
İki yuvada da “PCIe SSD” kullanılırsa SATA 5 ve SATA 6 portları iptal oluyor.
İlk yuvada “PCIe SSD” ve ikinci yuva “SATA SSD” kullanılırsa SATA 5 portu iptal oluyor.
İki yuvada da “SATA SSD” kullanılırsa SATA 1 ve SATA 5 portları iptal oluyor

2. Yuvada ise bizi bir sürpriz kaşılıyor MSI’ın M.2 SHIELD adını verdiği yeniliğini burada görüyoruz bu yenilikle birlikte Ultra M.2 SSD portuna taktığınız SSDler metal plakanın altındaki termal ped ile temas ederek pasif bir soğutmaya sahip oluyor ve daha serin çalışarak kullandığınız SSD’nin soğutulmasında etkili bir görev üstlediği içinde SSD’niz daha uzun ömürlü oluyor.

MSI Z270 Gaming Pro Carbon‘un üzerinde bulunan SATA yuvaları 6 adet SATA 3.0 6gbps olarak karşımıza çıkmakta. Bu Portlar üzerinde RAID 0, RAID 1, RAID 5 ve RAID 10 yapabilmek mümkün.

GİRİŞ – ÇIKIŞ PORTLARI

Anakart genel olarak çok zengin giriş çıkış birimlerine sahip olmuş. Özellikle Ses yuvaları ile ASMedia ASM2142 kontrolcüsü tarafından dahil edilen USB GEN 2 portları Altın kaplama olarak karşımıza gelmekte. Ve bu birimlerin üstünü çok şık bir RGB koruma plakası örtüyor.

1 Adet PS/2 Klavye – Mouse Portu
2 Adet USB 2.0 TYPE A Portu *Intel Z270 Yongası
1 Adet DVI-D Çıkışı
1 Adet USB 3.1 TYPE-A GEN 2 portu *ASMedia ASM2142 Yongası
1 Adet USB 3.1 TYPE-C GEN 2 portu *ASMedia ASM2142 Yongası
4 Adet USB 3.1 TYPE-A GEN 1 portu *Intel Z270 Yongası
1 Adet HDMI Çıkışı (7. Nesil işlemciler ile 4K60Hz)
1 Adet Gigabit Ethernet Portu *Intel I219-V Gigabit LAN Kontrolcü
5 Adet Analog Ses Giriş – Çıkışı
1 Adet Optik Ses Portu

KUTU İÇERİĞİ

1 Adet MSI Z270 Gaming Pro Carbon Anakart
1 Adet Driver Kurulum Diski
1 Adet Anakart Kullanım ve Kurulum Kılavuzu
1 Adet Giriş – Çıkış Port Shield
2 Adet Sata 3.0 6gbps Kablosu
1 Adet Nvidia SLI Kablosu
1 Adet 80cm’lik çoklayıcı RGB Kablosu

SONUÇ

MSI Z270 Gaming Pro Carbon’u sonuç kısmında değerlendiğimizde tasarımı ve sunduğu özellikleri ile orta ve üst seviye bir oyuncunun ihtiyacını rahatlıkla karşılayacak bir anakart olmuş özellikle geniş RGB desteği ve Hız Aşırtma performansı ile oldukça beğenimi kazanan bir ürün oldu.

RGB destekli bu anakartta asıl temanın ise siyah ve ince hatlarla beyazın takip etmesi RGB özelliğini daha da ön plana çıkartıyorki burada anakart Renkli olsaydı RGB özelliği bu kadar göze hoş gelmeyebilecekti. M.2 Shield detayına kadar düşünülen Z270 Gaming Pro Carbon isminde de bulunan Karbon Fiber kaplaması ilede oldukça şık durmakta.

Tüm bu elde ettiğim sonuçları değerlendirdiğimde ise Z270 Gaming Pro Carbon’a “BAŞARILI TASARIM” ve “TAVSİYE EDER” ödüllerini veriyorum.

1993 doğumlu Abdullah Hacıgül, İstanbul Üniversitesin'de Fizik Uzay Bilimleri eğitimi almıştır. 2014 yılından beri Donanım Arşivi'nin Kurucu Genel Yayın Yönetmenliğini üstlenen Abdullah Hacıgül özellikle, sistem toplama ve ürün inceleme içerikler üretmektedir. Ayrıca Türkiye'nin en aktif teknoloji forumlarının birisi olan Donanım Arşivi Forumu kurmuştur.

8 Yorumlar

8 yorum var

  1. Alper Yılmaz

    Oca 7, 2017 at 04:03

    ellerine sağlık üstat, harika bir inceleme olmuş. Bir kaç sorum olacaktı acaba sana nereden ulaşabilirim?

  2. Isa Karatoy

    Oca 8, 2017 at 10:47

    Merhaba bu kartın dahil olduğu bir pc toplamak istiyorum. Ancak yeterli bilgiye sahip değilim. Yardımcı olur musunuz ? 2500 TL’ye kadar bütcem var. Ekran ihtiyacım yok sadece kasa.

  3. Görkem Bulut

    Oca 8, 2017 at 13:44

    MSI Z270 SLİ VE CARBON ARASİNDA NE FARK VAR ?

  4. Murat Tüfekçi

    Oca 26, 2017 at 16:15

    sa. intel i 7700 işlemci alacağım buna uygun anakart bakıyorum bu güzel görünyor yoksa x99 anakartmı almalıyım ilerisi için.

    • AbdullahHacigul

      Oca 26, 2017 at 16:42

      X99da 7700 kullanamazsın ya z170 yada z1270 anakart almalısın, incelemedi anakart güzel bir tercih ama bu anakart ile i7 7700K kullanmanı tavsiye ederim

  5. Strix

    Oca 26, 2017 at 19:06

    Güzel kart hayran kaldım resmen

  6. Abdullah Boyar

    Şub 12, 2017 at 15:12

    Merhablar abi.İleride Logitech Z906 ses sistemini almayı düşünüyorum lakin elimde Msi B150 Bazooka anakartını kullanıyorum 5+1 destekli olmadığı için bunu almayı düşünüyorum işlemcimde i3 6100 var bir sıkıntı olur mu overclok yapan biri değilim ileriye dönük kart birde yardımcı olursanız sevinirim.

  7. Anıl Kerem Pehlivan

    Mar 23, 2017 at 23:37

    Abdullah kardeşim bu kart ile sli plus arasında ne farklar var ? 100 tl gibi fiyat farkı var.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da ilginizi çekebilir

Teknoloji Haberleri

Nvidia’nın DLSS hamlesi ekran kartlarında yeni bir akım başlatmıştı diyebiliriz. AMD ise buna geç bile olsa FSR ile cevap vermişti. Fakat Nvidia’nın yapay zekadan...

Teknoloji Haberleri

Intel’in başı son aylarca büyük bir dertte. 13. ve 14. nesil işlemcilerde yaşanan problemler nedeniyle şirket büyük eleştirilere maruz kalmıştı. Çünkü bu sorunlar kullanıcıların...

Sistem Gereksinimleri

Korku oyunu denilince akla gelen ilk yapımlardan biri olan Until Dawn, 4 Ekim’de PC oyuncularıyla buluşuyor. PlayStation’a özel olarak piyasaya sürülen ve büyük beğeni...

Oyun Haberleri

Son yılların en başarılı bağımsız oyun stüdyolarından biri olan Annapurna Interactive, büyük bir krizle karşı karşıya. Bloomberg’in saygın oyun gazetecisi Jason Schreier tarafından yayımlanan...