Connect with us

Merhaba, ne aramıştın?

İnceleme

MSI Trident 3 İncelemesi

MSI Trident 3 İncelemesi

Bugün Donanım Arşivi ofisinin konuğu oldukça küçük ama güçlü bir oyuncu bilgisayarı. Günümüz oyun konsollarının boyutunda olan cihazın VR READY ile geldiğini söyleyerek performansı hakkın ufak bir bilgi verelim.

MSI’ın geliştirmiş olduğu Trident ailesini boyut/performans olarak ele aldığımız zaman açıkçası bizleri şaşırtıyor. Ufak boyutta olmasının yanı sıra çok şık bir tasarıma sahip olması da cihazın artı tarafları.

Lafı daha fazla uzatmadan gelin hep beraber MSI Trident 3 – VR7RC’ ye yakından bakalım. Önce teknik özelliklere ardından tasarımına değinelim ve son olarak ise performansını ele alalım.

Teknik Özellikler

MSI Trident 3‘ün teknik özelliklerini detaylıca sunalım, bu özellikleri değerlendirelim ve bakalım bu özellikler bizlere neler sunuyor. Bunu öğrenmek için ise oyun testlerini yapalım.

İşlemci Modelii7-7700 3.6GHz Turbo 4.2GHz 8MB
Çekirdek4 Çekirdek
Threads8 Threads
  • İşlemci kısmına şöyle bir baktığımızda karşımızdaki cihazda oldukça güçlü bir işlemci olduğunu görüyoruz. i7-7700‘a overclock işlemi uygulayamadığımızı belirtmekte fayda var.

Grafik İşlemcisiGeForce GTX1060
Grafik YapısıGDDR5
Grafik Genişliği192Bit
Bellek6GB
  • İşlemci olarak i7-7700 bulunduğunu söylemiştik. Bu işlemciye eşlik edecek ekran kartı ise GTX 1060. Oyunlarda bize yüksek performans sunacak olan GPU’muz yeni oyunların üstesinden rahatlıkla gelecektir. GTX 1060 tercih edilmesi cihazı VR için uygun hale getirmiş. 6GB Ram‘li versiyona sahip olduğunu belirtelim.
Sistem Belleği (Gb)16 GB 2400MHz
Bellek TürüDDR4
Bellek Miktarı16GB (SO-DIMMs)
Maksimum Bellek Miktarı32GB
  • MSI Trident 3 RAM konusunda karşımıza dolu dolu geliyor. 16GB 2400MHz hızında çalışan 2 RAM bulunuyor. 16GB’lık bu miktar bizim için fazlasıyla yeterli.

HDD1 TB
Sabit Disk Hızı7200 RPM
SSD256 GB
SSD SlotuM.2
Raid DesteğiYok
  • Depolama alanı olarak MSI Trident 3’te 1 adet HDD ve 1 adet SSD bulunuyor. Harddisk 1TB ve 7200 RPM hızında çalışıyor. 1Tb bizlere fazlasıyla yetecek depolama alanı sağlıyor. SSD konusunda ise sistemde 256GB M.2 SSD bulunuyor. Hem HDD için hem de SSD için Crystal Disk Mark 6‘da testleri yaptık.
  • Sonuç olarak ise SSD saniyede 500MB’lık bir okuma hızı sunarken HDD ise saniyede 140MB‘lık bir okuma hızı sunuyor. Diğer değerlerde bunlar ile orantılı şekilde değişiyor. SSD konusunda karışımızda çok güçlü bir SSD bulunmadığını belirtelim.

Power Adaptörü230W
BluetoothBluetooth v4.2
Wireless802.11ac Wireless LAN
  • Cihazın içinde bir güç kaynağı bulunmadığı için harici olarak 230W’ lık Power adaptörü ile birlikte geldiğini belirtelim. Bluetooth ve Wireless’a baktığımızda, beklediğimiz şekilde üst seviye donanımları barındırıyor.

Tasarım

Cihaza genel olarak baktığımızda, MSI burada baya güzel bir iş çıkarmış. Karışımızda bulunan cihazın boyutları; 353.73mm x 97.56mm x 251.35mm bu şekilde. Ağırlı ise yaklaşık 3.2 KG. Cihazın boyutlarını verdik ama şunu belirtelim, PS4 Pro’dan birazcık daha büyük.

Cihazın yapısı gereği cihazı yatay konumda kullanabiliyorsunuz. Kutudan çıkan ek aparat sayesinde, dilerseniz dikey konumda cihazı kullanabiliyorsunuz. Ön tarafına bakacak olursak bizlere sık kullandığımız portları sunmuş.

Ön Taraf Portları

  • 1x Type-C
  • 2x USB 3.0 Hızlı Şarj
  • 1x HDMI
  • 1x Kulaklık Girişi
  • 1x Mikrofon Girişi

Cihazın sağ tarafına bakacak olursak ekran kartının sıcak havasının tahliyesi için geniş bir boşluk bulunduğunu görüyoruz. Hemen üste baktığımızda ise fırçalanmış bir metal yüzey ile karşı karşıyayız. Buranın parmak izi tuttuğunu belirtelim. MSI buraya kendi ejderhalı kırmızı logosunu yerleştirmeyi ihmal etmemiş.

Üst kısıma baktığımızda ise güç tuşunu görüyoruz ve bu güç tuşunun olduğu köşede RGB aydınlatma bulunuyor. Buradaki aydınlatmayı MSI’ın Mystic Light uygulaması sayesinde yönetebiliyorsunuz.

Sol tarafına yani yatay konumda yere gelen kısımında 4 adet kauçuk ayak bulunuyor. Cihazın birkaç bilgisine burada yer verilmiş ve buraya hava tahliyesi için ufak bir boşluk konumlandırılmış.

Trident 3‘ün arka tarafına baktığımızda ise bizlere bir çok port sunuyor. Ekran kartının arka kısmı da buraya bakıyor. Bu kısımda da hava tahliyesi için uzun bir boşluk konumlandırılmış.

Arka Taraf Portları

  • 1x USB 3.0
  • 4x USB 2.0
  • 1x Ethernet Girişi
  • 1x HDMI
  • 1x VR Link (HDMI)
  • GTX 1060 6G => 1x DVI + 1x HMDI + 1x DisplayPort

MSI Trident 3, teknik özellik olarak oldukça güçlü bir cihaz ve bu sayede VR için uygun. Trident 3’ün VR desteklemesi tasarımını oldukça etkilemiş. Cihazın ön tarafında VR için HDMI portu bulunuyor ve bununla birlikte arka kısımda VR Link girişi mevcut.

Genel olarak cihaz keskin bir tasarıma sahip ve gönül rahatlığıyla televizyonunuzun ya da monitörünüzün yanına koyabileceğiniz bir şıklığa sahip. MSI Trident 3’ü salonda televizyonun yanına koyduğunuzda hiç sırıtmayacağını emin bir şekilde söyleyebilirim.

MSI Trident 3‘ün içini açıp istediğimiz şekilde upgrade işlemi yapabiliyoruz. Lakin cihazı açtığımız anda garanti dışı kaldığını belirtmekte fayda var. Cihazın içini açmak oldukça kolay. Alt kısımda bulunan tırnaklı kapağı çıkardıktan sonra iki adet vida söküyorsunuz ve kapağı kaydırarak bileşenlere ulaşabiliyorsunuz.

Bileşenlerin konumlandırılışına baktığımızda MSI burada oldukça temiz bir işçilik sergilemiş. İşlemciyi soğutmak için burada oldukça büyük bir fan görüyoruz ve bu fan, blower fan mantığında çalışıyor. 

RAM’lere baktığımızda ise 2 adet SDRAM bulunduğunu görüyoruz. Yani bunlar laptoplar için üretilmiş olan RAM’ler. Hemen yanına baktığımızda ise Wi-Fi alıcısını görüyoruz.

MSI ekran kartını cihazın içerisine sığdırabilmek için anakartın üzerine doğru yatırmış. Bu kısımda özel bir işçilik uygulandığını belirtmekte fayda var. Cihazın ön tarafında ısınan havanın dışarı atılması için bir tasarım uygulandığını belirtmiştik. Ekran kartının fanı da buraya bakıyor.

Oyun Testi – Performans

Oyun testi olarak sadece iki farklı oyunda test ettik. Bunlardan birisi Tom Clancy’s Rainbow Six Siege, diğeri ise Playerunknown Battlegrounds.

Rainbow’da FullHD çözünürlükte Ultra grafik ayarlarında maksimum 160 FPS görürken minimum 100 FPS gördük. Ortalama ise 135 FPS aldık. Bu FPS değerleri haritalar arasında faklılık gösterecektir. Bu sırada ise cihaz sıcaklığımız, işlemci tarafında 80°C’yi görebilirken ekran kartı tarafında ise 73°C civarlarında gezdi.

Son zamanların popüler oyunu olan PUBG’de FullHD çözünürlükte Orta grafik ayarlarında oyunumuzu oynadık. Bu sırada ise maksimum 90 FPS alırken minimum 60 FPS aldık. Ortalama olarak ise 75 FPS‘de oyunumuzu oynadık. İş sıcaklık kısmına geldiğinde ise Rainbow’a göre pek fazla değişen bir şey yok. İşlemci 80°C’yi görebilirken ekran kartı tarafında ise 75°C civarlarında gezdi.

Sonuç

Genel olarak MSI Trident 3‘ü değerlendirmek gerekirse boyutuna göre oldukça güçlü bir oyuncu bilgisayarı. İçinde bulundurduğu donanımların güçlü olduğunu zaten oyun testlerinde gördük. GTX 1060’ın 6GB versiyonun bulunmasının çok büyük bir artı olduğunu belirtelim lakin aldığımız FPS’lerin diğer GTX 1060 6G’ye göre 5-10 FPS daha düşük olduğunu belirtelim.

Cihazın tasarımı hakkında herhangi bir eksi yön söylemek pek mümkün değil gibi lakin iç tasarımın yanı soğutma tasarımı özellikle işlemci kısımında daha başarılı olabilirdi. Bunların haricinde cihazın dış görüntüsü oldukça şık olmuş.

Oyun konsolu boyutunda olduğunu söylemiştik. Fiyat olarak PS ya da Xbox‘a göre daha pahalı olmasına rağmen performans olarak çok çok üstün. MSI Trident 3 – VR7RC’nin fiyatı ise içinde bulunan RAM, HDD, SSD miktarına göre değişiyor lakin ortalama olarak 06.01.2018 tarihinde 7.000TL civarında bu cihazı elde edebiliyorsunuz.

İstanbul Üniversitesinde Metalurji ve Malzeme Mühendisliği okuyorum. Öğrenimim ile alakası olmasa da çocukluğumdan beri bilgisayara olan ilgim beni bir miktar bu sektöre itti. Bu sektörde aktif olarak 3-4 yıldır çalışıyorum ve birden fazla yayında yazılı ve videolu içerik ürettim. Editörlük haricinde PR sektöründe aktif olarak çalışmalarım bulunmakla beraber Donanım Arşivi'nde Proje Geliştirme ve Editör olarak sizlerleyim.

Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da ilginizi çekebilir

Teknoloji Haberleri

Nvidia’nın DLSS hamlesi ekran kartlarında yeni bir akım başlatmıştı diyebiliriz. AMD ise buna geç bile olsa FSR ile cevap vermişti. Fakat Nvidia’nın yapay zekadan...

Teknoloji Haberleri

Intel’in başı son aylarca büyük bir dertte. 13. ve 14. nesil işlemcilerde yaşanan problemler nedeniyle şirket büyük eleştirilere maruz kalmıştı. Çünkü bu sorunlar kullanıcıların...

Sistem Gereksinimleri

Korku oyunu denilince akla gelen ilk yapımlardan biri olan Until Dawn, 4 Ekim’de PC oyuncularıyla buluşuyor. PlayStation’a özel olarak piyasaya sürülen ve büyük beğeni...

Oyun Haberleri

Son yılların en başarılı bağımsız oyun stüdyolarından biri olan Annapurna Interactive, büyük bir krizle karşı karşıya. Bloomberg’in saygın oyun gazetecisi Jason Schreier tarafından yayımlanan...