Connect with us

Merhaba, ne aramıştın?

İnceleme

Mini ITX Oyuncu Sistemi Topluyoruz – DBTR2

MINI ITX OYUNCU SİSTEMİ TOPLUYORUZ – DBTR2

Bizden oldukça fazla istenen detaylı sistem toplama serimize bu sefer biraz daha zorlu bir projeyle devam ediyoruz! Bugünkü sistem toplamamızda sizlere Mini ITX boyutlarda yani oldukça ufak bir sistem toplayacağız.
Fakat bu sistem ufak boyutlarına rağmen içerisinde barındırdığı Intel Core i9-9900K işlemcisi ve Nvidia GeForce RTX 2060 ekran kartıyla oyunlarda bir hayli yüksek performans sunmayı da başarıyor.

ANAKART

Asus ROG Strix Z390-I Gaming: Sistemimiz bir hayli ufak boyutlarda olduğu için buna uygun bir anakart seçmemiz tahmin edebileceğiniz üzere şarttı. Bu anakart ITX boyutlarda olmasına rağmen i9-9900K gibi bir işlemciye overclock yapabileceğiniz kadar yüksek performansa sahip. Üstelik dev mosfet soğutucuları ile de uzun süreli kullanımlarda mosfetler daha verimli çalışıp throttle yapmıyor.

Anakartın diğer özelliklerine bakacak olursak özel M.2 SSD soğutucusu, 12 adet RGB LED aydınlatma, RGB şerit, ve dahili olarak barındırdığı Wireless AC adaptörü ile ufak boyutuna rağmen bir hayli dolu bir anakart.


Soket: Intel LGA1151
Çipset: Intel Z390
İşlemci Desteği: 
Bellek Desteği: 2133-4500 MHz (OC)
Maksimum Bellek: 64 GB, Toplam 2 Slot, Çift Kanal
Depolama: 4 x Sata 3.0, 2 x M.2 PCIe NVMe SSD
Genişleme Yuvaları: PCI Express 3.0 X16
Arka Usb Portları: 4 x USB 3.1 Gen2, 3 X USB 3.1 Gen1 2 x USB 2.0
Görüntü Çıkışları: 1 x DisplayPort, 1 x DVI-D, 1 x HDMI
Ses:  S1220A 8 Kanal HD Codec + S/PDIF
Boyut: Micro ITX

BURAYA tıklayarak ürüne ulaşabilirsiniz.

İŞLEMCİ

Sistemimiz mini olacak fakat performansı hiçte mini olmayacak! İşte bu yüzden bu sistemde Intel’in i9-9900K isimli oldukça güçlü işlemcilerinden birini kullandık. Bu işlemci 8 çekirdek ve 16 izleğiyle render işleri için de bir hayli iddialıyken 5.0 GHz turbo frekansı sayesinde de bu iddiasını oyunlara da taşımayı başarıyor.


Soket: Intel LGA 1151
Çekirdek: 
8
İzlek: 
16
İşlemci Temel Frekansı: 
3.6 GHZ
İşlemci Boost Frekansı: 5.0 GHZ
Smartcache Önbellek: 16 MB
Gpu Modeli: 
UHD630
TDP: 
95W
Üretim Teknolojisi: 
14 NM
Soğutucu: Bulunmuyor

BURAYA tıklayarak ürüne ulaşabilirsiniz.

EKRAN KARTI

Sistemin Full HD çözünürlükte yüksek FPS’ler vermesi ve 2K çözünürlükte de oldukça akıcı oyun oynatması adına RTX 2060 ekran kartına yer verdik. Model olarak ise Asus’un Phoenix’ine yer verdik. Kasamız küp bir kasa olduğu için tahmin edebileceğiniz gibi büyük ekran kartlarını sistemimizde kullanamıyoruz. Fakat bu RTX 2060 ekran kartı mini boyutlarına rağmen ışın izleme işlerini de başarıyla yerine getirebilen ve günümüz oyunlarını rahatlıkla yüksek FPS’lerde oynatabilecek bir ekran kartı.


Ekran kartı oldukça ufak olduğu için soğutmasını tasarlaması bir hayli zorlaşıyor. Asus bu konuda kartın soğutmasını 2 adet bakır ısı borusuyla desteklemiş. Bu sayede ekran kartı mini boyutlarına rağmen ciddi bir sıcaklığa ulaşmıyor.


GPU:  TU106-200A-KA-A1
Mimari: Turing
CUDA Çekirdekleri: 1920
Baz Çekirdek Frekansı: 1365 MHz
Boost Çekirdek Frekansı: 1680 MHz
Bellek Frekansı: 14000 MHz GDDR6 
Bellek Bant Genişliği: 192 Bit
Bellek Miktarı (VRAM): 6 GB
Görüntü Çıkışları: 1 x DisplayPort 1.4, 2 x HDMI 2.0B, 1 x DVI-D
Çoklu Ekran Kartı Desteği: Desteklemiyor
Transistör Sayısı: 10.8 Milyar
Üretim Teknolojisi: TSMC 12nm
Desteklenen Teknolojiler: Nvidia G-Sync, DX 12, Nvidia Ansel
Güç Konnektörleri: 1 x 8-Pin
TDP: 160W

BURAYA tıklayarak ürüne ulaşabilirsiniz.

BELLEK

Sistemimizde bellek tercihi olarak HyperX’in Predator RGB serisi belleklerini kullandık. Bu bellekler 3200 MHz frekansı CL 16 gibi iyi bir değerde sunabiliyor. Buna ek olarak iyi bir soğutucuya ve oldukça eşit yayılan bir RGB aydınlatmaya sahip. Üstelik RGB aydınlatmayı kontrol etmeniz mümkün. Asus, MSI, Asrock, Gigabyte gibi dev anakart üreticilerinin RGB standartlarına ise tam uyumlu.

BURAYA tıklayarak ürüne ulaşabilirsiniz.

DEPOLAMA

Sistemimizde kullandığımız Sata SSD ise bir hayli özel bir SSD. HyperX’in Fury 480 GB SSD’si RGB aydınlatmayla geliyor. 480 GB kapasiteye sahip ve 3D Nand ile yeterli ve uzun ömürlü bir performans sunabiliyor. RGB aydınlatması ise Asus, MSI, Gigabyte, Asrock gibi anakart üreticileriyle uyumlu olarak çalışabiliyor.

BURAYA tıklayarak ürüne ulaşabilirsiniz.

İşletim sistemimizi kuracağımız SSD’mizi ise tabii ki PCI Express destekli seçiyoruz. Kingston A1000 model 960 GB SSD saniyede 1.5 GB seviyelerine varan okuma, 1 GB seviyelerine varan yazma hızları ile gündelik kullanımda çoğu kullanıcıya yetecektir. Yongaları ise yine dayanıklı 3D Nand yongalardan.

BURAYA tıklayarak ürüne ulaşabilirsiniz.

SOĞUTMA

Intel Core i9-9900K işlemciyi soğutmayla görevli olan sıvı soğutmamız ise Thermaltake Water 3.0 RGB oluyor. Bu sıvı soğutma büyük anakart üreticilerinin RGB yazılımlarıyla tam uyumlu çalışabiliyor. Performansı ise tahmin edebileceğiniz gibi ortalama düzeyde. Sıvı soğutmanın en güzel yanlarından biri ise fanının bir hayli sessiz olması.

KASA

Sistemimizi oluşturan kasamız ise Thermaltake’in Core V1 modeli oluyor. Bu kasaya baktığımızda oldukça ufak boyutlarda ve ITX anakart desteği olduğunu görüyoruz. Kasanın önü komple ızgaralı bir yapıya sahip, bu havalandırma açısından bir hayli iyi olmuş.

Kasada toplam 3 adet kapak bulunuyor. Bunları çıkartınca kasanın her yerine rahatlıkla erişebiliyorsunuz. Kasanın ön kısımında ise Thermaltake bizlere 20CM boyutunda dev bir fan sunmuş.

BURAYA tıklayarak ürüne ulaşabilirsiniz.

GÜÇ KAYNAĞI

Kasa bir hayli küçük olduğu için full modüler bir güç kaynağı kullanmamız çok daha avantajlı olacaktı. Thermaltake’in Toughpower Grand RGB 750W 80+ Gold güç kaynağı hem 12V kanalından verdiği 750W güçle hem de üzerindeki butonla değiştirilebilir RGB aydınlatmasıyla çok iyi işlere imza atabiliyor. Üstelik Zero DB fan özelliğine de sahip.

BURAYA tıklayarak ürüne ulaşabilirsiniz.

SİSTEMİN PERFORMANS TESTLERİ

Kingston A1000 SSD’nin performansını görmek adına CrystalDiskMark programında yaptığımız testte 1610 MB/sn okuma, 1052 MB/sn yazma hızlarını görmeyi başardık. Bunlar oldukça yeterli değerler.

HyperX Fury RGB Sata SSD’de ise durumlar tahmin edebileceğiniz gibi daha düşük. 546 MB/sn okuma, 524 MB/sn yazma değerlerini gördük.

Apex Legends: Mini sistemle ilk oyun testimize Apex Legends ile başlıyoruz. 1080P çözünürlük, en yüksek grafik ayarlarında ve 6 GB VRAM modunda 100-150 FPS arasında çok değişken sonuçlar aldık. Oyunun optimizasyonunun geliştirilmesi lazım gibi görünüyor.

Metro Exodus: İkinci oyun testimiz ise Metro Exodus ile oluyor. 1080P grafikler, ultra grafik RTX High, DLSS On şeklinde yaptığımız testlerde sistemimiz ortalama olarak 60 FPS gibi oldukça akıcı bir sonuç verdi. Üstelik yaptığımız testlerde işlemci sıcaklığımız 50 derecelerde gezerken ekran kartımız ise 82 dereceyi geçmedi.

SONUÇ

Thermaltake’in Core V1 kasasını baz alarak ortaya oldukça mini boyutlarda bir küp sistem çıkardık. Sistemin boyutu miniyken performansı ise i9-9900K işlemci ve RTX 2060 ekran kartı sayesinde bir hayli yüksek oldu.

1998 Ankara doğumluyum, uzun yıllardır Donanım Arşivi'nde web sitesi yöneticiliği yapıyorum. Sizlere ürün incelemeleriyle ve teknoloji haberleriyle güncel, doğru içerikler sunmayı hedefliyorum. Aynı zamanda Donanım Arşivi Forum'da da yöneticilik yapmaktayım.

Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da ilginizi çekebilir

Rehber

Geçici bellek deposu olan RAM (Random Access Memory) bilgisayarın performansına büyük ölçüde etki eden bileşenlerin başında yer almaktadır. Bu nedenle yeni bir bilgisayar alınırken...

Teknoloji Haberleri

Samsung’un sevilen tabletlerinden biri olan Galaxy Tab S6 Lite, yeni ve daha uygun fiyatlı bir versiyonla tüketicilerin karşısına çıkmaya hazırlanıyor. Resmi listelerde ve sertifikasyon...

Sistem Tavsiyeleri

Mini sistem toplama rehberlerimize bu sefer sistem performansını çok daha üst düzeylere taşıyan bileşenlerle devam ediyoruz. Çünkü bu sistemde şu an için dünyanın en...

Rehber

Gelişen teknoloji ile beraber birçok uygulama ve internet sitesi farklı mobil cihazlara da uygun versiyonları ile geliştirilmeye başlandı. Mobil sürüm sayesinde bir internet sitenin...