Connect with us

Merhaba, ne aramıştın?

Rehber

HDMI, DVI ve VGA Bağlantı Arasındaki Farklar Ve Hangisi Tercih Edilmeli?

Günümüzde görüntü standartlarının iyice artmasıyla birlikte insanların aklına hemen; VGA nedir, HDMI nedir, DisplayPort nedir gibi sorular gelmeye başladı. Çünkü monitör ya da ekran kartı alırken bu standartlarla karşılaşılıyor. İnsanlar haliyle hangisi daha iyi bunu çözmekte güçlük çekebiliyor. İşte bugün sizler için bunların farkları ne, hangisi tercih edilmeli bunlara değineceğiz!

Görüntü Aktarım Standartları

Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle birlikte artık bu standartlar bir hayli değişmeye başladı. Daha yüksek çözünürlükler, daha yüksek tazeleme oranları ve buna ek bazı teknolojilerle birlikte artık bu standartlar baya gelişti. Örneğin yıllardır kullanılan VGA artık yerini HDMI ve DisplayPort gibi çok daha güncel teknolojilere bıraktı. İşte bugün bu görüntü aktarım standartlarına yakından bakacağız!

VGA Nedir?

Açılımı “Video Graphics Array” (“Video Grafikleri Dizilimi”) olan VGA, ilk olarak 1987’de ortaya çıktı. Biraz eski kalmış olsa da bugün hala birçok PC’de görebileceğiniz VGA girişi, analog sinyallerle çalışır. VGA, kullandığı yüksek frekanslar sayesinde nispeten yüksek çözünürlüklere ulaşabilmektedir. Ancak videonun kalitesi, kablonun kalitesine bağlı kalacaktır. Az miktarda olsa kablo uzunluğunda görüntü kalitesini değiştirmekte.

Bir VGA konnektörü, 3 sıraya ayrılmış 15 pin içerir ve bir yamuk şekline sahiptir. VGA konnektörlerinde genellikle mavi renk kullanılmaktadır.

DVI Nedir?

VGA‘nın haleflerinden biri olarak görülen DVI, giderek daha çok bilgisayarda ve ekranda yer alıyor. VGA kadar ünlü olmayan DVI’nın farklı konnektörleri bulunuyor. Nadir bulunan DVI-A konnektörü dışında tümü, sıkıştırılmamış dijital video ile çalışabiliyor. Bu ise görüntü kalitesinin kablonuzun kalitesine çok fazla bağlı olmadığı anlamına gelmekte.

DVI-D’de konnektörün bir yanında yatay bir pin bulunuyor ve bu yatay pinin üzerinde veya altında herhangi bir pin bulunmuyor. Sadece dijital video aktarımında kullanılan DVI-D’yi yukarıda görebilirsiniz.

DVI-I ise DVD-D’ye oldukça benzer bir konnektöre sahip olmakla beraber, düz olan pinin etrafında dört tane pin barındırıyor. Bu pinler, VGA standardıyla uyumluluk için analog sinyal taşırlar. Bu sayede DVI-I konnektörleri, dijital ve analog sinyali aynı anda taşıyabilirler.

DVI-D ve DVI-I konnektörleri ikiye ayrılırlar. İlk resimde gördüğünüz konnektörün ortasında bir bölüm eksiktir, bunlara Single-link konnektör olarak adlandırılır. Dual-link konnektörler ise ek pinler sayesinde çok daha yüksek çözünürlüklere ulaşabilirler.

HDMI Nedir?

Çoğu zaman yüksek çözünürlüklü televizyonlarda sıkça yer alan HDMI, belki de bu nedenle hızla popülerlik kazandı. HDMI, küçük boyutu, yeni televizyonlarla uyumu sayesinde giderek PC’lerde de daha çok görünür hale gelmiş durumda. Günümüzde RTX 3080 gibi ekran kartlarıyla birlikte HDMI 2.0 HDR teknolojisi kullanılabiliyor, bu sayede 8K çözünürlükte 60 Hz HDR içerik aktarımı dahi yapılabiliyor!

HDMI da DVI gibi sıkıştırılmamış veriyi dijital olarak aktarmak üzere tasarlanmıştır. Video sinyalinden öte, HDMI 8 kanal sıkıştırılmamış veya sıkıştırılmış dijital ses de taşıyabilir. Ayrıca bazı kabloların Ethernet desteği sunduğunu bile görmeniz mümkün!

DisplayPort Nedir?

Günümüzün en güncel teknolojilerinden biri olan DisplayPort ise genel kablo yapısı olarak HDMI ile büyük benzerlikler göstermektedir. Fakat gördüğünüz gibi kablosunda 2 adet tırnak bulunmakta, bu sayede kablolar takıldığı yuvaya çok daha sağlam bir şekilde oturmakta. Günümüzde DisplayPort 1.4B teknolojisi aktif olarak kullanılmaktadır, bu sayede 8K çözünürlüğe kadar kayıpsız görüntü aktarımı yapılabiliyor.

Hangisini Tercih Etmeli?

Görüntü aktarmaya yarayan ve sıkça kullanılan bu üç bağlantı türlerinin özelliklerini sizlere sunmuş olduk. Kullanma noktasına gelirsek, arada çokça büyük farklar bulunmamakta fakat günümüzde artan oyun oynama ve film izleme gibi aktiviteleri sağlıklı bir şekilde yapabilmek için, HDMI ya da DisplayPort bağlantı türünü seçmeniz gerekecek. Neden diye sorulacak olursa da bu bağlantı sayesinde görüntü ve ses özelliğini tek bağlantı ile halletmiş olacaksınız. Ayrıca HDMI ve DisplayPort standartları arasında görüntü kalitesi olarak pek bir fark olduğu söylenemez, fakat VGA ile kıyaslandığı zaman aradaki kalite farkı uçurum diyebiliriz!

Merhaba 1998 doğumlu olup, 2013 yılında teknoloji ile bağımı hiç koparmadan takip etmekteyim. Ayrıca farklı konularda blogger yazarı olarak devam etmekteyim.

Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da ilginizi çekebilir

Sinema Haberleri

Animasyon yapımları denildiği zaman herkesin aklına ilk olarak Disney ve Pixar gelecektir. Birçok başarılı animasyon serisine imza atan iki firma; belki de stüdyoların en...

Oyun Haberleri

Bethesda Game Studios, uzay keşif RPG’si Starfield’ın 15 milyon oyuncuya ulaştığını duyurdu. Bu dönüm noktası, oyunun dünya çapında piyasaya sürülmesinden bir yıldan biraz fazla...

Sinema Haberleri

Dünyada aktif olarak bir sürü dijital içerik platformu bulunuyor. Bu platformlardan birisi de Apple tarafından Disney Plus ve Netflix‘e rakip olarak kurulan Apple TV+....

Oyun Haberleri

Lego Horizon Adventures‘ın Steam’deki çıkışı, beklenenden daha sessiz ve biraz da hayal kırıklığı yaratan bir başlangıçla gerçekleşti. 14 Kasım’da piyasaya sürülen bu oyun, Steam’de...