Futbolun uluslararası yönetim organı FIFA, 2022 Dünya Kupası’nda hakemlerin ofsayt kararı vermesine yardımcı olmak için yapay zeka destekli kameralar kullanacağını duyurdu.
Yapay Zekalı Ofsayt Sistemi Nasıl Çalışıyor?
Yarı otomatik sistem , sahadaki konumunu saniyede 500 kez bildiren topun içindeki bir sensörden ve oyuncuların vücutlarındaki 29 noktayı takip etmek için makine öğrenimi kullanan stadyumların çatısının altına monte edilmiş 12 izleme kamerasından oluşuyor.
Yazılım, oyuncular ofsayt ihlali yaptığında (yani diğer takımın kalesine son ikinci rakibinden daha yakın olduklarında ve topu aldıklarında) otomatik uyarılar oluşturmak için bu verileri birleştirecek. Uyarılar, yakındaki bir kontrol odasında, kararı onaylayacak ve sahadaki hakemlere hangi çağrıyı yapacaklarını söyleyecek olan görevlilere gönderilebilecek son derece güvenilir bir sistem.
FIFA, bu sürecin “birkaç saniye içinde gerçekleşeceğini ve ofsayt kararlarının daha hızlı ve daha doğru alınabileceği anlamına geldiğini” iddia ediyor. Kameraların ve topun ürettiği veriler, stadyumdaki ekranlarda ve TV yayınlarında oynatılabilen otomatik animasyonlar oluşturmak için de “tüm seyircileri mümkün olan en net şekilde bilgilendirmek için” çağrının neden yapıldığı konusunda kullanılacak.
FIFA, daha önce 2018 Dünya Kupası’nda hakemlerin yan çizgi monitörlerini kullanarak kararları gözden geçirmesine olanak tanıyan VAR veya video yardımcı hakemi tanıtmıştı.
FIFA Hakemler Komitesi başkanı Pierluigi Collina, bir basın açıklamasında, yeni sistemin yetkililerin “daha hızlı ve daha doğru kararlar” almasına izin vereceğini söyledi, ancak oyunun kontrolünün hala “robotlarda” değil, insanlarda olduğunu vurguladı.
Ve son olarak 2022 Dünya Kupası Katar’da yapılacak ve bu, bir Arap ülkesinde düzenlenen ilk Dünya Kupası olacak. Katar’ın sıcağını dengelemek için, turnuva geleneksel olarak yaz yerine Kasım-Aralık ayları arasında gerçekleştirilecek.