Connect with us

Merhaba, ne aramıştın?

İnceleme

DA-G3 Oyuncu Bilgisayarı İncelemesi

Sistem toplama rehberlerini uzunca bir süredir yapıyoruz. V, G ve MD gibi çok sayıda seriyi sizlere sunduk. G serisi ise 2 yılı aşkın bir süredir aktif durumda değildi. Bugünkü sistem toplama rehberimizde yeni DA-G3 oyuncu bilgisayarını inceliyor olacağız. 2 yılı aşkın süreden sonra yaptığımız DA-G3 sistem yine fiyat/performans odaklı bir sistem oluyor.

DA-G3 oyuncu sisteminde aslında sıra dışı parçalar kullanmayacağız. Daha önceden de kullandığımız ve çoğunuzun bildiği AMD Ryzen 5 3600 işlemci ve Nvidia GeForce RTX 2060 ekran kartı ikilisini kullanıyoruz. Asıl avantaj ise tabii ki fiyat kısmında olacak.

Gigabyte B450M S2H Anakart

Gigabyte B450M S2H model anakart artık simgeleşti diyebiliriz. Bu anakartı sistemlerimizde defalarca kere kullandık. Sadece bizle sınırlı kalan bir anakart değil tabii ki, bu fiyat seviyesinde B450 çipseti, mosfet soğutması, M.2 SSD desteğiyle birlikte öne çıkan bir model. Haliyle düşük bütçe için biçilmiş kaftan diyebiliriz.

Teknik Detaylar

  • Soket: AMD AM4
  • Çipset: AMD B450
  • İşlemci Desteği: Ryzen 3, Ryzen 5, Ryzen 7, AM4 APU, AM4 Athlon
  • Bellek Desteği: DDR4 2133 – 4400 MHz Arası
  • Maksimum Bellek: 64 GB, Toplam 2 Slot, Çift Kanal
  • Depolama: 4 x Sata 3.0, M.2 PCIe SSD
  • Genişleme Yuvaları: PCI Express 3.0 X16, 2 x PCI Express 1x
  • Arka Usb Portları: 4 x USB 3.1, 2 x USB 3.1 (Gen2)
  • Görüntü Çıkışları: 1 x VGA, 1 x DVI-D
  • Ses: Realtek ALC887 7.1 Kanal HD Codec
  • Boyut: Micro ATX

AMD Ryzen 5 3600 İşlemci

AMD Ryzen 5 3600 model işlemci de yine üstteki Gigabyte anakart gibi artık ezberlenmiş bir model. 6 çekirdek 12 izlekli yapısı, 4.2 GHz turbo frekansıyla birlikte hem oyunculukta hem de render gibi işlerde yeterli bir performans sergiliyor. En güzel yanı ise fiyat seviyesindeki iddialı konumu diyebiliriz. Üstelik AM4 soketin verdiği diğer teknolojileri de sağlıyor.

Teknik Detaylar

  • Soket: AMD AM4
  • Çekirdek: 6
  • İzlek: 12
  • İşlemci Temel Frekansı: 3.6 GHZ
  • İşlemci Boost Frekansı: 4.2 GHZ
  • Toplam L3 Önbellek: 32 MB
  • Toplam L2 Önbellek: 3 MB
  • Toplam L1 Önbellek: 384 KB
  • Gpu Modeli: Bulunmuyor
  • TDP: 65W
  • Üretim Teknolojisi: 7 NM
  • Soğutucu: Wraith Stealth

Gigabyte GeForce RTX 2060 D6 6 GB Ekran Kartı

Nvidia GeForce RTX 2060 ekran kartı günümüzde 1080P çözünürlükte gayet yeterli bir performans verebiliyor. Zaten bu fiyat seviyesi için artık popüler modellerden biri oldu. Bugün kullandığımız Gigabyte RTX 2060 D6 model ekran kartı ise V1’e göre yenilenmiş soğutmasıyla öne çıkan bir model. Uygun fiyatına rağmen şık tasarımı ve tutarlı performansıyla öne çıkıyor. Üstelik ışın izleme ve DLSS teknolojilerini kullanmanıza izin veriyor.

Ekran kartının arkasında plastik bir plaka bulunuyor. Bu plastik plaka üstteki devrelerin korunmasına yardımcı oluyor. Ayrıca bileşenlerin oluşturduğu çirkin görüntüyü engelleyerek ekran kartının tasarımına büyük bir katkıda bulunuyor. Tabii bu plakanın soğutmaya da katkı vermesi açısından metal olması daha iyi olurmuş.

Teknik Detaylar

GPU: TU106-200A
Mimari: Turing
CUDA Çekirdekleri: 1920
Baz Çekirdek Frekansı: Belirtilmemiş
Boost Çekirdek Frekansı: 1680 MHz
Bellek Frekansı: 14000 MHz GDDR6
Bellek Bant Genişliği: 192 Bit
Bellek Miktarı (VRAM): 6 GB
RTX-OPS: 37T
Görüntü Çıkışları: 3 x DisplayPort 1.4, 2 x HDMI 2.0B
Çoklu Ekran Kartı Desteği: Bulunmuyor
Transistör Sayısı: 10.8 Milyar
Üretim Teknolojisi: TSMC 12nm
Güç Konnektörleri: 1 x 8-Pin
TDP: 190W

Corsair 16GB (8+8) Vengeance 3200 MHz CL16 Bellekler

Günümüzde artık 8 GB tek modül belleklerin sınırda olduğu aşikar. Bütçe bu tarafta tabii ki çok önemli, fakat olabildiğince çift modül 8 + 8 GB bellek kullanmakta fayda var. Çift kanal bellek kullanımı performansı bir hayli artırabiliyor. Bellek tarafında ise yine fiyat/performans odaklı bir seri olan Corsair Vengeance LPX model bellekleri kullandık. 3200 MHz frekansı CL16 gecikme değeriyle birlikte sunabilen bir model.

Western Digital 500GB Blue SN550 NVMe M.2 SSD

Sistemin ana depolama diski ise Western Digital SN550 model M.2 NVMe SSD oluyor. 500 GB kapasite sunan bu model GB seviyelerine varna okuma ve yazma hızları sunabilen bir model. Tabii ki daha üst seviye SSD diskler kullanılabilirdi fakat bütçeyi dengede tutmak adına bu tercihte bulunuldu. Tabii kapasiteden feragat edip daha yüksek hız sunabilen diskler yok değil.

Corsair CV550 550W 80+ Bronze Güç Kaynağı

Sistemlerin önemli parçalarından biri tabii ki güç kaynağı. Bu tarafta Corsair’ın CV550 model güç kaynağını tercih ettik. 80+ Bronze sertifikasıyla birlikte nispeten verimli bir model. Üstelik 12V kanalından 528W çıkış verebilen bir model. AMD Ryzen 5 3600 ve RTX 2060 ekran kartlı bir sistem için fazlasıyla yeterli olduğunu söyleyebiliriz.

Corsair Delta RGB Kasa

Corsair Delta RGB kasasını çok kez kullandık. Bulunduğu fiyat seviyesinde bazı avantajları bulunan ve genel anlamda başarılı bir model diyebiliriz. Önde 3 adet RGB fan, sol tarafında hafif karartılmış temperli cam, toz filtreleri falan derken fiyat/performans odağı yüksek kasa modellerinden biri diyebiliriz.

DA-G3 Sistemin Performans Testleri

DA-G3 oyuncu sisteminin ilk oyun testini Dirt 5 oyunu ile yapıyoruz. 1080P çözünürlük ve yüksek grafik ayarlarında 70-90 FPS civarlarında iyi diyebileceğimiz FPS değerleri almayı başardık.

Call of Duty Cold War oyununa geldiğimizde ise yine 1080P çözünürlükteydik. Grafik ayarlarımız en yüksekteydi ayrıca ışın izleme ve DLSS özellikleri kapalıydı. Çoklu oyuncu modunda 80 FPS civarlarında bir değer aldık. Bu test sırasında ise ekran kartı 78 derece civarlarında seyretmeyi başardı. Havaların çok sıcak olduğu bu dönemlerde gayet kabul edilebilir bu.

DA-G3 sistemin Counter Strike: Global Offensive testine geldiğimizde ise çok değişken FPS değerleri görüyoruz, aslında bu CS:GO oyunu için normal kabul edilen bir durum. Bazı sahnelerde 150 FPS alabiliyorken bazı sahnelerde ise 350 FPS bile alabildik.

Tom Clancy’s Rainbow Six Siege testinde ise yine 1080P çözünürlükteydik, en yüksek grafik ayarları ve Vulkan API’sini kullandık. Gördüğünüz gibi 200 FPS’leri bile aşan güzel sonuçlar aldık.

DA-G3 oyuncu sisteminin en sonuncu oyun testini ise Valorant ile yaptık. 1080P çözünürlük ve yine en yüksek grafik ayarlarında 180-200 FPS civarlarında çok yüksek FPS değerleri almayı başardık.

Sonuç

7999 TL bütçe ile günümüzde fiyat/performans oranı çok yüksek bir sistemi ortaya çıkarttık. Bu sistemde AMD Ryzen 5 3600 işlemci ve Gigabyte GeForce RTX 2060 D6 model ekran kartı bulunuyordu. Bu iki ana bileşenimiz oyunlarda özellikle 1080P çözünürlük için gerçekten iyi işlere imza atmayı başarıyor. Özellikle Gigabyte RTX 2060 modelinin soğutmasının geliştirilmiş olması gerçekten iyi bir hamle olmuş.

1998 Ankara doğumluyum, uzun yıllardır Donanım Arşivi'nde web sitesi yöneticiliği yapıyorum. Sizlere ürün incelemeleriyle ve teknoloji haberleriyle güncel, doğru içerikler sunmayı hedefliyorum. Aynı zamanda Donanım Arşivi Forum'da da yöneticilik yapmaktayım.

Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da ilginizi çekebilir

Oyun Haberleri

Epic Games Store, oyuncuların yüzünü güldüren ve her yıl sabırsızlıkla beklenen Yılbaşı Tatili Etkinliği kapsamında muhteşem bir duyuru yaptı: Yıl sonuna kadar her gün...

Oyun Haberleri

2025 sonbaharı, oyun dünyası için şimdiden büyük bir heyecan dalgasına sahne oluyor. Rockstar Games’in merakla beklenen açık dünya destanı Grand Theft Auto 6’nın çıkışı,...

Oyun Haberleri

Marvel evreninin kahramanlarını bir araya getiren Marvel Rivals, piyasaya çıktığı gibi büyük bir sükse yarattı. Overwatch benzeri kahraman nişancı türündeki bu süper kahraman odaklı...

Oyun Haberleri

Devolver Digital ve Croteam, felsefi bulmaca oyunu The Talos Principle’ın köklü bir yeniden doğuşunu müjdeleyen The Talos Principle: Reawakened’ı resmen duyurdu. Serinin hayranlarını heyecanlandıracak...