Connect with us

Merhaba, ne aramıştın?

İnceleme

Corsair Dominator Platinum RGB Bellek İncelemesi

CORSAIR DOMINATOR PLATINUM RGB 16 GB BELLEK İNCELEMESİ

Bugünkü incelememizin konuğu Samsung’un üst seviye B-Die yongalarına sahip olan Corsair Dominator Platinum RGB RAM oluyor. 3000 MHz frekansından başlayıp 4800 MHz değerine kadar varan yüksek performans odaklı bellek serisi olarak öne çıkmakta.

Bunun yanı sıra özel DHX soğutma sistemi ve Capellix ledleri ile çeşitli özelleştirmeler ile donatılmış. Şimdi ise bu bellekler bize nasıl bir performans sunabiliyor detaylı testlerini yapıp sizlere sunacağız.

TASARIM

Belleğin tasarımına baktığımızda birden fazla metal plaka olduğunu görüyoruz. Belleğin tam ortasına yerleştirilen siyah Corsair logosu oldukça iyi bir konumlandırmaya sahip olmuş. Bunun haricinde mat renklere sahip gövdenin diğer belleklere oranla nispeten biraz daha büyük olduğunu da söylemeden geçmeyelim. Belleğin üst kısmı ise RGB aydınlatma için ayrılan ızgaralara sahip ve buradan oldukça parlak bir şekilde ışık yayılımı yapılabiliyor.

Belleklerin üst tarafına baktığımızda orta kısımda Dominator yazısını görüyoruz. Hemen köşelerde ise 5 adet şeffaf kareler bulunuyor, bu karelerden özel Capellex ledlere sahip aydınlatma ışığı yayılıyor. Ortada kalan Dominator yazısında ise 2 adet RGB led bulunmakta, yani bu bellekte toplam 12 adet adreslenebilir RGB led bulunmakta.

Bu bellekler oldukça yüksek performans için tasarlandığı için özel bir soğutma sistemiyle donatılmış. Corsair’ın DHX Cooling adını verdiği teknolojisi ile 10 katmanlı özel PCB için ek bir alüminyum soğutma parçası kullanılıyor ve böylelikle hem PCB hem de kullanılan B-Die yongalar oldukça verimli bir şekilde soğutulabiliyor.

TEKNİK DETAYLAR

Bu belleği özel kılan kısımlardan biri ise özel RGB aydınlatması. Corsair’ın Capellix RGB ismini verdiği bu teknoloji ile kullanılan SMD LED’ler sıradan RGB LED’lere oranla ciddi anlamda daha küçük boyutlara sahip olabiliyor bu sayede yerden tasarruf edilebiliyor. Bu teknolojiye teknik açıdan bakacak olursak ise bu LED’ler oldukça küçük boyutta olmasına rağmen %60’a varan daha yüksek bir parlaklık sunabiliyor üstelik bunu çok daha düşük bir güç tüketimi ile sağlayabiliyor. Bunun en büyük faydası ise RGB aydınlatmada oluşan ısının bellekleri etkilemeyecek sıcaklıkta kalması sağlanıyor böylelikle genel anlamda daha soğuk bir belleğe imkan tanınıyor.

Bu belleklerin oldukça parlak bir RGB aydınlamaya sahip olduğunu söylemiştik. Şimdi ise iCue yazılımı üzerinde bulunan modlara bakıyoruz. Toplam 17 adet çeşitli efekte sahip bu belleklerin en güzel yanı ise adreslenebilir ledlere sahip olması. Yani belleklerin üzerinde bulunan 12 adet ledi istediğiniz renkte çalıştırmanız mümkün kılınıyor ve bunu iCue yazılımı üzerinden rahatlıkla yapmanız mümkün. Fakat burada kötü olan noktalardan bir tanesi bu belleklerde anakart üreticilerinin RGB yazılımları şimdilik desteklenmiyor.


Bellek Tipi: DDR4
Bellek Boyutu: 2*8 16 GB
Gecikme Değerleri: 16-18-18-36
Bellek Voltajı: 1.35V
Bellek Frekansı: 3200 MHz
Aydınlatma: Adreslenebilir RGB
Soğutucu: Eloksal Kaplama Alüminyum, DHX Soğutma
PCB: 10 Katmanlı Özel PCB
XMP Desteği: 2.0
Garanti: Ömür Boyu

PERFORMANS TESTLERİ

 




Bu belleklerin asıl önemli kısmı, yani performansına gelecek olursak Aida64 programında okumada 46.086 MB/s, yazmada 47.126 MB/s ve son olarak kopyalama testinde ise 44.340 MB/s değerlerini aldığını söyleyelim. Bu değerler tahmin ettiğiniz gibi oldukça yüksek değerler.

Uzun süreli performans testlerinden sonra belleklerimizin sıcaklığının sadece 28-30 derece civarlarında kaldığını gördük. Bu sıcaklıklar ise boştayken 3-4 derece daha düşebiliyor. Yani karşımızda en üst seviyelere oynayan bir performans bulunmasına rağmen oldukça serin kalabilmeyi başaran bir bellek bulunuyor. Bu sıcaklık değerlerini ise anlık olarak Corsair’ın iCue yazılımı ile görmeniz mümkün kılınmış.

Bize gelen modeller 3200 MHz frekansına sahip, bu belleklerin 4800 MHz modelinin bile olduğunu varsayarsak keşke daha üst frekansa sahip bir bellek yollansaydı demeden geçemiyoruz. Fakat bu belleklerde oldukça kaliteli yongalar olduğu için ciddi bir overclock denemesi yaparak 1.425 voltajda 3800 MHz CL 18 gibi iyi değerlere çıkmayı başardık.

SONUÇ

Karşımızda 3000 MHz’den başlayıp 4800 MHz değerine kadar modellere sahip olan Dominator Platinum RGB bellekler bulunuyordu. Bu bellekler gerek Samsung B-Die yongalar olsun gerek başarılı Capellix ledleri ve DHX soğutma teknolojisi olsun oldukça üst seviyeye oynamayı başarıyor.

 

1998 Ankara doğumluyum, uzun yıllardır Donanım Arşivi'nde web sitesi yöneticiliği yapıyorum. Sizlere ürün incelemeleriyle ve teknoloji haberleriyle güncel, doğru içerikler sunmayı hedefliyorum. Aynı zamanda Donanım Arşivi Forum'da da yöneticilik yapmaktayım.

1 Yorum

1 yorum

  1. Muhammed Menap

    Haz 9, 2020 at 01:02

    Fiyatını gerçekten merak ettim .

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da ilginizi çekebilir

Sinema Haberleri

Özellikle 11 yıl boyunca neredeyse her Marvel yapımında gördüğümüz, Marvel Sinematik Evreni‘nin oluşturulmasında oldukça büyük rol oynayan Robert Downey Jr. tarafından canlandırılan Iron Man,...

Oyun İndirimleri

Epic Games‘in ücretsiz oyunlar kampanyası kapsamında bu hafta, aksiyon dolu bir deneyim sunan Ghostrunner ücretsiz olarak sunuluyor. Ghostrunner, oyuncuları nefes kesici bir cyberpunk dünyasına...

Oyun Haberleri

Star Wars evreninin heyecan verici yeni oyunu olan Star Wars Outlaws, uzun süren bekleyişin ardından nihayet çıkış tarihini duyurdu. Ubisoft’un geliştirdiği bu açık dünya...

Oyun Haberleri

EA, Battlefield 2042 için bir dönemin sona erdiğini duyurdu: 7. Sezon, oyunun final sezonu olacak. Battlefield genel menajeri Byron Beede, resmi web sitesinde paylaşılan...