Connect with us

Merhaba, ne aramıştın?

İnceleme

Corsair A500 Hava Soğutma İncelemesi

CORSAIR A500 HAVA SOĞUTMA İNCELEMESİ

Bugünkü incelememizde Corsair’in piyasaya yeni çıkartmış olduğu A500 model çift kule hava soğutmasını inceleyeceğiz. Bu model hava soğutmalar arasında en üst seviyelere oynayan oldukça pahalı bir model olmasıyla öne çıkıyor.
Fakat bu sefer testleri biraz farklı bir şekilde yürüteceğiz. Bu incelemede hem Corsair A500 model soğutmaya yakından bakacağız hem de Ryzen 5 3600’ün stock fanının aslında işlemci performansını ne denli düşürebildiğini görmüş olacağız.

TASARIM

Corsair A500’e baktığımız zaman gerçekten çok büyük bir soğutucu görüyoruz. Çünkü bu soğutucu yaklaşık 1.5 KG ağırlığında ve gördüğünüz çoğu soğutucudan çok daha ağır bir yapıya sahip. Bunun haricinde siyah ve gri renklerin hakim olduğu bu soğutucunun üst kapağının hemen ortasına beyaz renklerde bir Corsair logosu yerleştirilmiş.

Soğutucuyu yan çevirip baktığımız zaman ise oldukça kalın bir alüminyum blokla karşılaşıyoruz. 4 adet bakır ısı borusuyla taşınan sıcaklığın alüminyum yapraklara iletilip daha sonra 2 adet fan yardımı ile bu hapsolan sıcaklık dışarıya hızlıca tahliye ediliyor. Tabii ki bu yapıda kullanılan fanların kalitesi büyük önem taşımakta! Çünkü dar boşluklardan havayı kuvvetlice tahliye etmek şart.

Bu büyük soğutucunun üst kapağını söktüğünüz zaman montaj işlemini kutu içerisinden çıkan Corsair markalı tornavidayla rahatlıkla gerçekleştirebiliyorsunuz. Fakat bu üstteki kapağı çıkarttığımız zaman aslında bu soğutucunun çift kule bir yapıda olduğunu görüyoruz. Kenar taraftan bu boşluk birleştirilerek tek bir blok yapısı elde edilmiş.

Soğutucunun işlemciye temas eden geniş yüzeyi ve 4 adet bulunan bakır ısı borularının kaplanması güzel bir detay olmuş, çünkü bu şekilde hem çok daha şık hem de bakırın zamanla oluşturacağı karartının önüne geçilmiş. Ayrıca bu soğutucunun altında hazır olarak uygulanmış kaliteli bir termal macun bulunmakta.

Bu soğutucunun en güzel yanı kesinlikle fanların konumunun kademeli olarak alçaltılıp yükseltilmesi olmuş. Üstelik bu işlemi iki fan için de yapabiliyorsunuz bu sayede eğer yüksek profilli bir RAM kullanırsanız soğutucunun belleğe temas etmesi gibi olumsuz durumların önüne geçebiliyorsunuz. Fakat bu fanları yükseltmek soğutucunun performansını bir miktar düşürecektir, bu tabii ki fanları hiç takamamaktan daha iyidir…

TEKNİK DETAYLAR

 

  • Soğutucu Tipi: Hava
  • Fan Sayısı: 2 Adet ML120
  • Aydınlatma: Bulunmuyor
  • Boyutlar: 144mm x 169mm x 171mm (Fanlarla)
  • Isı Boruları: 4 Adet Bakır
  • Soğutucu Tabanı: Bakırla Direkt Temas
  • Ağırlık: 1460 Gram
  • Soket Desteği: Intel 1150/1151/1155/1156/2011/2011-3/2066 ve AMD AM4/AM3/AM2

  • Fan Modeli: Corsair ML120
  • Fan Hızı: 700-2400 RPM Arası PWM
  • Fan Hava Akışı: 75 CFM
  • Fan Statik Basınç: 4.2 mm-H2O
  • Maksimum Fan Gürültüsü: 36 dBA

Aslına bakılırsa bu soğutucunun fanları oldukça pahalı serilerden biri olan ML120 olarak tercih edilmiş. Bu fanlar yüksek performansa sahip uzun ömürlü ve sessiz fan serisinden biridir. 75 CFM gibi yüksek bir hava akışı sayesinde böylesine büyük bir soğutucu bloğu bile rahatlıkla soğutabilmekteler. Fakat bu fanların herhangi bir aydınlatmaya sahip olmadığını belirtmeden geçmeyelim.

Soğutucunun kutu içerine baktığımızda montaj yapabilmenizi kolaylaştıracak Corsair yazılı bir tornavida çıkmakta. Bunun yanı sıra Intel ve AMD’nin çoğu masaüstü platformlarına destek sunması adına bazı aparatlar eklenmiş. Diğer bir güzel kısım ise içerisinden XTM50 model üst seviye bir termal macunun çıkması olmuş.

STOCK SOĞUTUCU FARKI

Intel tarafı yıllardır aynı stock soğutucuyla devam ederken AMD tarafı bunu bir hayli değiştirdi. İşlemcinin gücüne oranla farklı soğutucular sunmaya başladı. Fakat düşen NM değeriyle birlikte bazı işlemcilerin stock soğutucuları o işlemcinin tam gücüne erişmesini engeller nitelikte olmaya başladı.

Örnek olarak Ryzen 7 2700X işlemcinin yanında Wraith Prism RGB gibi üst seviye bir soğutucu çıkarken, oyunlarda daha üstün fakat renderda neredeyse aynı performansı veren Ryzen 5 3600 işlemcinin yanında Wraith Stealth ismi verilen daha ince profilli bir soğutucu verilmekte, maalesef bu soğutucu yeterli soğutmayı sağlayamayarak bu işlemcinin gücünü tam olarak yansıtmasını engelliyor.

PERFORMANS TESTLERİ

Öncelik olarak test sistemimizin bileşenlerden tam performans alabilmek adına oldukça üst seviye parçalardan oluştuğunu söylemeden geçmeyelim. Fakat bu testlerin sonuçları kullandığınız belleklere, driver sürümlerine, BIOS sürümüne kadar çeşitli sebeplerden dolayı farklılıklar gösterebileceğini söylemeden geçmeyelim.

İlk testimizi Cinebench R20’nin çoklu çekirdek bölümünde yaptık. Ryzen 5 3600 stok durumda 3476 puan alırken Corsair A500 hava soğutmayla OC yapmadan 3619 puana çıktı. All core 4.4 GHz OC yaptığımız zaman ise gördüğünüz gibi 3901 gibi çok yüksek skorlara çıktı.

Bu soğutucunun asıl dengi diyebileceğimiz Ryzen 9 3900X‘e geldiğimiz zaman stok hızlarda, Corsair A500 ile 7084 skor aldığını görüyoruz, all core 4.3 GHz overclock işleminden sonra ise 7693 gibi çok yüksek bir sonuç alabildik.

Yine Cinebench R20’nin bu sefer tekli çekirdek testinde ise stok durumdaki Ryzen 5 3600’ün 480 puan aldığını görüyoruz. Corsar A500 soğutma ile overclock işlemi olmadan 487 puan alan işlemcimiz all core 4.4 GHz hız aşırtma işleminden sonra ise 511 gibi çok yüksek bir skora yükselmiş. Ayrıca bu tekli çekirdek skorunun oyun performansına doğrudan etkisi olduğunu hatırlatmadan geçmeyelim!

TimeSpy’ın CPU Score testinde ise stok durumdaki Ryzen 5 3600 işlemcimiz 6991 puan almış. Sadece soğutucu değişimiyle ise bu değer 7060 olmuş. Bütün çekirdekleri 4.4 GHz yaptığımız zaman ise 7593’e fırlamış, yani oldukça yüksek bir artış yaşanmış.

Ryzen 9 3900X tarafında ise Corsair A500 ile stok hızlarda 11404 skor almayı başarmış. Bütün çekirdekleri 3.9 GHz yaptığımız zaman ise bu skor 11717 olmakta.

Son performans testimizi ise FireStrike Physics ile yapıyoruz. Stok durumdaki Ryzen 5 3600, 19007 puan almayı başarıyor. Hız aşırtma yapmadan Corsair A500 soğutucuyla ise bu değer 19380’e çıkmakta. Bütün çekirdekleri 4.4 Ghz yaptığımız zamanda ise 21038 skora çıkarak devasa bir artış elde ediyoruz.

Ryzen 9 3900X cephesinde ise stok hızlarda 28881 gibi yüksek bir skor alınırken bütün çekirdekleri 4.3 Ghz yaptığımız zaman bu değer 30359 gibi oldukça yüksek bir değere çıkmakta.

Gelelim asıl olaya, yani sıcaklık değerlerine. Ryzen 5 3600 stok durumdayken full yük altında 89 derece gibi çok yüksek bir sıcaklığa çıkıyor. Stok hızlarda Corsair A500 soğutucuyla ise bu sıcaklık 69 dereceye kadar düşmekte. Bütün çekirdeklere 4.4 GHz hız aşırtma yapıldığı zaman ise sıcaklık 85 dereceye yükselmekte.

Ryzen 9 3900X ise A500 soğutmayla stok hızlarda 70 derecede kalmayı başarmış fakat bütün çekirdeklerini 4.3 GHz yaptığımız zaman 95 derece gibi kabul edilemeyecek kadar yüksek sıcaklıklara çıkmakta.

SONUÇ

Sonuca gelecek olursak işlemcilerin aslında ne kadar serin çalışırsa o kadar daha iyi performans verebildiğini gözlemledik. Çünkü daha iyi bir sıcaklık değerinde işlemci daha rahat bir şekilde hızını yükseltiyor ve bu da performansa ciddi anlamda etki ediyor. Bu yüzden eğer render almak gibi uzun süren işleri yapıyorsanız harici bir soğutucu kullanmak performansınıza ve sıcaklık değerlerinize büyük artılar sağlamakta.

 

Corsair’ın A500 model hava soğutması ise oldukça üst seviyeye oynayan bir model olmuş. ML120 model pahalı ve sessiz fanları, 4 adet nikel kaplamalı bakır ısı borusuyla oldukça performanslı bir model olmuş. Bunun yanı sıra fanların konumunun ayarlanabilmesi gerçekten büyük bir artı!

1998 Ankara doğumluyum, uzun yıllardır Donanım Arşivi'nde web sitesi yöneticiliği yapıyorum. Sizlere ürün incelemeleriyle ve teknoloji haberleriyle güncel, doğru içerikler sunmayı hedefliyorum. Aynı zamanda Donanım Arşivi Forum'da da yöneticilik yapmaktayım.

3 Yorumlar

3 yorum var

  1. Murat Semir

    Nis 6, 2020 at 09:17

    Soğutucu nun performansını gerçekten beğendim ama çok büyük yapılmış RAM e temas halinde ciddi zararlar verebilir. Bence çok güzel bir soğutucu ama sadece çok büyük olmuş. Ne kadar soğutucular indirilip kaldırılabilse de büyük kasası olanlar almalı bence sadece…
    Ha bu arada Abdullah abi forum hayırlı olsun biraz geç kaldım ama 🙂 <3

  2. AnTwOrTenN

    Nis 7, 2020 at 14:39

    güzel olmuş

  3. Murat

    Nis 7, 2020 at 14:43

    Akasa venom Voodoo kullanıyorum. Bu dan kat kat iyi. 6 kanal var bakır. 2 fan 12 link. Yük altında 61 derece olmuyor.

    Corsairin radyator Aluminyum Telleri kalın.

    + Özelliği bence ramlere rahat yer açmaları çok iyi düşümce.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da ilginizi çekebilir

Oyun Haberleri

Epic Games Store, oyuncuların yüzünü güldüren ve her yıl sabırsızlıkla beklenen Yılbaşı Tatili Etkinliği kapsamında muhteşem bir duyuru yaptı: Yıl sonuna kadar her gün...

Oyun Haberleri

2025 sonbaharı, oyun dünyası için şimdiden büyük bir heyecan dalgasına sahne oluyor. Rockstar Games’in merakla beklenen açık dünya destanı Grand Theft Auto 6’nın çıkışı,...

Oyun Haberleri

Marvel evreninin kahramanlarını bir araya getiren Marvel Rivals, piyasaya çıktığı gibi büyük bir sükse yarattı. Overwatch benzeri kahraman nişancı türündeki bu süper kahraman odaklı...

Oyun Haberleri

Devolver Digital ve Croteam, felsefi bulmaca oyunu The Talos Principle’ın köklü bir yeniden doğuşunu müjdeleyen The Talos Principle: Reawakened’ı resmen duyurdu. Serinin hayranlarını heyecanlandıracak...