Connect with us

Merhaba, ne aramıştın?

Bilim Haberleri

Bilim İnsanları Mıknatısla Oksijen Üretti!

İngiltere’nin Coventry şehrinde bulunan Warwick Üniversitesi’nden bir gurup araştırmacı mıknatıslarla oksijen ürettiler.

Mıknatıslarla üretilen oksijen, günümüzde hali hazırda Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) kullanılan oksijen üretme yöntemi olan sudan hidrojen ve oksijeni ayırma (elektroliz) yönteminden çok daha kolay ve uzun yolculuklar için elverişli bir halde.

Uzak Gezegenlere Yolculuğu Mümkün Kılmak için Önemli Bir Olay

Günümüzdeki yöntemlerle gelecekte NASA’nın Mars görevinde Marsa gidecek ekibin yanına çok büyük miktarlarda su götürmesi gerekecek. Buda hem Marsa gönderilecek roketin çok daha büyük bir şekilde üretilmesi sonucu maliyetleri arttıracak hem de Mars görevini büyük ölçüde riske atacak.

Elektroliz (elektrik akımının etkisiyle ortaya çıkan kimyasal ayrışma) yaparak oksijen üreten makine hem ciddi bir alanı kaplıyor, hem bakım maliyetleri çok yüksek hem de elektroliz esnasında ciddi miktarda enerji sarf ediyor.

Mıknatıslı yöntem ise çok daha basit, daha az enerji harcayan ve bakımı çok daha kolay bir yöntem.

Araştırmacılardan Dr. Álvaro Romero-Calvo, “Uluslararası Uzay İstasyonu’nda oksijen, suyu hidrojen ve oksijene ayıran bir elektrolitik hücre kullanılarak üretiliyor, ancak daha sonra bu gazları sistemden çıkarmanız gerekiyor. “

“NASA Ames’teki bir araştırmacının nispeten yeni bir incelemesinde, aynı sistemin Mars’a yapılacak bir yolculuğa uyarlanmasının son derece önemli kütle ve güvenilirlik kayıplarına yol açacağı sonucuna varıldı. Bu da sistemin kullanılmasının hiç mantıklı olmayacağı anlamına geliyor.” Şeklinde açıklamalarda bulundu.

Araştırmacılardan Dr. Katharina Brinkert, “Azaltılmış yerçekimi ortamlarında verimli faz ayrımı, insanlı uzay araştırmaları için bir engel ve 1960’larda yapılan ilk uzay uçuşlarından beri biliniyor. Mürettebat için oksijen, su elektrolizör sistemlerinde üretiliyor ve elektrot ile sıvı elektrolitten ayrılması gerekiyor. Bu nedenle uzay aracı ve ISS’deki yaşam destek sistemi için ayrı bir zorluk teşkil ediyor.”

“Bu etkiler, uzun süreli uzay görevleri gibi alanlarda faz ayırma sistemlerinin daha da geliştirilmesi için muazzam sonuçlara sahip. Bu, su (foto-) elektrolizör sistemlerinde verimli oksijen ve hidrojen üretiminin, kaldırma kuvveti neredeyse yokken bile elde edilebileceğini gösteriyor.” Şeklinde açıklamalarda bulundu.

Bu haber ilginizi çekebilir: Çin Uzaya Gizli Bir Araç Yolladı

Kaynak: https://www.independent.co.uk/tech/space-astronaut-b2145372.html

 

Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da ilginizi çekebilir

Oyun Haberleri

Epic Games Store, oyuncuların yüzünü güldüren ve her yıl sabırsızlıkla beklenen Yılbaşı Tatili Etkinliği kapsamında muhteşem bir duyuru yaptı: Yıl sonuna kadar her gün...

Oyun Haberleri

2025 sonbaharı, oyun dünyası için şimdiden büyük bir heyecan dalgasına sahne oluyor. Rockstar Games’in merakla beklenen açık dünya destanı Grand Theft Auto 6’nın çıkışı,...

Oyun Haberleri

Marvel evreninin kahramanlarını bir araya getiren Marvel Rivals, piyasaya çıktığı gibi büyük bir sükse yarattı. Overwatch benzeri kahraman nişancı türündeki bu süper kahraman odaklı...

Oyun Haberleri

Devolver Digital ve Croteam, felsefi bulmaca oyunu The Talos Principle’ın köklü bir yeniden doğuşunu müjdeleyen The Talos Principle: Reawakened’ı resmen duyurdu. Serinin hayranlarını heyecanlandıracak...