Connect with us

Merhaba, ne aramıştın?

İnceleme

Asus’un B550 Anakartlarını İnceliyoruz

Yeni sistem toplayacak olanların veya upgrade yapacakların uzunca süredir beklediği B550 çipsetli anakartlar nihayet piyasaya sürüldü! Bildiğiniz gibi Ryzen serisi işlemcilerin çıkmasıyla birlikte artık AM4 sokete sahip anakartlar hayatımıza girdi. İlk nesilde A320, B350 ve X370 çipsetine sahip çeşitli anakartlar gördük. Daha sonra B450 çipsetli anakartlar piyasaya sunuldu ve fiyat/performans oranı yüksek modeller oldukları için ülkemizde çok iyi satışlara ulaştılar. Fakat bu sefer çok daha yeni özellikler sunabilen B550 anakartlar artık elimizde. Asus’un Strix ve TUF modellendirmeleriyle gelen bu anakartları bu yazımızda inceleyeceğiz!

AMD B550 Çipset

B550 çipset AM4 soket tarafındaki en güncel çipset, fakat en güçlüsü demek biraz yanlış olur. Bildiğiniz gibi X570 çipsetli anakartlar uzunca bir süredir piyasada bulunmakta ve kullanılmakta. X570 çipseti üst seviyeye konumlandırılan biraz daha pahalı bir modellendirmeye sahipti. Fakat PCI Express 4.0 gibi yenilikleri barındırdığı için bazı kullanıcılar için büyük bir öneme sahipti.

Fakat B550 çipset orta seviyeye konumlandırılmasına rağmen PCI Express 4.0 desteğiyle birlikte geliyor! Fakat dikkat etmeniz gereken önemli bir kısım bu destek sadece en üstteki Pci Express ekran kartı slotunda ve bir adet M.2 SSD yuvası için geçerli. Yani üzerindeki genişleme yuvalarının hepsinde bu destek bulunmamakta. Diğer önemli olan konu ise işlemci desteği, şu anda sadece üçüncü nesil Ryzen işlemciler desteklenmekte, hatta APU olanlar bile desteklenmiyor fakat biz bu desteğin artırılabileceğini düşünüyoruz.

Asus’un bu anakartlardaki en büyük yeniliği ise yapay zeka destekli gürültü engelleme özelliği olmuş. Sadece Asus anakartlarda bulunan bu yazılım sayesinde gerek USB olsun gerek 3.5 MM jak özellikli mikrofonlarınız olsun çevre sesleri temizlenerek çok daha iyi bir gürültü engelleme özellliğine sahip olunuyor. Bu özelliği diğerlerinden ayıran kısım ise gürültü ayrımını yaparken diğer yazılımlara oranla çok daha az bir performans kaybı yaratıyor oluşu. Diğer yazılımlarda bu düşüşün %13’lere vardığı iddia ediliyor!

Asus TUF Gaming B550M-Plus (Wi-Fi)

Göz gezdireceğimiz anakartlar arasındaki en uygun fiyatlı model olan TUF Gaming B550M-Plus (Wi-Fi) modelini görüyorsunuz. Bu anakart Micro-ATX boyuta sahip ve fiyatlandırması diğer modellere oranla çok daha uygun. Tasarımında klasik TUF esintilerini taşımayı ihmal etmiyor. Turuncu-siyah renk şeması oldukça şık görünmekte. Bunun yanı sıra PCB’sindeki beyaz detaylar ise anakartın tasarımını geliştiren detaylardan olmuş.

Elimizdeki anakartın daha uygun fiyatlı olmasına bakmayın, aslında sunduğu özellikler gayet iyi düzeyde. +4000 MHz bellek frekansı, 8+2 güç kurulumu, 2.5Gb ethernet çıkışı gibi özelliklerle aslında çoğu kullanıcı için oldukça yeterli bir model olmuş. Zaten TUF modellerinde kullanılan bileşenler askeri sınıf testlerden geçtiği için yüksek dayanıklılığa sahip. Yani bu anakart aslında oldukça uzun ömürlü bir model olmasıyla öne çıkıyor!

AMD’nin yeni B550 çipseti 128 GB bellek desteği ve +4400MHz bellek desteği sunuyor, yani bu anakartlarla oldukça üst seviye performansa sahip belleklerinizi herhangi bir performans kaybı olmadan kullanabilirsiniz. Üstelik 128 GB bellek desteğiyle birlikte çook uzun süre bellek yükseltme imkanınız sunulmuş.

Teknik Detaylar

  • Soket: AMD AM4
  • Çipset: AMD B550
  • İşlemci Desteği: Ryzen 3, Ryzen 5, Ryzen 7, AM4 APU, AM4 Athlon
  • Bellek Desteği: DDR4 2133 – 4600 MHz Arası
  • Maksimum Bellek: 128 GB, Toplam 4 Slot, Çift Kanal
  • Depolama: 4 x Sata 3.0, 1 x PCIe 4.0 M.2, 1 x PCIe 3.0 M.2
  • Genişleme Yuvaları: PCI Express 4.0 X16, 1 x PCI Express 3.0, 2 x PCI Express 1x
  • Arka Usb Portları: 2 x USB 3.2 Gen 2, 2 x USB 3.2 Gen 1, 2 x USB 2.0
  • Görüntü Çıkışları: Display Port 1.2, HDMI 2.1
  • Ses: Realtek ALC S1200A 7.1 Surround
  • Boyut: Micro ATX

Asus Strix B550-E Gaming ve B550-F Gaming Modelleri

Strix modeller en üst seviyeye oynayan pahalı bir seri. Fakat kullanıcısına sunduğu tasarımı ve performansı gerçekten muazzam! B550 anakartlar AMD tarafında en üst seviyeye konumlandırılan bir çipset değil fakat Asus bu modelleriyle birlikte şaşırtıcı derecede üst seviye anakartlar sunmayı başarmış. Bu modeller gerek tasarımı olsun gerek güç beslemesi olsun aslında üst seviyeye oynayabilecek seviyede anakartlar olmuş.

Strix B550-E Gaming anakarta baktığımızda toplam 3 adet PCI Express yuvası görüyoruz, bunların iki tanesinde destekleyici metal plaka kullanılmış bu sayede ağır ekran kartlarının slota bindirdiği yük azaltılmış. En üstteki slot ise PCI Express 4.0 hızı destekleyen slot. Aynı şekilde en üstteki M.2 SSD yuvası da PCI Express 4.0 hızındaki SSD’lere destek vermekte.

Asus’un gerek Strix olsun gerek TUF model B550 anakartları olsun oldukça büyük mosfet soğutucularla geliyor, üstelik bu mosfet soğutucular oldukça kaliteli termal pedlerle geliyor. Yukarıdaki görselde görebileciğiniz üzere sadede VRM bileşenlerin üstüne yapıştırmanın aksine bobinlerin üzerine de bu termal pedler yapıştırılmış bu sayede güç bileşenleri verimli bir şekilde soğutularak overclock performansı artırılıyor.

Strix B550 anakartlarda bizi en çok şaşırtan kısım güç yönetimi oldu. B550-F Gaming modelinde 12+2 faz kurulumu görüyoruz, bu değer oldukça iyi. Fakat B550-E Gaming modeline geçince 14+2 fazlı bir güç kurulumu görüyoruz bu değer orta seviye çipset için gerçekten çok yüksek. Yüksek kalitedeki güç bileşenleriyle birlikte bu anakartların overclock performansı gerçekten çok iyi! İşlemcilerin çektiği gücü stabil bir şekilde sağlayarak uzun süreli testlerde bile bir soruna yol açmıyorlar…

Bu anakartlarla birlikte Asus’un SupremeFX ses teknolojisi sunuluyor. Yüksek performanstaki ses çipiyle birlikte sunulan ses kapasitörleri ve ayrılmış PCB ile oldukça temiz ve yüksek bir ses çıkışına sahipler, fakat bu ses çıkışını üst seviye X570 anakartlarla karıştırmayın çünkü bunlar en üst seviye anakartlar değil!

Sonuç

Asus’un B550 model anakartları kendi kılasmanı içerisinde oldukça iyi bir performansa sahip olmuş. Özellikle Strix B550-E Gaming model anakart çoğu X570 anakarttan bile daha iyi performansa sahip bir model olmuş…

1998 Ankara doğumluyum, uzun yıllardır Donanım Arşivi'nde web sitesi yöneticiliği yapıyorum. Sizlere ürün incelemeleriyle ve teknoloji haberleriyle güncel, doğru içerikler sunmayı hedefliyorum. Aynı zamanda Donanım Arşivi Forum'da da yöneticilik yapmaktayım.

6 Yorumlar

6 yorum var

  1. Donanım Arşivi fanı

    Haz 22, 2020 at 23:26

    Aynen diğerleri gibi çok uararlı bir inceleme olmuş elinize emeğinize sağlık

  2. göksel

    Eki 6, 2020 at 22:36

    b550f wifi anakartım ve hikvision e2000 1tb m2 ssd ile kullanıyorum 2 tane m2 yuvası var birisi işlemciye yakın olan diğeri anakartın daha altında. m2 ssd yi hangisine takmalıyım.

    • Mehmet Yılmaz

      Eki 6, 2020 at 22:53

      Üsttekinde kullanabilirsiniz. Ekran kartı sıcaklığından daha az etkilenir.

  3. kerem kurt

    Oca 24, 2021 at 17:35

    rayzen 5 2400 g ıslemciyi bu anakartta çalıstırabilirmiyim daha iyi işlemci alana kadar

    • Mehmet Yılmaz

      Oca 24, 2021 at 17:42

      İlgili modelin web sitesinden işlemci desteğine bakabilirsiniz.

  4. kerem kurt

    Oca 24, 2021 at 17:37

    satın almak ıstıyorum acele cevap cunku bu gun yarın alıcam

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da ilginizi çekebilir

Rehber

Geçici bellek deposu olan RAM (Random Access Memory) bilgisayarın performansına büyük ölçüde etki eden bileşenlerin başında yer almaktadır. Bu nedenle yeni bir bilgisayar alınırken...

Teknoloji Haberleri

Samsung’un sevilen tabletlerinden biri olan Galaxy Tab S6 Lite, yeni ve daha uygun fiyatlı bir versiyonla tüketicilerin karşısına çıkmaya hazırlanıyor. Resmi listelerde ve sertifikasyon...

Sistem Tavsiyeleri

Mini sistem toplama rehberlerimize bu sefer sistem performansını çok daha üst düzeylere taşıyan bileşenlerle devam ediyoruz. Çünkü bu sistemde şu an için dünyanın en...

Rehber

Gelişen teknoloji ile beraber birçok uygulama ve internet sitesi farklı mobil cihazlara da uygun versiyonları ile geliştirilmeye başlandı. Mobil sürüm sayesinde bir internet sitenin...