ROG STRIX Z370-F İncelemesi
Tasarım ve Özellikler
Asus’un ürünlerinde en üst katmanda ROG ailesinin üyeleri yerlerini alıyor. Anakart konusunda ise ROG Crosshair’ler kendini gösteriyor. Hemen altında ise gene ROG ailesinden olan STRIX’i görğüyoruz.
Bu gün ise ROG STRIX Z370-F’i detaylıca inceleyeceğiz. Adından da anlaşılabileceği gibi ROG ailesinin bir üyesi ile karşı karşıyayız. Yani demek istiyorum ki karşımızda, oyuncular için üretilmiş bir canavar anakart bulunuyor. Tasarım kısmında olsun performans konusunda olsun gerçekten de bizleri tatmin edecek bir cihazı bu gün ele alacağız.
Öncelikle Strix Z370-F‘in tasarımından bahsetmek istiyorum. ROG ailesinin üyesi, tabi ROG denilince kırmızı renk aklımıza gelsede Asus anakart kısmında daha çok Siyah-Beyaz arasında bir ton tercih ediyor ve kartta hiç kırmızı renk kullanılmamış. Elimizdeki Strix Z370-F tamamen gri renklere bürünmüş durumda.
Chipset soğutucu gerçekten kaliteli bir metalden yapılmış ve bu soğutucu altında M.2 Sata yuvasını barındırıyor, SSD’niz iyi bir soğutma ile korunuyor. Bu sayede SSD’niz sıcaklıktan dolayı herhangi bir performans kaybı yaşamayacaktır.
Anakartımızda 10 Faz, 9 Kapasitör bulunuyor bunun sayesinde overclock işlemi yaptıktan sonra tam performans ile overclock’u hissedeceğiz. Voltaj dalgalanmalarına karşı koruyucu görev üstlenen Kapasitör, voltaj dengesini gayet düzenle sağlayacaktır.
Anakartımızda 2 adet Mosfed soğutucusu bulunuyor ve Mosfed soğutucuların baktığımızda kaliteli bir metal olduğunu rahatlıkla fark ediyorsunuz. Renk kısmı olsun metalin verdiği his olsun oldukça başarılı. Arka çıkışların üzerindeki koruma sertleştirilmiş plastik ve RGB aydınlatma barındırıyor. Cihazın tasarım oldukça iyi ve buna birde RGB aydınlatma dahil olmuş.
Anakartın yüksek performans sunması amaçlandığından ötürü soğutma kısmı üzerinde bir hayli yoğunlaşılmış. ROG Strix bize yüksek performans ve kaliteli bir deneyim sunmak istemiş. Hemen aşağıdan hangi teknik özelliklere sahip olduğuna gelin bakalım.
- İşlemci: Intel 8. Nesil (LGA1151)
- Yonga Seti: Intel® Z370
- Bellek: 4x DIMM, Max. 64GB, DDR4 4000+ MHz(O.C.) (Çift Kanal)
- Görüntü Bağdaştırıcıları
DVI-D 1920 x 1200 @ 60 Hz
HDMI 4096 x 2160 @ 24 Hz
DisplayPort 4096 x 2304 @ 60 Hz
Aynı anda 3 ekrana kadar destekler - Çoklu GPU DesteğiNVIDIA® 2-Way SLI™ Teknolojisini destekler
AMD 3-Way CrossFireX™ Teknolojisini Destekler - Genişleme Yuvaları2 x PCIe 3.0/2.0 x16 (x16 veya dual x8)
1 x PCIe 3.0/2.0 x16 (max at x4 mode)
4 x PCIe 3.0/2.0 x1 - Depolama2 x M.2 Socket
6 x SATA 6Gb/s port - Raid Desteği: 0, 1, 5, 10
- LANIntel® I219V
Anti-surge LANGuard
ROG GameFirst Technology - Ses: ROG SupremeFX 8-Kanal High Definition Audio CODEC S1220A + 5 x Audio jack(s)
- USB Portları2x USB 3.1 Gen 2 Type-A + USB Type-C
2x USB 3.1 Gen 1 (Mavi)
1x Optik S/PDIF çıkışı
2x USB 2.0 Dahili Giriş/Çıkış Portları2x USB 3.0 bağlantıları ek olarak 4 USB 3.0 portları destekler
2x USB 2.0 bağlantıları ek olarak 4 USB 2.0 portları destekler
Anakartımız hem AMD tarafından hem de Nvidia tarafından desteklenmiş durumda. STRIX Z370-F‘in 3x PCI E. x16 yuvası bulunuyor ve bu yuvaları kullanarak hem SLI hemde CrossFireX yapmanız mümkün. Yani anakartımız her iki firmanın da teknolojisini destekliyor.
Anakartımızın arka kısmından toplamda 5 USB yuvası elde ediyoruz ve 1 adet Type-C yuvası mevcut. Bundan hariç anakart üzerinden 2x USB 3.0 ve 2x USB 2.0 olmak üzere 4 adet daha USB yuvası elde edebiliyorsunuz.
İnternet bağlantısı konusunda ise 3 farklı teknolojiyi barındırıyor. Intel I219V, Anti-surge LANGuard ve ROG GameFirst Technology. Bu üç farklı teknoloji sayede internet hızınızı en verimli şekilde kullanabiliyorsunuz.
Ses kısmında 8 kanallı ROG SupremeFX teknolojisinden yararlanmış. Anakartımızın arkasında 5 adet jak girişi mevcut. Ne kadar kullanırsınız bilmem ama ek olarak ise 1x Optik S/PDIF çıkışı mevcut.
Asus hem ses kısmında hem de internet kısmında ROG için özel teknolojiler geliştirmiş ve diğer anakartlarında kullanmadığı bu teknolojiyi bu anakarta yerleştirmiş. Asus’un oyunculara ne kadar değer verdiğini bu şekilde daha rahat görüyoruz.
Kişisel Yorumum: ROG ailesinin 8.Nesil işlemciler için üretmiş olduğu Z370-F’i genel olarak değerlendirmek gerekirse, tasarım konusunda oldukça başarılı. Gri renginin kullanılması ve soğutma için kullanılan metalin kalitesi karta ben buradayım dedirtiyor. Anakartın kutusu da kendisi gibi dolu dolu geliyor. Kutu içeriği bir hayli zengin olan cihaz performans konusunda bizleri tatmin ediyor. ROG STRIX Z370-F’in fiyatına gelecek olursa 26.11.2017 tarihinde ortalama 1050 TL civarında bir fiyata sahip.
Sonuç
Son olarak birbirinden güzel Z370 Chipsetli bu üç anakartı değerlendirmek gerekirse, seviyelerini şu şekilde sıralayabiliriz. En altta TUF, bir üstünde Prime, bir üstünde ise Strix bulunuyor. Üç anakartında oyuncular için üretilmiş ve aralarında ufak farklar bulunuyor ve bu da fiyata yansıyor. Gerek ses yongası olsun, gerek internet bağlantı teknolojisi olsun veya PCI yuvası sayısı ya da görüntü çıkış türleri gibi farklılıklar bulunuyor. En ucuz ürün olan TUF, diğerlerine göre bir kaç eksiği olsa da tasarım olarak bizce aralarından en iyisi. Farklı bütçede ürün çıkarmak için yaptığı bu hamleler ile Asus oyuncuların gönlünü ferah tutmaya çalışıyor.
Bekircan Karaburç
Kas 29, 2017 at 12:30
TUF PLUS ANAKARTIM DA RGB DESTEK VAR DİYE 3 TANE XIGMATEK SC120 ALDIM AMA BUNA UYGUN TÜRKİYE DE ÇOĞALTICI BULAMADIM ACABA BİR BİLGİNİZ VAR MI ACABA?