Connect with us

Merhaba, ne aramıştın?

İnceleme

Asus’un TUF Z490 ve Prime Z490 Anakartlarını İnceliyoruz

ASUS TUF Z490 VE PRİME Z490 ANAKARTLARA GÖZ GEZDİRİYORUZ

 

Intel’in 10. nesil işlemci hamlesiyle birlikte sizlere oldukça detaylı incelemeler yapmıştık. Hem i9-10900K işlemciyi hem de i7-10700K işlemcilerini inceledik, sizlere bütün performans değerlerini sunduk. Bu işlemci incelemelerinde size söylediğimiz ana nokta ise bu işlemcilerin yüksek güç tüketimiyle geldiğiydi, bundan dolayı hem iyi bir soğutucu hem de turbo frekanslara erişebilmek için iyi bir anakarta sahip olmanız lazım.

Fakat incelemede kullandığımız anakartlar hep en üst seviyeye oynayan modellerdi, daha ucuz daha fiyat/performans modeller yok mu derseniz tabii ki var. İşte bugün Asus’un TUF Gaming Z490-Plus (Wi-Fi) modelini ve Asus Prime Z490-A modelini sizler için inceliyoruz, bakalım daha uygun fiyatlı bu anakartlar kullanıcılarına neler sunabilecek!

Asus TUF Gaming Z490-Plus (Wi-Fi)

Asus’un anakartlarındaki TUF serisi daha çok giriş-orta seviyeye hitap eden, fiyat/performans oranı yüksek modeller olmasıyla öne çıkıyor. Uzunca bir süredir turuncu-siyah renk şemalarıyla tasarlanan bu anakartlar tasarımsal açıdan çoğu kullanıcının sevdiği bir yapıda. ROG model anakartlar kadar şık görünmüyorlar tabii ki, fakat bütçesi ona yetmeyecek kişiler için oldukça iyi bir alternatif sunuyorlar. Bu serinin asıl olayı ise dayanıklılık, askeri sınıf test edilmiş bileşenler yüksek dayanıklılık sunmalarıyla öne çıkmakta.

Anakartın alt tarafına baktığımız zaman çipsetin çevresinde büyük bir koruyucu plaka görüyoruz. Bu anakartta toplam 2 adet M.2 SSD desteği sunuluyor. En altta olan M.2 SSD yuvasının üzerine bir soğutucu yerleştirilmiş, bu sayede yüksek performanslı SSD’lerinizin soğutmasını sağlayabiliyor.

Elimizdeki anakart ise 10. nesil intel işlemcilerin yüksek güç tüketimine cevap verecek şekilde tasarlanan bir model. 12+2 faz kurulumuyla beraber dayanıklı TUF bileşenlere yer veren anakartın oldukça büyük mosfet soğutucuları olduğunu görmekteyiz. Hem tasarımsal açıdan hem de soğutma performansı olarak bu mosfet soğutucuları bizim beğenimizi kazanmayı başardı. Zaten ROG serisi kadar olmasa bile yine çeşitli RGB aydınlatmalara da ver verilmiş.

Teknik Detaylar

  • Soket: Intel LGA 1200
  • Çipset: Intel Z490
  • İşlemci Desteği: 10. Nesil i9 (Maksimum)
  • Bellek Desteği: DDR4 2133-4800 MHz Arası
  • Maksimum Bellek: 128 GB, Toplam 4 Slot, Çift Kanal
  • Depolama: 6 x Sata 3.0, 2 x M.2 PCIe SSD, Intel Optane
  • Genişleme Yuvaları: 2 x PCI Express 3.0, 3 x PCI Express 3.0 x1, Crossfire
  • Arka Usb Portları: 2 x USB 3.2 Gen 2, 4 x USB 3.2 Gen 1
  • Bağlantı: Wi-Fi 6, Bluetooth 5.1, 1 GB Ethernet
  • Görüntü Çıkışları: 1 x DisplayPort 1.4, 1 x HDMI 1.4B
  • Ses: Realtek ALC 1200A
  • Boyut: ATX

Asus Prime Z490-A

Gelelim Asus’un Prime serisi anakartlarından biri olan Z490-A modeline. Bu anakart orta seviyeye hitap eden fakat biraz daha profesyonellik odaklı bir seri. Genellikle beyaz bir tasarım diliyle gelmekte bu modeller, fakat genellikle TUF serisinin tasarımı kullanıcıların daha hoşuna gitmekte. Aslına bakılırsa eğer beyaz rengin hakim olduğu bir sistem kurulacaksa oldukça iyi bir alternatif olabiliyorlar, çünkü beyaz renkte anakart çok bulunan bir şey değil.

Anakartın alt tarafına baktığımızda büyükçe bir çipset soğutucu görüyoruz, bu soğutucu da yine beyaz renkle geliyor ve anakartla genel uyumu iyi durumda. Çipset soğutucusunun hemen solunda ise M.2 SSD’ler için soğutucu parçayı görüyoruz.

Bu anakartın üst tarafına baktığımızda TUF serisinin aksine daha sade bir tasarım dili görüyoruz. Fakat oldukça büyük soğutucu bloklar bu anakartta da devam ediyor. 12+2 fazlı güç kurulumunu soğutmak için kullanılan bu soğutucular güç devrelerini soğutmayla görevli. Bu güç devreleri işlemcinize güç sağlıyor, bu güç bileşenleri ne kadar verimli çalışırsa işlemciniz de o kadar verimli çalışıyor, bu yüzden VRM bileşenlerin önemi çok büyük.

Teknik Detaylar

  • Soket: Intel LGA 1200
  • Çipset: Intel Z490
  • İşlemci Desteği: 10. Nesil i9 (Maksimum)
  • Bellek Desteği: DDR4 2133-4800 MHz Arası
  • Maksimum Bellek: 128 GB, Toplam 4 Slot, Çift Kanal
  • Depolama: 6 x Sata 3.0, 2 x M.2 PCIe SSD, Intel Optane
  • Genişleme Yuvaları: 3 x PCI Express 3.0, 3 x PCI Express 3.0 x1, 3 Way Crossfire, 2 Way SLI
  • Arka Usb Portları: 4 x USB 3.2 Gen 2, 2 x USB 3.2 Gen 1, 2 x USB 2.0
  • Bağlantı: 2.5Gb Ethernet, Asus LANGuard
  • Görüntü Çıkışları: 1 x DisplayPort 1.4, 1 x HDMI 1.4B
  • Ses: Realtek ALC 1220A 7.1 Surround
  • Boyut: ATX

Sonuç


Asus’un en üst seviye modellerinden biri olan ROG Maximus 12 Extreme anakartını incelemiştik. Bugün ise çok daha uygun fiyatlarıyla öne çıkan 2 farklı model anakarta göz gezdirdik. Bütçesi daha düşük olanlar için B460 çipset anakartlar ise yine bir çözüm, fakat Z serisi gibi overclock yapmanız mümkün değil.

1998 Ankara doğumluyum, uzun yıllardır Donanım Arşivi'nde web sitesi yöneticiliği yapıyorum. Sizlere ürün incelemeleriyle ve teknoloji haberleriyle güncel, doğru içerikler sunmayı hedefliyorum. Aynı zamanda Donanım Arşivi Forum'da da yöneticilik yapmaktayım.

Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da ilginizi çekebilir

Oyun Haberleri

Manor Lords, şehir kurma oyunları tutkunları arasında büyük heyecan uyandıran bir oyun olarak öne çıkıyor. Steam’in en çok arananlar listesinde zirveye yerleşen bu oyun,...

Telefon Haberleri

Motorola’nın yeni amiral gemisi Motorola Edge 50 Ultra’nın özellikleri sızdırıldı. 16 Nisan’da resmi tanıtımı yapılacak olan bu cihaz, teknoloji meraklılarının dikkatini çekmeyi başardı. İşte...

Telefon Haberleri

Vivo’nun yeni orta-üst seviye telefonu Vivo V30, Türkiye pazarına giriş yaptı. Fiyat baremine göre amiral gemisi özelliklere sahip telefonun detaylarına bir göz atalım. Vivo...

Telefon Haberleri

Vivo, bütçe dostu yeni akıllı telefonu Vivo Y18 ile teknoloji dünyasında heyecan yaratıyor. V2333 model numarasıyla Google Play Console’da ilk kez görülen bu cihaz,...