Connect with us

Merhaba, ne aramıştın?

İnceleme

Asus ROG Z490 Maximus XII Extreme Anakart İncelemesi

ASUS ROG Z490 MAXIMUS XII EXTREME LGA 1200 ANAKART İNCELEMESİ

 

AMD’nin işlemci yarışına Ryzen işlemciler sayesinde tekrar katılmasıyla birlikte Intel’den çok daha iddialı hamleler görmeye başladık. Ryzen işlemcilerin sunduğu yüksek çekirdek sayısı sayesinde özellikle çoklu çekirdek performansında Intel işlemciler bir hayli geride kalabiliyordu. Fakat 10. nesil işlemcilerle birlikte çekirdek sayısı arttı ve bu durum değişmeye başladı. Yani, Intel rakibinden bir hayli geride olduğu çoklu çekirdek konusunda büyük gelişmelere gitti. Çekirdek sayısı arttığı için çoklu çekirdek performansında da büyük artışlar gördük, fakat bu işlemciler yüksek güç tüketimi gibi dezavantajla geldi…

Bugün incelediğimiz anakart ise bu değişimin olduğu neslin en iddialı anakartlarından biri. Asus ROG Maximus 12 Extreme model bu anakart alabileceğiniz en iyi Z490 anakartlardan biri olmasıyla öne çıkıyor. 16 fazlı güç kurulumu, dayanıklı bileşenleri ve özellikle tasarımı bu anakartı rakiplerinden ayıran en büyük nokta.

Tasarım

Cihazın kutu tasarımıyla başlıyoruz. Gördüğünüz gibi biraz büyük bir kutuyla geliyor haliyle… Kutuda beyaz-siyah-kırmızı renk şemalarının fazlaca kullanıldığını görüyoruz. Kutunun ön tarafında Crossfire, SLI, Aura Sync desteği gibi bazı şeylerin logoları kullanılmış. Fakat bu anakartın kutu içeriği ise çok dolu dolu, bunlara yazımızın ilerleyen kısımlarında değineceğiz…

Anakartın genel tasarım diline baktığımızda siyah-gri renklerin baskın olduğu bir tasarım görmekteyiz. Anakartın yarısından fazlası soğutucu bloklarla dolu olduğu için bu konuda çok fazla tasarım özelleştirmeleri yapılmış. Örneğin hem mosfet soğutucuları hem de M.2 SSD yuvalarının üstündeki soğutucuların üzerlerinde birbirlerine çapraz giden çizgiler görmektesiniz. Böyle ince detaylarla birlikte anakartların tasarımları çok daha güzel bir hal alabiliyor.

Anakartı çevirdiğimizde bizleri yine şık bir görüntü karşılıyor. Anakartın arkasının çoğu kısmı metal bir plakayla kaplanmış. Bu plakada “Republic of Gamers” yazısı ve ROG gözü gibi bazı tasarımsal detaylar bulunuyor. İşlevine gelecek olursak termal pedlerle birlikte anakartın soğutmasına pasif bir katkıda bulunuyor. Bu anakart en üs seviyeye oynadığı için böyle özellikler görebiliyoruz.

Anakartın üst bölümüne baktığımızda oldukça büyük soğutucu bloklar görüyoruz. VRM güç bileşenlerinin üstüne konumlandırılan bu soğutucu bloklar yüksek performanslı termal pedlerle birlikte o bölgedeki sıcaklığı dağıtmaya yarıyor. Bu blokların hemen içinden bakır ısı borusu geçmekte, bu bakır ısı borusu anakartın çipset soğutucusuna kadar uzanıyor, yukarıdaki görselde rahatlıkla görebiliyorsunuz.

Solda kalan giriş-çıkış birimlerinin hemen üstünde ise yine bir koruyucu bulunuyor. Bunun üzerindeki parlak kısım ise Aura Sync ile birlikte RGB desteği sunuyor, yani o bölgenin aydınlatmasını kontrol etmeniz mümkün.

Yukarıdaki görselde M.2 SSD yuvalarının üstündeki soğutucu blokların kaldırıldığını görüyorsunuz. Fakat buradaki asıl önemli kısım o değil. Üstte gördüğünüz parlak kısım aslında 2 inç bir OLED ekran. O ekranı özelleştirerek sistemin anlık durumun gösteren bir bilgi ekranı olarak kullanmanız mümkün kılınmakta.

Teknik Detaylar

  • Soket: Intel LGA 1200
  • Çipset: Intel Z490
  • İşlemci Desteği: 10. Nesil i9 (Maksimum)
  • Bellek Desteği: DDR4 2133-4800 MHz Arası
  • Maksimum Bellek: 128 GB, Toplam 4 Slot, Çift Kanal
  • Depolama: 8 x Sata 3.0, 4 x M.2 PCIe SSD
  • Genişleme Yuvaları: 2 x PCI Express 3.0 X16, 2 x PCI Express 3.0 x1
  • Arka Usb Portları: 2 x USB 3.2 Gen2, 6 x USB 3.2 Gen1, USB 3.2 Type-C Gen2
  • Bağlantı: Wi-Fi 6, Bluetooth 5.1, Marvell 10G LAN, Intel 2.5G LAN
  • Görüntü Çıkışları: Bulunmuyor
  • Ses: ROG SupremeFX S1220 + ESS™ ES9023 DAC + RC4580 OP AMP
  • Boyut: eATX

Asus’un Z490 çipsete sahip anakartlarında aslında Pci Express 4.0 desteği bulunuyor, fakat Intel 10. nesilde bu teknolojiyi barındırmadığı için kullanılamıyor. Eğer 11. nesil işlemcilerle birlikte Pci Express 4.0 teknolojisi işlemcilere eklenirse Asus’un ROG Maximus 12 Extreme anakartında kullanabilirsiniz. Pci Express 4.0’ın en büyük faydası ise M.2 SSD tarafında, 5 GB hızına varan okuma ve yazma hızı sunabilen SSD’leri takabileceksiniz. Rakibi olan Ryzen 3000 serisinde ise bu destek bulunuyor…

Anakartın işlemci güç beslemesine baktığımız zaman ise 16 faz ve 90 amper mosfetli bir kurulum görmekteyiz. Önceki incelemelerimizde gördüğünüz gibi Intel’in 10. nesil işlemcileri bir hayli güç çekiyor. Tam performansı alabilmeniz için bu işlemcinin sağlam bir şekilde beslenmesi şart. İşte Asus’un bu anakartı hem yüksek kaliteli VRM, bobin ve kapasitörleriyle hem de çeşitli optimizasyonlarla bu gücü sağlayabilmekte.

Intel Velocity Boost

Intel’in güncel işlemcileriyle birlikte artık karşımıza yeni bir tabir daha çıkıyor, “Thermal Velocity Boost” yeni termal hız artışı. Bu teknoloji hem tekli çekirdek hem de çoklu çekirdek konusunda fazladan 100 MHz bir hız artışı daha yapmakta. Fakat bu teknolojinin düzgünce çalışması için işlemcinizin 70 derecenin altında çalışması lazım, yani çok iyi bir soğutma kullanmanız ŞART.

Z490 Çipseti Tarafındaki Değişiklikler

Öncelikle artık Z490 çipsetle birlikte USB 3.2 Gen 2 desteğine kavuşmuş olduk. Bu sayede 10 Gbpss hızlarına varan çok yüksek hızları bir USB çıkışı üzerinden almanız mümkün kılındı. Buna ek olarak USB 3.2 Gen 2×2 20 Gbps hızında çalışan bir Type-C portu bulunmakta. Eğer destekleyen bir cihaza sahipseniz çok yüksek hızlara bu anakartla birlikte ulaşmanız mümkün!


Cihazın kutu içeriğinin bir hayli dolu olduğunu söylemiştik. Kutu içerisinden bir adet fan ve RGB kontrolcü devre çıkıyor. Bu kontrolcüyü 2.5 inç SSD yuvasına takabiliyorsunuz. Bu sayede fazladan fan bağlamak veya RGB aydınlatmaya sahip çeşitli donanımlarınızı kullanabiliyorsunuz. Bağlantısını ise anakartın aşağısında kalan “Node” yazılı bölüme yapıyorsunuz.

Cihazın kutu içeriği sadece onunla bitmiyor. Fazladan Thunderbolt 3 için bir genişleme kartı daha bulunuyor. 40 Gbps hızlarına varan aktarma yapabilmenize imkan tanıyan bu aparat aslında oldukça maaliyetli bir şey, fakat anakartın fiyat seviyesini düşününce çok şaşırtmıyor…

Kutunun içerisinden çıkan diğer aparat ise oldukça farklı. Bu aparata 2 adet M.2 SSD takabiliyorsunuz. Daha sonra bu aparatı DDR4 bellek slotlarının hemen yanında bulunan DIMM.2 slotuna takıyorsunuz, ve fazladan 2 adet daha M.2 SSD yuvanız olmuş oluyor. Üstelik üzerinde oldukça iri bir soğutucu blokta bulunuyor.

Bu anakart en üst seviyeye hitap ettiği için BIOS üzerinde çok detaylı ayarlamalar yapmanız mümkün. Çok ince kademeli voltaj ayarlamaları, otomatik fan ayarı, çeşitli overclock stabilite ayarları gibi konularda çok iyi seçenekler sunabiliyor. Yani overclock tutkunları için bu anakartın limiti çook yüksek!

Anakartın bağlantı seçenekleri ise bir hayli dolu dolu olmuş. Günümüzün en yeni wireless teknolojisi olan Wi-Fi 6 desteğini dahili olarak sunabiliyor, kutusundan çıkan antenlerle birlikte bu desteğe kavuşabiliyorsunuz. Diğer bir kısım ise çift ethernet portu. Bunlardan biri Marvell AQtion AQC107 kontrolcüyle birlikte sunulan 10 Gbps hızında port, diğeri ise Intel’in 2.5 Gbps ethernet portu. Bu hızlar gerçekten çok yüksek, özellikle ağa bağlı cihazlar kullananlar için büyük avantaj!

Bu anakartta SupremeFX ses sistemi bulunuyor. S1220 codec ve ESS® ES9023P DAC ile desteklenen bu ses çözümü çok üst seviye bir kalite sunabiliyor. Üstelik harici op-amp çipiyle birlikte bu anakart çok daha yüksek ses seviyelerini minimum bozulma ile sunabilmekte. Ses kapasitörleri ise Nichicon üretimi özel ses kapasitörleri, daha temiz bir ses sunmasıyla biliniyor.

Bu anakartın üzerinde 2 adet 5V ARGB ve 2 adet 12V RGB header bulunuyor. Yani toplam 4 adet RGB header sayesinde çeşitli RGB şerit, RGB fan bağlantılarını çoklayıcıya gerek kalmadan rahatlıkla yapabilirsiniz. Daha sonra bu aygıtları Asus Aura Sync yazılımı üzerinden istediğiniz renkte ve modda senkronize bir şekilde çalıştırmanız mümkün.

Performans Testleri

Böylesine güçlü ve en üst seviye bir anakarta tabii ki güçlü bir işlemci takmak şart. i7-10700K ile yaptığımız Cinebench R20 çoklu çekirdek testinde 4988 puan gibi bir sonuç almayı başardık. Yani uzun süreli testlerde bu anakart iyi güç yönetimi sayesinde işlemcileri rahatlıkla besleyebiliyor.

Asus ROG Z490 Maximus XII Extreme anakartla yaptığımız diğer bir performans testi ise Cinebench’in R20 tek çekirdek testi oluyor. Uzun süreli bir testin sonunda bu testten tam 517 puan almayı başardık.

1998 Ankara doğumluyum, uzun yıllardır Donanım Arşivi'nde web sitesi yöneticiliği yapıyorum. Sizlere ürün incelemeleriyle ve teknoloji haberleriyle güncel, doğru içerikler sunmayı hedefliyorum. Aynı zamanda Donanım Arşivi Forum'da da yöneticilik yapmaktayım.

Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da ilginizi çekebilir

Sinema Haberleri

Sinema ve TV yapımları sayesinde karşımıza çıkan Marvel Sinematik Evreni gün geçtikçe genişlemeye, yeni yapımlarla karşımıza çıkmaya ve yeni karakterleri tanıtmaya devam ediyor. Ancak,...

Oyun Haberleri

2025 sonbaharı, oyun dünyası için şimdiden büyük bir heyecan dalgasına sahne oluyor. Rockstar Games’in merakla beklenen açık dünya destanı Grand Theft Auto 6’nın çıkışı,...

Oyun Haberleri

Epic Games Store, oyuncuların yüzünü güldüren ve her yıl sabırsızlıkla beklenen Yılbaşı Tatili Etkinliği kapsamında muhteşem bir duyuru yaptı: Yıl sonuna kadar her gün...

Oyun Haberleri

Marvel evreninin kahramanlarını bir araya getiren Marvel Rivals, piyasaya çıktığı gibi büyük bir sükse yarattı. Overwatch benzeri kahraman nişancı türündeki bu süper kahraman odaklı...