Connect with us

Merhaba, ne aramıştın?

İnceleme

Asus ROG Strix GeForce GTX 1660 Ti 6 GB OC Ekran Kartı İncelemesi

ASUS ROG STRIX GEFORCE GTX 1660 TI 6 GB OC EKRAN KARTI İNCELEMESİ

Bugünkü yazımızda RTX serisi ekran kartları gündemdeyken bile çeşitli sızıntıları başlayan ve bir sürpriz modellendirme ile piyasaya çıkan GTX 1660 Ti 6 GB ekran kartını inceleyeceğiz.
Bu ekran kartı GTX serisi modellendirmesine sahip olmasına rağmen içerisinde yeni nesil Turing GPU’sunu barındıran oldukça güncel bir ekran kartı aslında. Şimdi ise bu ekran kartının Asus tarafından üretilen ROG Strix modelini inceleyeceğiz ve bize neler sunuyormuş yakından bakacağız.

TASARIM

Ekran kartının tasarımına baktığımızda ilk dikkatimizi çeken kısım kullanılan fanların RTX 2080 gibi güçlü ekran kartlarında kullanılan yeni tip kıvrımlı fanlar olması. Orta seviye denebilecek bir ekran kartında yeni nesil bu fanların kullanılması gerçekten güzel olmuş. 3 adet fanın teknik kısmına geldiğimizde çift bilyalı tasarım bizi karşılıyor ve bu tek bilyalı tasarımlara oranla hem daha uzun ömür hem de daha sessiz bir soğutma sağlıyor.

Ekran kartını çevirip arka tarafına baktığımızda artık klasikleşmiş olan şık bir arka plaka tasarımı görüyoruz. Fakat buradaki eksik yanlardan biri güç girişinin üstünde kalan ROG gözünde herhangi bir aydınlatma bulunmaması. Bu performans açısından bir eksiklik olmadığı için büyük bir sorun teşkil etmeyecektir bizce. Fakat bu arka plakanın ekran kartına sağladığı pasif soğutma ve tasarımsal katkısı göz ardı edilemez

Kartı çevirip yan tarafına baktığımızda burada 2 adet 4 pinli fan çıkışlarını ve RGB şerit ledlerini bağlayacabileceğiniz bir header görünüyor. Bu fan yuvalarına dilerseniz 4 pinli hızı kontrol edilebilir bir kasa fanı bağlayıp özel yazılım ile ister otomatik ister elle ayarlamanız mümkün.

Ekran kartının arka plakasında herhangi bir aydınlatma olmadığını söylemiştik, fakat fanların çevresinde bulunan şeritlerde bu durum farklı. Bu şık şeritler Asus’un AuraSync programı ile istediğiniz renkte ve modda çalışabiliyor. Üstelik Asus’un AuraSync uyumlu başka ekipmanlarına, donanımlarına sahipseniz bunları senkronize biçimde çalıştırmanız da mümkün.

TEKNİK DETAYLAR

Ekran kartının teknik detaylarına bakıp kıyaslama yaptığımız zaman GTX 1060’dan ciddi anlamda üstün olduğunu görmek mümkün. Gerek aradaki 256 CUDA çekirdeği farkı olsun gerek aradaki devasa bellek frekansı olsun her konuda üstünlüğünü korumayı başarıyor GTX 1660 Ti. Zaten Turing bir GPU’ya sahip olduğu için 12 NM üretim teknolojisine sahip ve oldukça verimli çalışabiliyor, RTX serisinden eksik yanı ise ışın izleme yapamaması.




GTX 1660 Ti, GTX 1060’ı bir kenara bırakıp GTX 1070’ile kıyaslandığı zaman CUDA çekirdekleri konusunda geride kalan ekran kartı çekirdek, bellek frekansı gibi bazı detaylar sayesinde performans olarak oldukça yakın bir çizgi seyredebiliyor.

PERFORMANS TESTLERİ

İlk oyun testimizi oldukça güncel ve ağır oyunlardan biri olan Battlefield 5 ile yapıyoruz. Yukarıdaki tabloda da görüldüğü üzere ROG Strix GTX 1660 Ti ekran kartı RX 590’ı 15 FPS geçmeyi başararak liderliğe oturuyor. GTX 1060 ile kıyaslandığı zaman ise performans farkının bir hayli açıldığını görmek mümkün.

Battle Royale oyun modunun başarılı temsilcilerinden olan Fortnite oyununda ise 1080P çözünürlükte ve en yüksek grafik ayarlarında 136 FPS alan ekran kartı, RX 590’a 40 FPS gibi dev bir fark atmayı başarıyor. GTX 1060 ile kıyaslandığı zaman ise bu fark 46 FPS dolaylarına çıkıyor.

PlayerUnkown’s Battlegrounds (PUBG) testine geldiğimiz zaman 1080P çözünürlükte ve en yüksek grafik ayarlarında 119 FPS alan ekran kartımız RX 590 ekran kartına 29 FPS’lik dev bir fark atmayı başarıyor.

Başarılı FPS oyunlarından biri olan Rainbow Six: Siege (R6) testine geçiyoruz. 1080P çözünürlükte ve en yüksek ayarlarda 218 FPS gibi oldukça yüksek bir skor alan ekran kartı bu testte de RX 590 ekran kartına ciddi bir fark atmayı başarıyor.

Oldukça ağır grafiklere sahip oyunlardan biri olan Shadow of the Tomb Raider oyununda 82 FPS alan GTX 1660 Ti, RX 590 ekran kartından 19 FPS daha yüksek bir skor almayı başarıyor ve üstünlüğü koruyor. GTX 1060 ekran kartıyla aralarında oluşan devasa fark ise hâlâ devam etmekte.

Ekran kartı performans olarak kıyaslamamızdaki bütün rakiplerine ciddi farklar atmayı başardı. Peki sıcaklık konusunda ne kadar başarılı? 1 saatlik uzun bir oyun oynanış testinden sonra ekran kartı sıcaklığımız sadece 62-63 derecelerde kalmayı başardı. 3 fanlı soğutması, dev ısı bloğu ve kullanılan verimli güç bileşenleri ile sıcaklık değeri bir hayli indirilmiş.

SONUÇ

Güncel ve pahalı ekran kartlarında kullanılan tasarımın sürdürülmesi, AuraSync destekli RGB aydınlatması ile oldukça şık bir ekran kartı karşımızda bulunuyordu. İşin performans kısmına gelecek olursak RX 590 gibi güçlü bir rakibe bile ciddi farklar atmayı başaran ekran kartı hem performanslı hem de oldukça serin çalışmayı başarıyor.

1998 Ankara doğumluyum, uzun yıllardır Donanım Arşivi'nde web sitesi yöneticiliği yapıyorum. Sizlere ürün incelemeleriyle ve teknoloji haberleriyle güncel, doğru içerikler sunmayı hedefliyorum. Aynı zamanda Donanım Arşivi Forum'da da yöneticilik yapmaktayım.

Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da ilginizi çekebilir

Oyun Haberleri

Epic Games Store, oyuncuların yüzünü güldüren ve her yıl sabırsızlıkla beklenen Yılbaşı Tatili Etkinliği kapsamında muhteşem bir duyuru yaptı: Yıl sonuna kadar her gün...

Oyun Haberleri

2025 sonbaharı, oyun dünyası için şimdiden büyük bir heyecan dalgasına sahne oluyor. Rockstar Games’in merakla beklenen açık dünya destanı Grand Theft Auto 6’nın çıkışı,...

Oyun Haberleri

Devolver Digital ve Croteam, felsefi bulmaca oyunu The Talos Principle’ın köklü bir yeniden doğuşunu müjdeleyen The Talos Principle: Reawakened’ı resmen duyurdu. Serinin hayranlarını heyecanlandıracak...

Oyun Haberleri

It Takes Two ve A Way Out gibi oyunlarla oyuncuların gönlünde taht kuran Hazelight Studios, bir kez daha sahneye çıkmaya hazırlanıyor. Stüdyonun başındaki tanıdık...