Connect with us

Merhaba, ne aramıştın?

İnceleme

Asus Prime B550-Plus Anakart İncelemesi

Asus’un B550 model koduna sahip bazı anakart modellerini geçtiğimiz aylarda zaten incelemiştik. Fakat o anakart modelleri çoğunlukla üst seviyeye hitap eden ROG serisine ait ürünlerdi. Şimdiyse biraz daha uygun fiyatıyla öne çıkan Prime serisine ait bir anakartın incelemesini yapacağız.

Asus Prime B550-Plus model koduna sahip anakart ATX boyutlarına sahip. Bunun yanı sıra iri mosfet soğutucularıyla öne çıkmakta. Ayrıca tabii ki B550 çipsetin sunduğu PCI Express 4.0 avantajına da sahip. Üstelik bolca PCI Express yuvalarına sahip, yani çeşitli genişleme kartlarına destek sunuyor.

AMD’nin B550 model koduna sahip çipseti çıkalı henüz çok bir zaman olmadı aslında. X570 çipsetin tanıtılmasıyla birlikte PCI Express 4.0 desteği, USB 3.2 Gen 2 desteği gibi bazı teknolojilerin çipsete entegre edildiği duyurulmuştu. Fakat B550 çipsetin çıkmasıyla birlikte bu özellikler sadece X570 çipsetine özel olarak kalmadı. AMD bu özellikleri B550 çipsetlere de vererek aslında oldukça mantıklı bir hamlede bulundu.

Asus Prime B550-Plus Tasarım

İncelemeye ilk olarak anakartın kutusuyla başlıyoruz. Diğer Prime serilerinde olduğu gibi sade diyebileceğimiz bir kutu tasarımıyla bizlere sunuluyor. Üzerinde anakartın büyükçe bir görüntüsü yerleştirilmiş. Sağ tarafta Asus Aura Sync desteğinin olduğu vurgulanmış. En alttaysa anakart hakkında bazı detaylara yer verilen bir kutu olmuş. Üst seviyeye hitap eden bir model olmadığı için kutusu ve içeriği sade tutulmuş tabii ki.

Anakartın işlemci soketinin hemen etrafında 2 adet gri renklere sahip ve iri boyutlarda mosfet soğutucularını görüyoruz. Bu mosfet soğutucular hem mosfet bileşenlerinin hem de bobinlerin soğutulmasında görevlendirilmiş. Üstelik kullanılan kaliteli termal pedlerle birlikte çok daha verimli bir soğutma yapılması hedeflenmiş. 10 faz kurulumlu bu güç yönetim devresinin orta seviye overclock işlemleri için gayet yeterli olduğunu belirtmeden geçmeyelim.

İşlemci soketinin yine hemen yanında toplam 4 adet DDR4 bellek yuvalarını görüyoruz. Bu bellek yuvalarına toplam 128 GB kapasiteye kadar DDR4 bellek takmanız mümkün. Frekans olaraksa maksimum olarak 4600 MHz gibi çok iyi seviyelere çıkabilmekte. Fakat bu değerlere ulaşabilmek için anakartınızın BIOS sürümünün en güncel sürümlerden olmasına dikkat edin, çünkü anakart üreticileri bu konuda devamlı güncellemeler yayınlamayı ihmal etmiyor…

Bunun yanı sıra bu anakart genişleme seçenekleri konusunda oldukça dolu bir anakart olmuş. Toplam 5 adet PCI Express yuvasıyla geliyor. Bunların en üstte bulunan ekran kartı yuvası yeni nesil PCI Express 4.0 desteğiyle birlikte gelmekte ve kenarlarında ağır ekran kartları için koruma plakaları bulunmakta. Diğer PCI Express yuvasıysa 3.0 ve x4 hızında çalışmakta. Diğer gördüğünüz küçük yuvalarsa PCI Express 3.0 standartında ve X1 hızında çalışan genişleme yuvaları.

Asus Prime B550-Plus Teknik Detaylar

  • Soket: AMD AM4
  • Çipset: AMD B550
  • İşlemci Desteği: Ryzen 3, Ryzen 5, Ryzen 7, AM4 APU, AM4 Athlon
  • Bellek Desteği: DDR4 2133 – 4600 MHz Arası
  • Maksimum Bellek: 128 GB, Toplam 4 Slot, Çift Kanal
  • Depolama: 6 x Sata 3.0, 1 x PCIe 4.0 M.2, 1 x PCIe 3.0 M.2
  • Genişleme Yuvaları: PCI Express 4.0 X16, PCI Express 3.0, 3 x PCI Express x1
  • Arka Usb Portları: 1 x USB 3.2 Gen 2, 4 x USB 3.2 Gen 1, 2 x USB 2.0, 1 x Type-C
  • Görüntü Çıkışları: Display Port 1.2, HDMI 2.1
  • Ses: Realtek ALC887 7.1 Surround
  • Boyut: ATX

B550 çipset orta seviyeye konumlandırılmasına rağmen PCI Express 4.0 desteğiyle birlikte geliyor! Fakat dikkat etmeniz gereken önemli bir kısım bu destek sadece en üstteki Pci Express ekran kartı slotunda ve yine genellikle üste konumlandırılan bir adet M.2 SSD yuvası için geçerli. Yani üzerindeki genişleme yuvalarının hepsinde bu destek bulunmamakta. Diğer önemli olan konu ise işlemci desteği, şu anda sadece üçüncü nesil Ryzen işlemciler desteklenmekte, hatta APU olanlar bile desteklenmiyor fakat biz bu anakartta Ryzen 5 3400G işlemciyi rahatlıkla çalıştırabildik, muhtemelen anakart üreticileri farklı işlemcilere özel olarak destek sunuyor.

Görselde sağ üstteyse B550 çipseti soğutmakla yükümlü olan çipset soğutucusunu görüyorsunuz. Yine beyaz-gri renklerle tasarımı geliştirilen bu soğutucu ortalama diyebileceğimiz bir boyutta. Fakat B550 çipset daha verimli çalıştığı için X570 çipsetteki gibi fanla soğutmak zorunda kalınmıyor, bu güzel bir artı.

Bu anakartın üzerinde toplam 2 adet 12V RGB aydınlatma bağlantısı bulunuyor. Bu kısımlara eski tip 12V Fan ya da şerit LED gibi aksesuarlarınızı bağlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra 1 adet 5V ARGB bağlantı noktası da bulunuyor. Bu noktaya yeni tip ARGB aksesuarlarınızı bağlayıp Aura Sync yazılımı üzerinden diğer aksesuarlarınızla birlikte senkronize bir şekilde çalıştırabilirsiniz.

Anakartın sol alt tarafındaysa PCB’den ayrılmış bir alan görüyorsunuz. Buraya anakartın ses bileşenleri yerleştirilmiş. Bildiğiniz gibi anakartlarda çok katmanlı bir yapı var, eğer farklı sinyaller ses sinyallerinin iletildiği yollara yakın olursa ses çıkışında parazitlenme gibi sorunlar olmakta. İşte ses bölümünü hem ayırararak hem de ayrı katmanlara bölerek çok daha temiz bir ses çıkışı elde edilmiş.

Asus Prime B550-Plus Performans Testleri

Bu anakartın performans testini birden fazla işlemciyle gerçekleştirdik aslında. AMD’nin yeni nesil Renoir APU’ları bu anakartla birlikte sorunsuz bir şekilde çalıştı. Ryzen 7 PRO 4750G model koduna sahip APU işlemci bu anakartla birlikte Cinebench R20 çoklu çekirdek testinde 4838 gibi oldukça yüksek bir skor almayı başarıyor. Görüldüğü gibi i7-10700K gibi güçlü bir işlemciyle bile yarışıyor.

İkinci bir performans testiyse yine Cinebench R20 ile yapıldı, fakat bu sefer tekli çekirdek performansını ölçtük. Bu testte Ryzen 7 3700X işlemcinin 509 skor aldığını görüyoruz, Ryzen 7 PRO 4750G modeliyse 508 skor almış, yani aynı sonuçları almayı başarmışlar.

Üçüncü performans testimizi TimeSpy’ın işlemci gücünü ölçen CPU Score testiyle yaptık. Burada da sonuçlar benzer şekilde çıkıyor. Ryzen 7 3700X işlemci 9868 puan alabilirken Ryzen 7 PRO 4750G modeliyse 9735 puan alarak oldukça yakın bir performans vermeyi başarıyor.

Son performans testimizse işlemcilerin render performansını ölçmemize imkan tanıyan Blender’ın BMW27 testinde gerçekleşti. Ryzen 7 3700X modeli bu testi 2 dakika 33 saniyede bitirirken Ryzen 7 PRO 4750G model APU işlemciyse 2 dakika 35 saniyede bitirebildi. Yani burada gördüğünüz üzere Prime B550 Plus model anakart hem orta seviye olsun hem üst seviye işlemciler olsun performans kaybı olmadan oldukça stabil bir şekilde çalıştırmayı başarıyor.

Sonuç

Asus’un fiyat/performans odaklı Prime B550 Plus model anakartı sade tasarımına rağmen sunduğu bileşen kalitesi ve iyi performansıyla bizlerin beğenisini kazanan bir model oldu. Eksi yönleri yok mu derseniz tabii ki var, örneğin giriş-çıkış birimlerinin üzerini kapatmak için plastik bir koruyucu konumlandırılabilirmiş.

1998 Ankara doğumluyum, uzun yıllardır Donanım Arşivi'nde web sitesi yöneticiliği yapıyorum. Sizlere ürün incelemeleriyle ve teknoloji haberleriyle güncel, doğru içerikler sunmayı hedefliyorum. Aynı zamanda Donanım Arşivi Forum'da da yöneticilik yapmaktayım.

2 Yorumlar

2 yorum var

  1. Ömer

    Eyl 13, 2020 at 01:30

    Merhaba, kolay gelsin. Ben şuan sistem topluyorum ve bu konular hakkında pek bir şey de bilmiyorum. Merak ettiğim acaba ryzen 5 3400g ile bu anakart darboğaz yapar mı, birbirlerine uyumlu mudurlar ?

    • Mehmet Yılmaz

      Eyl 13, 2020 at 02:24

      Bu anakart gayet güçlü. 3700X gibi üst seviye işlemcilerle rahatlıkla kullanılır.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da ilginizi çekebilir

Telefon Haberleri

Oppo, yeni fiyat performans odaklı telefonu Oppo A3 Pro  modeli ile akıllı telefon pazarında yeni bir sayfa açıyor. İşte telefonun teknik özellikleri. Oppo A3...

Teknoloji Haberleri

Nvidia, GeForce RTX 4090 ekran kartını piyasaya sürdükten kısa bir süre sonra bazı kullanıcılar bu ekran kartlarının 12VHPWR adı verilen yeni güç konnektörlerinin eridiğini,...

Oyun Haberleri

Manor Lords, şehir kurma oyunları tutkunları arasında büyük heyecan uyandıran bir oyun olarak öne çıkıyor. Steam’in en çok arananlar listesinde zirveye yerleşen bu oyun,...

Teknoloji Haberleri

Western Digital, depolama teknolojilerindeki yeniliklerine devam ediyor ve sektörün ilk 4 TB kapasiteli SD kartını duyurdu. Bu yeni ürün, SanDisk Extreme Pro SDUC 4...