Connect with us

Merhaba, ne aramıştın?

İnceleme

AMD Ryzen 5 5600X İncelemesi

Bugünkü incelememizde AMD Ryzen 5 5600X model işlemciyi sizler için inceliyoruz. AMD Ryzen 9 5900X incelemesinden sonra daha düşük bütçeye konumlandırılan Ryzen 5 5600X işlemciyi incelememek olmazdı tabii ki. Çünkü bildiğiniz gibi Ryzen 5000 serisi işlemciler artık eski nesiller gibi pek ucuz olmayacaklar.

Bugün incelemesini yapacağımız AMD Ryzen 5 5600X modeli ise orta seviyeye konumlandırılan ve yüksek oyun performansıyla öne çıkan bir model. Bakalım bu model iddia edildiği kadar iyi bir oyun performansına sahip mi?

Zen 3 Mimarisi

AMD, işlemci sunumlarında Zen 3 mimarisinin oyun konusunda en iyi mimarilerden biri olacağını özellikle vurgulamaktan hiç çekinmiyordu. Bunu sağlayacak şey ise %19’a varan IPC kazanımı olacaktır. Yol haritası belirlendiğinden beri Zen 3 mimarisinde büyük kazanımlar olacağı hedefleniyordu aslında. İşlemciler çıktığında ise bu hedefe uyulduğunu görmek mümkün.

Döngü başına komut sayısında (IPC) gelişmeye gidildiği zaman işlemcinin genel performansında büyük iyileştirmeler söz konusu oluyor. Zaten AMD’nin oyunlarda bu kadar iddialı olmasının en büyük sebebi %19’a varan IPC kazanımına güvenmesi. Buna ek olarak önbelleklerdeki gecikmenin bir hayli düşürülmesiyle birlikte karşımıza özellikle oyun konusunda çok iddialı modeller çıktı!

Performansın artması gerçekten güzel bir şey tabii ki. Fakat bunun dengesini kuramayıp verimliliğini düşürdüğünüz zaman performans maalesef gölgede kalıyor. Grafiklere göre verimlilik tarafında da artış söz konusu. Yani işlemciler aynı gücü tüketip daha üst seviye bir performans verebiliyorlar. Bunu sağlayan şey ise 7 NM üretim süreci aslında.

Bunun yanı sıra bazı işlemcilerde kullanılan çift modüllü yapı artık tek modüle indirgenerek çekirdekler arasındaki gecikme en aza indirildi. Özellikle çift modül işlemciler genel performans açısından tek modüle göre daha düşük kalıyordu. Bu hamle yüksek performansa erişebilmek adına kesinlikle çok mantıklı olmuş!

AMD Ryzen 5 5600X Teknik Detaylar

  • Soket: AMD AM4
  • Çekirdek Sayısı: 6
  • İzlek Sayısı: 12
  • İşlemci Temel Frekansı: 3.7 GHZ
  • İşlemci Boost Frekansı: 4.6 GHZ
  • Toplam L3 Önbellek: 32 MB
  • Toplam L2 Önbellek: 3 MB
  • Gpu Modeli: Bulunmuyor
  • TDP: 65W
  • Üretim Teknolojisi: 7 NM
  • Soğutucu: Wraith Stealth

AMD Ryzen 5 5600X Performans Testleri

Ryzen 5 5600X işlemciden tam performansı almak adına çift kanal bellek kullanmayı ihmal etmedik. Bunun yanı sıra işlemcinin oyun performansını tam olarak ölçümlemek adına RTX 3080 ekran kartı kullandık ve çözünürlüğü 2K olarak belirleyerek oyun testlerini gerçekleştirdik. Bu sayede işlemcinin asıl performansını ölçmeyi başardık.

Sistemin detaylarına ulaşmak için BURAYA tıklayın.

İlk oyun testimizi Death Stranding ile birlikte yaptık. Yukarıdaki görselde görebileceğiniz gibi alt çekirdeklerin kullanım oranları gerçekten çok dengesiz. Fakat 2K çözünürlükte ve RTX 3080 ekran kartını kullanmamıza rağmen oyunda herhangi bir şekilde donma, takılma meydana gelmemesi güzel bir şey.

İkinci bir oyun testimizi ise Playerunknown’s Battlegrounds yani PUBG oyunuyla yaptık. Yine 2K çözünürlükte yaptığımız testlerde tıpkı Death Stranding oyununda olduğu gibi dengesiz bir alt çekirdek kullanımıyla karşılaştık. Bazı çekirdeklerin %100 kullanıma anlık olarak çıkıp indiği oldu. Fakat genel anlamda pek bir darboğaz olduğunu söyleyemeyiz.

Yenilenmiş olan Crysis Remastered oyununda da aslında benzer bir senaryoyla karşı karşıyaydık. Bazı alt çekirdeklerin %100 kullanıma çıktığını gördük anlık olarak. Fakat oyun genel anlamda akıcıydı ve aldığımız FPS değerleri gayet iyi düzeydeydi.

Tom Clancy’s Rainbow Six: Siege oyununda ise farklı bir senaryoyla karşı karşıyaydık. Bu sefer çekirdeklerin kullanımı oldukça dengeli düzeydeydi. Ortalamada %40 civarlarında bir CPU kullanımı alarak 2K çözünürlükte RTX 3080 ekran kartını beslemeyi başardı! Aslında şaşırtıcı bir durum bu, çünkü RTX 3080 modeli gerçekten çok güçlü bir ekran kartı.

İşlemcinin oyun performansını öğrendik. Peki diğer benchmark programlarında durum ne diyecek olursanız Cinebench R20’de çoklu çekirdekte 4190, tekli çekirdekte ise 600 puan gibi çok iyi bir sonuç almayı başardık. İşlemcinin tekli çekirdek performansı sınıfının kesinlikle çok üzerinde!

İşlemcinin render performansını ölçümleyen Blender’ın en güncel BMW27 testinde ise Ryzen 5 5600X işlemcinin bu testi tam 3 dakika 55 saniyede bitirebildiğini gördük. Tahmin edebileceğiniz gibi ağabeyi olan Ryzen 9 5900X işlemcinin bir hayli gerisinde kalıyor. Fakat orta seviye için gayet iyi bir sonuç dersen yanlış olmayacaktır.

AMD Ryzen 5 5600X işlemcinin Time Spy CPU skoru ise 8150, orta seviyeye konumlandırılan bir işlemci için bu skorun gayet iyi olduğunu söyleyebiliriz.

Sonuç

AMD’nin Ryzen 5 5600 model orta seviye işlemcisini sizler için inceledik. Bu işlemcinin oyun performansı orta seviye için gerçekten çok iyi düzeyde. RTX 3080 gibi çok yüksek performansa sahip bir ekran kartıyla bile pek bir sorun çıkmadan kullanılabilmesi dikkat çekici bir noktaydı.

1998 Ankara doğumluyum, uzun yıllardır Donanım Arşivi'nde web sitesi yöneticiliği yapıyorum. Sizlere ürün incelemeleriyle ve teknoloji haberleriyle güncel, doğru içerikler sunmayı hedefliyorum. Aynı zamanda Donanım Arşivi Forum'da da yöneticilik yapmaktayım.

Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da ilginizi çekebilir

Rehber

Geçici bellek deposu olan RAM (Random Access Memory) bilgisayarın performansına büyük ölçüde etki eden bileşenlerin başında yer almaktadır. Bu nedenle yeni bir bilgisayar alınırken...

Teknoloji Haberleri

Samsung’un sevilen tabletlerinden biri olan Galaxy Tab S6 Lite, yeni ve daha uygun fiyatlı bir versiyonla tüketicilerin karşısına çıkmaya hazırlanıyor. Resmi listelerde ve sertifikasyon...

Sistem Tavsiyeleri

Mini sistem toplama rehberlerimize bu sefer sistem performansını çok daha üst düzeylere taşıyan bileşenlerle devam ediyoruz. Çünkü bu sistemde şu an için dünyanın en...

Rehber

Gelişen teknoloji ile beraber birçok uygulama ve internet sitesi farklı mobil cihazlara da uygun versiyonları ile geliştirilmeye başlandı. Mobil sürüm sayesinde bir internet sitenin...