Connect with us

Merhaba, ne aramıştın?

İnceleme

AMD Ryzen 7 8700G & Ryzen 5 8600G İncelemesi

AMD’nin APU işlemcileriyle birlikte harici ekran kartlarına gerek kalmadan akıcı bir şekilde oyun oynamak mümkün. Bunu Ryzen 7 5700G gibi işlemcilerde görmüştük, o dönem için sunduğu dahili ekran kartı performansı gerçekten iyi. Fakat yeni tanıtılan AMD Ryzen 7 8700G ve Ryzen 5 8600G model işlemcilerle birlikte AMD tarafı bu APU işlemcilerini çok daha üst bir noktaya taşımayı başarıyor.

Bu yeni nesil APU işlemcilerle birlikte artık AAA oyunları bile yüksek FPS değerleriyle oynamanın önü açılmış durumda. Burada Radeon 780M ve Radeon 760M ekran kartlarının sunduğu performans gerçekten şaşırtıcı. Saf işlem gücü tarafında da L3 önbelleği bir kenara bırakacak olursak ciddi anlamda güçlü işlemciler var aslında elimizde. Gelin Ryzen 7 8700G ve Ryzen 5 8600G işlemcilerin incelemesine geçelim.

Bu işlemciler özellik tarafında da pek boş değiller aslında. Dahili grafik birimlerinde AV1 Encode desteği bulunuyor. Yani bunu destekleyen platformlarla birlikte yüksek kaliteli canlı yayınlar, video işlemelerini yapabiliyorsunuz. Bunu dahili bir grafik birimiyle yapabilmek gerçekten güzel. Buna ek olarak ışın izleme, AMD Ryzen AI gibi destekler bu işlemcilerde yerlerini almış durumdalar.

AMD Ryzen 7 8700G İşlemci

AMD Ryzen 7 8700G model işlemci şu an için tanıtılan en güçlü APU işlemci oluyor. 8 çekirdek 16 izlekli olan bu işlemcinin saf işlemci gücü tahmin edebileceğiniz gibi bir hayli yüksek. Zaten Cinebench testlerinde de bunu net bir şekilde görmek mümkün. Bu gücü oyunlarda ise 16 MB düşük L3 önbellek maalesef bir hayli kısıtlıyor. Fakat önbelleğin pek önemli olmadığı durumlarda ise bu işlemcinin performansı gerçekten çok yüksek.

Dahili grafik birimi tarafında ise Radeon 780M model GPU’ya yer verilmiş. Bu GPU aslında yeni bir GPU sayılmaz, çünkü ROG Ally konsolda da bunun farklı bir versiyonunu görmüştük. Tabii orası mobil bir platform olduğu için masaüstü sürümüne göre çok daha farklı güç yönetimi sergileniyor. Çünkü burada çok daha yüksek güçlere, frekanslara çıkabiliyor. Haliyle mobilt araftaki 780M’e göre çok daha güçlü bir model bu. Radeon 780M ekran kartı genelde masaüstü GTX 1650 ekran kartıyla kıyaslanıyordu. Bu da dahili grafik birimlerinin bir hayli güçlü bir hale geldiğinin kanıtı.

AMD Ryzen 7 8700G Teknik Detaylar

  • Soket: AMD AM5
  • Çekirdek: 8
  • İzlek: 16
  • İşlemci Temel Frekansı: 4.2 GHZ
  • İşlemci Boost Frekansı: 5.1 GHZ
  • Toplam L3 Önbellek: 16 MB
  • Toplam L2 Önbellek: 8 MB
  • Gpu Modeli: Radeon 780M , 2900 MHz, 12 Çekirdek
  • TDP: 45-65W
  • Çarpan Kilidi: Açık
  • Üretim Teknolojisi: 4 NM
  • Soğutucu: Wraith Spire

AMD Ryzen 5 8600G İşlemci

AMD Ryzen 5 8600G ise bir alt seviyedeki APU modeli oluyor. Aslında bunun da altında 8500G modeli bulunuyor bunu da bahsetmeden geçmeyelim. İncelememizdeki 8600G modeli ise 6 çekirdek, 12 izlekli bir işlemci. 5.0 GHz işlemci boost frekansıyla birlikte aslında yine çekirdek gücü olarak yüksek olduğunu görüyoruz. Bu işlemcide de 16 MB L3 önbellek olduğu için önbellek isteyen durumlarda geriye düşüyor.

Dahili grafik birimi olarak Radeon 760M modelini görmekteyiz. 2800 MHz frekansında çalışan bu dahili GPU 780M’e göre kayda değer bir biçimde daha zayıf bir performansa sahip. Zaten bu iki APU işlemcinin arasında da ciddi bir fiyat farkı bulunuyor bu normal bir fark.

AMD Ryzen 5 8600G Teknik Detaylar

  • Soket: AMD AM5
  • Çekirdek: 6
  • İzlek: 12
  • İşlemci Temel Frekansı: 4.3 GHZ
  • İşlemci Boost Frekansı: 5.0 GHZ
  • Toplam L3 Önbellek: 16 MB
  • Toplam L2 Önbellek: 6 MB
  • Gpu Modeli: Radeon 760M , 2800 MHz, 8 Çekirdek
  • TDP: 45-65W
  • Çarpan Kilidi: Açık
  • Üretim Teknolojisi: 4 NM
  • Soğutucu: Wraith Stealth*

Test Sistemi

AMD Ryzen 7 8700G ve Ryzen 5 8600G işlemcileri test ederken MSI MAG B650 Tomahawk WiFi model anakartı kullandık. Bu orta segment diyebileceğimiz anakartlardan biri. Simsiyah bir tasarıma sahip görebileceğiniz üzere. 4 adet DDR5 RAM slotuna sahip ve biz test ederken 8000 MHz gibi çok yüksek frekanslara bile rahatlıkla ulaşabildik. Yani frekans tarafında da bir sorun yaşayacağınızı sanmıyoruz.

Bu anakartta toplamda 3 adet M.2 SSD yuvası bulunuyor, bunlardan 2 tanesinin üzerinde soğutucu blok bulunurken bir tanesi ise soğutucususuz yapıda. Fakat anakartın PCIe yuvaları 4.0 hızında. Bu hızlar şu an için çoğu kullanıcıya zaten fazla fazla yetecektir.

Ayrıca anakartın WiFi model olduğunu belirtmiştik. Bu anakartta dahili olarak WiFi 6E desteği bulunuyor, buna Bluetooth 5.2 desteği eşlik etmiş. Yani güncel kablosuz bağlantı teknolojilerinden de yararlanabiliyorsunuz.

Performans Testleri 

Performans testlerini 1080P çözünürlükte yapmayı tercih ettik, zaten dahili grafik birimlerinin gücü daha çok bu seviyeler için uygun. Apex Legends oyununda Ryzen 7 8700G işlemcinin 128 FPS verebildiğini görüyoruz. Bu da dahili bir grafik birimi için gerçekten iyi bir değer. Dahili grafik birimi hız aşırtılmış ve 7000 MHz bellekle birlikte ise bu değer 150 FPS’e kadar çıkıyor. Bu da GTX 1650 ile aynı değer!

Ryzen 7 5700G gibi modellerin performansı ise kıyaslanamayacak derecede daha zayıf. İki katından daha fazla bir performans farkı söz konusu.

Call of Duty Warzone 2.0 oyununda işler bir hayli kızışıyor. Burada AMD’nin yeni APU’ları gerçekten iyi bir performans göstererek GTX 1650 GDDR6 ekran kartını rahatlıkla geçebiliyor.

Counter Strike 2 oyunu açıkçası GTX 1650 ekran kartıyla çok daha iyi bir performans sunuyor. Ama özellikle hız aşırtılmış Ryzen 7 8700G’nin buradaki performansı hiç küçümsenecek düzeyde değil!

Cyberpunk 2077 zorlayıcı yapımlardan biri. Burada da yeni APU’ların performansı gerçekten şaşırtıcı düzeyde iyi. Hız aşırtılmış Ryzen 7 8700G model yonga 80 FPS ortalamasıyla GTX 1650’yi rahatlıkla geçiyor. FSR kalite modunu tercih ettik. Ayrıca frame generation moduyla da birlikte 100 FPS gibi ortalamalara ulaşmak gerçekten hiç zor değil.

Fortnite oyununda da yeni APU’ların performansı gerçekten iyi. Ryzen 7 8700G model yonga 125 FPS ortalamasıyla nereydese GTX 1650 ekran kartını yakalayacak. Hız aşırtılmış hali ise zaten rahatlıkla geçiyor.

God of War da yine aynı şekilde sistemleri zorlayan yapımlardan biri. Burada hız aşırtılmış Ryzen 7 8700G ile GTX 1650 ekran kartı neredeyse aynı FPS ortalamasını verebilmiş durumda.

Tom Clancy’s Rainbow Six Siege oyununda GTX 1650’nin bariz bir üstünlüğü söz konusu. Fakat hız aşırtılmış 8700G APU’nun performans artışı gerçekten çok fazla ve GTX 1650’ye yaklaşmayı başarmış.

Red Dead Redemption 2 oyununda APU’lar diğer oyunlardaki kadar başarılı olamıyor. Burada GTX 1650’nin ortalamada 74 FPS vererek ciddi bir üstünlük kurduğunu görmekteyiz.

Shadow of the Tomb Raider oyununda önceki nesil APU’lar bir hayli zayıf kalırken yeni nesil APU’ların 3 katı civarlarında daha fazla performans verdiğini görüyoruz bu gerçekten muazzam bir kazanç.

Valorant oyunundaki FPS değerleri de gerçekten şaşırtıcı düzeylerde. Bu oyunu 200 FPS gibi değerleri aşarak çok akıcı bir şekilde oynatabiliyor. E-Spor tarzı oyunlarda 165 Hz barajını bile rahatlıkla aşabilmek gerçekten güzel.

Sentetik Performans Testleri

Sentetik performans testlerinde de 3DMark Fire Strike testine baktığımızda hız aşırtılmış Ryzen 7 8700G’nin GTX 1650’yi geçebildiğini görüyoruz. Stock hızlardaki 8700G’nin de performansı azımsanamaz.

İşlemcinin gücünü ölçen Cinebench R23 testinde çoklu çekirdekte 17640 gibi bir sonuç ortaya çıkmış. Bu gerçekten çok iyi bir değer, 7800X3D işlemci bir hayli yakınlaşabilmiş. Görebileceğiniz üzere çekirdek performansı olarak aslında gayet iddialı modeller bunlar.

Cinebench R23 tekli çekirdek testinde ise Zen4 mimarisinin gücünü açıkça görüyoruz. Ryzen 7 8700G modeli 1793 gibi  oldukça iyi bir puana erişmiş. Ryzen 7 7800X3D ile aralarındaki fark çok ufak.

Bellek Frekansının iGPU Performansına Etkisi

APU işlemcilerde dahili bir RAM yongası bulunmuyor. Bu dahili grafik birimleri bellek olarak sisteminizin RAM’lerini kullanıyor. Haliyle burada kullanılan belleklerin önemi çok büyük. Yukarıdaki tabloda da çift kanal şeklinde kullandığımız belleklerin farklı frekanslardaki performans etkisini görüyorsunuz. Özellikle 6000 MHz seviyesinde performans ciddi derecede yüksek.

Zaten APU kullanacaksanız çift kanal bellek kullanmanız şart. Bu dahili grafik biriminin performansını iki katına varan artırabiliyor, bu yüzden önemi çok büyük.

Sonuç

AMD Ryzen 7 8700G ve Ryzen 5 8600G incelemesinin sonuna geliyoruz. AMD’nin bu yeni nesil APU işlemcileri gerçekten çok iyi bir performansa sahipler. Harici ekran kartına gerek kalmadan AAA oyunları bile yüksek FPS’lerde oynatabiliyorlar. Saf işlemci gücü tarafında da L3 önbellek kısıtlaması haricinde yine oldukça iyi bir konumdalar. Asıl sorun ise aslında fiyatlandırma tarafında. Çünkü ülkemizdeki fiyatlandırmaları gerçekten yüksek. Bu da kendisi sistem toplayanları üzebilecek şeylerden biri. Çünkü daha güçlü bir ekran kartıyla sistem toplamanız şu an için mümkün. Tabii ilerleyen zamanlarda hazır sistemlerle birlikte fiyat/performans olarak bu işlemcileri de görmemiz mümkün.

1998 Ankara doğumluyum, uzun yıllardır Donanım Arşivi'nde web sitesi yöneticiliği yapıyorum. Sizlere ürün incelemeleriyle ve teknoloji haberleriyle güncel, doğru içerikler sunmayı hedefliyorum. Aynı zamanda Donanım Arşivi Forum'da da yöneticilik yapmaktayım.

Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da ilginizi çekebilir

Oyun Haberleri

Bethesda Game Studios, uzay keşif RPG’si Starfield’ın 15 milyon oyuncuya ulaştığını duyurdu. Bu dönüm noktası, oyunun dünya çapında piyasaya sürülmesinden bir yıldan biraz fazla...

Sinema Haberleri

Animasyon yapımları denildiği zaman herkesin aklına ilk olarak Disney ve Pixar gelecektir. Birçok başarılı animasyon serisine imza atan iki firma; belki de stüdyoların en...

Oyun İndirimleri

Epic Games, oyunculara her hafta ücretsiz oyunlar sunarak onları memnun etmeye devam ediyor. Bu haftanın ücretsiz oyunu ise hayli ilgi çekici bir yapım olan...

Oyun Haberleri

Half-Life 2’nin çıkışının üzerinden tam yirmi yıl geçti ve bu çeyrek asra yaklaşan süreye rağmen, oyun hala oyun dünyasında yankı uyandırmayı başarıyor. Valve’ın ikonik...