Connect with us

Merhaba, ne aramıştın?

İnceleme

Asus Zenbook 14 OLED İncelemesi

Sizler için çok sayıda dizüstü bilgisayar incelemesini yayınladık. Bunlar arasında giriş seviyesi modeller varken tepe seviye modeller de bulunuyordu. Fakat bu cihazların hiçbirinde OLED bir ekran bulunmuyordu. Bugün incelemesini yapacağımız Asus Zenbook 14 OLED model yeni dizüstü bilgisayarında ise tepe seviye bir OLED ekran bulunuyor. Bu cihazın ekranı hayranlık yapacak düzeyde olmuş.

Cihazın en büyük olayı aslında ekranı, fakat özellikle tasarım tarafında da gerçekten çok şık bir cihaz ortaya çıkmış. Genel anlamda ultrabook klasmanında bir cihaz olduğu için ipince bir kasaya sahip ve çok hafif bir cihaz olmuş. Tabii oyuncu dizüstü bilgisayarlarındaki gibi yüksek bir oyun performansı sunamıyor. Gelin Asus Zenbook 14 OLED modelinin detaylarına hep birlikte bakalım.

Asus Zenbook 14 OLED Laptop

Bizdeki Asus Zenbook, model kodundan da anlayabileceğiniz üzere 14 inç bir ekrana sahip. Bu cihaz premium segmentte olduğu için görebileceğiniz üzere %90’lara varan bir ekran gövde oranıyla geliyor. Alt çerçeve hariç cihazın çerçeveleri gerçekten çok ince ve premium bir tasarım sunuyor. Cihazın ekran çerçevesi tahmin edebileceğiniz gibi plastik bir malzemeye sahip. Fakat geri kalan kısımlarda metal kasa kullanılmış durumda. Böylesine ince ve şık bir tasarıma metal kasa çok daha büyük bir albeni katmış açıkçası. 

Bu cihazın üst kapağını kaldırdığınızda belirli bir konumdan sonra cihazın kasasını yerden bir miktar yükseltiyor. Bu sayede cihaz alt taraftan daha fazla hava alabiliyor. Bu da soğutma performansına olumlu bir etki sağlıyor. Tabii yine alt tarafta kalan hoparlörlerde de ses performansına olumlu bir etkisi de yok değil. Bu tasarımı Asus’un ilk kullanışı değil, daha önce Zephyrus serisi cihazlarında da bu yöntemi kullanmışlardı ve olumlu sonuçlar alınmıştı. 

Bunlara ek olarak bu cihazın menteşesinin tam 180 dereceye kadar açılabildiğini de belirtelim. Yani bu cihaz ekranıyla birlikte bir bakıma dümdüz olabiliyor. Bu da farklı kullanım senaryoları için tasarlanmış bir özellik. Yeni, bulunmaz bir şey değil ama kullanılması bir artı tabii ki.

Cihazın sol tarafına baktığımızda bu ince tasarımı çok daha net bir şekilde görebiliyoruz. Metal kasa ve bu ince tasarımın birleşmesi gerçekten çok şık bir görüntü ortaya çıkartmış. Fakat cihazın sol tarafında sadece USB 3.2 Gen 2 yuvası bulunuyor. Hemen yanında ise havalandırma ızgaraları bulunuyor. 

Cihazın sol tarafının bir hayli boş olduğunu söylemiştik. Çünkü cihazın neredeyse bütün birimlerinin sağ tarafta konumlandırıldığını görüyoruz. Burada sırasıyla sağdan sola; HDMI 2.0 yuvası, 3.5 MM jak girişi, 2 adet Thunderbolt 4 destekli Type-C yuvası, Micro SD kart okuyucu ve bilgilendirme ışıkları bulunuyor. Burada bulunan 2 adet Thunderbolt 4 destekli Type-C yuvaları gerçekten büyük bir avantaj. Bu yuvalara farklı HUB’lar, dönüştürücüler takarak farklı çıkışlar elde edebiliyorsunuz. Hatta harici bir ekran kartı kutusu bile takmanız mümkün.

Burada havalandırma ızgarası göremiyoruz, zaten verimli bir işlemci olduğu için soğutma konusunda öyle devasa soğutuculara ihtiyaç duyulmuyor. Bu da daha hafif bir cihaz olmasını da sağlıyor aslında.

Cihazın klavye yatağı da alüminyum kasaya sahip. Malzeme kalitesi ve işçilik tarafında gerçekten premium bir hissiyat sunuyor. Cihazın kasası zaten askeri sınıf dayanıklılığa sahip. Darbelere karşı standart cihazlara göre çok daha dayanıklı. Cihazın touchpad’ine baktığımızda bir ultrabook’a yakışacak şekilde dolu dolu olduğunu görüyoruz. Hassasiyeti gerçekten iyi, çeşitli parmak hareketleriyle de çok daha kolay bir kullanım sunabiliyor.

Bu cihazda fiziksel olarak bir numpad kısmı bulunmuyor. Fakat bu sizleri yanıltmasın, bu cihazın touchpadini aslında bir numpad bölümüne çevirebiliyorsunuz. Hemen sağ üstteki ufak kısma dokunarak burası dokunmatik bir numpad alanına çevirebiliyorsunuz. Bu da bu cihazı öne çıkaran en önemli özelliklerden biri olmuş diyebiliriz. 

Cihazın klavyesi ise oyuncu dizüstü bilgisayarlarındaki gibi çok büyük özelleştirmelere sahip değil. Fakat bombeli tuşları ve artırılmış tuş basım mesafesiyle birlikte çoğu kullanıcının işini rahatlıkla görebilecek düzeyde olmuş. 

Asus Zenbook 14 OLED Teknik Detaylar

  • İşlemci: Intel Core i7-1260P (Boost 4.70 Ghz, 4P, 8E Çekirdeği, 16 İzlek)
  • Ekran Kartı: Dahili Intel Irıs XE, 1.40 GHz Boost
  • Ekran: 14 İnç 16:10, 2.8K (2880 x 1800) 90 Hz, 0.2 MS, %100 DCI-P3, 10 Bit OLED Panel
  • Bellek: 2 x 8 GB 4800 MHz LPDDR5
  • Depolama: 1 TB PCI Express 4.0 M.2 SSD
  • Kablolu Bağlantı: Type-C İle Ethernet Dönüştürülebilir
  • Kablosuz: Wi-Fi 6E, Bluetooth 5
  • Klavye: ErgoSense, Numerik Tuşları Yok
  • Kamera: 720P 30 FPS
  • Ses: Harman/Kardon İmzalı Stereo Hoparlör
  • Adaptör: 65W
  • Batarya: 75 Whr
  • Boyutlar: 31.36 x 22.06 x 1.69
  • Ağırlık: 1.39 KG

Cihazda 75 Whr değerinde bir batarya bulunuyor. Bu batarya düşük güç tüketimli işlemci ve düşük güç tüketimli OLED ekranla birleşince oldukça iyi işlere imza atabiliyor. Ortalama bir kullanım senaryosunda bu cihaz 8 saat kadar bir pil ömrü sunabiliyor. Bu değer sizin kullanımınıza göre ciddi anlamda artabilir veya düşebilir. Örneğin parlaklığı biraz daha düşürürseniz bu değer çok daha yukarılara çıkabiliyor.

Mükemmel Bir Deneyim Sunan 14 İnç OLED Ekran

Bu cihazın ekranı ise en fazla anlatabileceğimiz kısmı olmuş. Çünkü piyasadaki cihazlarda TN, IPS, VA panel gibi paneller görüyorken bu cihazda gerçek bir OLED ekran görüyoruz. Bu da haliyle görmeye alışık olmadığımız bir şey tabii ki. Asus’un bu cesur hamlesiyle birlikte OLED panele sahip monitörlerin, laptopların artmasını bekliyoruz. Çünkü bu cihazdaki örneği gerçekten büyüleyici bir deneyim sunuyor.

Cihazda 2880 x 1800 çözünürlüğünde bir panel bulunuyor. Bu standartların dışında bir çözünürlük, çünkü cihazın ekranı 16:10 en boy oranına sahip. Bu cihazın ekranı biraz daha yüksek. Bu da standart dışında bir çözünürlük görmemize yol açıyor, açıkçası bu bir sorun değil zaten. Duruma göre avantaja, dezavantaja sahip tabii ki.

Bu ekranın sunduklarını anlatmak bir hayli uzun sürecektir, çünkü her şeyiyle dolu dolu bir ekran ortaya çıkmış. En dikkat çekici kısım 1.07 milyar denk desteği sunması, yani 10 bit bir panele sahip. Bu da profesyonel kullanımda büyük bir avantaj sunuyor. Bunun yanı sıra yine %100 DCI-P3 renk gamutu desteği sunmasıyla birlikte video, fotoğraf işleyenlerin bayılacağı bir panel ortaya çıkmış. Zaten OLED olduğu için bildiğiniz üzere mükemmel bir siyah derinliği sunuyor. Çünkü siyah görüntüde kalan piksellerdeki aydınlatma yakılmıyor bu sayede IPS panellerdeki gibi griye çalan siyahlar yerine simsiyah bir renk sunuluyor.

Diğer detaylarına gelecek olursak 550 nit parlaklıkla birlikte HDR500 desteği sunabiliyor. HDR OLED ile birleşince HDR destekli içeriklerde gerçekten iyi bir deneyim sunuyor, tabii bu tepe seviye bir HDR sertifikası değil. Diğer ilgi çekici detaylardan biri ise 90 Hz tazeleme hızı ve tam 0.2 MS bir tepki süresi sunması. Cihazın ekranı gerçekten çok akıcı, açıkçası harici bir ekran kartı olsa oyun oynarken çok daha keyifli olabilirmiş, fakat bu dahili grafik birimi genel anlamda fena işlere imza atmıyor diyebiliriz.

Şaşırtıcı Ses Deneyimi

Bu cihazın multimedya performansı şaşırtıcı düzeyde. Bu OLED ekran tek başına bırakılmamış. Cihazın hoparlör performansı Harman/Kardon ortaklığıyla birlikte bu incecik cihazda beklentilerin çok daha üzerine çıkıyor. Buna ek olarak Dolby Atmos desteği ve özel amfisiyle birlikte hem yüksek hem de net bir ses verebiliyor. Yüksek ses seviyelerinde herhangi bir bozulma söz konusu değil.

Mikrofon tarafında da çift mikrofona yer verildiğini görüyoruz. Bu mikrofon ise Asus’un ClearVoice Mic adını verdiği yapay zeka destekli gürültü engelleme teknolojisiyle desteklenmiş durumda. Yüksek gürültülü ortamlarda bile bu cihaz sesinizi oldukça iyi bir şekilde karşı tarafa iletebiliyor.

Kamera tarafında ise ek olarak filtreleme sunabilen 720P çözünürlüğünde bir kameraya yer verilmiş. Bu kamera tepe seviye satılmaz fakat çoğu kullanıcının işini rahatlıkla görebilecektir. 

Intel EVO Sertifikası

Bu cihazda Intel’in EVO sertifikası bulunuyor. Bu cihaz Intel’in şart koştuğu bazı kriterleri karşıladığı için bu sertifikayı almaya hak kazanıyor. Bu da yapılan başarılı iş birliğinin bir kanıtı nitelikte diyebiliriz. 

Bazı Standartlar

  • 11. nesil Intel Core işlemci ile donatılan dizüstü bilgisayarlar komutlara daha hızlı yanıt verebilirken, çoklu görevler ve ağır işlemlerle sorunsuz bir şekilde başa çıkabilir.
  • Intel Wi-Fi 6 ile donatılan dizüstü bilgisayarlar ağın kullanıldığı işlemlerde daha hızlı ve daha kararlı olacaktır.
  • Thunderbolt 4 ile donatılan dizüstü bilgisayarlar daha yüksek veri aktarım hızına ve daha güçlü bağlantı performansına sahip olacaktır.
  • Bu bilgisayarlar klavye/parmak izi/ses/yüz tanıma gibi çeşitli yöntemlerle bir saniyede uyandırılabildiği gibi uyku durumundan da anında uyandırılarak hemen kullanılabilecektir.
  • Bilgisayarlar ayrıca %100 şarj edildiklerinde uzun pil ömrüne sahip olabilir; FHD ekranlı bir dizüstü bilgisayarın pil ömrü 9 saatten daha uzun olabilmektedir.
  • Hızlı bir şekilde şarj edilebilirler, yarım saat şarj edilen FHD ekranlı bir notebook bilgisayar 4 saat kullanım ömrü sunabilir.
  • Intel Iris  Xe grafik kartı ve 11. nesil Intel Core™ işlemci ile donatılmış grafik mimarisinin mükemmel entegrasyonu, dizüstü bilgisayarların grafik performansını %87 oranında artırarak kullanıcıların daha akıcı bir görsel deneyim yaşamasını sağlar.
  • Dizüstü bilgisayarların görünümü daha ince ve daha şık olacak ve ürünler mobil ofis kullanımı için daha uygun olacaktır.

Cihazın Performans Testleri

Bu cihaz aslında bir ultrabook diyebiliriz. Fakat cihazda kullanılan Intel Core i7-1260P model kodlu bu işlemci beklentilerin üzerinde bir performans sergiliyor. Cinebench R23 testinde çoklu çekirdekte 8023 puan, tekli çekirdekte ise 1527 gibi bir puan alabiliyor. Bu cihazla birlikte aşırıya kaçmadan video işlemesi, çeşitli renderlar bile yapılabilir diyebiliriz. Özellikle tekli çekirdek tarafındaki performansı bir hayli iyi diyebiliriz.

Bu cihazda video işleyebileceğinizi söylemiştik, bu konudaki en büyük artılarından biri ise kullanılan PCI Express 4.0 standartındaki M.2 SSD oluyor. Saniyede 6300 MB seviyelerine varan okuma, 4900 MB seviyelerine varan yazma hızları sunabiliyor. Gerçekten çok yüksek performanslı bir SSD bu cihaza yerleştirilmiş durumda.

Bu cihazda harici bir ekran kartı yok. Fakat dahili grafik tarafı artık bir hayli gelişti. Intel Iris XE dahili grafik yongası Valorant’ı düşük-orta ayarlarda 150-160 FPS gibi değerlerde kasma, donma olmadan oynatabiliyor. Bu cihaz bir oyuncu bilgisayarı değil fakat bu tarz e-spor oyunlarını rahatlıkla oynayabilirsiniz. Zaten 90 Hz 0.2 MS ekranı da bu iş için müsait konumda. Sıcaklıklar ise yukarıda gördüğünüz gibi bu incelikte bir cihaz için gayet iyi.

Sonuç

Asus Zenbook 14 OLED incelememizin sonuna geldik. Bu cihaz 2.8K çözünürlük sunan OLED ekranıyla öne çıkıyordu. Cihazın ekran performansı bizi kendisine hayran bıraktı diyebiliriz. Üstelik 90 Hz tazeleme hızı ve 0.2 MS tepki süresi sunması gayet iyiydi. Multimedya anlamında oldukça başarılı bir cihaz ortaya çıkmış. Performans tarafında ise dahili bir ekran kartı olduğu için AAA oyunlarda bekleneni veremeyebilir. Tasarım tarafında da Alüminyum kasasıyla hem premium görünüyor hem de oldukça dayanıklı bir model.

1998 Ankara doğumluyum, uzun yıllardır Donanım Arşivi'nde web sitesi yöneticiliği yapıyorum. Sizlere ürün incelemeleriyle ve teknoloji haberleriyle güncel, doğru içerikler sunmayı hedefliyorum. Aynı zamanda Donanım Arşivi Forum'da da yöneticilik yapmaktayım.

Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da ilginizi çekebilir

Sistem Gereksinimleri

Obsidian Entertainment’ın merakla beklenen fantezi RPG oyunu Avowed, çıkışına yaklaşırken sistem gereksinimlerini açıkladı. 18 Şubat 2025’te piyasaya sürülecek olan bu yeni açık dünya macerası,...

Oyun Haberleri

Hayatta kalma ve aksiyon oyunları arasında dikkat çekici bir yer edinecek olan Atomfall, 27 Mart 2025’te oyuncularla buluşmaya hazırlanıyor. Rebellion’un geliştirdiği bu heyecan verici...

Sinema Haberleri

Animasyon yapımları denildiği zaman herkesin aklına ilk olarak Disney ve Pixar gelecektir. Birçok başarılı animasyon serisine imza atan iki firma; belki de stüdyoların en...

Oyun Haberleri

Bethesda Game Studios, uzay keşif RPG’si Starfield’ın 15 milyon oyuncuya ulaştığını duyurdu. Bu dönüm noktası, oyunun dünya çapında piyasaya sürülmesinden bir yıldan biraz fazla...