Connect with us

Merhaba, ne aramıştın?

İnceleme

Asus TUF Gaming B650-Plus WiFi İncelemesi

AMD AM5 sokete iddialı bir giriş yaptı. LGA soket tipine yıllar sonra tekrar giriş yaptılar ve bununla birlikte DDR5 bellek teknolojisi gibi yeni teknolojilere de geçiş sağlandı. Fakat bu yeni soketin anakartları bir süre oldukça pahalı kaldı ve insanlar kolay kolay bu anakartlara ulaşamadı. Bugün incelemesini yapacağımız Asus TUF Gaming B650-Plus WiFi model anakart ise fiyat/performans AM5 soket anakart arayanlar için iddialı tercihlerden biri.

B650 çipsete sahip olması sizi yanıltmasın, tasarım ve güç beslemesi tarafında aslında oldukça iddialı bir anakart ortaya çıkmış. Gerek tasarımı olsun gerek sunduğu ek özellikler olsun bu anakartın fiyat/performans tarafında iyi işlere imza attığını görüyoruz. Özellikle full siyah sistem toplayanlar için dikkat çekici bir tasarıma da sahip aslında. Gelin bu anakartın incelemesine geçelim.

AMD AM5 Soket

Yeni nesilde artık LGA 1718 sokete geçiliyor. Yani artık pinler işlemcinin üzerinde değil de tıpkı Intel’de olduğu gibi anakartın üzerinde bulunuyor. Kilitleme mekanizması sayesinde AM4 soketteki gibi tatsız kazaların önüne de geçilmiş oluyor. Ayrıca AMD’nin verdiği bilgilere göre bu sokete en az 2025 yılına kadar destek sunulması planlanmakta, yani bu soketin önü bir hayli açıkmış gibi görünüyor.

Bu geçişle birlikte artık yüksek frekans DDR5 bellek desteği ve PCI Express 5.0 desteği gibi şeyler de artık AMD tarafından sunulan şeylerden en önemlileri oluyor. Bu anakart ise bu yeniliklere ulaşmak isteyen kullanıcılara fiyat/performans oranını yüksek tutup güçlü bir alternatif sunmuş.

AMD B650 Çipset

AMD B650 çipset şu an için AM5 tarafının en uygun fiyatlı çipsetlerinden biri. Normalde varsayılan olarak PCI Express 5.0 desteği bulunmuyor fakat burada üreticiye opsiyon sunularak PCI Express 5.0 M.2 SSD yuvası seçeneği de sunulmuş. B650E çipsetle aralarında aslında büyük farklar yok. Bildiğiniz üzere X670 gibi çipsetlerin fiyatları genel anlamda yüksek kalmıştı. Genel kullanıcıya hitap eden çipset ise daha çok B650 çipseti olacaktır.

Kırpılmış bir çipset olduğu için X670 gibi bol bol USB yuvası, PCI Express hattı gibi şeyler beklemek doğru olmayacaktır. Asus TUF Gaming B650-Plus WiFi anakartın güzel yanı ise üreticiye sunulan opsiyonu kullanmış olması. Bu anakartın bir adet PCI Express 5.0 X4 M.2 SSD yuvası bulunuyor bu gerçekten güzel.

Asus TUF Gaming B650-Plus WiFi Anakart

Asus TUF Gaming B650-Plus WiFi anakarta yakından baktığımızda siyah renklerin hakim olduğunu görüyoruz. Fakat eski TUF serisinde olduğu gibi o turuncu renge o kadar önem verilmediğini görüyoruz. Açıkçası bu turuncu detayların daha da fazla olabileceğini düşünüyoruz. Çünkü tek renklerin olduğu şemalar bazı kişilere pek uymuyor. Tasarım işi kişiden kişiye değişebileceğin için buradaki tercihi tabii ki sizlere bırakıyoruz. Fakat siyah rengi severlerin bayılacağı bir anakart olduğu kesin.

Anakartın mosfet soğutucuları ise bu seviye için şaşırtıcı derecede büyük. Bu siyah renkteki büyük soğutucular termal pad yardımıyla bobinler ve VRM yongalarına temas ediyor. AMD AM5 işlemcilerin güç tüketimini de düşünce böylesine iyi bir güç kurulumu gerçekten iyi olmuş. 60 amperlik bu güç kurulumu toplamda 12+2 faza sahip. Bu kurulum ise Digi+ VRM regülatörle desteklenmiş.  Asus TUF serisinin dayanıklılık tarafındaki iddiasını da düşününce performanslı bir anakart olduğunu görüyoruz. Bu anakartla tepe seviyeye konumlandırılan AMD Ryzen 9 7950X gibi güçlü işlemcileri bile rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Ayrıca bu anakartta Asus’un ProCool adını verdiği özel güç bağlantıları bulunuyor. Örneğin bu anakartın 8+4 işlemci güç pini özel bir yapıda ve hız aşırtma gibi durumlarda pinde olabilecek ısınmanın büyük ölçüde önüne geçebiliyor.

Bu güç bileşenleri ise sıradan bileşenler değil. TUF sertifikalı yüksek dayanıklılığa sahip kapasitörler, bobinler kullanılıyor. Bu bileşenler daha düşük sıcaklıklarda çalışarak daha verimli bir performans sunuyorlar. Aşırı ısınmanın önüne geçilince de daha güçlü işlemciler bu anakarta rahatlıkla takılabiliyor. TUF serisini öne çıkarak şeylerden biri zaten bu bileşen kalitesi ve yüksek dayanıklılık iddiası oluyor.

Bu anakart çift kanal bellek destekliyor tahmin edebileceğiniz üzere. Toplamda 4 adet DDR5 bellek yuvası var ve 6400 MHz hızına kadar resmi bellek desteği sunuyor AMD EXPO desteği de tabii ki bulunmakta. Bu da şu an piyasada bulunan DDR5 bellekleri rahatlıkla kullanabileceğiniz anlamına geliyor. Zaten bu bellek desteği daha üst seviye anakartlarda da benzer seviyelerde olduğu için B650 çipsette bu konuda pek bir eksik yok açıkçası bu güzel olmuş. Artan frekanslar ve kapasiteler günümüzde önemli bir hal aldı.

Ayrıca slotların hemen orta tarafında bükülmeleri, kırılmaları engelleyen metal korumalara yer verildiğini görüyoruz. Bu da TUF modellerinin dayanıklılık ve sağlamlık iddiasına yakışır bir hamle olmuş.

PCI Express

Anakartın genişleme yuvalarına baktığımızda kısıtlamalar nedeniyle PCIe 5.0 desteğini göremiyoruz. Üstteki X16 yuva PCI Express 4.0 standartında, alttaki ise PCI Express 4.0 X4 destekleyen bir yuva. Aynı şekilde PCIe 1X yuvalarının da PCIe 4.0 desteklediğini görmekteyiz bu güzel bir şey. PCIe 5 desteğinin X16 yuvasında sunulmaması şu an için çok büyük bir eksi değil açıkçası. Ayrıca en üstteki X16 yuvasında da sağlamlaştırıcı metal bariyer kullanılmış, bu da günümüzün devasa ekran kartlarının slota bindirdiği yükü dengelemek adına yapılmış mantıklı bir hamle.

M.2 SSD yuvalarının hepsinin üzerinde anakartın tasarımıyla bütünleşen soğutucu bloklar bulunuyor, altlarında da termal pad bulunuyor tabii ki. M.2 SSD desteği tarafında ise en üstteki yuvanın PCIe 5.0 standartını desteklediğini görüyoruz bu güzel bir şey. Alttaki M.2 SSD yuvaları ise PCIe 4.0 desteği sunan yuvalar. Toplamda 3 adet M.2 SSD desteği sunması bu seviyede gayet kabul edilebilir bir şey zaten.

ARGB Aydınlatma Desteği

Bu anakartın bir güzel yanı daha var. Pek üst seviye bir model olmamasına rağmen toplamda 3 adet 5V ARGB yuvası konumlandırıldığını görüyoruz. Geçtiğimiz nesillerde yetersiz kalan ARGB yuvalarının artırılması oldukça mantıklı olmuş. Bu anakarta bolca ARGB aygıt takıp Asus AuraSync yazılımıyla birlikte rahatlıkla kontrol edebilirsiniz. Ayrıca 1 adet 12V RGB yuvasının olduğunu da belirtmeden geçmeyelim.

Asus TUF Gaming B650-Plus WiFi Teknik Detaylar

  • Soket: AMD AM5
  • Çipset: AMD B650
  • İşlemci Desteği: AMD Ryzen 7000 Serisi
  • Bellek Desteği: DDR5 6400-4800 MHz Arası
  • Maksimum Bellek: 128 GB, Toplam 4 Slot, Çift Kanal
  • Depolama: 4 x Sata 3.0, 2 x M.2 PCIe 4.0 SSD, 1 x M.2 PCIe 5.0 SSD
  • Genişleme Yuvaları: 2 x PCI Express 4.0 X16, 2 x PCI Express 4.0 X4 modu
  • Arka Usb Portları: 4 x USB 2.0, 1 x USB 3.2 Gen 1, 1x USB 3.2 Gen 2 Type-C, 1x USB 3.2 Gen 2×2 Type-C, Flashback
  • Görüntü Çıkışları: 1 x HDMI, 1 x DisplayPort
  • Kablolu Bağlantı: 1 x 2.5G Realtek Ethernet
  • Kablosuz Bağlantı: WiFi 6, Bluetooth 5.2
  • Ses: Realtek 7.1 HD Codec
  • Boyut: ATX

Giriş çıkış birimlerine geldiğimizde ise segmentinden beklenenleri sunuyor diyebiliriz. Görüntü çıkışları, 2 adet yüksek hızda Type-C yuvası bu tarafta dikkat çeken şeylerden biri. Ayrıca kablosuz ağ tarafında da dahili olarak WiFi 6 desteği sunması güzel bir avantaj diyebiliriz. Tabii tepe seviye anakartlardaki gibi çift ethernet portu, WiFi6E gibi teknolojiler bu anakartın segmenti gereği kullanılmamış durumda. Normal karşılanabilir.

Bu anakartın USB yuvalarında  kısa devre, yüksek voltaj gibi korumalar bulunuyor. Yüksek şoklara bile dayanabilecek şekilde özel korumalar yerleştirilmiş durumda. 2.5G ethernet yuvasında ise TUF LANGuard adı verilen bir teknoloji mevcut, bu da yıldırım çarpması, statik elektrik gibi durumlarda oldukça yüksek bir koruma sağlıyor.

Gürültü Engelleme Teknolojisi

Asus’un bir süredir kullandığı yapay zeka destekli gürültü engelleme teknolojisi bu anakartta da yerini bulmuş durumda. Bu yapay zeka teknolojisi iki yönlü, yani hem mikrofonda hem de hoparlör tarafında bu gürültü engellemeyi kullanabiliyorsunuz. Fakat bu size daha yüksek kaynak kullanımı olarak geri dönebiliyor, bu yüzden güçlü bir işlemciyle kullanılması biraz daha doğru bir tercih olabilir.

Sonuç

Asus TUF Gaming B650-Plus WiFi anakartın incelemesinin sonuna geliyoruz. Bu anakart fiyat/performans oranı yüksek modellerden biri olmuş diyebiliriz. Özellikle güç kurulumu sayesinde bu anakarta üst seviye işlemcilerin takılmasının önü açılmış durumda. Tasarım tarafında ise full siyah sistem toplayacak kullanıcıların aklını çelebilecek durumda diyebiliriz, çünkü anakarta çok büyük ölçüde siyah renkler hakim. Sunduğu ek özellikler, ARGB bağlantıları, PCI Express 5.0 M.2 SSD desteği de derken genel anlamda memnun kalacağınız ve bizim önerebileceğimiz modellerden biri olmuş.

1998 Ankara doğumluyum, uzun yıllardır Donanım Arşivi'nde web sitesi yöneticiliği yapıyorum. Sizlere ürün incelemeleriyle ve teknoloji haberleriyle güncel, doğru içerikler sunmayı hedefliyorum. Aynı zamanda Donanım Arşivi Forum'da da yöneticilik yapmaktayım.

Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da ilginizi çekebilir

Oyun İndirimleri

Epic Games Store, oyuncuları mutlu etmeye devam ediyor ve bu hafta da iki dikkat çekici oyunu ücretsiz olarak sunuyor: Castlevania Anniversary Collection ve Snakebird...

Sistem Gereksinimleri

Obsidian Entertainment’ın merakla beklenen fantezi RPG oyunu Avowed, çıkışına yaklaşırken sistem gereksinimlerini açıkladı. 18 Şubat 2025’te piyasaya sürülecek olan bu yeni açık dünya macerası,...

Oyun Haberleri

Hayatta kalma ve aksiyon oyunları arasında dikkat çekici bir yer edinecek olan Atomfall, 27 Mart 2025’te oyuncularla buluşmaya hazırlanıyor. Rebellion’un geliştirdiği bu heyecan verici...

Sinema Haberleri

Animasyon yapımları denildiği zaman herkesin aklına ilk olarak Disney ve Pixar gelecektir. Birçok başarılı animasyon serisine imza atan iki firma; belki de stüdyoların en...