GPU-Z programı ilk başlarda sadece Windows platformunda kullanılan bir yazılımdı. Fakat günümüzde Android telefonlarda da kullanabileceğiniz çok popüler bir yardımcı yazılım haline geldi. Fakat biz bugün bilgisayar tarafındaki kullanım senaryolarını ve detaylarını açıklıyor olacağız. Sisteminiz hakkında işinize yarayan bazı bilgiler veren bir yazılım. Gelin GPU-Z nedir? GPU-Z ne işe yarar? Sorularının yanıtlarına hep birlikte bakalım.
İçindekiler
GPU-Z Nedir?
GPU-Z Nedir? Sorusunun cevabı aslında oldukça basit diyebiliriz. Çünkü bu çok komplike bir program değil. Daha çok ekran kartınız ve sisteminizin bazı parçaları hakkında bilgi almanızı sağlayan ufak bir yazılım. Bu yazılım sayesinde ekran kartınızın tam modeli, GPU çekirdekleri, bellek özelliklleri ve GPU frekansları gibi çok detaylı bilgilere tek bir yerden ulaşmanız mümkün. Ayrıca sensors kısmı sayesinde ekran kartınızın detaylı kullanım değerlerini de anlık olarak görüntülemeniz mümkün.
GPU-Z İndir
GPU-Z yazılımı tamamıyla ücretsiz yazılımlardan biridir. Bu yazılımı kullanmak için herhangi bir lisans ücreti ödemek zorunda değilsiniz. Yani güvenle kullanabileceğiniz yazılımlardan biridir. Peki GPU-Z nasıl indirilir?
BURAYA TIKLAYARAK GPU-Z yazılımını indirebilirsiniz.
Ekran Kartı Özelliklerini Öğrenmek
Ekran kartı özelliklerinizi öğrenmek için GPU-Z programı çok iyi bir tercih. Merak edebileceğiniz neredeyse tüm detaylar bu programla birlikte listeleniyor çünkü. Örneğin Shader (CUDA) çekirdeği sayısı, bellek tipi, markası ve ekran kartı bellek boyutu gibi detayları yukarıda kırmızı kutucuk içerisine aldığımız yerlerden öğrenmeniz mümkün. En üst kısımda “NAME” yazan kısımda ise ekran kartınızın tam modeli yazmakta.
Biraz daha altlarda ise frekans bilgilerini göreceksiniz. Burada hep ekran kartının GPU frekansı hem de bellek frekansı aktif olarak görüntülenebilir. Overclock, downclock gibi işlemleri buradan kontrol etmeniz mümkün. Yine aynı şekilde Resizable Bar (AMD Smart Access Memory) özelliğinin aktif olup olmadığını da görmeniz mümkün.
Ayrıca Nvidia Anında Yeniden Oynatma nasıl açılır? Rehberimize bakabilirsiniz.
GPU-Z Sıcaklık ve Diğer Değerler
Programın üstteki sekmelerinden “Sensors” bölümüne geldiğinizde ise anlık ölçümleri görmeniz mümkün. En üstte frekans bilgilerini görürken hemen altında ise ekran kartı sıcaklıklarını görmeniz mümkün. Hatta bazı modellerde bellek sıcaklığı da aktif olarak görüntülenmekte. Bunun yanı sıra fan hızları, voltajlar ve güç tüketimlerini gibi kısımlara da buradan ulaşmanız mümkün. Ekran kartı alırken veya satarken buradaki sensör bilgilerine dikkat edebilirsiniz.
Çok düşük voltaj, gereğinden düşük frekans ya da yüksek frekans gibi şeyler bir soruna işaret ediyor olabilir. Örneğin sıcaklık değerlerinin görüntülenemediği kartlardan uzak durmanızda da fayda var. Ya sensör arızası olabilir ya da farklı amaçlar için özel bir BIOS yazılmış kart bile olabilir.
Bugün sizler için GPU-Z nedir? GPU-Z ne işe yarar? Sorularına yanıtlar verdik. Görebileceğiniz üzere ufak bir program olmasına rağmen size oldukça detaylı bilgiler sunabilen başarılı programlardan biri. Aşağıdaki “Yorum Yap” butonu ile bize fikirlerinizi ve sorularınızı bildirebileceğinizi unutmayın.