Connect with us

Merhaba, ne aramıştın?

Bilim Haberleri

Uykusuz Kalmak Sizi Bencilleştiriyor!

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Kaliforniya eyaletinde bulunan Kaliforniya Üniversitesi’nden (Berkeley) bilim insanları yaptıkları bir deneyde; uykusuzluk problemi çeken insanların, uykusuz kalmadıkları hallerine göre çok daha agresif, asosyal ve bencil olabildiğini tespit ettiler.

Uyku Problemi Çeken Kişiler Yardım Etmekten Çekiniyor

Bilim insanları yirmi dört kişi üzerinde bahsi geçen deneyi gerçekleştirdi. Bu deney gerçekleştirilirken denekler önce iyi bir uyku çekti ve ardından da uykusuz kaldı. Uykusuzluktan sonra deneklerin yardım etme isteklerinin yaklaşık yüzde seksen kadar azaldığı tespit edildi.

Bu konu üzerinde daha fazla araştırmanın yapılacağını da belirten bilim insanları, uykusuzluğun insan beynindeki sosyalliği sağlayan bölümün faaliyetlerini azalttığını düşünüyor.

Araştırma ekibinin lideri Eti Ben Simon, “Uykuda sadece bir saatlik kayıp bile başkasına yardım etme tercihini etkilemek için fazlasıyla yeterliydi.” Şeklinde açıklama yaptı.

Araştırma ekibinden Matthew Walker, “Uyku kaybının asosyal davranışları tetiklediğini ve insanların, doğuştan gelen birbirlerine yardım etme arzusunu azalttığını keşfettik. Yani bir bakıma ne kadar az uyursan o kadar az sosyal ve çok bencil olursun.” Şeklinde demeçler verdi.

Uykusuzluğun neden olduğu tek problem bencillikle sınırlı değil elbette. Çok az uyumak ya da bazı günler hiç uyumamak; dikkat dağınıklığı ve bazı psikolojik sorunların yanında, diyabet, obezite ve kanser gibi hastalıkları da oluşmasına destek oluyor.

İlginizi çekebilir: 6G Beyne Zarar Veriyor!

Kaynak: https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2022/aug/23/sleepless-nights-make-people-more-selfish-and-asocial

Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da ilginizi çekebilir

Oyun İndirimleri

Epic Games‘in haftalık ücretsiz oyun kampanyası, genellikle farklı tarzlara sahip oyunlar sunarak geniş bir oyuncu kitlesini hedefliyor. Bu hafta ise, savunma türünden aksiyon dolu...

Oyun Haberleri

Gray Zone Warfare‘in beklenmedik bir şekilde yarın erken erişimle çıkacağı duyuruldu. MADFINGER Games‘in bu ani duyurusu, oyuncular arasında büyük bir merak uyandırdı ve oyunun...

Oyun Haberleri

Mayıs 2024, video oyun dünyasında beklenen bazı önemli oyunların piyasaya sürüleceği bir ay olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle, uzun zamandır beklenen Senua’s Saga: Hellblade 2‘nin...

Telefon Haberleri

OnePlus, fiyat-performans odaklı Nord serisi ile pazarda dikkat çekmeye devam ediyor. Güvenilir kaynaklar ve teknoloji analistleri, OnePlus’ın yeni Nord modelleri hakkında bilgiler vermeye başladı....