İlk önce 1998 senesinde karşımıza çıkan bu yazılımın adını format gibi işlemlerden kabaca hatırlıyor olabilirsiniz. Peki ne işe yaradığını biliyor muyuz? Eğer bilmiyorsanız bu rehber içeriğimiz ile “UEFI Nedir?” sorusuna cevap vereceğiz.
UEFI Nedir?
Birleşik Genişletilebilir Ürün Yazılımı Arabirimi (UEFI), bir işletim sistemi ile platform sabit yazılımı arasındaki bir yazılım arabirimini tanımlayan, genel kullanıma açık bir belirtimdir. UEFI, orijinal olarak tüm IBM PC uyumlu kişisel bilgisayarlarda bulunan eski Temel Giriş/Çıkış Sistemi (BIOS) sabit yazılımı arabiriminin yerini alır ve çoğu UEFI sabit yazılım uygulaması, eski BIOS hizmetleri için destek sağlar. UEFI, işletim sistemi kurulu olmasa bile bilgisayarların uzaktan tanılanmasını ve onarımını destekleyebilir.
Intel, orijinal Genişletilebilir Ürün Yazılımı Arabirimi (EFI) özelliklerini geliştirdi. EFI’nin bazı uygulamaları ve veri biçimleri, Microsoft Windows’unkileri yansıtır. 2005’te UEFI, EFI 1.10’u (EFI’nin son sürümü) kullanımdan kaldırdı. Birleşik EFI Forumu, baştan sona UEFI özelliklerini yöneten endüstri kuruluşudur. 1998 senesinde Intel IBI (Intel® Boot Initiative) adıyla geliştirmeye başladı. 2000 yılında ise EFI adını aldı.
Peki UEFI Neden Piyasaya Sürüldü?
EFI için orijinal motivasyon, 1990’ların ortalarında ilk Intel-HP Itanium sistemlerinin erken gelişimi sırasında geldi. BIOS sınırlamaları (16-bit gerçek mod, 1MB adreslenebilir bellek alanı, Assembly dili programlama ve PC-AT donanımı gibi), Itanium’un hedeflediği daha büyük sunucu platformları için çok kısıtlayıcı hale gelmişti. Bu endişeleri giderme çabası 1998’de başladı ve başlangıçta Intel Boot Initiative olarak adlandırıldı. Daha sonra Genişletilebilir Ürün Yazılımı Arabirimi (EFI) olarak yeniden adlandırıldı.
Bununla birlikte bu rehber içeriğimizde de “UEFI Nedir?” gibi birçok soruyu yanıtlayarak akıllardaki sorulara cevap verdik, daha fazlası için takip edip yorum yapmayı unutmayın.