Elgato markası özellikle yayıncılar ve profesyonel oyuncular için çok iyi ürünler üretiyor diyebiliriz. Geçtiğimiz zamanlarda yaptığımız Elgato Wave 3 mikrofon incelemesinde de bizim beğenimizi kazanmıştı. Şimdi ise yayıncıların diğer bir ihtiyacı olan kamera konusunda yine iddialı bir ürünle karşımızdalar!
Elgato Facecam, 1080P çözünürlükte 60 FPS kare hızı verebilen bir yayıncı kamerası. Sony marka sensörü ve Prime lensiyle birlikte üst seviyelere oynaması hedeflenen bir model. Zaten incelememizde de ürünün üst seviyeye hitap ettiğini fark edebilirsiniz.
Elgato Facecam
Elgato Facecam modeli diğer webcamlere göre biraz daha büyük diyebiliriz. Tabii ki bir profesyonel kamera kadar boyuta sahip değil fakat rakiplerine oranla biraz daha ağır bir model dersek çok yanlış olmayacaktır. Bu ağır gövdeyi ise alttaki sıkıştırma aparatı destekliyor, dilerseniz alttaki aparatı çıkartarak o bölgeye tripod takabilirsiniz, o bağlantı yuvasına sahip yani.
Cihaz kutusundan çıktığı zamanda önünde güzel bir lens koruma kapağıyla birlikte geliyor. Bu kapak basit fakat önemli bir şey, kullanmadığınız zamanlarda lensin tozlanmasını ve çizilmesini önlüyor. Bunun haricinde çevre kısımlarda tırtıklı bir yapı bizleri karşılıyor, en sağda ise cihaz hakkında bazı teknik detaylara yer verilen ufak bir yazı var. Soldaki ufak çentik ise mavi LED’e sahip ve kameranın devrede olup olmadığını gösteriyor.
Cihazın sağ tarafında ufak bir Elgato logosu ve “FACECAM” yazısı bulunuyor. Bu cihaz bir web kamera olduğu için tahmin edebileceğiniz gibi nispeten sade bir tasarıma sahip.
Elgato Facecam Teknik Detaylar
- Çözünürlük: 1080P 60 FPS
- Sensör: Sony Starvis CMOS Sensor
- Lens: Elgato Prime Lens
- Diyafram: F2.4 24MM
- Görüş Açısı: 82 Derece
- Odak Aralığı: 30 – 120 CM Arası
- Bağlantı: 2 Metre Uzunluğunda USB Type-C
- Diğer: Dahili Hafıza, Yazılım Desteği
- Boyutlar: W 79 x H 48 x D 58 mm
- Ağırlık: Standsız 92 Gram
Elgato Facecam modelinde Prime Lens adı verilen lens tipi kullanılıyor. Bu lens tipi sabit odağa sahip bu bir dezavantaj çünkü otomatik netleme desteği yok. Fakat daha az lens elemanı barındırdığı için daha net görüntüler elde etmenize imkan tanıyor. Bu bazı kullanıcılar için bir avantaj iken bazı kullanıcılar içinse dezavantaj olabilir.
Elgato Facecam’i öne çıkaran diğer nokta ise kullanılan sensörü. Sony Starvis model Cmos bir görüntü sensörü kullanılmış. Sony markası kamera konusunda bildiğiniz gibi lider markalardan biri. Bu kamerada da Sony’nin CMOS sensörüne yer verilmesi güzel olmuş. Bu sayede iyi bir düşük ışık performansı ve daha doğru renkleri elde edebiliyorsunuz.
Bu kameranın içindeki bileşenler nispeten büyük bir soğutucu ile soğutuluyor. Bu sayede uzun süreli yayınlarda ve video kayıtlarında farklı sorunların önüne geçilmiş oluyor. Görüntü işlenirken ortaya çıkan sıcaklık verimli olarak dağıtılıyor.
Elgato Facecam oldukça başarılı bir yazılımla birlikte geliyor. Bu yazılımla birlikte çözünürlük, beyaz dengesi, kontrast, parlaklık, keskinlik gibi önemli noktalara anlık olarak müdahale edebiliyorsunuz. Üstelik bu yazılımla yaptığınız ayarlar cihazın dahili belleği sayesinde başka bir bilgisayara taktığınızda da aktif olarak kalabiliyor.
Elgato Facecam Testler
Cihazın teknik özelliklerinden bahsettik. Peki cihazın performansı nasıl diyecek olursanız bu tarafta bizim beğenimizi kazandı. Sony Cmos sensör ve Prime lens kurulumuyla birlikte bu cihaz bir webcam için iyi işlere imza atıyor. Renkler gerçeğe yakın, kalite ise yine iyi düzeyde kalabilmiş.
Bu cihazın lensi 82 derecelik bir açıya sahip, yani geniş diyebileceğimiz bir görüntüleme alanına sahip bu gerçekten güzel olmuş. Fakat eksi yanı ise odak aralığının sabit olması, 30 CM ile 120 CM arasına odaklanacak şekilde sabit bir ayarla geliyor. Aslında bu cihazın en büyük eksisi bu olmuş, çünkü bu fiyat seviyesinde bir auto focus ya da manuel focus desteği görmek isterdik.
Sonuç
Bugünkü incelememizde Elgato’nun Facecam model webcam’i bulunuyordu. 1080P çözünürlükte 60 FPS tazeleme hızı sunan bu webcam bizim beğenimizi genel anlamda kazandı. Sony sensör ve Prime lens kurulumuyla yüksek kalite görüntüler sunabiliyor. Eksi yanları ise sabit odakla geliyor olması ve üzerinde herhangi bir mikrofonun bulunmaması diyebiliriz.