Connect with us

Merhaba, ne aramıştın?

İnceleme

Intel UHD Graphics 730 İncelemesi

Bugün, dahili grafik yongalarından biri olan Intel UHD Graphics 730 modelinin incelemesini gerçekleştiriyoruz. Bu sayede Intel 11. nesil bir işlemci aldığınız zaman dahili grafik biriminin vereceği performansı detaylarıyla görmüş olacaksınız.

Bildiğiniz gibi Intel’in 11. nesil işlemcilerinde yenilenmiş bir XE dahili grafik birimi bulunuyor. Bu dahili grafik biriminin performansı önceki nesillere oranla çok daha yüksek tutulmuş. Haliyle bu grafik yongasının yeni bir ekran kartı alana kadar sizi idare edip edemeyeceğini deneyimlemiş olacağız!

Intel UHD Graphics 730

Intel UHD Graphics 730 modeli Intel Core i5-11400, Core i5-11600 gibi daha çok orta seviyeye hitap eden işlemcilerde bulunan bir dahili grafik birimi. Orta seviye olmasına rağmen 730 modelinde de yenilenmiş XE grafik mimarisinin kullanması buradaki avantajı oluşturan en büyük şey. Tabii ki UHD Graphics 750 kadar performanslı diyemeyiz fakat önceki nesilin grafik biriminden daha iyi.

Intel UHD Graphics 730 Teknik Detaylar

  • GPU: Rocket Lake GT1
  • Mimari: Generation 12.1
  • Çekirdek: 192
  • Baz Çekirdek Frekansı: 300 MHz
  • Boost Çekirdek Frekansı: 1300 MHz
  • Bellek Frekansı: Paylaşımlı
  • Bellek Bant Genişliği: Paylaşımlı
  • Bellek Miktarı (VRAM): Paylaşımlı
  • Üretim Teknolojisi: 14 NM+++
  • Desteklenen Teknolojiler: DirectX 12, Vulkan
  • TDP: 15W

Intel UHD Graphics 730 Performans Testleri

Dahili grafik birimi kullanıyorsanız kullandığınız belleklerin önemi bir hayli büyük. Çünkü dahili grafik birimleri bellek olarak sizin RAM’lerinizi kullanıyor. Haliyle 1-2 GB gibi bir kapasite dahili birimin kullanımına girebiliyor. Bunun yanı sıra kullanılan bellek frekansının önemi yüksek, biz testin referans olabilmesi açısından H510 anakartların desteklediği 3200 MHz frekansına indirdik.

Daha yüksek bir bellek frekansı kullanırsanız buradaki FPS değerleri artacaktır, daha düşük takarsanız yine aynı mantıkla daha düşük FPS değerleri alacaksınız. Testteki işlemcimiz ise Intel Core i5-11400 modeli. Testte Intel’in makyajlanmış stock soğutucusu kullandık, ve düşük yük altında bile 70 derecelerde sıcaklıklar aldık, yani bunlar sıcak çalışan işlemciler.


 

Intel UHD Graphics 730’un ilk testini Valorant ile yaptık. 1080P çözünürlük ve düşük ayarlarda yaptığımız testlerde 140-150 FPS civarlarında gayet iyi değerler almayı başardık. 720P çözünürlükte ise 190-200 FPS değerlerine kadar yükseldi. Dahili bir grafik birimi için gayet yeterli sonuçlar bunlar.

İkinci oyun testini ise Counter Strike: Global Offensive ile yapıyoruz. 1080P çözünürlükte ve en düşük grafik ayarlarını kullandık. FPS değerleri olarak 70-90 aralarındaydık fakat oyun pek akıcı bir hissiyat yaşatmıyordu. 720P çözünürlükte 120 FPS civarlarına çıktık ve oyun çok daha akıcı bir hale geldi. Tabii ki harici ekran kartı performansı beklemek haksızlık olur.

UHD Graphics 750 incelememizde PUBG testi yapmıştık ve oyun pek akıcı değildi. Aynı testi UHD Graphics 730 yongasıyla da yaptık. Gördüğünüz gibi 720P çözünürlükte bile oynanamaz derecede FPS değerleri aldık. PUBG oyunu nedense UHD Graphics dahili grafik birimleriyle pek iyi anlaşamıyor.

Fortnite oyununa geldiğimizde ise 1080P çözünürlük ve alfa grafiklerde 60 FPS civarlarında fena olmayan sonuçlar aldık. Fakat çözünürlüğü 720P yaptığımızda ise bu değerlerin 90-100 civarlarına kadar çıktığını görmekteyiz.

Sonuç

Bugünkü Intel UHD Graphics 730 incelememizle birlikte Intel’in 11. nesil bazı işlemcilerinde bulunan 730 grafik biriminin performansının sizi yeni bir ekran kartı alana kadar idare edip etmeyeceğini görmüş olduk. Bazı oyunlar hariç genel anlamda sizi idare edecek bir performansa sahip, hatta yüksek frekans belleklerle çok daha iyi sonuçlar almanız mümkün.

1998 Ankara doğumluyum, uzun yıllardır Donanım Arşivi'nde web sitesi yöneticiliği yapıyorum. Sizlere ürün incelemeleriyle ve teknoloji haberleriyle güncel, doğru içerikler sunmayı hedefliyorum. Aynı zamanda Donanım Arşivi Forum'da da yöneticilik yapmaktayım.

3 Yorumlar

3 yorum var

  1. ABİ SELAM

    May 15, 2022 at 19:51

    ABİ SELAMÜN ALEYKÜM KOLAY GELSİN. LEAGUE OF LEGENDS VE MOBİL PUBG ÜZERİNDE TAHMİNEN KAÇ FPS VERİR LOW AYARLARDA. BİRDE BU İŞLEMCİYE 8+4 AYNI TÜR DDR4 RAM ALSAM (MHZ’leri aynı) İKİSİDE 4 OLARAKMI ÇALIŞIR?

    • Mehmet Yılmaz

      May 15, 2022 at 20:24

      Bu konuda bir bilgi veremem açıkçası denemeden.

  2. yusuf

    Tem 1, 2023 at 17:13

    üstad youtubede 1080 p nin üstüne çıkınca benim bilgisayar kayış atıyor açmıyor, çok sekme açıncada kapanıyor mavi ekran veriyor,
    4k video izlemek için ne yapmalıyım, birde çok sekme açıyorum,
    sistemim
    amd fx6100 işlemci
    8 gb ddr3 ram,
    1 gb dandik bir ekran kartı,
    bu sisteme asus rx550 ekran kartı ve 8 gb ddr3 ram takviyesi yapsam 4 k oynatırmı yoksa,
    yoksa intelin bu 630 veya 730 gpu lu işlemcileri 4k oynatır mı i 5 veya i 7, yoksa illa bunlarada mı harici ekran kartı bağlanmalı

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da ilginizi çekebilir

Oyun Haberleri

Gray Zone Warfare‘in beklenmedik bir şekilde yarın erken erişimle çıkacağı duyuruldu. MADFINGER Games‘in bu ani duyurusu, oyuncular arasında büyük bir merak uyandırdı ve oyunun...

Oyun Haberleri

Ukrayna merkezli video oyun şirketi GSC Game World, merakla beklenen yapımı STALKER 2: Heart of Chornobyl için yeni bir fragman ve ekran görüntüleri yayınladı....

Teknoloji Haberleri

Honor, teknoloji dünyasında yine bir yenilikle karşımıza çıkıyor: Honor Pad 9 Pro. Bu yeni tablet, iki ay önce MWC 2024’te tanıtılan Honor Pad 9’un...

Sistem Gereksinimleri

Sizlerle uzunca bir süredir paylaştığımız oyun sistem gereksinimleri serimize Bellwright sistem gereksinimleriyle birlikte devam ediyoruz. Çoğu kullanıcı istediği oyunu bilgisayarına indirmeden önce sistem gereksinimlerini kontrol...