Connect with us

Merhaba, ne aramıştın?

İnceleme

4300 TL Bütçe ile Sistem Toplama Rehberi

4300 TL BÜTÇE İLE SİSTEM TOPLAMA REHBERİ

Yeni sistem toplama rehberimizde 4300 TL bütçe ile hem çok şık hem de oldukça yüksek performanslı bir sistem ile karşınızdayız. 12 izlekli R5 2600 işlemcisi, RX 580 ekran kartı ile orta bütçeli kullanıcılar için iyi bir alternatif sunmayı hedefledik.
Bu yüksek performansli bileşenlerin yanı sıra sistemde kullandığımız 3 yanı temperli cama sahip Gamepower Hypnos model kasa ile de hem dayanıklı hem de çok şık bir sistem elde ettik.

Dilerseniz BURAYA tıklayarak sistemin hazır olarak toplanmış haline ulaşabilirsiniz.

ANAKART

Hem tasarımı hem oldukça büyük mosfet soğutucusu ile sistemimizde yer alan anakart modelimiz Gigabyte B450M Gaming oluyor. Görüldüğü üzere dev mosfet soğutucusu ve işlemci güc beslemesi konusundaki yüksek faz sayısı ile overclock konusunda oldukça iyi bir tercih olacak. Bunun yanı sıra PCI-e M.2 SSD desteği ve PCI Express x16 slotunda bulunan metal koruması ile de gerçekten iyi bir seçenek oluyor.


Teknik Detaylar

Soket: AMD AM4
Çipset: AMD B450
İşlemci Desteği: Ryzen 3, Ryzen 5, Ryzen 7, AM4 APU, AM4 Athlon
Bellek Desteği: DDR4 2933/2667/2400/2133 (BIOS Güncellemesi ve XMP ile +3000 MHz)
Maksimum Bellek: 32 GB, Toplam 2 Slot, Çift Kanal
Depolama: 4 x Sata 3.0, M.2 Sata PCIe SSD
Genişleme Yuvaları: PCI Express 3.0 X16, 2 x PCI Express 1x
Arka Usb Portları: 2 x USB 2.0, 4 x USB 3.1 (Gen1)
Görüntü Çıkışları: 1 x VGA, 1 x DVI-D, 1 x HDMI 2.0
Ses: Realtek ALC887 7.1 Kanal HD Codec
Boyut: Micro ATX

İŞLEMCİ

Fiyat/performans odaklı bu sistemimizin işlemcisi ise AMD Ryzen 5 2600 oluyor. Bu işlemci rakiplerine göre daha uygun fiyatlı olmasına rağmen sunduğu 6 çekirdek-12 izlek ile gerçekten çok yüksek bir çoklu çekirdek performansına sahip. RX 580 gibi bir ekran kartını rahatlıkla besleyebiliyor dilerseniz daha güçlü bir ekran kartı bile takabilirsiniz. Ek olarak bu sistem ile çeşitli render-stream işlerini de rahatlıkla yapmanız mümkün.


Teknik Detaylar

Soket: AMD AM4
Çekirdek:
6
İzlek:
12
İşlemci Temel Frekansı:
3.4 GHZ
İşlemci Boost Frekansı: 3.9 GHZ
Toplam L3 Önbellek: 16 MB
Gpu Modeli:
Bulunmuyor
TDP:
65W
Üretim Teknolojisi:
12 NM FinFet
Soğutucu: Wraith Stealth

EKRAN KARTI

Oyuncu sistemlerindeki en önemli parça olan ekran kartımız ise Sapphire’in RX 580 Pulse 8 GB modeli oluyor. Bilindiği üzere AMD bir süredir RX serisi ekran kartlarında cidden çok uygun fiyatlandırmaya gitti, bu sayede RX 580 gibi 1080P çözünürlükte yüksek performans veren ekran kartını 1500 TL bandına bulabiliyoruz. Bizim kullandığımız Pulse modeli ise nispeten biraz daha uygun fiyatlı olmasına rağmen arka plakaya sahip, bu arka plaka hem soğutma konusunda destekte bulunuyor hem de tasarımı ile sistemimizin renklerine uyum sağlıyor.


Teknik Detaylar

GPU: Polaris 20 XT
GPU Frekans:
1257 Base, 1366 MHZ Boost
Bellek Frekans:
8000 MHz
Stream Processors: 2304 Ünite
Bellek Veriyolu:
8 GB 256 Bit
Bellek Türü:
GDDR5
Üretim Teknolojisi:
14nm
TDP:
185 W
Görüntü Çıkışları:
HDMI 2.0B x 2, Dual-Link DVI-D x 1, Display Port 1.4 x 2
Güç Konnektörleri:
1 x 8 Pin

BELLEK

Sistemimizin bellek tercihini Corsair Vengeance LPX 3000 MHZ CL16 değerine sahip tek modül belleğinden yana kullandık. Anakartımızda 2 adet RAM slotu bulunduğu için RAM tercihimizi tek 8 GB olarak kullanıyoruz, özellikle bu konuda dikkatli olmanızda fayda var çünkü ileride 16 GB RAM’e geçiş yaparken zorlanmıyorsunuz.

DEPOLAMA

Sistemimiz oldukça güçlü fakat bütçeyi biraz daha uygun tutmak adına herhangi bir SSD kullanmadık dilerseniz ileride NVME bir SSD bile takıp sisteminizi daha da hızlandırabilirsiniz. HDD tercihimiz ise Seagate’in Barracuda serisi 1 TB 7200 RPM diski oldu. 200 MB değerine varan okuma-yazma hızı ile oldukça performanslı bir sabit disk olmayı başarıyor.

KASA VE GÜÇ KAYNAĞI

Sistemimizin en özel kısımlarından biri ise kesinlikle kullandığımız kasa. Gamepower Hypnos model bu kasa 3 tarafında da temperli camlara sahip. Ek olarak ön tarafta bulunan güç, reset tuşları da dokunmatik yüzeye sahip. Bunların yanı sıra birçok kasada bulunmayan PSU Cover bu kasada yer almış, fiyat/performans olarak bizce gerçekten çok iyi bir tercih.

Fanları ise önde 3 adet halka şeklinde kırmızı aydınlatmaya sahip fakat İncehesap bu sistemle beraber 1 adet daha aynı fandan yolluyor bu fanı egzos fan olarak kullanıyorsunuz.

Sistem performanslı parçalardan oluştuğu için güç kaynağı tercihimizi de ona göre yaptık. Gamepower GP-500 ortalama olarak 300W tüketen bu sistemimiz için oldukça iyi bir seçim bizce. Üstelik 80+ Bronze sertifikası ile de çeşitli testlerden başarıyla geçtiğini kanıtlıyor, yüksek verimli olduğu için de 14 CM fanı ile oldukça sessiz çalışabiliyor.




SİSTEMİN PERFORMANS TESTLERİ

İlk oyun testimizi en güncel ve ağır oyunlardan biri olan Battlefield 5 ile yapıyoruz. 1080P çözünürlükte ve en yüksek grafik ayarlarında ortalama olarak 70 FPS almayı başardık, çözünürlüğü 1440P’ye aldığımızda ise FPS değerimiz 50’lere kadar düşüyor fakat oynanabilirlik konusunda herhangi bir sorun yaşatmıyor.

Bir diğer oyun testimiz ise PUBG oluyor. Yine 1080P çözünürlükte ve en yüksek ayarlarda ortalama olarak 80 FPS gibi oldukça iyi bir değer almayı başarıyoruz. Çözünürlüğü 1440Pye aldığımızda ise 45-50’lere düşüyor fakat bizce bu bütçe için gerçekten iyi değerler.

Hem ekran kartını hem de işlemciyi zorlayan FPS oyunlarından olan Rainbow Six Siege testinde ise 1080P çözünürlükte ve en yüksek ayarlarda 130-160 FPS arasında oldukça yüksek değerler almayı başardık. Çözünürlüğü artırıp 1440P yaptığımızda ise FPS değerimiz 110 civarlarına düştü. Bu yüksek FPS değerini herhangi bir donma, takılma olmadan almak ise gerçekten güzel…

Günümüzün en çok oynanan oyunlarından biri olan Fortnite testine geldiğimizde ise 1080P çözünürlükte ve destansı grafik ayarlarında ortalama olarak 70 FPS aldığımızı görüyoruz. Çözünürlüğü 1440P’ye aldığımızda ise FPS değerimiz 60’lara kadar düşüyor, açıkçası bu oyun sistemleri ciddi anlamda zorluyor.

SONUÇ

Günümüz oyunlarında 1080P çözünürlükte oldukça iyi sonuçlar elde etmeyi başardık. Bunu aşarak testlerimizi 1440P üzerinde bile test ettik FPS değeri düşmesine rağmen yine tatmin edici sonuçlar almayı başardık. İşin oyun tarafını bir kenara bırakırsak R5 2600-RX 580 ikilisi ile render-stream gibi işlerinizi de rahatlıkla yapmanız mümkün.

1998 Ankara doğumluyum, uzun yıllardır Donanım Arşivi'nde web sitesi yöneticiliği yapıyorum. Sizlere ürün incelemeleriyle ve teknoloji haberleriyle güncel, doğru içerikler sunmayı hedefliyorum. Aynı zamanda Donanım Arşivi Forum'da da yöneticilik yapmaktayım.

1 Yorum

1 yorum

  1. Polat

    Nis 2, 2020 at 00:37

    Abi ekran kartini sapphire rx 580 yerine mesela nvdianin bir ekran kartini koysam olur mu yine ?

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da ilginizi çekebilir

Sistem Gereksinimleri

Obsidian Entertainment’ın merakla beklenen fantezi RPG oyunu Avowed, çıkışına yaklaşırken sistem gereksinimlerini açıkladı. 18 Şubat 2025’te piyasaya sürülecek olan bu yeni açık dünya macerası,...

Oyun Haberleri

Hayatta kalma ve aksiyon oyunları arasında dikkat çekici bir yer edinecek olan Atomfall, 27 Mart 2025’te oyuncularla buluşmaya hazırlanıyor. Rebellion’un geliştirdiği bu heyecan verici...

Oyun Haberleri

Bethesda Game Studios, uzay keşif RPG’si Starfield’ın 15 milyon oyuncuya ulaştığını duyurdu. Bu dönüm noktası, oyunun dünya çapında piyasaya sürülmesinden bir yıldan biraz fazla...

Sinema Haberleri

Animasyon yapımları denildiği zaman herkesin aklına ilk olarak Disney ve Pixar gelecektir. Birçok başarılı animasyon serisine imza atan iki firma; belki de stüdyoların en...