Connect with us

Merhaba, ne aramıştın?

İnceleme

3700 TL Bütçe ile Sistem Toplama Rehberi

3700 TL BÜTÇE İLE SİSTEM TOPLAMA REHBERİ

Bugünkü sistem toplama rehberimizde 3700 TL bütçe ile Ryzen 5 1500X işlemciye ve RX 570 ekran kartına sahip, fiyat/performans odaklı bir sistem ile karşınızdayız. Bilindiği üzere AMD RX serisi ekran kartlarında ciddi fiyat indirimlerine giderek oldukça uygun fiyatlarda 570-580 gibi ekran kartlarını öne çıkardı. Bu performanslı ekran kartını 1500X gibi güçlü bir işlemciyle birleştirerek 1080P oyunculuk için yüksek performans sergileyen bir sistem ortaya çıkardık, üstelik ileriye dönük upgrade imkanlarını kısıtlamadan!

Dilerseniz BURAYA tıklayarak sistemin hazır olarak toplanmış haline ulaşabilirsiniz.

ANAKART

Sistemimizin anakart tercihini Gigabyte AB350M-D3V model anakartından yana kullandık. Bu anakart uygun fiyatlı bir model ve M.2 SSD desteği sunuyor, üstelik yüksek kalitede ses çözümü, yüksek kalitedeki güç bileşenleri ile güzel bir çözüm oluyor. Ayrıca B350 çipseti sayesinde overclock, USB 3.1 gibi destekleri de sunmayı ihmal etmiyor.


Teknik Detaylar

Soket: AMD AM4
Çipset: AMD B350
İşlemci Desteği: Ryzen 3, Ryzen 5, Ryzen 7, AM4 APU, AM4 Athlon
Bellek Desteği: DDR4 2667/2400/2133 (BIOS Güncellemesi ile 3200 MHZ’e Kadar)
Maksimum Bellek: 32 GB, Toplam 2 Slot, Çift Kanal
Depolama: 4 x Sata 3.0, M.2 Sata ve PCIe SSD
Genişleme Yuvaları: PCI Express 3.0 X16, 2 x PCI Express 1x
Arka Usb Portları: 1 x USB 3.1 (Gen2), 3 x USB 3.1 (Gen1)
Görüntü Çıkışları: 1 x VGA, 1 x DVI-D
Ses: Realtek ALC887 7.1 Kanal HD Codec
Boyut: Micro ATX

İŞLEMCİ

İşlemcimiz AMD’nin Ryzen 5 1500X modeli oluyor. Bu işlemci 4 çekirdek-8 izleği ile oldukça yüksek bir performansa sahip. İlerleyen dönemlerde oyunların da çoklu çekirdeğe yöneleceğini düşünürsek ileriye dönük bir tercih oluyor bu. Zaten yüksek sayıda izleği ile ufak çaplı render, video işleme gibi şeyler için de oldukça iyi bir performansa sahip.


Teknik Detaylar

Soket: AMD AM4
Çekirdek:
4
İzlek:
8
İşlemci Temel Frekansı:
3.5 GHZ
İşlemci Boost Frekansı: 3.7 GHZ
Toplam L3 Önbellek: 16 MB
Gpu Modeli:
Bulunmuyor
TDP:
65W
Üretim Teknolojisi:
14 NM
Soğutucu: Wraith Spire

 

EKRAN KARTI

Bilindiği üzere AMD bir süredir RX serisi ekran kartlarında ciddi anlamda bir indirime gitti. RX 570 modeli bu indirimle birlikte oldukça iyi fiyatlara düştüğü için fiyat performans anlamında gerçekten iddialı bir hale geldi. Gigabyte’ın Aorus model RX 570’i ise 9 MM fanlı başarılı soğutması, 16.7 Milyon Renk RGB Fusion desteği ile hem şık hem de oldukça performanslı bir model oluyor.


Teknik Detaylar

GPU: Polaris 20 XL
GPU Frekans:
1295 MHZ OC Mode, 1280 Gaming Mode
Bellek Frekans:
7000 MHz
Stream Processors: 2048 Ünite
Bellek Veriyolu:
4 GB 256 Bit
Bellek Türü:
GDDR5
Üretim Teknolojisi:
14nm
TDP:
125W
Görüntü Çıkışları:
HDMI 2.0 x 1, Dual-link DVI-D x 1, Display Port 1.4 x 3
Güç Konnektörleri:
1 x 8 Pin




BELLEK

Bellek tercihimiz Corsair’ın Vengeance Serisi 8 GB 2400 MHZ CL 14 RAM’inden yana oluyor. Bu bellek uygun fiyatlı fakat alüminyum soğutması ile hem soğutma hem de güzel bir tasarım sunmayı başarıyor. Buradaki önemli nokta ise anakartımızda 2 adet RAM slotu bulunuyor tek slot bellek seçerek ileride olabilecek bir bellek yükseltmesinin önünü açmamız.

DEPOLAMA

Bütçemiz biraz kısıtlı kaldığı için sistemimizde bir SSD tercihinde bulunamadık fakat siz dilerseniz M.2 SSD veya Sata bir SSD ile sisteminin hızını çok daha artırabilirsiniz. HDD tercihimiz ise Seagate’in Barracuda serisi 1 TB 7200 RPM diski oluyor. 200 MB okuma-yazma değerlerine varan bir performans sunuyor günümüz için oldukça yeterli denebilir.

KASA VE GÜÇ KAYNAĞI

Sistemimizin kasası ise oldukça iddialı modellerden biri olan Gamepower Uranos oluyor. Bu kasa uygun fiyatına rağmen ön tarafında full temperli bir cama sahip. Ayrıca içerisinde PSU Cover bulunuyor. Ayrıca Mid-ATX boyutlarındaki kasamızın mıktanıslı toz filtresi bulunuyor bu sayede tak çıkar işlemleriyle uğraşmadan kolaylıkla temizlik yapabiliyorsunuz.


Sistemimize güç verecek olan PSU’muz ise GamePower’ın GP-500 model koduna sahip. 80+ Bronze sertifikasını sunan bu güç kaynağı 12V kanalından 408W gibi oldukça iyi bir güç sunabiliyor bu sayede ileride daha yüksek ekran kartlarına yükseltme yapabilmenize de imkan tanıyor.

SİSTEMİN PERFORMANS TESTLERİ

İlk oyun testimizi Rainbow Six Siege ile yapıyoruz. 1080P çözünürlükte ve en yüksek ayarlarda 150-160 FPS dolaylarında oldukça iyi bir performans almayı başarıyoruz. Fakat MSI Afterburner programında yaşanan sorun nedeniyle FPS değeri hariç diğer değerlerin sabit kaldığını söylemeden geçmeyelim.

Diğer bir oyun testimizi ise Battle Royale türünün en çok oynanan oyunlarından biri olan PUBG ile yapıyoruz. Yine 1080P çözünürlükte ve Ultra grafik ayarlarında ortalamada 60-70 FPS gibi oldukça güzel değerler elde etmeyi başarıyoruz. Eğer 75 HZ bir monitöre sahipseniz 1-2 ayar kısarak oyunu sabit 75 FPS’de oynamanız mümkün.

FPS oyun türünün tabiri caizse efsanelerinden biri olan Counter Strike: Global Offensive (CSGO) ile yaptığımız testlerde ise yine 1080P çözünürlükte ve en yüksek ayarlarda 150 FPS ile 200 FPS arasında değişen değerler görmeyi başardık.

Son oyun testimizi ise günümüzün en çok oynanan oyunlarından biri olan Fortnite ile yapıyoruz. 1080P çözünürlük ve en yüksek ayarlarda PUBG ile benzer bir sonuç olarak 70-80 FPS arasında gidip geliyoruz. Yaptığımız bütün oyun testleri esnasında herhangi bir donma, takılma olmadığını da söylemeden geçmeyelim.

SONUÇ

3700 TL bütçe ile hem günümüz 1080P oyunculuğu için yüksek performans sunan hem de ilerleyen dönemlerde M.2 SSD, ekran kartı, işlemci gibi yükseltmeleri kolayca yapabileceğiniz bir sistem oldu. Ayrıca sistemde kullanılan kasa temperli camı, PSU koruyucusu ve 4 adet LED fanıyla soğutma ve görüntü açısından oldukça iyi işlere imza atıyor.

1998 Ankara doğumluyum, uzun yıllardır Donanım Arşivi'nde web sitesi yöneticiliği yapıyorum. Sizlere ürün incelemeleriyle ve teknoloji haberleriyle güncel, doğru içerikler sunmayı hedefliyorum. Aynı zamanda Donanım Arşivi Forum'da da yöneticilik yapmaktayım.

Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da ilginizi çekebilir

Sinema Haberleri

Özellikle 11 yıl boyunca neredeyse her Marvel yapımında gördüğümüz, Marvel Sinematik Evreni‘nin oluşturulmasında oldukça büyük rol oynayan Robert Downey Jr. tarafından canlandırılan Iron Man,...

Oyun İndirimleri

Epic Games‘in ücretsiz oyunlar kampanyası kapsamında bu hafta, aksiyon dolu bir deneyim sunan Ghostrunner ücretsiz olarak sunuluyor. Ghostrunner, oyuncuları nefes kesici bir cyberpunk dünyasına...

Oyun Haberleri

NetherRealm Studios, Mortal Kombat 1 için büyük bir sürprizle karşımızda: Ermac, ikonik dövüş oyununun arenasına yeni bir nefes getirecek! Son yayınlanan oynanış fragmanı, Ermac’ın...

Oyun Haberleri

Star Wars evreninin heyecan verici yeni oyunu olan Star Wars Outlaws, uzun süren bekleyişin ardından nihayet çıkış tarihini duyurdu. Ubisoft’un geliştirdiği bu açık dünya...