Connect with us

Merhaba, ne aramıştın?

İnceleme

3300 TL Bütçe ile Sistem Toplama Rehberi – V4

3300 TL BÜTÇE İLE SİSTEM TOPLAMA REHBERİ – V4

Bugünkü sistem toplama rehberimiz çok daha özel olacak. 2 yıla yakın bir süredir “V” serisi sistem toplamıyorduk. Piyasa fiyatlarının da uygun konuma gelmesiyle birlikte artık yeni bir “V” serisi bilgisayarın hazırlanması gerektiğine karar verdik. Bilindiği üzere V serisi bilgisayarlar yüksek oranda fiyat/performans odaklı hazırlanıyor. V4 sistemde ise R5 1600 işlemci ve RX 580 8 GB ekran kartıyla hem günümüz hem ilerisi için oldukça iddialı bir sistemi dev bir indirimle çıkartmayı başardık!

Dilerseniz BURAYA tıklayarak sistemin hazır olarak toplanmış haline ulaşabilirsiniz.


ANAKART

Bilindiği üzere AMD görsellerine göre artık A320 serisi anakartların yeni nesil Ryzen işlemcileri desteklemeyeceği söyleniyor. Sistemin ileriye dönük uyumluluğunun iyi olması için B450 serisi bir anakart tercih ettik. MSI B450M Pro-M2 model anakartta ise bir adet M.2 SSD desteği bulunuyor. Üstelik tercih ettiğimiz RAM tek olduğu için ileride yanına bir 8 GB RAM yükseltmesi daha yapabilirsiniz.


Soket: AMD AM4
Çipset: AMD B450
İşlemci Desteği: Ryzen 3, Ryzen 5, Ryzen 7, AM4 APU, AM4 Athlon
Bellek Desteği: DDR4 3466/3200/2933/2667/2400/2133
Maksimum Bellek: 32 GB, Toplam 2 Slot, Çift Kanal
Depolama: 4 x Sata 3.0, M.2 PCIe SSD
Genişleme Yuvaları: PCI Express 3.0 X16, 2 x PCI Express 1x
Arka Usb Portları: 4 x USB 3.1, 2 x USB 2.0
Görüntü Çıkışları: 1 x VGA, 1 x DVI-D, 1 x HDMI
Ses: Realtek ALC887 7.1 Kanal HD Codec
Boyut: Micro ATX

İŞLEMCİ

Bu bütçe civarlarında toplanan sistemlerde gördüğünüz üzere hep 4 izlekli işlemciler kullanılıyor. Bizim bu yöndeki tercihimiz ise Ryzen 5 1600 oluyor. Bu işlemci bir önceki nesilden olmasına rağmen 6 çekirdek 12 izleğe sahip oldukça performanslı bir işlemci. Üstelik B450 anakart olduğu için sistemde bu işlemciye overclock yapmanızda da herhangi bir engel bulunmamakta.


Soket: AMD AM4
Çekirdek: 
6
İzlek: 
12
İşlemci Temel Frekansı: 
3.2 GHZ
İşlemci Boost Frekansı: 3.6 GHZ
Toplam L3 Önbellek: 16 MB
Toplam L2 Önbellek: 3 MB 
Toplam L1 Önbellek: 576 KB 
Gpu Modeli: 
Bulunmuyor
TDP: 
65W
Üretim Teknolojisi: 
14 NM
Soğutucu: Wraith Spire


Ryzen 5 1600 işlemciye rahatlıkla overclock yapabileceğinizi belirtmiştik yukarıda. Bu işlem için iyi bir soğutucu olsa çok daha iyi olur tabii ki. Bu konuda ise sistemle birlikte hediye olarak AMD Wraith Max soğutucu gelmekte. Normalde bu işlemci ile böyle bir soğutucu gelmiyor fakat biz sınırlı sayıda bu soğutucuya yer vermeyi başardık. Bu soğutucu bu işlemciden daha üst seviye işlemcileri de oldukça rahat ve sessiz şekilde soğutabiliyor. Ek olarakta RGB aydınlatması ile oldukça şık görünüyor.

EKRAN KARTI

Sistemin Full HD çözünürlükte yüksek FPS’ler vermesi ve 2K çözünürlükte de akıcı oyun oynatması adına RX 580 ekran kartına yer verdik. Üstelik 8 GB VRAM değeri ile de yüksek doku kalitesi içeren oyunlarda bir sorun yaşamıyorsunuz. Model olarak ise MSI’ın çift fana ve bakır ısı borularına sahip modeli olan Armor OC seçtik. Bu model nispeten uygut fiyatıyla öne çıkmakta.


GPU: Polaris 20 XTX
Mimari: GCN 4.0
Shader Unit: 2304
Baz Çekirdek Frekansı: 1257 MHz
Boost Çekirdek Frekansı: 1366 MHz
Bellek Frekansı: 8000 MHz GDDR5
Bellek Bant Genişliği: 256 Bit
Bellek Miktarı (VRAM): 8 GB
Görüntü Çıkışları: 2 x DisplayPort 1.4, 2 x HDMI 2.0B, 1 x DL-DVI-D
Çoklu Ekran Kartı Desteği: AMD Crossfire
Transistör Sayısı: 5.7 Milyar
Üretim Teknolojisi: GlobalFoundries 14nm
Desteklenen Teknolojiler: AMD Freesync 2.0 HDR, Radeon VR Ready, DX 12, Vulkan
Güç Konnektörleri: 1 x 8-Pin
TDP: 185W

BELLEK

Sistemdeki bellek tercihimizi ise bütçenin daha uygun kalabilmesi adına 8 GB kapasitesinde tercih ediyoruz. Fakat kullandığımız bellek Corsair’ın Vengeance LPX serisi 3000 MHz frekansa ve CL 16 gecikme değerine sahip siyah soğutmalı bir bellek. Yani uzun süreli kullanımlarda performansında bir düşüş olmuyor. Üstelik 2×4 GB yerine tek 8 GB kullandığımız için anakartta bir adet RAM slotu boşta duruyor.

DEPOLAMA

Sistemin depolama tercihini ise bütçenin çok aşmaması açısından sadece SSD’den yana kullandık. Fakat 480 GB kapasitesine sahip Toshiba OCZ TR200 model SSD bu kapasitesi ile gündelik kullanım için yeterli sayılabilir. Fakat bu kapasite bana yetersiz derseniz dilerseniz sisteme bir adet HDD eklemeniz de mümkün tabii ki. Bu SSD’nin sunduğu teorik hızlar ise 555 MB okuma, 540 MB yazma gibi oldukça iyi değerler.

KASA

Bu sistemde kullandığımız kasamız ise size oldukça tanıdık gelecektir. Daha önce G2 sistemimizde kullandığımız Thermaltake V200 RGB kasasına bu sistemde de yer veriyoruz. Çünkü Thermaltake, bu kasayı oldukça uygun fiyatlara sistemimize veriyor. Kasanın özelliklerine değinecek olursak Mid Tower boyutlarında ve solda temperli bir cama sahip. Ek olarak ön tarafında adreslenebilir 3 adet RGB fanla gelmekte.

Kasanın detaylarına inersek iç tarafında kablolama için oldukça fazla açıklık bulunduğunu görüyoruz. Üstelik buna ek olarak PSU cover ile geliyor ve o hemen o bölgede 2 adet HDD kızağı da bulunmakta. Fanların RGB modunu ayarlamak için ise bu modelde kasanın üst tarafındaki tuşu kullanıyorsunuz. Ya da destekli bir anakartla yazılım üzerinden ayarlama yapmanız mümkün.

GÜÇ KAYNAĞI

Bu kasanın en güzel yanlarından biri ise yanında 600W güç sağlayan ve 80+ sertifikasına sahip bir güç kaynağıyla gelmesi. Bu güç kaynağı 12V kanalından 504W gibi oldukça iyi bir güç sağlayabiliyor. Yani ileride daha güçlü ekran kartlarına upgrade etmenizin önü açık bırakılmış.




SİSTEMİN PERFORMANS TESTLERİ

V4 sistemle ilk oyun testimize Apex Legends ile başlıyoruz. 1080P çözünürlük, en yüksek grafik ayarlarında 80-144 FPS aralarında çok değişken değerler aldık. Oyunun optimizasyon konusunda kendisini biraz daha geliştirmesi gerekiyor kesinlikle. 2K çözünürlükte ise FPS değerimiz %1520 civarlarında bir düşüş yaşıyor.

İkinci oyun testimize yine bir battle royale oyunuyla devam ediyoruz. Bu sefer PUBG‘de yaptığımız testlerde 1080P/ultra ayarda 70-80 FPS civarlarında bir performans elde ederken 2K/ultra ayarlarda ise 50-60 FPS civarlarında iyi bir performans elde ettik.

Üçüncü oyun testimiz ise güncel ve ağır oyunlardan biri olan Battlefield 5 ile oluyor. 1080P/ultra ayarlarda 65 FPS civarlarında bir performans elde ederken 2K/ultra ayarlarda ise bu değer 55 FPS civarlarına düşmekte. Sıcaklık değerlerine değinecek olursak da ekran kartımız 74 dereceyi geçmezken işlemci ise 45 derece civarlarında oldukça serin çalışıyor.

Diğer bir oyun testimizi ise popüler oyunlardan biri olan Fortnite ile yapıyoruz. 1080P/destansı ayarlarda 75 FPS civarlarında iyi bir performans almayı başardık. Çoğu oyuncunun yaptığı gibi ayarları düşürüp test yaptığımızda ise FPS değerlerimiz 200-300 FPS arasına fırladı ve çok yüksek değerler görmeyi başardık.

Son oyun testimizi ise işlemciyi ve ekran kartını bir hayli yoran oyunlardan biri olan Rainbow Six Siege ile yapıyoruz. 1080P çözünürlük, ultra grafik ayarlarında 120 FPS gibi çok yüksek değerler almayı başardık. Yani biraz ayar kısarak 144 HZ bir monitörü rahatlıkla beslemeniz mümkün.

SONUÇ

Bir süredir beklemede olan “V” serisi sistemlere bir yenisini daha eklemeyi başardık. Gerek içerisinde hediye olarak gelen Wraith Max soğutucusu olsun gerek kasa tasarımı olsun oldukça şık bir sistem elde ettik. Performans olarak da R5 1600 işlemci ve RX 580 8 GB ekran kartları günümüz için oldukça iyi bir performans sergiliyor.

1998 Ankara doğumluyum, uzun yıllardır Donanım Arşivi'nde web sitesi yöneticiliği yapıyorum. Sizlere ürün incelemeleriyle ve teknoloji haberleriyle güncel, doğru içerikler sunmayı hedefliyorum. Aynı zamanda Donanım Arşivi Forum'da da yöneticilik yapmaktayım.

10 Yorumlar

10 yorum var

  1. Umut

    Mar 1, 2020 at 12:42

    Abi Ben bu Pc’yi Alalı 7 Ay oldu ve hiç bir sorunu yoktu taki 28 şubat günü sabah pc yi açtığımda pc masam titremeye başladı ve bi baktım pc titriyor ve her sabah oluyor anakart tarafından titreme geliyor nedeni nedir acaba abi yardımcı olursan sevinirim pc yi tekrar başlatınca düzeliyor ama lütfen yardım et abi

    • Mehmet Yılmaz

      Mar 1, 2020 at 14:54

      Titreme derken?

      • Umut

        Mar 7, 2020 at 22:35

        Abi Bilidğin Kasa Titriyor Ana kart tarafından geliyor ses çok şiddetli değil ama titriyor yani Çok rahıtsız ediyor abi bazen oluyor bazen olmuyor çözemedim mesela şuan olduu cevap vermişmisiniz diye merak ettim ve girdim çok tedirgin ediyor abi ilk defa böyle bir deneyim yaşıyorum(Pc’nin power tuşuna bastığım an oluyor ve pc yi yeniden başlatana kadar düzelmiyor) Lütfen Yardım et Abi

        • Mehmet Yılmaz

          Mar 16, 2020 at 15:13

          Dostum ürünün servisi biz değiliz maalesef.

    • poyraz

      Mar 4, 2020 at 20:30

      benim de sana bir sorum olacaktı ben bu pc yi videoda ki linkten hiç bir şey yapmadan direkt alırsam videoda ki her şey ile beraber geliyor mu yoksa benim teker teker eklemem mi gerekiyor?

      • Mehmet Yılmaz

        Mar 4, 2020 at 22:05

        Selamlar. Sistemin stoğu şu anlık yok görünmekte.

  2. Umut

    Mar 7, 2020 at 22:39

    Abi Video atabileceğim bir yer varsa atayım

  3. Umut

    Mar 7, 2020 at 22:40

    Abi cidden çok rahatsız ediyor ve tedirgin oluyorum ilk defa internetten bişey aldım ve korkuyırm

  4. Hasan Hüseyin

    May 7, 2020 at 03:49

    Merhaba size bir sorum olacak bu pc yi alırsam ekran kaydı yapıp oyun oynarsam pc kasarmı

    • Erdem

      Haz 4, 2020 at 09:36

      Sence kasarmı?

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da ilginizi çekebilir

Teknoloji Haberleri

Ekran kartı fiyatları mining döneminden beri dalgalı seyrediyor. Mining döneminde hem stok yoktu hem de ekran kartları bir hayli yüksekti. Fakat mining döneminin bitmesiyle...

Sinema Haberleri

Dünyanın en çok aboneye sahip olan dijital içerik platformu Netflix, son dönemlerde oldukça kötü zamanlar geçiriyor. Geçtiğimiz aylarda ilk defa abone kaybetmeye başlayan platform,...

Oyun Haberleri

Hayatta kalma türünün sevilen oyunlarından biri olan 7 Days to Die, on yılı aşkın bir sürenin ardından Erken Erişim aşamasını tamamlayarak 1.0 sürümüyle oyuncuların...

Oyun Haberleri

Ubisoft hakkındaki sızıntılarla tanınan bir kullanıcı, dün Far Cry 7 ile ilgili bazı bilgiler paylaşmıştı. Ancak, bu bilgilerin doğruluğu hakkında belirsizlikler ortaya çıktı ve...