Connect with us

Merhaba, ne aramıştın?

Sistem Tavsiyeleri

3000 TL Bandında Sistem Toplama Rehberi

Günümüzde sistem toplama dendiği zaman akıllara maalesef çok yüksek bütçeler gelebiliyor. Ekran kartı stoklarının azalması, kur fiyatlarının artması falan derken düzgün bir sistem toplamak için yüksek bir bütçe gerekebiliyor.

Bugünkü sistem toplama rehberimizle birlikte 3000 TL civarında bütçesi olanlar için yeni nesil bir APU sistem topladık. Dahili grafik kartıyla birlikte testler yaptık ve bazen şaşırtıcı sonuçlar aldığımızı söyleyebiliriz aslında. Üstelik nispeten uygun fiyatlı bir Ryzen 3 APU ile!

MSI B450M-A Pro Max Anakart

Bu sistemde bütçemiz günümüz bir hayli düşük aslında. Fakat sistemin fiyat hesaplamasını yaparken MSI B450M-A PRO MAX model anakartla birlikte hesapladık. Ucuz sayılabilecek bir B450 anakart fakat M.2 SSD desteği ve geniş işlemci desteğiyle birlikte bu fiyat seviyesi için tercih edilebilir modellerden biri denebilir.

Teknik Detaylar

  • Soket: AMD AM4
  • Çipset: AMD B450
  • İşlemci Desteği: Ryzen 3, Ryzen 5, Ryzen 7, AM4 APU, AM4 Athlon
  • Bellek Desteği: DDR4 2133-4133 MHz Arası
  • Maksimum Bellek: 64 GB, Toplam 2 Slot, Çift Kanal
  • Depolama: 4 x Sata 3.0, M.2 PCIe SSD
  • Genişleme Yuvaları: PCI Express 3.0 X16, 1 x PCI Express 1x
  • Arka Usb Portları: 4 x USB 3.2 Gen1, 2 x USB 2.0
  • Görüntü Çıkışları: 1 x DVI-D, 1 x HDMI 1.4
  • Ses: Realtek ALC892 7.1 Kanal HD Codec
  • Boyut: Micro ATX

AMD Ryzen 3 4300GE APU

Sistemde AMD Ryzen 3 4300GE model APU’yu kullandık. Bu model Zen 2 mimarisini baz alıyor ve VEGA 6 dahili grafik birimiyle geliyor. 4 GHz değerine varan turbo hızı, 4 çekirdek 8 izlekli yapıyı sadece 35W TDP değeriyle birlikte sunması gerçekten muazzam bir şey. Test sonuçlarında da şaşırtıcı bilgiler göreceksiniz zaten.

Teknik Detaylar

  • Soket: AMD AM4
  • Çekirdek: 4
  • İzlek: 8
  • İşlemci Temel Frekansı: 3.5 GHZ
  • İşlemci Boost Frekansı: 4.0 GHZ
  • Toplam L3 Önbellek: 4 MB
  • Toplam L2 Önbellek: 2 MB
  • Toplam L1 Önbellek: 256 KB
  • Gpu Modeli: RX Vega 6 , 1700 MHz, 6 Çekirdek
  • TDP: 35W
  • Çarpan Kilidi: Açık
  • Üretim Teknolojisi: 7 NM
  • Soğutucu: OEM İşlemci

8 + 8 16 GB 3200 MHz CL16 Bellekler

Dahili grafik birimini kullanacağımız için bu dahili grafik birimi bellek tarafında sisteminizin RAM’lerine yükleniyor. Haliyle yüksek frekans değerine sahip ve çift kanal bellek kurulumu kullanmanız şart. Bu yüzden 8 + 8 16 GB kapasite sunan XPG 3200 MHz CL16 bellekleri kullandık. Üstelik bu sistemde basit bir hız aşırtmayla birlikte 3600 MHz değerine kadar yükseltip testlerimizi bu hızla yaptık.

Patriot P210 256 GB Sata SSD

Güncel bir sistem topluyorsanız artık SSD kullanmanız şart diyebiliriz. Çünkü mekanik diskler günümüz ihtiyaçlarına pek yetişemiyor açıkçası. Burada Patriot P210 model SSD modelini kullandık. Tabii ki üst seviye modellerden biri değil fakat düşük bütçeli sistemlerde gayet yeterli bir performansa sahip. Dilerseniz 512 GB kapasiteye sahip modelini de alabilirsiniz. Fakat bütçeniz çok sıkışıksa 256 GB modeliyle birlikte toplam fiyatı düşürebilirsiniz.

Highpower 500W Güç Kaynağı

Sistemde güç kaynağı tercihi aslında bir hayli kolay olacak. Çünkü bu APU işlemci aşırı düşük bir güç tüketimiyle birlikte geliyor. Hatta sistemin toplam güç tüketimini performans testi sırasında size anlık olarak göstereceğiz. Biz 500W bir güç kaynağı ile hesapladık fakat 300W güç kaynağı bile bu sisteme rahatlıkla yetecektir. Upgrade yapmak için daha yüksek kapasite tercih etmek daha mantıklı tabii ki.

Kasa Tercihi

Sistemin bütçesi günümüz için maalesef düşük. Sistemin fiyatı anlık olarak değişebilir, fakat 200 TL civarına eli yüzü düzgün bir kasa alabiliyorsunuz. Fakat bütçeniz düşükse size önerimiz paranızı kasaya bütçe ayarlamak yerine SSD’nizi yükseltmeniz ya da bellek kapasitesini yükseltmeye harcamanız olur. Uzay montaj bu sistemi rahatlıkla kullanabilirsiniz çünkü.

Sistemin Performans Testleri

Bellekleri rahatlıkla 3600 MHz frekansında çalıştırdık. Valorant oyununda 1080P çözünürlük ve en düşük ayarlarda 100 FPS civarlarında bu bütçe için güzel olan değerler almayı başardık. Ekran kartsız bir sistem için gayet güzel diyebiliriz.

Ryzen 3 4300GE model APU’nun bir diğer performans testine geçiyoruz. Fortnite oyununda 1080P çözünürlük ve performans alfa seviyesindeydik. 90-100 FPS civarlarında yine fena olmayan değerler almayı başardık.

Biraz daha zorlu oyunlara geçelim. Playerunknown’s Battlegrounds (PUBG) oyununa geçtiğimizde ise 720P çözünürlükte 40-60 FPS civarlarında düşük değerler aldık. Oyun oynanabilir düzeydeydi fakat çok akıcı bir deneyim beklemek haksızlık olur diye düşünüyoruz.

AMD Ryzen 3 4300GE model APU’nun dahili grafik birimiyle yaptığımız oyun testlerinin en sonuncusunu Counter Strike Global Offensive ile yapıyoruz. 1080P çözünürlük ve en düşük grafik ayarlarında 90-140 FPS arasında güzel değerler almayı başardık.

Bütün bu testler sonrasında oyunlar esnasındayken toplam 65W civarında gibi komik bir güç tüketimiyle karşılaştık. 35W TDP değeriyle birlikte çok az güç tüketen bir sistem karşımızda!


AMD Ryzen 3 4300GE + GTX 1660 Super Performans Testleri

Dahili grafik birimiyle bir süre idare ettiniz, peki GTX 1660 Super gibi bir ekran kartına upgrade yaparsanız ne olur? Call of Duty Cold War testinde 1080P çözünürlük ve en yüksek grafiklerde 100 FPS civarlarında değerler aldık. Testteyken %10 civarlarına varan darboğazla da karşılaştık, aslında fena değil.

Peki Playerunknown’s Battlegrounds (PUBG) oyunundaki darboğaz seviyesi ne durumda diyecek olursanız 1080P çözünürlükteyken %15 seviyelerinde bir darboğazla karşılaştık. Fakat oyun genel anlamda gayet akıcıydı ve FPS değerleri gayet iyiydi.

Dirt 5 oyunundaki genel durum ise çok daha iyi durumdaydı. GTX 1660 Super ekran kartıyla birlikte darboğaz olmadan testi bitirdik. 1080P çözünürlükte ve yüksek grafiklerde 70 FPS civarlarında gayet güzel değerler aldık.

Ryzen 3 4300GE ve GTX 1660 Super Gaming X ekran kartıyla yaptığımız son test ise Death Stranding oyunu ile oluyor. 1080P çözünürlük ve en yüksek grafik ayarlarında 90 FPS civarlarında güzel değerler aldık. Darboğaz seviyesi ise yok denecek kadar azdı aslında. Günümüz için nispeten uygun fiyatlı bir işlemci için gayet iyi performans sergilediğini söylemek mümkün.

Sonuç

AMD’nin Ryzen 3 4300GE APU’su şu an 1400 TL civarlarında bir fiyat seviyesinde. Dahili grafik birimiyle birlikte aslında hem işlemci hem de ekran kartı almış oluyorsunuz. Özellikle E-Spor oyunlarında gayet yeterli bir performans verdiğini söyleyebiliriz. Zaten AM4 soket olduğu için ileride bir geliştirme yapma konusunda da önü oldukça açık bir sistem diyebiliriz.

1998 Ankara doğumluyum, uzun yıllardır Donanım Arşivi'nde web sitesi yöneticiliği yapıyorum. Sizlere ürün incelemeleriyle ve teknoloji haberleriyle güncel, doğru içerikler sunmayı hedefliyorum. Aynı zamanda Donanım Arşivi Forum'da da yöneticilik yapmaktayım.

Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da ilginizi çekebilir

Sinema Haberleri

Dünyanın en çok aboneye sahip olan dijital içerik platformu Netflix, son dönemlerde oldukça kötü zamanlar geçiriyor. Geçtiğimiz aylarda ilk defa abone kaybetmeye başlayan platform,...

Oyun İndirimleri

Epic Games‘in bu haftaki ücretsiz oyunları INDUSTRIA ve LISA: Definitive Edition, oyunculara zengin ve çeşitli deneyimler sunuyor. Her iki oyun da kendi benzersiz atmosferleri,...

Sinema Haberleri

Dünyanın en çok aboneye sahip olan dijital içerik platformu Netflix, oldukça geniş bir içerik kütüphanesine sahip. Platform orijinal yapımlarının yanı sıra birçok farklı içeriğinde...

Oyun Haberleri

Fallout 76‘nın beklenmedik başarısı, oyun dünyasında büyük yankı uyandırdı ve bir dönüm noktası olarak kabul edildi. Oyun, tek bir günde 1 milyon oyuncuya ulaşarak...